Új Apple iPad 3 teszt (2012)

A tesztet hívhatnánk Apple iPad 3 vagy Apple iPad HD tesztnek is, de mivel az Apple szigorúan veszi az elnevezések használatát, ezért úgy döntöttünk, hogy mi is beállunk a sorba és egyszerűen csak Új Apple iPad tesztet írunk. Mindenképpen félreérthetőnek és későbbi problémák forrásának találjuk ezt az elnevezést, mivel az iPad2 továbbra is forgalomban marad és az állapotát tekintve az is újnak számít. Kíváncsiak lennénk, hogy ez már Tim Cook vagy még Steve Jobs jóváhagyásával történt-e.
Igazából a nevénél fontosabb, a 2x felbontású retina kijelző (Retina Display), az 5 MegaPixeles kamera, az új grafikai processzor és 4G LTE támogatás.

Első bekapcsolás

Kibontatlan állapotában egyetlen különbség az előző generációs iPad 2-höz képest a dobozon szereplő iPad háttérképe.

Tartozékokat tekintve a szokásos elemekkel találkozhatunk: egy hálózati töltő, usb kábel, kiskönyv, sim nyitó tű, na és persze maga az 9.7"-os Új Apple iPad. A készüléket a dobozból kiemelve egyből összehasonlítottuk az új iPad súlyát és vastagságát az előző generációs iPad2-ével és egyértelműen konstatáltuk, hogy jelentős különbség nem tapasztalható. A minimális növekedést az új kijelző által megkövetelt dupla akkor, 14.6Wh-s akkumulátor beépítése okozta.

Apple iPad2 és Új Apple iPad magasság
Apple iPad2 és Új Apple iPad magasság

Az iPad 3-unk már az új, jelenlegi legfrissebb 5.1-es oprendszerrel érkezik ami teljesen kihasználja a bele került Apple A5X processzort.

Az első bekapcsolásnál már egyből élvezhetjük az 5-ös verziójú oprendszer egyik legnagyobb újdonságát, a wifi-n keresztüli aktiválást, vagyis néhány egyszerű válasz megadása után egyből elő tűnik a fő képernyő és használatba vehetjük az új "Új iPad"-ünket. :)

Retina Kijelző

1 éve még kevesen gondolták, hogy az iPhone4-ben bemutatott Retina Display-el megegyező képpont sűrűségű kijelző az iPad-ben is kivitelezhető 9.7"-os méretben. Mi is erre az újdonságra voltunk leginkább kíváncsiak, ezért ezt néztük meg legelőször. Első ránézésre is egyértelmű az élességbeli különbség. Nagyon könnyű hozzászokni az új kijelző tűéles betűihez, ezután egy "régi" iPad-et kézbe véve az eddig szépnek hitt képek is rosszabbnak tűnnek.

Apple iPad2 és Új Apple iPad kijelző felbontása
Apple iPad2 és Új Apple iPad kijelző felbontása

Az új kijelző szépsége képernyőn megjelenő szöveg olvasását is jelentősen megkönnyíti, a legapróbb betűk is kristálytiszták.

Kamera

A retina kijelző melletti másik jelentős újdonság az 5MegaPixeles kamera, ami végre az iPadre is elhozta a jó minőségű fotók készítésének lehetőségét.

iPad2 és az Új Apple iPad2 kamerája
iPad2 és az Új Apple iPad2 kamerája

Mivel az új iPad 3 megkapta az iPhone 4S kamerájának rendszerét, ezért mobil eszközökhöz képest kiemelekedő minőségű képek készíthetőek vele. Videózás tekintetében pedig 720p helyett FullHD (1080p) felbontásban rögzíthetjük. A felvett anyagainkat pedig egy AppleTV segítségével azonnal élvezhetjük nagyképernyős televíziónkónk is.Eredeti kép letöltése Új Apple iPad tesztkep (100% crop)

Megnövelt grafikai teljesítmény

A következő jelentős újdonság az A5X processzor megnövelt grafikai teljesítménye. Ismét lefuttatuk a PawaMark nevű benchmark programot, ami kihozta, hogy bár CPU ügyileg nem gyorsult, de grafikai teljesítményében 75%-os előre lépés történt.

iPad2 és az Új Apple iPad2 Pawamark benchmark teszt eredmény
iPad2 és az Új Apple iPad2 Pawamark benchmark teszt eredmény

Ezzel a grafikai teljesítménynövekedéssel az Apple jelentős előrelépést tett a játékkonzol piaca felé, a Microsot és a Sony is egyre komolyabb vetélytársként tekint az iPad-re.

Apple iPad GLBenchmark 2.1 grafikai teszt eredmények

Az új Apple iPad 3 (2012) Apple iPad2 Apple iPhone 4GS
Egypt Offscreen 720p 15922 Frames 10180 Frames 8355 Frames
Fill test 1970 mTexels/s 989 mTexels/s 768 mTexels/s
Triangle test 118 mTriangles/s 70 mTriangles/s 47 mTriangles/s
Common test: balanced 11824 kShader/s 5944 kShader/s 4687 kShader/s
Geometric test: fragment weighted 16881 kShader/s 9569 kFragment/s 7630 kFragment/s
Trigonometric test: vertex weighted 7350 kVertex/s 4933 kVertex/s 3985 kVertex/s

Az Apple A5X processzor számítási teljesítménye nem változott, így a bootolási idő is megegyezik az iPad2-ével.

4G LTE

Ennek az újdonságnak a tesztelését a hazai mobilhálózatok egyelőre nem teszik lehetővé, de pár hónapon belül komoly előrelépés várható a szolgáltatók irányából. A Wifin keresztüli webböngészésben jelentős eltérést nem tapasztaltunka régi és az új iPad 3 között.
Edit: Sajnos jelenleg úgy tűnik, hogy az USA-ban működő LTE hálózatokat támogatja az új iPad.
Köszönjük a visszajelzéseket!

Összegzés

Az újdonságokat tekintve már csak az új kijelző miatt is jó döntés az "Új iPad". A piacon egyedülálló kijelző által nyújtott látvány egy átlag felhasználó számára is minden minden helyzetben kiemelkedő használati élményt nyújt.

Pozitívumok

Negatívumok

Cikk dátuma: 2012-04-02
Utolsó módosítás: 2012-08-30 14:07:09 (r38)

© 2018 - 220volt Magyarország Kft. | A feltüntetett árak, képek, leírások tájékoztató jellegűek és nem minősülnek ajánlattételnek, az esetleges pontatlanságáért nem vállalunk felelősséget. look by colordonor