Árban IS verhetetlen - DJI Mavic Air 2 teszt

A DJI a koronavírus alatt dobta piacra új, középkategóriás drónját, a Mavic Air 2-t, amely egy jóval magasabb kategória tudásával rendelkezik.

Nem nehéz kitalálni, hogy ez a modell a két éve bemutatott Mavic Air utódja, amit alaposan túlszárnyalt - a súlyát és méretét illetőleg is. Már 570 grammot nyom, a rotorok karjait behajtva 18 cm hosszú, 9.7 cm széles és 8.5 cm magas. Szóval, ez már nem az a zsebre vágós cucc...

Arról nem is beszélve, hogy az irányításához elengedhetetlen a továbbgondolt távirányító, ami szintén nagyobb lett az elődjéhez képest, cserébe viszont sokkal ergonomikusabb. A két eszköz kommunikációja a DJI Fly alkalmazáson keresztül történik, de nem Wifi-n, hanem a DJI OcuSync 2.0 protokollján, 2.4 GHz-es vagy 5.8 GHz-es frekvencián. A kettő között automatikusan váltogat az eszköz, annak függvényében, hogy a nagy átviteli sebességre és kisebb hatótávra van szükség, vagy éppen fordítva, a nagyobb távolság megtétele a fontos.

A drón hátára helyezett 3500mAh-ás, 40 Wh-ás Li-Pol akkumulátor a gyári adat szerint 34 percig tudja a levegőben tartani az eszközt. A tesztidőszak alatt, szélcsendes időben ez nettó 27-29 perc volt, a kiválasztott mód függvényében. Nem kell aggódni, nem fog lezuhanni, mivel, ha gyenge jelet vagy kritikusan alacsony töltöttséget érzékel, akkor visszaindul a felszállási helyre. Természetes az üzemidő kitolható további akkumulátorral, ezt a 220volt webshopjában meg is tudod rendelni.

A DJI Mavic Air 2 a levegőben

A gyári csomagolásból kivéve, az akkumulátor feltöltése és a propellerek felhelyezése után a távirányítóba applikáljuk a telefonunkat, amit a megfelelő kábellel összekapcsolunk vele. A már említett alkalmazást elindítjuk a telefonunkon, majd a quadrokoptert is üzembe helyezzük. Aztán már kezdődhet is a móka... A szoftver első elindítása után kapunk pár tippet a repüléshez - ez nagyon hasznos annak, aki nem látott még közelről ilyen ketyerét.

A távvezérlő analóg gombjainak és karjainak segítségével tudjuk irányítani, illetve elindítani és megállítani a felvételt. Mint a legtöbb esetben, itt is az egyik karral lehet emelkedni és süllyedni, valamint forogni, a másikkal pedig a vízszintes mozgásokat koordinálni.

A DJI Fly appon keresztül tudjuk korlátozni a végsebességet és a maximális magasságot is. A kapott kép alig késik, kb. 100 ms-ról beszélünk, ami eléggé rendben van, a minőségére pedig nem lehet panasz.

A már említett technológiának köszönhetően a pilóta és a drón közötti kapcsolat jóval stabilabb mint korábban. A gyártó szerint akár 10 km-es távolságból is biztonságosan vezérelhetjük a madarunkat, megmondom őszintén ezt nem próbáltam ki, hiszen nem akartam kárt tenni benne, így inkább látótávolságban tartottam. A beépített GPS+GLONASS vevőnek köszönhetően láthatjuk, mikor merre járt, illetve elküldhetjük egy megadott pontra is.

Azzal viszont nem árt tisztában lenni, hogy korántsem található rajta annyi érzékelő, mint a Mavic 2 Pro-n. Ebből következik, hogy az Air 2 nem rendelkezik olyan komoly ütközéselkerülés védelemmel sem. A levegőben ez úgy néz ki, hogy előre és hátra mozogva a gép magától megáll, ha akadályt érzékel. Viszont oldalazó vagy emelkedő mozgás közben nem „látja” az esetleges objektumokat. Az alján található lámpa és szenzor pedig a landolást segíti elő. Ezek a biztonsági funkciók természetesen ki is kapcsolhatók, viszont ez utóbbit semmiképpen nem javaslom. A széllökésekkel egész jól elboldogul, viszont a gyártó azt javasolja, hogy a hevesebb zivatart és a vízhez való közel repülést hanyagoljuk. Szerencsére utóbbiakhoz nem volt szerencsém.

A DJI Mavic Air 2 kamerája

A Mavic Air 2 orrában egy 48 megapixeles 1/2"-os CMOS érzékelővel ellátott 84 fokos látószöggel bíró, f/2.8-as kamera került. Ez egy elég komoly gimballal kapcsolódik a testhez, ami nagyon jól kisimítja az esetleges rázkódásokat. A végeredmény pedig 48 Mpixeles állókép, vagy 60 kép/mp-en rögzített 4k felbontású videó, ezt a felbontást HDR módban is tudja, bár akkor lefelezi a kép/mp-et. A 180 kép/mp-es Full HD slowmotion opció pedig már csak hab a tortán. Akárcsak a szolgáltatások körében található hyperlapse funkció, amely eredménye egy 8k-s felvétel. Jó fényviszonyok között kimondottan szép felvételeket készít, mondjuk ebben a kategóriában ez már alapelvárás. Viszont gyengébb fénynél, naplementénél vagy este már nem muzsikál annyira kiemelkedően a szenzor. Nem katasztrófálisan rossz, de zajosodik.

A nyersanyagok tárolására a 8 GB-os belső memória áll rendelkezésre, ha ez nem elég (márpedig ilyen felbontásoknál ez hamar megtelik) akkor a microSD kártya foglalatba akár 256 GB-os tárolót is helyezhetünk, arra már fér anyag bőven.

A DJI Mavic Air 2 röviden

A DJI új, középkategóriás drónja tudja, amit egy hobby dróntól elvárhat az ember, sőt, még sokkal többet is. Az elődjéhez képest mindenben fejlődött, olyannyira, hogy üzemidőben ez a csúcs jelenleg. A 10 km-es (elméleti) hatótávjának és a gyártó saját protokolljának köszönhetően a kapcsolat stabilitásában a Mavic 2 próval is felveszi a versenyt. Viszont biztonság tekintetében még mindig a magasabb kategória viszi a prímet. Annak tökéletes választás, aki nem akar fél milliónál többet költeni egy hobby drónra, viszont szeretne igényes felvételeket a digitális családi albumba. A háromtengelyes képstabilizátorral rendelkező optika felbontása minőségi, viszont esti fényviszonyoknál nem nyújt kiemelkedőt, de még ekkor is bőven hozza az elvárható szintet. Ebben a kategóriában nem is nagyon tudnék mondani hirtelen olyan terméket, ami fel tudná venni a versenyt a tudásával.

A kontroller is fejlődött az elődhöz képest, a telefon elhelyezését jobban megoldották, és a kezelőszervek is jobban kézre állnak. A vezérlőről könnyen váltogathatunk repülés közben is a tripod, normal vagy sport mód között. Utóbbiban 70 km/órás végsebességre is képes, amivel már simán le lehet követni egy autót vagy egy hajót a víz felett.

A DJI Mavic Air 2 alapcsomag 300 ezer forint körül kapható. A fly more combo kiszerelés (amiben 3 akksi, tőltőállomás, hordtáska is található) 380 ezer forint körüli áron mozog.

A DJI Mavic Air 2 pozitívumai:

 • 34 perces üzemidő
 • kiváló ár-érték arány
 • stabil kapcsolat a drón és a távirányító között
 • könnyű irányíthatóság
 • gyönyörű felvételek a kamera, gimball kombinációnak köszönhetően

A DJI Mavic Air 2 negatívumai:

 • gyenge fényviszonyok között zajos felvételek
 • kevesebb érzékelő a Pro-hoz képest
 • a kontrollert a mérete miatt nehezebb tárolni, akárcsak a drónt

A drónozás etikettje, avagy törvények és szabályok

Ez egy elég vékony jég, úgyhogy nem is nagyon mennék bele. Azzal viszont nem árt tisztában lenni, hogy Magyarországon a sport, valamint magáncélú felhasználástól eltérő tevékenység esetében a drónnal végzett repülést be kell jelenteni a légiközlekedési hatóságnak. Azt megelőzően legalább 33 nappal eseti légtérigénylésre van szükség, ezt 30 napos időtartamra kérheted és 15 000 Ft + áfa a díja. Esetenként biztonsági felmérés is szükséges lehet, akkor viszont a duplájára nő a díj.

Mi van akkor, ha nem tudod egy hónappal előre, hogy repülni fogsz? Ha jogkövető állampolgár vagy, akkor sajnos el kell halasztanod a repülést, mivel nem szállhatsz fel, legalábbis jogilag.

Ez nem azt jelenti, hogy nem repkedhetsz engedély nélkül a saját telkeden, mivel magáncélú felhasználásra nem kell engedélyt kérni, viszont, ha a szomszéd azt hiszi, hogy őt kukkolod és bejelenti a rendőrségen, hogy drónozik valaki, akkor hivatalból kötelesek intézkedni. Ebben az esetben a büntetés 30-50 000 Ft közötti összeg. A legmagasabb díjtétel 100 millió forint és 5 év börtön. Nyilván ez abban az esetben, ha valami oltári nagy baromságot követ el az ember...

Nyilván nem éri meg kibúvót keresni vagy okosban csinálni, de mindig lesznek olyanok akik ezt megpróbálják. Ők viszont számoljanak a kellemetlen következményekkel.

Ezzel nem akarok elijeszteni senkit a vásárlástól, csupán szerettem volna felhívni a figyelmet az említett dolgokra, mivel ezekről nem nagyon szokott szó esni hasonló írásokban.

Írta: Háfra Zsolt

A werk felvételeket készítő drón pilótája: Póczak Tamás

Tesztelt termék:

DJI Mavic Air 2 (DJIMVCAIR2)

295 890 Ft
Raktáron

Ajánlott kiegészítők:

DJI Mavic Air 2 Propeller Guard (DJIMVCAIR2PART10)

 • Akció: Figyelem! A termék előrendelhető, várható érkezése: 2020. június
5 400 Ft

DJI Mavic Air 2 Intelligent Flight Battery (Global) (DJIMVCAIR2PART17)

 • Akció: Figyelem! A termék előrendelhető, várható érkezése: 2020. június
 • 3500 mAh kapacitású akkumulátor
 • 11.6 V feszültség
41 400 Ft

SanDisk microSDXC Mobile Extreme PRO V30, A2 128GB + adapter (183521)

 • 170 MB/s olvasási sebesség
 • 128 GB kapacitás
18 490 Ft
Raktáron

SanDisk Extreme microSDXC V30 A2 128GB + adapter (183506)

 • 160 MB/s olvasási sebesség
 • 128 GB kapacitás
13 490 Ft
Raktáron

SanDisk Extreme microSDXC V30 A2 64GB + adapter (183505)

 • 160 MB/s olvasási sebesség
 • 64 GB kapacitás
10 490 Ft
Raktáron

SanDisk microSDXC Mobile Extreme PRO V30, A2 64GB + adapter (183520)

 • 170 MB/s olvasási sebesség
 • 64 GB kapacitás
12 490 Ft
Raktáron

SanDisk Extreme microSDHC V30 A1 32GB + adapter (173420)

 • 100 MB/s olvasási sebesség
 • 32 GB kapacitás
5 990 Ft
Raktáron

SanDisk microSDHC Mobile Extreme PRO V30, A2 32GB + adapter (173427)

 • 100 MB/s olvasási sebesség
 • 32 GB kapacitás
7 290 Ft
Raktáron

SanDisk microSDXC Mobile Extreme PRO V30, A2, C10 256GB + adapter (170MB/s) (183522)

 • 170 MB/s olvasási sebesség
 • 256 GB kapacitás
43 890 Ft

SanDisk Extreme microSDXC V30 A2 256GB + adapter (183507)

 • 160 MB/s olvasási sebesség
 • 256 GB kapacitás
32 990 Ft
Raktáron

SanDisk microSDXC Extreme 400GB A2 C10 V30 (160MB/s) (183508)

 • 160 MB/s olvasási sebesség
 • 400 GB kapacitás
43 900 Ft

SanDisk microSDXC Mobile Extreme PRO 400GB A2 C10 V30 (170MB/s) (183523)

 • 170 MB/s olvasási sebesség
 • 400 GB kapacitás
75 900 Ft
RaktáronÁrban IS verhetetlen - DJI Mavic Air 2 vélemények:

Feliratkozás hírlevélre


A hírlevél feliratkozással a 220volt Magyarország Kft. az Ön által megadott e-mail címre az adatai alapján hírlevelet küld, és üzleti célú ajánlataival felkeresheti. A hírlevél feliratkozásával Ön önkéntesen hozzájárul a Hírlevél Adatkezelési Tájékoztatásban foglalt adatkezeléshez. Bármikor jogosult az adatkezelésről tájékoztatást kérni, az adatok helyesbítését vagy törlését igényelni az adatvedelem@220volt.hu email címre küldött levélben. Az Ön által rendelkezésre bocsátott adatok valódiságáért felelősséget nem vállalunk. Hírlevelünk Adatkezelési Tájékoztatóját itt olvashatja
© 2020 - 220volt Magyarország Kft. | A feltüntetett árak, képek, leírások tájékoztató jellegűek és nem minősülnek ajánlattételnek, az esetleges pontatlanságáért nem vállalunk felelősséget. look by colordonor