Nikon D3200 teszt

Majdnem egy hónap telt el azóta, hogy a Nikon bejelentette az új belépő szintű fényképezőjét, mely a D3100 frissített kiadása jelentős újításokkal. A több, mint másfél év alatt, ami a két típus között telt el, egyik DSLR gyártó sem pihent, hiszen rengeteg új gép került a piacra. Ha csak a Nikon felhozatalt nézzük: D7000, D5100, D4, D800, melyekben sok-sok fejlesztés történt, így természetes, hogy a D3200-ba is került 1-2 finomság.

Nikon D3200 doboz
Nikon D3200 doboz

Mivel a pixel-háború még mindig folyik, ezért az elsődleges mérőszám az érzékelő felbontása, ezért a Nikon nem kevesebb, mint 10 megapixellel megfejelte a korábbi típust, így a D3200 már 24 megapixeles CMOS-t kapott. Ha ezt összevetjük a Canon hasonló kategóriás gépeivel, láthatjuk, hogy 6 megapixelt vert rá a 600D-re, de a 7D, 60D és még az új 5D is kisebb felbontással dolgozik. Nyilván ez a méret még önmagában nem jelent előnyt, hiszen a fényképezőgép egészét kell vennünk egy átfogó értékeléshez.

Nikon D3200 váz
Nikon D3200 váz

Első kézbevétel

Mivel belépő kategóriáról van szó, illetve egy már ismert típus frissítéséről, ezért sejthető volt, hogy néhány paraméter nem, vagy alig fog változni, viszont lesznek „kötelező” újítások, amiért érdemes lesz ezt a márkát választani.

Nikon D3200 Lego-s kezekben
Nikon D3200 Lego-s kezekben

Nikon D3200 kézben #2 Nikon D3200 kézben #3

Ilyen például a váz mérete, alakja, anyaga, mely nem változott számottevően, de a szokásos kezelőgomb átvariálás mintha kötelező lenne a gyártóknál. Az valahogy sosem jó, ahogy eddig volt alapon most is átkerült pár gomb, bár ez köszönhető az idő közben megjelent D5100-nak is, melyen felfedezhetőek hasonlóságok. Ilyen például a videó felvétel indító gombja, ami ugyan úgy felkerült az exponáló gomb mellé, így a mutatóujjal könnyel elérhető.

Nikon D3200 gombjai
Nikon D3200 gombjai

Az élőkép kapcsolójával nem voltak megelégedve, így az meg átvándorolt a program tárcsa mellől a hátlapra, de a D3100-hoz képest is változott, ahol szintén egy kallantyú volt, csak hátul.
A program tárcsa melletti négyállású kioldási mód kapcsoló is eltűnt. Úgy tűnik, ez sem volt jó ötlet, így lett belőle is egy gomb hátul. Ezt megnyomva a menüből tudjuk választani az egyképes, sorozat, időzített kioldás vagy távvezérlés funkciókat. Kényelmes és eléggé átlátható lett a felület, felesleges lenne ezt tovább variálni.

Nikon D3200 videófelvétel élőkép módban
Nikon D3200 videófelvétel élőkép módban

A váz fogása továbbra is a kis kezűeknek kedvez. Egy nagyobb vázhoz szokott kéznek kicsi, de egy kompakt gépen nevelkedett egyénnek pont megfelelő lesz. A váz burkolata a szokásos fröcskölt műanyag, a markolatnál pedig a finom gumiborítás. Jól kézben tartható, de a kisujj kicsit anyátlan lesz alul. Sajnos markolat most sem került a vázhoz, bár ebben a kategóriában ez nem szokványos.

Nikon D3200
Nikon D3200

Az LCD mérete nem változott, de a felbontása megháromszorozódott így az érzékelő felbontásával és videózási funkcióival együtt gyakorlatilag elérte a közép és felső kategóriás szintet. Egy belépő kategóriánál kicsit furcsa, de ennek ellenére örömteli és kellemes hír, hiszen jóval olcsóbban „majdnem” megkapjuk a nagyok tudását.
Azért csak majdnem, mert van még pár dolog, amitől belépő kategória marad a D3200, de ezt semmi esetre sem negatív értelemben írom.

Nikon D3200 oldala
Nikon D3200 oldala

Az, hogy a vázban nincs fókuszmotor, manapság nem okoz gondot, hiszen rengeteg optika közül választhatunk, melyekbe van. Pontosabban kit-ben vásárolva ez nem is okoz gondot.
Ha nem vagyunk sport- vagy riportfotósok, bőven elég lesz a 4 kép/másodperces exponálási sebesség, úgy ahogy a 11 fókuszpont is. Az ISO értékek extrém magasságai szintén nem érintik az átlag vagy amatőr felhasználókat, úgy, ahogy a kereső látószöge, nagyítása vagy a sztereó hangfelvétel sem a videózásnál. (bár külső mikrofonnal ebben az esetben ezt megtehetjük)

Csatlakozók

A csatlakozási lehetőségek a szokásos gumi ajtó mögött a mini HDMI, USB/AV, illetve a viszonylag új GPS adapter bemenet. Újdonság a 3.5mm-es mikrofon jack aljzat, ami egy profibb, sztereó videó felvételhez még jól jöhet, illetve egy új lehetőség, hogy az USB-hez egy WU-1a típusú vezeték nélküli mobil adaptert köthetünk, mellyel Androidos mobil eszközt csatlakoztathatunk gépünkhöz, melyre azután képeket és videókat másolhatunk, de használhatjuk távvezérlőként is.

Nikon D3200 csatlakozók
Nikon D3200 csatlakozók

A túloldalon, mint mindig, a rugós ajtóval ellátott SD memóriakártya foglalat, alul pedig az akku ajtó, benne a már ismert EN-EL14 típusú lítium akku, amit egy sárga kampó rögzít kicsúszás ellen, ahogy a D5100-ban már láthattuk.

Nikon D3200 SD kártya slot Nikon D3200 akku

Egy ésszerű újítás még, hogy a vázon hátul a bal oldali gombsor fölött egy második infra érzékelőt helyeztek el, így már nem csak szemből tudjuk távvezérelni a gépünket.

Nikon D3200 második infra érzékelő
Nikon D3200 második infra érzékelő

Első bekapcsolás

Bekapcsolás után az első meghökkentő dolog nem a felbontás, mert azt még nem érzékeljük, hanem, hogy a nyelvválasztásnál a magyar nyelvet is felkínálja a gép. Történelmi jelentőségű a pillanat, hiszen a Nikon most elsőként hozza a magyar nyelvű menüt DSLR-ben, és nagyon reméljük, hogy ezentúl ez alap lesz. A nyelv, dátum, idő és zóna után megjelenik a már ismert infóképernyő és itt már érzékelhető a felbontás, de az első fotó elkészülte után tudhatjuk meg igazán, mit jelent a 921ezer pixel.

Nikon D3200 Magyar menü!
Nikon D3200 Magyar menü!

Nikon D3200 Magyar menű főképernyő Nikon D3200 beállítások

A látvány ismerős, mert jó pár DSLR gép van már a boltokban, ami ezt tudja. A belépő kategória felzárkózik és valószínűleg hamarosan ez lesz az alap felbontás, de akkor mi lesz a felső kategóriában?

Fényképezés

Ha még csak most ismerkedünk a fotózással, akkor nekünk fejlesztették tovább a már ismert Útmutató funkciót, melyet kiválasztva megjelenik az útmutató képernyő, ahol az alap és a komolyabb felvételi funkciókat, lehetőségeket és beállításokat tanulmányozhatjuk át úgy, hogy közben szöveges információkat is kapunk.

Nikon D3200 Útmutató mód
Nikon D3200 Útmutató mód

A gyakorlottabb fotósok könnyel elboldogulnak, hiszen majdnem minden a szokásos módon zajlik, leszámítva a fent említett kezelőgombok elhelyezkedését.
Változás inkább a beállítási és az utófeldolgozási lehetőségekben van.

Mivel a D3200 új processzort kapott, mely az Expeed 3 nevet viseli, nőtt a feldolgozási sebesség, ami jelen esetben 4 kép/másodpercet jelent a D3100 3 kockájához képest. Ez jelentős változás ahhoz képest, hogy 10 megapixellel nőtt az érzékelő felbontása.

Nőtt az ISO tartomány alap maximuma, így ISO 6400-ig tekerhetjük fel alaphelyzetben az érzékenységet, kiterjesztett módban viszont itt is csak 12800 ISO-ig mehetünk.

Videózás

Jelentősebb változás a videózás terén mutatkozik. Már a D3100 is képes volt a Full HD felbontásra, de ha újat akarunk nyújtani a vásárlóknak, akkor a következő lépés a frissítési és tömörítési lehetőségek bővítése.

Nikon D3200 Videófelvétel gomb
Nikon D3200 Videófelvétel gomb

Így történt, hogy a 1920 x 1080p 24 kocka/mp mellé bekerült a 25 kocka, a 720p-hez az 50 és 60 kocka a 24 és 25 helyett, továbbá kétféle tömörítési lehetőség, a normál és a kiváló. Az egyben felvett snitt hossza 10 percről 20 percre nőtt és bekerült a manuális beállítási lehetőség, így akár felvétel közben is változtathatjuk a rekesz, záridő vagy ISO értékeket. A beállított paramétereket sajnos nem tudjuk elmenteni, bár erre igazán nincs is szükség.

Nikon D3200 bajonett
Nikon D3200 bajonett

Az automatikus élességállítás használható a félig lenyomott exponálógombbal vagy akár a folyamatos autófókusz felvétel közben is, mellyel már nagyon közel kerülünk a kézikamerák rugalmasságához.

Nikon D3200 elölről
Nikon D3200 elölről

Élességállításkor az alap 18-55-ös optika is meglepően halkan dolgozik, így kevesebb zaj jut be a felvételünkbe, főleg, ha külső mikrofont használunk. Egy komoly optikával a zaj akár minimálisra is csökkenthető.

Képszerkesztés

Lehetőség van az elkészül fotók és videók gépen történő megvágásához, szerkesztéséhez is. Videónál részletek kivágására vagy képkocka kiemelésére, fotónál különféle retusálások, effektek alkalmazására van lehetőségünk. Ilyenek a D-lighting, mellyel utólagosan kivilágosíthatjuk a sötétebb részeket, a vörösszem korrekció, szűrőeffektusok, RAW feldolgozás, halszem effekt, vonalrajz, miniatűr hatás stb.
Hol hasznos, hol játékos, és kreatív időtöltésnek is megfelelő.

Összegzés

Nikon D3200 doboz tartalma
Nikon D3200 doboz tartalma

Amennyiben nincs szükségünk erős és nehezebb magnézium ötvözet vázra, 8-10 kép/másodperces expókra és egyéb, számunkra feleslegesnek tűnő tudásra, a Nikon D3200 teljesen meg fog felelni az igényeinknek.

Tetszett

Nem tetsztett

Nikon D3200 vélemények

Cikk dátuma: 2012-06-10
Utolsó módosítás: 2014-04-25 13:03:35 (r17)

Feliratkozás hírlevélre


A hírlevél feliratkozással a 220volt Magyarország Kft. az Ön által megadott e-mail címre az adatai alapján hírlevelet küld, és üzleti célú ajánlataival felkeresheti. A hírlevél feliratkozásával Ön önkéntesen hozzájárul a Hírlevél Adatkezelési Tájékoztatásban foglalt adatkezeléshez. Bármikor jogosult az adatkezelésről tájékoztatást kérni, az adatok helyesbítését vagy törlését igényelni az adatvedelem@220volt.hu email címre küldött levélben. Az Ön által rendelkezésre bocsátott adatok valódiságáért felelősséget nem vállalunk. Hírlevelünk Adatkezelési Tájékoztatóját itt olvashatja
© 2021 - 220volt Magyarország Kft. | A feltüntetett árak, képek, leírások tájékoztató jellegűek és nem minősülnek ajánlattételnek, az esetleges pontatlanságáért nem vállalunk felelősséget. look by colordonor