Nikon D7100 teszt

Nikon D7100 és eredeti lakhelye
Nikon D7100 és eredeti lakhelye

Több, mint négy éve - 2008 őszén - , amikor megjelent a Canon 5D Mark II, a 21 MPixeles felbontása ritkaság-, és csodaszámba ment. A DSLR-ek közül akkor egyedül még csak az egy évvel korábban kiadott Canon 1Ds Mark III tudta ez 2 millió ft körüli áron... Az utóbbi időben viszont a Nikon-tól sorban jönnek ki a 24 Megapixeles érzékelővel szerelt gépek , így pl. a belépő szintű D3200 és a D5200, de a D800 a maga 36 Megapixelével bőven túl is szárnyalja azt. (Mindezt persze a „profi” gépekhez képest jóval kedvezőbb áron teszik...)

Nikon D7100 a dobozból kivéve
Nikon D7100 a dobozból kivéve

A D7000 megjelenése óta eltelt majdnem 2.5 év, így itt is aktuális volt az új típus, a régihez képest sok-sok újítással: Kezdve ott, hogy az új 24 Megapixeles érzékelő lapka elé nem került szűrő, így javították az élességet,
az új EXPEED 3 processzor,
az 51 pontos (15 keresztszenzor) autofókusz rendszer,
3.2” 1.2Mpixel LCD képernyő, (hol van már a 2” és a 130ezer pixel...),
akár 7 kép/mp sorozatfelvétel (DX módban),
1080p video 60i és 30p frissítéssel,
időjárás, por és ütődés álló magnézium ötvözetű váz.

Maradt a zárszerkezet (150e expora tervezve),
F bajonett, azaz fókusz motor nélküli optikák is használhatóak,
Az ISO100-6400 érzékenység,
az EN-EL15 lítium akku,
és a dupla SD kártya foglalat ...

Első látásra

... majdnem olyan, mint a D7000, de még sem. Ha egymás mellé helyezzük a két gépet, sok apró különbséget vehetünk észre. Elölről talán csak a piros műanyag betét alakja tűnik fel a markolaton, de jobban áttanulmányozva majdnem mindenhez hozzányúltak a tervezők. Az ívek, szögletek, vaku fedél, de még a D7100 felirat feletti kis ovális betét is.

D7100 vs D7000 kép

Hátul jóval szembetűnőbb változások történtek: a design elemek mellett gombok és funkciók vándoroltak el, illetve született egy új kapcsoló is.

Nikon D7100 hátulja
Nikon D7100 hátulja

Korábban azt hihettük, hogy egy 3” LCD épp, hogy el fog férni egy vázon, mellette pedig zsúfolódnak majd a kezelő gombok, erre kiderül, hogy a 3.2”-nak is van még bőven helye, sőt, az átló tovább növelhető. Lassan viszont elérjük azt a méretet, ami fölé már tényleg nem lesz értelme növelni. Pl. a hüvelykujj miatt, aminek azért kell minimum hely, de mellé a tárcsa vagy a választó gomb is el kell, hogy férjen.

Tehát adott a 3.2” LCD, ehhez pedig egy megnövelt pixel méret, ami pontosan 1.228.800 db. A korábban tartozékként csomagolt LCD védőfedél viszont már nincs és nem is lehet felhelyezni ilyesmit, mert a tartó karom megszűnt. (Helyette használhatunk védő fóliát vagy üveglapot, ha szükségét érezzük, bár nekem sosem hiányzott...)
Az optimalizálás mesterműve az „élességmező-választógomb zár” áthelyezése a 8 irányú választógomb köré. Így gyakorlatilag a két funkció egybeolvadt. Kisebb helyet vesz el és kényelmesebb is a használata. Gratulálunk! De itt még nincs vége. Az élőkép kapcsoló átkerült az előbb említett kapcsoló hűlt helyére és gomb lett belőle, a gomb köré pedig a fotó/videó váltókapcsoló került. Így egy kicsit szellősebb, átláthatóbb lett a jobb oldal. Azért ebben is van még egy kis csavar: a D7000-nél az élőkép kapcsoló közepén volt a REC gomb, a D7100-nél viszont átkerült az exponáló gomb mellé. Az előbbinél a hüvelykujj nyomta, most viszont a mutatóujj… Tulajdonképpen mindkettő praktikus...
(A mutatóujjas REC egyébként az összes utóbbi típusnál, azaz D600, D800, D3200, D5200, de már a D5100-nél is átkerült. )
Az bal oldalsó gombsor alján feltűnt egy „i” feliratú gomb, melyet megnyomva, azonnal hozzáférhetünk egy sor különböző paraméterhez és azokat a 8 irányú gomb és az OK segítségével át is állíthatjuk. Gyakorlatilag egy „gyors menü gomb”. (Frissebb Canon vázaknál a „Q” gombnak felel meg.)

Nikon D7100 hátsó gombsor
Nikon D7100 hátsó gombsor

Újítás még, bár már láthattuk a D600-nál, a program tárcsa tetején lévő gomb, melyet benyomva tudjuk csak eltekerni azt. ( bár gomb nélkül is stabilnak tűnik)

Az alsó gyűrűnél lévő hasonló funkciójú gombot már korábbi típusoknál is alkalmazták, és ezek szerint bevált, bár én mégis kihagytam volna. Melegben, egészséges mutatóujjal is rá kell feszülni kicsit, ugyan ez hidegben, elfagyott ujjal kérdéses. (Két ujjal gomb nélkül szerintem praktikusabb volna.)

Nikon D7100 program tárcsa
Nikon D7100 program tárcsa

Felülre került még az új beépített sztereo mikrofon, aminek a nyílásait a vakupapucs mellett találhatjuk, illetve megtalálhatjuk a szokásos LCD kijelzőt, a már említett REC, a fénymérés, az exponáló/bekapcsoló és expo kompenzáció gombokat.

Nikon D7100 felülről
Nikon D7100 felülről
Nikon D7100 exponáló gomb
Nikon D7100 exponáló gomb

Oldalt a szokásos csatlakozó panelt a nem szokásos gumifedél védi. Praktikus megoldás, hogy ahol két csatlakozó van egy szinten (a felső és alsó részen),ott középen perforálták a gumiajtót, így ha csak a külső csatlakozóra van szükség, úgy tudjuk kinyitni, hogy a belsőn rajta marad a fedél. Így nem fityeg feleslegesen használat közben.

Nikon D7100 csatlakozók
Nikon D7100 csatlakozók

Ha pedig teljesen kinyitjuk, akkor sem csukódik vissza, mert egy zsanéron forog. Ez praktikus megoldás, mert biztos sokunknak volt már problémája a minduntalan visszacsukódó gumifedelekkel… Itt kapott egyébként helyet a külső mikrofon, az USB, a HDMI, a fejhallgató és az opcionális GPS egység csatlakozója.

A túloldalon találjuk a rugósan kinyíló, kemény fedelű dupla SD kártya helyet,

Nikon D7100 kártya slotok
Nikon D7100 kártya slotok

alul pedig a szokásos akku nyílást, állvány menetet és a gumilappal fedett opcionális MB-D15 markolat csatlakozóját. (Ehhez a markolathoz is tartozék az AA akku adapter.)

Nikon D7100 alja aksival
Nikon D7100 alja aksival

Állvány használatakor az akkufedelet továbbra is ki tudjuk nyitni, így nem okoz gondot, ha akkut kell cserélnünk.

Használat

A gép fogása kellemes, a tenyérbe jól passzol. A markolat gumírozása finom tapintású, a gombok és tárcsák megfelelő távolságban vannak (az én ujjaimhoz képest). A korábban említett hátsó helyszűke a hüvelykujjnál kissé megmutatkozik: a választógomb talán magasabb a kelleténél, ami gyakorlatilag egy vastagabb ujjnál már kényelmetlenséget okozhat. A váz 1db akkuval 765 gramm, a teszthez pedig 18-105mm optikát használtunk. A kettő együtt pont elég súlyú ahhoz, hogy stabilan tudjuk tartani.

Nikon D7100 kézben
Nikon D7100 kézben

Ezt fokozhatjuk esetleg még az új MB-D15 markolattal, amely nem csak a portré állásban, de vízszintesen is stabilabb fogást eredményez.

Nikon D7100 + MB-D15 markolat
Nikon D7100 + MB-D15 markolat

Első bekapcsolás

Miután túljutottunk az alapbeállításokon ( nyelv, időzóna, dátum formátum, időbeállítás) gépünk alaphelyzetben várja a használatot. Lássuk, mire képes.
A gép keresője tágas terű, világos képet ad 100% lefedés, 0,94x nagyítás mellett. Az 51 pontos autofókusz rendszer a képmező nagy részét elfoglalja, de jelenlétét és kiterjedését csak a négy sarokvonal mutatja. Fókuszáláskor azonnal felvillannak az élességet jelző pontok: az élességállítás gyors és pontos még kevés fényben is, bár ilyenkor automatikusan felgyullad a segédfény.
Az élességállítási rendszert egyébként a D300s-ből vették át (Multi-CAM 3500DX), tehát egy 2009-es fejlesztés is még megállja a helyét.

A fókuszmező átkapcsolható, a korábbi módok közül választhatunk:

Élességállítási módok közül az AF/M gomb benyomásával, majd a hátsó tárcsa elforgatásával választhatunk:

Exponálás

A zár szerkezet elvileg ugyan az, mint a D7000-nél (150 ezer expóra tervezve), így fülre egy hasonló, kellemes klattyanás, ahogy azt már megszokhattuk Nikon vázaknál.
Ha sorozatot szeretnénk, akkor alap helyzetben 6 JPG képet tudunk másodpercenként készíteni. (RAW-ban pedig 5-öt) Ehhez állítsuk a kioldási módválasztó tárcsát a Ch jelhez.

E mellett használhatunk lassú sorozatot (Cl) vagy csendes expót (Q), de itt csak egyes expó lehetséges. A zár hangja itt leginkább az élőképes exponálás hangjára hasonlít. Valóban halkabb, de nem jelentősen, így ezt a módot inkább csak indokolt esetben érdemes használni.

A D7100-ba beépítették a D700-nál is megismert Crop funkciót, azzal a különbséggel, hogy nem FullFrame-ből áll át DX-re (1.5x), hanem DX-ből még 1.3x-os kivágást eredményez, ami majdnem 2x-es fókusz szorzó lesz, így pl a 18mm 35mm-lesz, egy 50mm-es optika esetén pedig 97.5mm. Ezzel együtt az elkészült kép mérete is csökken 15.4 MPixel-re, viszont nem 6, hanem 7 JPG képet tudunk így mp-enként készíteni.

D7100 crop választás
D7100 crop választás

A Crop bekapcsolását egyébként egy téglalap jelzi a keresőben, de eleinte könnyen kikomponálhatunk a képből, amíg meg nem szokjuk, hogy ott véget ér a fotónk. A kérdés az, hogy van-e és mikor van jelentősége bekapcsolni ezt a funkciót? Mert hiába a nagyobb fókusz szorzó, ha a fotónk kisebb méretű lesz. Ez gyakorlatilag ugyan az, mint ha alap DX kivágással készített képről utólag levágnánk a felesleget. Egyébként pedig csak statikus fotóknál (tárgy, természet, portré) lenne célszerű használni vagy ha olyan távolságban van a tárgy, hogy szívesen levágnánk a sallangot, főleg, ha nem akarjuk utólag szerkeszteni a képet. Az elkészült fotónkat a korábban már említett 3.2”-os képernyőn tekinthetjük meg. A kijelzőn a kép jól látható még erősebb fényben is, főleg, ha feltekerjük az LCD fényerőt maximálisra, illetve ha nem merőlegesen nézzük a képet, akkor is jól kivehető.

Nikon D7100 kép visszanézés
Nikon D7100 kép visszanézés

Ez utóbbi akkor lehet hasznos, ha például élőképben akarunk fotózni felemelt karokkal és még így is jól rálátunk a képre. A „jó rálátás lapos szögből” a kihajtható LCD alternatívája…

A nagyfelbontású LCD-n a fotónkba belenagyítva a részletek is tű élesen megmutatkoznak, így a bemozdulás, élesség remekül ellenőrizhető.

Nikon D7100 kép nagyítás
Nikon D7100 kép nagyítás

A kinagyítás közben is lapozhatunk, illetve választhatunk még három féle méretű index kép és naptár nézett között is.

Az elkészült fotónk a dupla SD kártya foglalatban lévő kártyára kerül. Mindegy, hogy melyik helyre tettük be a kártyát, a gép felismeri és azt használja. Ha mindkettőben van, akkor az elsőn van a prioritás, de ha betelik, akkor átkerül a másodikra. Visszanézéskor, ha mindkét kártyán van fotó, akkor lapozáskor átugrik. A menüben a túlcsordulás az alapbeállítás, de átválthatunk biztonsági másolatra vagy RAW-JPEG mentésre is. (de csak 2 kártya esetén értelmezi a beállítást, 1 kártyával a beállításnak természetesen nincs hatása)

Gépünk áram ellátásáról a korábbi EN-EL15 akku gondoskodik, ebben nem történt változás. Ha dupla energiára van szükségünk, vagy AA akkuval szeretnénk üzemeltetni gépünket, akkor be kell szereznünk az új, MB-D15 típusú markolatot.

Menü

Gépünk menüjében kinézetre nem sok minden változott, a szokásos 6 főmenü és azokból nyíló paraméterek látványa már ismert, viszont a magyar nyelv már itt is megtalálható. Reméljük, hogy ezen túl minden Nikon DSLR-ben megtaláljuk majd…

D7100 beállítások
D7100 beállítások

A retus menüben a legtöbb lehetőség a D7000-ben már adott volt. Elfér és néha még jól is jöhet egy-két funkció, de aki már hozzászokott a képfeldolgozó programok használatához, annak nem hagy majd nyomot a lelkében.

D7100 retusálás menü D7100 D-Lighting

Képminőség

Ezen a szinten, ennyi tapasztalat és fejlesztés után már nem sok kivetni való lehet a képminőség terén. ISO érzékenység és az ahhoz kapcsolódó zaj szempontjából érdemes vizsgálódni, bár valószínűleg csodák már nincsenek. Nagyon magas ISO értéknél, 12800 és 25600-nál már jelentős a zajosodás, de úgy tűnik, hogy a zajszűrő rendszer elég jó hatásfokkal dolgozik. Ha nincs más lehetőségünk (állvány, fényerősebb optika) akkor érdemes bekapcsolni, de készüljünk fel, hogy magas értékeknél eléggé szétfolyik a fotónk, a részletgazdagság jelentősen romlik, így inkább törekedjünk az említett lehetőségekre, illetve az alacsonyabb ISO értékek használatára. (A gyári érték itt a Normál állás.)

Élőkép, Videó

Az élőképet a már említett jobb oldali LV gombbal aktivizálhatjuk, illetve választhatunk, hogy fotóra vagy videóra szeretnénk használni. Az élőképes fotózáskor alapbeállításként továbbra is az exponáló gombbal élesíthetünk exponálás előtt.

D7100 videózás közben
D7100 videózás közben

Videózáskor választhatunk, hogy magunk szeretnénk keresni az élességet (expo gomb, élességállító gyűrű), vagy bekapcsoljuk a Témakövető AF-t, ami általános célokra, például egy városnézéskor a legkényelmesebb megoldás. A videóban jelentős változás, hogy Full HD felbontásban ezentúl nem csak 24 kép/mp sebességgel tudunk felvételt készíteni, hanem 25, 30, illetve 50i, 60i-ben is.

D7100 60fps
D7100 60fps

Persze ebben is van egy kis csavar. A 24p, 25p és 30p a DX módra vonatkozik, a 30i és 60i pedig csak 1.3x crop módban használható., tehát kisebb képkivágásban. Ez persze nem von le sokat a tudás értékéből, mindenképp üdvözlendő a gyártó igyekezete.

Összegzés

A sok újítás miatt a D7100 jelenleg a Nikon középkategóriában vezet. Gyakorlatilag majdnem mindent tud, amire szüksége lehet egy lelkes amatőrnek vagy egy munkáját végző fotósnak. Bármilyen célra megfelelő, főleg, ha 1-2 kiegészítővel még fel is tuningoljuk. (pl. markolat, külső mikrofon)

Tetszett:

Nem tetszett:

Én elfogadnám... :)

Cikk dátuma: 2013-04-10
Utolsó módosítás: 2013-04-16 12:29:24 (r12)

Feliratkozás hírlevélre


A hírlevél feliratkozással a 220volt Magyarország Kft. az Ön által megadott e-mail címre az adatai alapján hírlevelet küld, és üzleti célú ajánlataival felkeresheti. A hírlevél feliratkozásával Ön önkéntesen hozzájárul a Hírlevél Adatkezelési Tájékoztatásban foglalt adatkezeléshez. Bármikor jogosult az adatkezelésről tájékoztatást kérni, az adatok helyesbítését vagy törlését igényelni az adatvedelem@220volt.hu email címre küldött levélben. Az Ön által rendelkezésre bocsátott adatok valódiságáért felelősséget nem vállalunk. Hírlevelünk Adatkezelési Tájékoztatóját itt olvashatja
© 2020 - 220volt Magyarország Kft. | A feltüntetett árak, képek, leírások tájékoztató jellegűek és nem minősülnek ajánlattételnek, az esetleges pontatlanságáért nem vállalunk felelősséget. look by colordonor