Apró méret, meggyőző tudás -

Canon EOS M50 Mark II teszt

Még 2020 októberében került be a Canon kínálatába az EOS M50 Mark II, azonban ez csak bizonyos piacokra vonatkozott. Itt Európa közepén nekünk egészen 2021 márciusáig kellett várnunk az APS-C szenzoros belépőszintű tükör nélküli fényképezőgépre.

Az EOS M50 Mark II a 2018 februárjában bemutatott M50 utódja, amely elődjéhez képest jobb videós képességeket és továbbfejlesztett autofókusz rendszert kínál. Jelenlegi tesztalanyomat elsősorban vlogolásra és blogolásra tervezték, akárcsak a Sony A6100-at, a Nikon Z50-et és a Fujifilm X-S10-at, ezek ráadásul azonos árkategóriába tartoznak.

A Canon EOS M50 Mark II felépítése

Az EOS M50 Mark II 116 mm-es szélességével, 88 mm-es magasságával és 59 mm-es vastagságával pontosan akkora, mint elődje, emellett a kezelőszervei is nagyjából megegyeznek. Az egyszerűség jegyében nem kapott expozíció tárcsát, csak első vezérlőtárcsát és üzemmódtárcsát, utóbbi azonban nem rögzíthető. Ez a nem annyira könnyed kezelés a korábbi három számjegyű D-re végződő modellekre emlékeztet.

Ezt próbálták azért ellensúlyozni több programozható funkcióval is, ez az M.Fn, a „*”, a videofelvétel, és a négy irányú navigáló gombok személyre szabását jelenti. Ezekre olyan funkciókat programozhatunk, mint például a kézi élességállítás, az expozíció kompenzáció, a fehéregyensúly állítása, és még legalább egy tucatnyi további opció. Természetesen a MyMenu pontba kigyűjthetők a kedvenc funkcióik. A menürendszer egyébként jól átlátható és megegyezik a korábban tesztelt Canon gépek struktúrájával.

A hátulján található 3 hüvelykes, 1.04 millió képpontos, kihajtható, érintésérzékeny LCD kijelző és a 2.36 millió képpontos OLED EVF megegyezik az előző szériás modellben lévővel, természetesen állítható a dioptria, amelynek csúszkáját a kereső alá dugták. Továbbá érzékeli, ha közel rakjuk a szemünkhöz, ekkor automatikusan átvált.

Előbbi 180 fokban kihajtható és 270 fokban elfordítható, vagyis szinte bármilyen szögből lehet vele fotózni, ráadásul szelfizésre, vlogolásra is tökéletesen alkalmas. A kijelzőn felvétel közben láthatók a különböző paraméterek is, amelyek egyetlen érintéssel módosíthatók, az elektronikus horizontnak köszönhetően pedig dőlések sem lesznek a felvételen. Az expozíció szimuláció pedig a menüből ki is kapcsolható, ha például stúdióban fotózunk.

A váz bal oldalán található egy 3.5 mm-es mikrofon kimenet, fejhallgatót azonban nem lehet csatlakoztatni. A markolat oldalában mikro USB és mikro HDMI, valamint a Wi-Fi kapcsolat gombja kapott helyet. A markolatban ugyanaz az a 7.2V-os, 875 mAh kapacitású akkumulátor található, mint az előző verzióban, de itt már egyetlen feltöltéssel kb. 300 kép készíthető, a korábbi 235-tel szemben. Az LP-E12-es kódjelű akksit a csomagban található LC-E12 akkumulátortöltővel kelthetjük új életre. Természetesen helyet kapott egy SD kártyafoglalat is, amely SDXC-t is tud kezelni, bár nem tudja kihasználni az UHS-II-es sebességet.

A 387 grammos polikarbonát váz nem időjárásálló, szóval városnézés alkalmával célszerű magunkkal vinni egy táskát arra az esetre, ha elkapna a záporeső.

Az EOS M50 Mark II-be az a 24 Mpixeles, 25.8 millió teljes pixel számú APS-C szenzor került, amely már a Mark I-ben is megtalálható volt, emellett a Digic 8 képfeldolgozó processzor teljesít szolgálatot, ennek köszönhető a 10 kép/ mp-es sorozatfelvétel és a 4K videófelvétel is. Az elkészült fotók JPEG-ben és 14 bites CR3-as RAW formátumban is menthetők, ha esetleg kis kapacitású kártyát használ valaki, akkor lehetőség van CRAW-ban lementeni a fotókat, ez a normálhoz képest 30%-kal kisebb fájlméretet jelent.

A Canon EOS M50 Mark II be- és kikapcsoláskor elvégzi az automatikus tisztítást, ami azt jelenti, hogy piezokristályokat rezegtetve (fizikailag) távolítja el az antisztatikus réteggel is ellátott féligáteresztő szűrőről.

Kisebb meglepetést okozott, hogy az EOS M50 Mark II is kapott vakut, bár nem kimondottan számít erősnek az ötös kulcsszámával. ISO400 felett van értelme használni, ekkor kb. 5 méteres hatótávval bír. Teljesítménye -2..+2 Fé tartományban változtatható a menüből. Automatikusan E-TTL II a beállított, de kiértékelő vagy átlagoló mérés is választható. A váz tetején található vakupapucs középpontos vagy Canon rendszervaku fogadására is alkalmas.

A Canon EOS M50 Mark II képminősége

Nagyjából tudja azt, amit elvártam tőle, a Dual Pixel CMOS AF rendszer ebben a vázban is nagyon jól tette a dolgát, meg voltam elégedve vele, bár az újdonságnak számító szemkövető módban néha tévesztett fotónál és videónál is. Nyilván elhanyagolható mértékben tévedett, de akkor sem volt 100 %-os, bár tény, hogy a mostanában nálam járt felsőbb kategóriás vázaknak köszönhetően hozzászoktam, hogy nem hibázik a rendszer.

Az EOS M50 Mark II akár 10/mp-es sorozatfelvételre is képes, ezt 10 RAW képig tudja is, ha a puffer telítődik, a sorozatfelvétel a kártya sebességének függvényében lassul.

Több fénymérési opció is rendelkezésre áll, annak érdekében, hogy mindig a legoptimálisabbat lehessen használni. A kiértékelő a legtöbb esetben megállja a helyét, nagy általánosságban célszerű ezt használni, a részleges akkor ajánlott, ha a téma nagyobb és a háttér világossága nem egyezik meg. A szpot a kép 3 %-án mér fényt, ez kisebb témáknál is hasznos, végül a középre súlyozott opció általában portréknál célszerű, ugyanis a képmező egészén mér, viszont a közepén mért értékeket súlyozottan veszi.

Az ISO érzékenység 100-25 600 állítható, ennek felső határa 51 200-ra kitolható, viszont nálam 3200 felett már nem tartozik vállalható kategóriába a tudása, efölé nem is nagyon merészkedtem a tesztképek elkészítésénél (ez alól kivételt képez az ISO teszt), inkább használtam állványt és kompenzáltam a záridővel.

Dinamikatartomány tekintetében hozza azt, ami elvárható, a CR3-as RAW fájloknak köszönhetően pedig az alul vagy túl exponált fotók is egy viszonylag széles skálán korrigálhatók. A vázban nem található szenzorstabilizálás, így egy gimbal vagy állvány hasznos kiegészítő lehet.

A Canon EOS M50 Mark II tesztje során használt objektívek

A Canon Hungáriától az EF-M 18-150 mm f/3.5-6.3 IS STM-et és az EF-M 15-45 mm f/3.5-6.3 IS STM-et kértem a váz mellé, mivel ezekkel külön-külön vásárolható kitben is, illetve elérhető egy olyan pack, amiben az utóbbi mellett még az EF-M 55-200 mm f/4.5-6.3 IS STM is megtalálható. Továbbá úgy gondoltam, hogy ezekkel lehet a leginformatívabb a teszt azok számára, akik nem tudnak dönteni a két gyújtótávú objektív között.

Sajnos a 220volt webshopjában körülbelül egy tucat objektív szerepel EF-M bajonettel, de nem kell elkeseredni, mert az EF-EOS M adapterrel kinyílik a lehetőségek tárháza, ugyanis a Canon EF-S, EF, TS-E és az MP-E sorozatú objektívek mind kompatibilissé válnak. Ezt ki is használtam a stúdióban készült képeknél, mivel azok egy EF-EOS M adapterrel és egy Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS III USM-mel készültek. Az autofókusz gyors és pontos volt.

A Canon EOS M50 Mark II kapcsolódási lehetőségei

A fizikai interfészeken (mikro USB, mikro HDMI) kívül természetesen Bluetooth-on vagy Wi-Fi-n keresztül is lehet kapcsolódni a vázhoz a Canon Camera Connect applikációján keresztül. Az okoseszközökre letölthető programnak köszönhetően távolról is felébreszthető és vezérelhető a Mark II, illetve az elkészült képek át is tölthetők a telefonra.

A Canon EOS M50 Mark I és EOS M50 Mark II főbb különbségei

A két váz külső felépítésében és hardveres szempontból ugyanolyan, mivel a különbségek teljes mértékben a szoftverben találhatók. A Mark II-nél sokkal jobb az AF rendszer és már videófelvétel alatt is működik a szemkövető funkció. Támogatja a függőleges tájolású videót és a Youtube Live Streamet is (erről lentebb bővebben is írok). Az AF működési tartománya EV -4 és EV -2 között mozog, és már egyetlen feltöltéssel kb. 300 kép készíthető. Illetve kivették az NFC csatlakozási lehetőséget.

A Canon EOS M50 Mark II videós tulajdonságai

Mivel elődje, az EOS M50 volt az első Canon MILC, amely tudta a 4k felbontást, így nem meglepő, hogy a második generációban is megtalálható ez az opció. Azonban ez itt natív 4k (24 vagy 25 fps), vagyis 1.6x-os képkivágást használ a FullHD-hoz képest, ráadásul így a Dual Pixel AF is érvényét veszti, és egy viszonylag primitívebb kontrasztérzékelő rendszert használ. Feltűnt, hogy vízszintes pásztázásnál erőteljesen megfigyelhető a Jello effektus.

A FullHD felvételeknél persze működik a Dual Pixel AF, amely a fázisérzékelő autofókusz technológián alapul. Ennél az opciónál választható 60, 50, 30, 25 és 24 fps is.

Ezek mellett számos olyan opciót tartalmaz, amelyek megkönnyítik egy vlogger életét, ilyen például az érintőképernyőn elérhető új videofelvételi gomb és egy önkioldó, amely 2-10 másodpercet ad arra, hogy felkészüljünk a felvétel előtt. A vertikális videók rögzítési lehetősége kimondottan jó ötlet, mivel egyre jobban növekszik a portréorientált közösségi média piaca (lásd TikTok és társai). Az élő közvetítés lehetősége kecsegtető, és lázba is jöttem tőle, majd elolvastam a Canon oldalán az apróbetűs részt...

Ugyanis csak Youtube-ra lehet élőzni, ehhez értelemszerűen aktív YT fiók és image.canon felhasználói fiók is szükséges. Ezeken még túl tudnám tenni magam, ahogy azon is, hogy legalább 6 Mb/s sebességű vezetéknélküli hálózatra van szükség hozzá, de azt már nem tudom megemészteni, hogy 1000 feliratkozó alatt a YT nem támogatja ezt az opciót. (Ha összejön a 220volt Youtube csatornáján az 1000 feliratkozó, megígérem, hogy letesztelem ezt a funkciót is.

A Canon EOS M50 Mark II-ről röviden

A tesztidőszak elején furcsa volt, hogy ennyire picike, és fenntartásokkal kezeltem a tudását, de hamar meggyőzött. Kimondottan kompakt mivolta ellenére gyönyörű fotók készíthetők vele, viszont a kis méret hátulütője, hogy az akkumulátorfedél nem nyitható, ha állványon van a gép vagy, ha gyorscseretalpat rögzítünk hozzá.

A videós opcióknál jól néz ki a 4K opció, de az csak natív. Full HD-ben viszont egyedül, kézben tartva is igényes felvételek készíthetők a mindennapokban. A Youtube streaming opció feltételei lelomboztak kicsit...

Ezen kívül fontosabb, hogy számos olyan apróságot tud, ami tényleg hasznos egy vloggernek, ilyen pl. a kijelzőről indítható felvétel, amihez 2 illetve 10 másodperces időzítés is beállítható, annak érdekében, hogy el tudja foglalni az illető a helyét. A függőleges felvételi opció szintén hasznos olyanoknak, akik igényes tartalmat szeretnének gyártani a közösségi felületekre (TikTok, Instagram, Facebook).

Amellett, hogy kiváló hibrid tulajdonságokkal bír a váz, a legnagyobb előnye talán mégis a kiváló ár-érték arány, hiszen megfizethető, ugyanakkor nagyteljesítményű, kompakt és könnyen használható. Így ideális társ lehet utazások során, a mindennapi fotózások alkalmával vagy a tartalomgyártásban is.

A Canon EOS M50 Mark II pozitívumai:

 • Nagyszerű állóképek és 1080p
 • Micro HDMI kimenet
 • Függőleges videó
 • YouTube élő közvetítés
 • Eye AF állóképekhez és videókhoz

A Canon EOS M50 Mark II negatívumai:

 • Erősen kivágott 4K videó
 • Eye Detect AF nem 100%-os pontosságú
 • Csak egy vezérlőtárcsa található rajta
 • Csak hozzávetőleges akku állapot visszajelzés (nem mutatja %-ban)
 • 1/4000 a legrövidebb záridő

Tesztképek

váz: Canon EOS M50 Mark II
objektív: EF-M 15-45 mm f/3.5-6.3 IS STM
záridő: 1/1000
rekesz: f/3.5
ISO: 100
fókusztávolság: 15 mm
váz: Canon EOS M50 Mark II
objektív: EF-M 15-45 mm f/3.5-6.3 IS STM
záridő: 1/500
rekesz: f/5
ISO: 100
fókusztávolság: 28 mm
váz: Canon EOS M50 Mark II
objektív: EF-M 15-45 mm f/3.5-6.3 IS STM
záridő: 1/160
rekesz: f/5.6
ISO: 100
fókusztávolság: 35 mm
váz: Canon EOS M50 Mark II
objektív: EF-M 15-45 mm f/3.5-6.3 IS STM
záridő: 1/160
rekesz: f/6.3
ISO: 100
fókusztávolság: 45 mm
váz: Canon EOS M50 Mark II
objektív: EF-M 18-150 mm f/3.5-6.3 IS STM
záridő: 1/1000
rekesz: f/3.5
ISO: 100
fókusztávolság: 18 mm
váz: Canon EOS M50 Mark II
objektív: EF-M 18-150 mm f/3.5-6.3 IS STM
záridő: 1/500
rekesz: f/5.6
ISO: 100
fókusztávolság: 50 mm
váz: Canon EOS M50 Mark II
objektív: EF-M 18-150 mm f/3.5-6.3 IS STM
záridő: 1/160
rekesz: f/6.3
ISO: 100
fókusztávolság: 100 mm
váz: Canon EOS M50 Mark II
objektív: EF-M 18-150 mm f/3.5-6.3 IS STM
záridő: 1/250
rekesz: f/6.3
ISO: 100
fókusztávolság: 135 mm
váz: Canon EOS M50 Mark II
objektív: EF-M 18-150 mm f/3.5-6.3 IS STM
záridő: 1/80
rekesz: f/6.3
ISO: 100
fókusztávolság: 150 mm
váz: Canon EOS M50 Mark II
objektív: EF-EOS M adapter +
EF 70-200 mm f/2.8L IS III USM
záridő: 1/125
rekesz: f/13
ISO: 100
fókusztávolság: 100 mm
váz: Canon EOS M50 Mark II
objektív: EF-EOS M adapter +
EF 70-200 mm f/2.8L IS III USM
záridő: 1/125
rekesz: f/13
ISO: 100
fókusztávolság: 200 mm
váz: Canon EOS M50 Mark II
objektív: EF-EOS M adapter +
EF 70-200 mm f/2.8L IS III USM
záridő: 1/125
rekesz: f/16
ISO: 100
fókusztávolság: 200 mm

Ha tetszett ez a teszt, akkor ezek is érdekesek lehetnek számodra:

Írta és a felvételeket készítette: Háfra Zsolt

Az eszközökért köszönet a Canon Hungáriának!

Ha hasznosnak találtad a cikket, akkor oszd meg ismerőseiddel, vagy írd le tapasztalataidat, kérdéseidet a kommentmezőbe.

Tesztelt Termék:

Canon EOS M50 Mark II váz (fekete)

 • 3" LCD
 • Kihajtható LCD
 • NFC
 • Érintőképernyő
 • 4K felbontás
239 890 Ft
Raktáron

Canon EOS M50 Mark II kit (EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM) (fekete)

 • 3" LCD
 • Kihajtható LCD
 • NFC
 • Érintőképernyő
 • 4K felbontás
359 890 Ft
Raktáron

Canon EOS M50 Mark II kit (EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM) (fekete)

 • 3" LCD
 • Kihajtható LCD
 • NFC
 • Érintőképernyő
 • 4K felbontás
264 890 Ft
Raktáron

Kipróbált objektívek:

Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM (ezüst)

 • 45 mm-es hosszúság
 • 130 gramm
99 890 Ft

Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM (ezüst)

 • 61 mm-es hosszúság
 • 300 gramm
 • Képstabilizátoros
166 990 Ft

Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM

 • Tartozék napellenző
 • 1480 gramm
897 890 Ft
Raktáron

Canon Mount adapter EF-EOS R

 • 71 mm-es átmérő
 • 24 mm-es hosszúság
 • 110 gramm
 • Kompatibilis Canon EF/EF-S bajonettes objektívekhez
 • Kompatibilis Canon RF bajonettes fényképezőgépekhez
40 890 Ft
Raktáron

Ajánlott kiegészítők:

Lenspen Photo Pro kit NPP-1

9 490 Ft
Raktáron

SanDisk Extreme PRO SDHC 32GB (95MB/s) (173368)

 • 95 MB/s olvasási sebesség
 • 32 GB kapacitás
13 990 Ft
Raktáron

SanDisk Extreme PRO SDXC 64GB (170MB/s) (183530)

 • 170 MB/s olvasási sebesség
 • 64 GB kapacitás
16 990 Ft
RaktáronApró méret, meggyőző tudás - Canon EOS M50 Mark II vélemények:

Feliratkozás hírlevélre


A hírlevél feliratkozással a 220volt Magyarország Kft. az Ön által megadott e-mail címre az adatai alapján hírlevelet küld, és üzleti célú ajánlataival felkeresheti. A hírlevél feliratkozásával Ön önkéntesen hozzájárul a Hírlevél Adatkezelési Tájékoztatásban foglalt adatkezeléshez. Bármikor jogosult az adatkezelésről tájékoztatást kérni, az adatok helyesbítését vagy törlését igényelni az adatvedelem@220volt.hu email címre küldött levélben. Az Ön által rendelkezésre bocsátott adatok valódiságáért felelősséget nem vállalunk. Hírlevelünk Adatkezelési Tájékoztatóját itt olvashatja
© 2022 - 220volt Magyarország Kft. | A feltüntetett árak, képek, leírások tájékoztató jellegűek és nem minősülnek ajánlattételnek, az esetleges pontatlanságáért nem vállalunk felelősséget. look by colordonor