Canon 5D mark II teszt

Ki hinné, hogy már három év telt el az első 5D megjelenése óta? A digitális világban ez hosszú idő, így ez alatt féltucat gyártó sok-sok DSLR-je került a boltokba. Ezek között viszont alig volt olyan, aminek teljes képkocka, azaz 24x36mm-es az érzékelője. Ez korábban csak a Canon 1Ds kiváltsága volt, de annak borsos ára miatt kevesen engedhették meg maguknak. Az 5D sikere viszont abban rejlett, hogy ezt a tudást elérhető áron kínálta.

Canon 5D mk II + 50mm f/1.4
Canon 5D mk II + 50mm f/1.4

Úgy tűnik, hogy a Canon ezt a népszerűséget továbbra is meg szeretné tartani, mert az új 5D sok-sok jóval kecsegtet. A 2008 szeptemberi hivatalos bejelentés óta végre elérkezett az idő, hogy közelebbről is szemügyre vegyük a Canon 5D Mark II-t.

Az elődhöz képest rengeteg újdonságot tartalmaz, de ezek egy részét már beépítették korábbi géptípusokba, mint például legutóbb az 50D-be.

így ezek:

- szenzor tisztítás
- DIGIC 4 processzor
- új menü
- 3"-os, 920.000 pixeles LCD monitor
- AF finomhangolás
- kreatív mód
- élőkép három féle autofókusszal
- képjavító lehetőségek: csúcsfény prioritás, automata világosság optimalizáció (4 szintes), magas ISO zajszűrés (4 szintes), vignettálás korrekció.
- RAW, sRAW1, sRAW2
- HDMI kimenet

Canon 5D mark II csatlakozók
Canon 5D mark II csatlakozók

és ami tényleg új:

- 21 megapixel CMOS sensor (hasonló, mint az EOS-1Ds Mark III-é)
- ISO 100 - 6400-ig terjedő érzékenység, ISO 50 - 25600 kiterjesztett
- 3.9 kép per mp sorozatfelvételnél
- kétféle csendes exponálás élőkép módban
- beépített mikrofon és hangszóró
- Full HD video felvétel
- új 1800 mAh akku
- infra port távirányítóhoz
- vízállóság 10 mm esőnél 3 percig

A váz apró változásokon ment keresztül. A váz tetején a Canon felirat fölötti rész sarkosabb lett, a hátsó LCD nagyobb, a bal oldali gombsoron plusz egy gomb, ON-OFF gomb kisebb lett, infra port, mikrofon és hangszóró lukak a vázon. kb ennyi.

Canon 5D mk II hátulról
Canon 5D mk II hátulról

Itt érdemes megjegyezni, hogy a Mark II megtartotta a bal oldali gombsort, holott a 3 colos LCD miatt már a 40D-nél is alulra tették ezeket. (Egyébként a személyes véleményem az, hogy kényelmesebb a függőleges elrendezés.)

Canon 5D mark II 1.0.6 firmware
Canon 5D mark II 1.0.6 firmware

No, akkor nézzük az újdonságokat:
Ha már van egy 24x36mm-es szenzorunk, miért ne rakjunk bele minnél több pixelt?
Az 1Ds-hez hasonló 21 Mpixeles CMOS-t kapott az 5D. Az eredmény: majdnem kétszer akkora felbontás. A pixelháború tehát folytatódik, de ne felejtsük el azt sem, hogy mekkora jelentősége van ennek a felbontásnak a reklám, stúdió és nyomdai feldolgozásban.

Az érzékenység jelentősen megnőtt. Az eddigi maximum 3200 ISO-t megnövelték alapban 6400-ra, de kiterjesztett módban ez lehet akár 25600 ISO is. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy akár 3-4 rekesz értéket is nyerhetünk a maximum érzékenységre állítva.

Canon 5D mark II élőkép és videó beállítások
Canon 5D mark II élőkép és videó beállítások

Talán a legnagyobb újdonság a Mark II-ben a teljes HD felbontásban rögzíthető video (1920x1080 pixel), illetve választhatjuk VGA felbontást is (640x480 pixel). Mindkettő beállításnál a 30 kép/mp és a tömörítési szint fix. A felvétel hosszúsága (1 snitt) maximum 12 perc lehet (VGA-ban 24 perc). A film Quicktime MOV formátumban rögzítődik. Az adatsebesség HD-nél kb. 4.8 MByte/mp (VGA-nál 2.2 MByte/mp) így elvileg egy normál kártya is bírja az írást, bár a teszt oldalak erős kártyát javasolnak. Mi először Sandisk Ducati CF kártyát használtunk (45 Mbyte/mp), de a lassabb Extreme III is zökkenőmentesen bírta.

A videó funkcióval találkoztunk már a Nikon D90-ben, de az 5D mk II-ben sokkal kiforrottabban van megoldva: külsőleg csatlakoztatható mikrofon, fényviszonyok változásakor a felvételi paramétereket finoman változtatja, valamint a D90-re jellemző "rolling shutter" se tapasztalható vagy csak nagyon enyhén.

Canon 5D mark II CF kártya
Canon 5D mark II CF kártya

Ahhoz, hogy videó felvételt készítsünk, először be kell kapcsolnunk az élőkép módot menűben, majd a gép bal felső sarkában található gombbal aktiválnunk a funkciót.

Innentől kezdve a hagyományos kamerákhoz hasonlóan működik a felvevő. A Set gombbal indíthatjuk, illetve leállíthatjuk a felvételt. Minden újabb gombnyomás új file-t eredményez.
A rekeszt, a záridőt és az érzékenységet a felső lcd-n illetve az exponáló gomb megnyomása után a hátsó kijelzőn is megjeleníthetjük, viszont ezeket nem változtathatjuk, az értékeket a gép határozza meg. Egyetlen dolgot tehetünk, hogy a csillag gombbal fixálhatjuk az aktuális értékeket. Ennek viszont meg van az a hátránya, hogy ha fixálás után elmozdítjuk a gépet világosabb téma felé, akkor kiég a kép és fordítva.
Mielőtt elindítanánk a felvételt, a nagyítás gombbal két lépcsőben belenagyíthatunk a képbe és leellenőrizhetjük az élességet.

Canon 5D mark II élőkép
Canon 5D mark II élőkép

A felvétel elindítását követően ez a funkció már nem él. Helyette az esetleg korábban fixált értékeket oldhatjuk fel itt, így ez után az aktuális fényviszonyokhoz beáll a kép. Az élesség állítása kissé nehézkes, amit egyébként sem az exponáló gombbal végeznénk, hanem az AF-ON-nal, de ez az alaphelyzetben beállított "Gyors mód"-ban nem is működik.
Át kell állítanunk az opciót a CF-n menüben valamelyik Élőkép módra a Gyors módról, ezután már használható az AF-ON gomb. Az élesség állítás itt jóval lassabb, mint a fotózáskor. Az élességre állást a kereső közepén lévő kocka zöldre váltása mutatja. Ha mozgó dolgokat szeretnénk kamerázni, még nagyobb gondban leszünk. A folyamatos AF nem igazán használható a lassúság miatt, továbbá elég csúnya, amikor az optikánk oda-vissza keresi az élességet. Hangosabb autófókuszos optikával nem is ajánlatos próbálkozni, mert a zoomolás hangja beszűrődik a felvételbe. Manuális élességállítással sokkal tetszetősebb, finomabb felvételeket készíthetünk, ezért első sorban jól átgondolt munkára, lassabb mozgású vagy fixált élességű felvételekre használhatjuk.
Az 5D egy igazi multimédiás készülékké vált. A beépített mikrofonnal a képhez hangot is rögzíthetünk, amit visszanézéskor le is játszhatunk a beépített hangszóró segítségével.

Ha visszatérünk az élőkép funkcióra, még fontos megjegyezni valamit. Bizonyos helyzetekben, ahol fontos a csend, egy hangos zár nagyon zavaró lehet. (színház, természet fotó) Ezért tetszett nagyon, hogy élőkép módban két féle csendes exponálási lehetőségünk is van, ami valóban nagyon csendes, alig hallható.

Canon 5D mark II felső lcd
Canon 5D mark II felső lcd

Az 5D három évvel ez előtti megjelenésekor sokan ferde szemmel néztek a 3 kép/mp-es sorozatfelvételi képességére. Tény, hogy bizonyos helyzetben kevésnek tűnik, így pl. egyes fotóriporteri munkákra nem volt alkalmas. (sport, politika, zavargások...) A Mark II ugyan gyorsabb lett nem egész 1 képkockával, ennek ellenére valószínűleg továbbra sem lesz alkalmas gyors események fotózására, így marad a stúdió, illetve még számos fotós feladat, amire viszont nagyon is megfelelőnek tűnik. Egyébként, ha figyelembe vesszük, hogy a pixelek száma is majdnem megduplázódott, akkor ez a 3.9 kép/mp szép teljesítmény.

Canon 5D mark II infra
Canon 5D mark II infra

Az erőforrás terén is változás történt. A jó öreg BP-511 akkut lecserélték egy új LP-E6 típusúra. A megnövelt kapacitás mellet újdonság az a chip, ami egyedi azonosítást ad a minden egyes telepnek. A Battery info menüben leolvashatjuk a jelenlegi töltöttséget és további pótakkujaink utolsó töltöttségi állását is láthatjuk a listában.

A már korábban az 50D-ben megismert képjavító lehetőségek, mint a csúcsfény prioritás, automata világosság optimalizáció és a magas ISO zajszűrés ebbe a készülékbe is belekerült.

Canon EOS 5D Mark 2-vel készült videónk:

Letöltés MP4 formátumban (264 MB)

Feliratkozás hírlevélre


A hírlevél feliratkozással a 220volt Magyarország Kft. az Ön által megadott e-mail címre az adatai alapján hírlevelet küld, és üzleti célú ajánlataival felkeresheti. A hírlevél feliratkozásával Ön önkéntesen hozzájárul a Hírlevél Adatkezelési Tájékoztatásban foglalt adatkezeléshez. Bármikor jogosult az adatkezelésről tájékoztatást kérni, az adatok helyesbítését vagy törlését igényelni az adatvedelem@220volt.hu email címre küldött levélben. Az Ön által rendelkezésre bocsátott adatok valódiságáért felelősséget nem vállalunk. Hírlevelünk Adatkezelési Tájékoztatóját itt olvashatja
© 2022 - 220volt Magyarország Kft. | A feltüntetett árak, képek, leírások tájékoztató jellegűek és nem minősülnek ajánlattételnek, az esetleges pontatlanságáért nem vállalunk felelősséget. look by colordonor