Az eddigi legpraktikusabb Osmo Mobile -
DJI OM4 teszt

2020 nyár végén érkezett a DJI Osmo Mobile telefonstabilizátor legújabb generációja, amely röviden csak OM4 névre hallgat.

Nagyon vártam már, hogy kipróbálhassam, ugyanis én egy harmadik szériás modellt használok, de korábban volt szerencsém még az első és a második generációhoz is, ezek méretben még jóval nagyobbak voltak, a harmadik már összehajtható és kompaktabb lett, viszont a telefon befogatása kissé nehézkes volt mindig is. Persze vannak praktikák, amivel megkönnyíthető a folyamat, de semmiképp sem mondható gyorsnak. Amíg ezzel bajlódik az ember, könnyen lemaradhat egy megismételhetetlen pillanatról.

Ezt gondolta újra a gyártó, és forradalmi módon a telefon befogatója mágnessel csatlakozik a stabilizátor többi részéhez. Így kényelmesen rögzíthetjük az okoseszközt, majd az erős mágnesnek köszönhetően a helyére illeszthetjük. A rögzítő még jól is néz ki, amellett, hogy praktikus, és gyorsan leszedhető az OM-ről, ha telefonálnánk, vagy chat-elni szeretnénk.

A DJI Osmo Mobile 4 tartozékai

A gyártótól már megszokhattuk az igényes külcsínt, nincs ez másként az OM4 esetében sem. A dobozt felnyitva egy papír tálcában rejtőzik egy igényes hordtasak, és egy kör alakú fém lapocska, amely 3M ragasztóval rögzíthető a telefon hátuljára. Ezt használva gyorsabban készen állhatunk a felvétel készítésre, hiszen nem kell a befogatót használni.

Ekkor a mellékelt minta segítségével az okoseszköz mértani közepére kell illesztenünk a kört, majd várni 12 órát. Ezután már kellően stabil lesz, és a mindennapokban még a stabilabb fogásban is segít a kihajtható gyűrűjével. Fontos leszögezni, hogy ebből 1 db található a dobozban, külön pedig nem vásárolható, legalábbis én nem találtam meg a gyártó oldalán. A ragasztóval is vigyázni kell, mert nyomot hagyhat, nyilván ez a felülettől függ.

A doboz alsó részében található egy kisebb tripod, a mágneses befogató és a stabilizátor. Utóbbi kisebb és könnyebb lett elődjeinél, csak 390 grammot nyom. Úgy, hogy az erősebb motoroknak köszönhetően a korábbi 200 grammos ( ± 30 gramm ) terhelhetőség 230 grammra ( ± 60 gramm ) növekedett. Ez indokolt is volt, hiszen az okostelefonok is egyre nagyobbak és nehezebbek. A korábbi modellek sötétszürkék voltak, most ez is változott, hiszen már világos szürkében pompázik az új eszköz. Anyaghasználata, ergonómiája a korábbiakhoz hasonlóan remek.

A DJI Osmo Mobile 4 felépítése

Kézbe fogva egyből látszik, hogy nem változott semmi a gombok elrendezését illetően, az viszont feltűnt, hogy az elődökhöz képest a joystick finomabban mozog. Egy kézzel is könnyen kezelhető, ahogy az egész eszköz: a zoom gomb a bal oldalon maradt, a felvétel elindítását, illetve leállítását, az exponálást a jobb oldalon található piros gombbal irányíthatjuk. Az alatta található „M” jelzésű gomb felel a be és kikapcsolásért, a függőleges és vízszintes mód váltásáért, valamint kaptunk egy új funkciót is, amivel készenléti állapotba lehet helyezni az OM4 -et, ezt használva nem kell párosítani, és egy gombnyomással azonnal használható.

Igazán érdekes viszont a hátsó ravasz, ami további funkciókat rejt. Ezeket egyébként a DJI Mimo app meg is mutatja az első párosításnál, és természetesen a leírásában is megtalálható, hogy mikor mit kell tennünk.

Nyomva tartva a lock mód kapcsolható, ami rögzíti a témát felvétel közben, elengedve kikapcsol. Egyszer megnyomva elindíthatjuk és leállíthatjuk az ActiveTrack funkciót, ez követi a kijelölt témát. Kétszer megnyomva visszaállítja a középpontba a gimbalt. Háromszor egymás után megnyomva a normál és a szelfi kamera között válthatunk. Egyszer megnyomva, majd lenyomva tartva aktiválható a sport mód, ami tökéletes például mozgó téma követésére.

A markolatban egy beépített 2450 mAh Lithium-ion akkumulátor található, amely körülbelül 2,5 óra alatt feltölthető, cserébe viszont 15 óra üzemidő érhető el vele. Ennél jóval hamarabb lemerül a telefonunk, de erre is gondolt a gyártó ugyanis a jobb oldalon található USB A porton keresztül még tölthetjük is felvétel közben az okoseszközünk.

A DJI Osmo Mobile 4 konnektivitása és a funkciók

A korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is a Google Play áruházból vagy az App Store-ból letölthető DJI Mimo applikáció szükséges a teljes felhasználói élményhez. Ehhez Bluetooth-on keresztül kapcsolódik. Természetesen a közösségi oldalakra történő live videókhoz is használhatjuk, de az nem az app-on keresztül fog történni.

A gyártó programjában rengeteg paraméter állítható: az expozíció lehet automata vagy manuális, utóbbi esetében többek között az ISO és záridő adható meg, de a videó felbontása és a fehéregyensúly is manuálisan állítható. Az eszközök töltöttségi szintjét külön ábrán láthatjuk, ha kábellel töltjük a telefont, akkor azt is jelzi. A szürke ábra zöldre vált és megjelenik a töltési ikon.

A kijelző jobb oldalán kapcsolható a gesztusvezérlés és ott találhatók az előre beprogramozott módok, a Hyperlapse, a Timelaps, a Dyna-Zoom, a Slowmotion, a Video, a Photo, a Pano, és a Story. Ezekkel látványos videók készíthetők viszonylag egyszerűen. A nagy részét nem kell magyarázni szerintem, viszont a Dyna-Zoom, vagyis a dinamikus zoom megér egy pár szót. Ugyanis a funkciók terén szerintem ez az egyik legnagyobb újdonság, ami a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a kiválasztott téma körül mozog a háttér. Ezt a nagyítás funkció okos használatával éri el a rendszer. Itt ki lehet választani, hogy közeledünk vagy távolodunk a témától, ha jól megválasztjuk a hátteret, akkor nagyon látványos felvételek készíthetők. Filmes nevén ez a „Hitchcock-effektus”.

A másik újdonság a "Clone Me" mód, a panorámán belül ez egy olyan opció, amivel egyszerre több helyen is szerepelhet ugyanaz a személy. Poénos és látványos panoráma fotók készíthetők vele. Mellette még 240 fokos, 3x3-as és 3-as panoráma is felvételek is készíthetők vele. Ezek mind az mutatják, hogy szoftveresen is fejlődött az újdonság.

Clone Me funkció (240 fokban)

3x3-as panoráma álló tájolású telefonnal

3x3-as panoráma fekvő tájolású telefonnal

Összességében nekem nagyon tetszett az OM4, olyannyira, hogy komolyan elgondolkodtam az Osmo Mobile 3 cseréjén. Gyakorlati szempontból sokkal használhatóbb és praktikusabb. Munkára és nyaralás alkalmával is tökéletes társ lehet. Tudom, hogy az okostelefonokba egyre jobb és jobb stabilizátorokat pakolnak, de azok még mindig nem érnek fel egy ilyen 3 tengelyes eszközzel. Arról nem is beszélve, hogy ezzel biztosabb a készülék fogása is.

A DJI Osmo Mobile 4 pozitívumai:.

  • praktikus méret
  • 15 órás üzemidő
  • powerbankként is funkcionálhat
  • előre beállított kreatív módok
  • széles felhasználási terület
  • ergonomikus kialakítás
  • a csomag tartalmazza a tripodot is

A DJI Osmo Mobile 4 negatívumai:

  • az illesztések 1-2 helyen lehetnének jobbak, de így is jónak mondhatók
  • a zoom gombocska lehetne kellemesebb tapintású

Ha tetszett ez a teszt, akkor ez is érdekes lehet számodra:

Írta és a felvételeket készítette: Háfra Zsolt

Werk videó: Zsiska Ferenc

A termékért köszönet a DJI hazai disztribútorának, a HRP Europe Kft.-nek!

Tesztelt termék:Az eddigi legpraktikusabb Osmo Mobile - DJI OM4 vélemények:

Feliratkozás hírlevélre


A hírlevél feliratkozással a 220volt Magyarország Kft. az Ön által megadott e-mail címre az adatai alapján hírlevelet küld, és üzleti célú ajánlataival felkeresheti. A hírlevél feliratkozásával Ön önkéntesen hozzájárul a Hírlevél Adatkezelési Tájékoztatásban foglalt adatkezeléshez. Bármikor jogosult az adatkezelésről tájékoztatást kérni, az adatok helyesbítését vagy törlését igényelni az adatvedelem@220volt.hu email címre küldött levélben. Az Ön által rendelkezésre bocsátott adatok valódiságáért felelősséget nem vállalunk. Hírlevelünk Adatkezelési Tájékoztatóját itt olvashatja
© 2021 - 220volt Magyarország Kft. | A feltüntetett árak, képek, leírások tájékoztató jellegűek és nem minősülnek ajánlattételnek, az esetleges pontatlanságáért nem vállalunk felelősséget. look by colordonor