Milyen objektív kell nekem?

MOST megválaszoljuk!

Ez a kérdés legalább olyan gyakorisággal kerül a 220volt értékesítő kollégái elé, mint a „Milyen fényképezőgépet válasszak?” klasszikusa. Az objektívek esetében talán könnyebb megtalálni a választ, mégis könnyedén mellé lehet nyúlni a száraz adattáblák miatt.

Ahogy azt egy korábbi írásomban ígértem, ezúttal az objektív választáshoz nyújtok egy kis segítséget. A számunkra legjobb lencsét ugyanakkora körültekintéssel kell kiválasztani, mint a megfelelő fényképezőt. Az objektív lényegében a lencsék rendszerét jelenti, amely a környezet képét rávetíti a kamera érzékelőjére. Minden témának megvan a legideálisabb gyújtótávja, és ennek megfelelően más és más a felépítésük, például különbözik a lencsetagok száma, típusa és azok csoportja is. Ebbe most nem mennék bele túlságosan mélyen, mivel ez a téma szintén megérne egy külön írást.

A legeslegfontosabb, hogy tudjuk, milyen bajonettel rendelkezik a vázunk, mivel ahhoz passzoló objektívet kell választani! A nem megfelelő bajonett választás komoly anyagi károkat okozhat a fényképezőgépben. Például egy Canon full frame vázon (EOS 6D-től az EOS 1DX-ig) Canon EF-S objektívet használva tükörsérülés következhet be. További következmény lehet például a minőségromlás is.

Vásárlás előtt ezt mindenképp ellenőrizzük le, de ha tudod, hogy milyen vázad van, akkor az értékesítő kollegák készségesen segítenek. Célszerű a vásárláshoz magaddal vinni a vázat, ha pedig online rendeled meg, előtte mindenképp csekkold le, inkább kétszer is, mint egyszer sem. Abból még nem volt baj...

Menjünk sorra néhány szemponton, vagy inkább kérdésen, annak érdekében, hogy közelebb kerüljünk a megoldáshoz. (A gyújtótávoknál felsorolt objektívek a legnépszerűbbek az adott kategóriában, de természetesen a 220volt.hu webshopjában többet is találsz.)

Objektív: Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM

Megnézem a terméket

1. Milyen témára keresel objektívet?

Rögtön az első kérdés fejtörésre adhat okot - annak ellenére, hogy egyszerűnek tűnik. Ugyanis, ha egészen pontosan meg tudjuk határozni a felhasználási területet, máris jelentősen szűkül a szóba jöhető objektívek listája. A profi fotósoknak (akik ebből élnek) egy bizonyos témára, például portré fotózásra többféle gyújtótávú objektív is megtalálható a felszerelésben. Igen, jól gondolod, kedves olvasó! Nincs meghatározva, hogy egy adott objektív, csak egy bizonyos felhasználási területen használható, viszont paraméterek szerint, pl. gyújtótáv meg lehet mondani, hogy egy bizonyos fotózási ágra mit érdemes választani. A teljesség igénye nélkül összeszedtem pár fontosabb gyújtótávokat és alkalmazási területüket. Lássuk hát:

8 mm, vagy az alatt - Mivel ez extra nagy látószögnek számít, így eléggé speciális helyzetekben alkalmazzák, viszont különleges hangulatú fotók készülnek ilyen, halszem objektívekkel. Arra viszont érdemes felkészülni, hogy nagyon torzítják a teret, ráadásul az áruk is magasan kezdődik. A linkre kattintva megtekintheted a 220volt kínálatában szereplő halszem objektíveket.

Természetesen az említett gyújtótávolság felett sem áll meg az élet. A Canon palettájában például megtalálható az EF-S 10-18 mm f/4.5-5.6 IS STM is.

Objektív: Canon EF 8-15mm f/4L USM Fisheye
Gyújtótáv: 8 mm

Megnézem a terméket
Objektív: Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM
Gyújtótáv: 10 mm

Megnézem a terméket
Objektív: Nikon AF-P DX 10-20mm f/4.5-5.6G VR
Gyújtótáv: 10 mm

Megnézem a terméket

14 mm-től - Ez már az elterjedtebb, ultraszéles látószögnek számít, és mivel kevésbé torzít, ezért tökéletes tájképek és például asztrofotózáshoz. Ekkora látószög esetében a fényerő kevésbé fontos, hiszen nagyon ritkán készülnek kis mélységélességű képek. Hasonlóan nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani ebben a szegmensben a képstabilizátornak. Fontos azonban megjegyezni, hogy csillagos égbolt megörökítéséhez célszerű egy fix gyújtótávolsággal rendelkező, minimum f/2.8-as terméket választani. Ebben a tartományban a Nikon Z 14-24 mm f/2.8 S objektíve a közelmúltban járt nálam teszten és imádtam.

Objektív: Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemporary

Megnézem a terméket
Objektív: Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM

Megnézem a terméket

24 mm-től - Ez, a még mindig nagylátószögnek számító gyújtótáv tökéletes épület, táj, csoportképek, koncertek vagy belső terek megörökítésére, mivel minimális torzítással bír.

Objektív: Sigma AF 17-70mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM Contemporary
Gyújtótáv: 24 mm

Megnézem a terméket
Objektív: Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STM
Gyújtótáv: 24 mm

Megnézem a terméket

28-35 mm-ig remek választás kiránduláshoz, utcai fotózáshoz vagy éppen rendezvényekhez. A fix 35-ös objektíveket például a street fotósok kifejezetten kedvelik, így tulajdonképpen nevezhetjük standard objektívnek is. A Sigma 35 mm f/2 DG DN Contemporary tesztje során meg is értettem, hogy miért annyira kedvelt.

Objektív: Nikon AF-S DX 35mm f/1.8 G

Megnézem a terméket
Objektív: Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STM

Megnézem a terméket

50 mm - Ez a nagybetűs standard objektív, mivel ez áll legközelebb az emberi szem látószögéhez. Továbbá egy fix 50 mm-es f/1.8-as objektív megfizethető is, szóval egy remek bázisnak mondanám. Véleményem szerint a kit objektív után legtöbben egy ilyen objektívbe ruháznak be, mivel szinte mindenre lehet használni, de sokan használják portrék készítésére is a kiváló fényereje miatt.

Objektív: Nikon AF-S 50mm f/1.8G
Gyújtótáv: 50 mm

Megnézem a terméket
Objektív: Canon EF 50mm f/1.8 STM
Gyújtótáv: 50 mm

Megnézem a terméket
Objektív: Canon RF 50mm f/1.8 STM
Gyújtótáv: 50 mm

Megnézem a terméket

85 mm - Aki komolyabb portréobjektívet szeretne, annak ez egy jó választás, hiszen esküvőkhöz, rendezvényekhez, arcképekhez és még sok minden máshoz is kiváló.

Objektív: Viltrox 85mm f/1.8 STM II (Nikon Z)
Gyújtótáv: 85 mm

Megnézem a terméket
Objektív: Canon EF 85mm f/1.8 USM
Gyújtótáv: 85 mm

Megnézem a terméket
Objektív: Canon RF 85mm f/2 Macro IS STM
Gyújtótáv: 85 mm

Megnézem a terméket

100-105 mm - Ez egy klasszikus makró gyújtótávolság, amely portrék mellett sok másra is remekül használható. Igaz, ha valaki makrózásra adná a fejét, akkor az előtétlencsék szolgáltatják a legolcsóbb megoldást. Ezek a kit objektívhez, vagy az 50 mm-es obival is használhatók, viszont azok korántsem nyújtják ugyanazt a hatást, mint egy 1:1-es leképezési aránnyal és jó fényerővel rendelkező makró objektív. (Az 1:1 leképezési arány azt jelenti, hogy ami a valóságban 2 cm, az a szenzoron is 2 cm helyet foglal majd el, így a kép több mint a felét kitölti szélességben.)

Objektív: Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro
Gyújtótáv: 105 mm

Megnézem a terméket
Objektív: Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USM
Gyújtótáv: 100 mm

Megnézem a terméket
Objektív: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM
Gyújtótáv: 100 mm

Megnézem a terméket

200 mm - Sporthoz és portrékhoz is kiváló ez az érték, amely több teleobjektív tartományába is beleesik. Kezdve a hobbizoomoktól (55-200 mm, 55-300 mm) a minőségibb 70-300 mm-en át a fix fényerős 70-200 mm -ig. Ez már az a kategória, ahol az ár egyenesen arányos a minőséggel. Szerintem itt kétségkívül a 70-200 mm f/2.8-as modell jelenti a csúcsot.

Objektív: Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 DC OS HSM C Macro Contemporary

Megnézem a terméket
Objektív: Sigma 18-300mm f/3.5-6.3 DC OS HSM C Macro Contemporary

Megnézem a terméket
Objektív: Tamron 18-400mm f/3.5-6.3 Di II VC HLD

Megnézem a terméket
Objektív: Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III

Megnézem a terméket
Objektív: Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II nano USM

Megnézem a terméket
Objektív: Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM

Megnézem a terméket

300 mm felett - Ez megint már egy kicsit speciális tartomány, hiszen első sorban vad- és madárfotózáshoz, valamint sporteseményekhez kiváló választás, mivel azok általában nehezen megközelíthetők, vagy nagyobb távolságból rögzíthetők a történések. Illetve, hold fotózáshoz is 600 mm-es gyújtótávval bíró objektívet használnak, ehhez természetesen célszerű állványt is izzítani. Ebben a szegmensben is találhatók fix objektívek, amelyek ára kimondottan magas, ilyen például a Canon RF 400 mm f/2.8L IS USMt, ami majdnem 5 millió forintot kóstál. Az ehhez hasonló felépítésű termékek akkor jók, ha pl. fix vadlesből fotózzuk a vadakat. Egy sporteseménynél, ahol nagyobb úton és kiszámíthatatlanul mozog a téma, oda célszerűbb egy zoom objektív (100-400 mm, 150-600 mm). Az extendereknek köszönhetően létezik olcsóbb megoldás is a 300 mm feletti gyújtótávok világába. Például a Canon kétszerezőjével egy 70-200 mm-es objektívből máris egy 140-400 mm-es "varázsolható". Cserébe viszont ront a fényerőn és nem is minden objektívhez használható!

Objektív: Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM

Megnézem a terméket
Objektív: Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD G2

Megnézem a terméket
Objektív: Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM Sports

Megnézem a terméket

2. Hobbira vagy munkára szánod?

Ha a fenti listában vagy a keresőben több terméket is találtál, amelyek megfelelnének az igényeidnek, de tovább szeretnéd szűkíteni a listát, akkor ez a következő kérdés, amit fel kell tenned magadnak. Illetve, gondold végig, hogy hosszabb távra tervezel a fotózással és az adott objektívvel, vagy először csak kipróbálnád magad, mondjuk a rendezvények világában. Ha az előbbi, akkor célszerű a drágább és jobb képminőséggel rendelkező terméket választani, főleg, ha a későbbiekben tervezel FF-re váltani és a pénzkeresés a végcélod.

Objektív: Canon RF 50mm f/1.8 STM

Megnézem a terméket

3. Fix gyújtótávú vagy Zoom objektívet keresel?

Nyilván ezt az adott felhasználási területnek megfelelően kell megválasztani, portrékhoz vagy nem mozgó témákhoz érdemes a fixet hozzárendelni, hiszen ezek általában jobb képminőséget és fényerőt nyújtanak. Viszont rendezvényekre, utazásokhoz és mindennapi használatra nagyobb kényelmet nyújt egy zoom objektív, mivel nem kell több objektívet is magunkkal cipelni, valamint cserélgetni azokat.

4. Szükséged van-e beépített képstabilizátorra?

Gyakran elhangzó kérdés, hogy a 70-200-hoz kell-e. A kollegák általában azt szokták javasolni, hogy csak akkor, ha viszonylag hosszabb záridőkkel fotózunk. Ekkor ugyanis a kép bemozdulását megakadályozza, amit a kezünk rezdülése okoz. Leginkább statikus témáknál lehet növelni a záridőt, ami a képünk alacsonyabb zaj szintjéhez, a jobb képminőséghez járul hozzá. Ha pedig valaki sportot vagy állatokat fotóz, akkor úgyis olyan záridőket választ, amikbe nem mozdulna bele egyébként sem, így neki nem kell képstabilizátor.

Objektív: Canon RF 70-200mm f/4L IS USM

Megnézem a terméket

5. Csak fotózáshoz vagy videózáshoz is használnád?

Ez a kérdés azért lényeges, mert ha utóbbihoz használnád, akkor figyelmbe kell venni, hogy milyen autofókusz motor dolgozik a kiszemelt termékben, mert van, amelyiknek a hangja belehallatszik a felvételbe, ami igencsak kellemetlen. Nem mellesleg, állóképek készítésénél sem elhanyagolható az AF gyorsasága és pontossága!

6. Mennyire számít, hogy fényerős legyen?

A lényeg az, hogy a hatásos portrékhoz elengedhetlen a szép háttérmosás és bokeh. A nagyobb látószöggel bíró termékeknél ez nem annyira fontos, mint például egy 50-es, 85-ös vagy 70-200-as esetében.

7. Az objektív egyik fontos „tulajdonsága” a vételár!

Az első, amit a kiszemelt termék esetében megnézünk, az általában az árcetli. Ez szerintem normális, ugyanakkor érdemes észben tartani, hogy egy magasabb vételárú objektív nem feltétlenül felel majd meg minden elvárásunknak. Ez ugyanakkor igaz a legmegfizethetőbb termékekre is, hiszen azoktól pedig nem kell és nem is lehet profi képminőséget várni. Tehát, fontos tisztában lenni az igényeinkkel és elvárásainkkal, ezeket pedig a vásárlásra szánt összeghez igazítani.

Igyekeztem a leglényegesebb dolgokra szorítkozni és nem sokat kalandozni, ugyanakkor szerettem volna egy átfogó írást készíteni neked. Remélhetőleg sokat segít majd azoknak, akik már vásároltak maguknak egy cserélhető objektíves fényképezőgépet, és szeretnének egy komolyabb objektívet is maguknak, továbblépés gyanánt.

Remélem hasznosnak találtad ezt a kicsit hosszúra nyúlt írást, ha igen, akkor oszd meg ismerőseiddel, vagy írd meg a véleményed vagy a kérdéseid a kommentmezőbe!

Írta: Háfra ZsoltMilyen objektív kell nekem? - MOST Megválaszoljuk vélemények:

Feliratkozás hírlevélre


A hírlevél feliratkozással a 220volt Magyarország Kft. az Ön által megadott e-mail címre az adatai alapján hírlevelet küld, és üzleti célú ajánlataival felkeresheti. A hírlevél feliratkozásával Ön önkéntesen hozzájárul a Hírlevél Adatkezelési Tájékoztatásban foglalt adatkezeléshez. Bármikor jogosult az adatkezelésről tájékoztatást kérni, az adatok helyesbítését vagy törlését igényelni az adatvedelem@220volt.hu email címre küldött levélben. Az Ön által rendelkezésre bocsátott adatok valódiságáért felelősséget nem vállalunk. Hírlevelünk Adatkezelési Tájékoztatóját itt olvashatja
© 2022 - 220volt Magyarország Kft. | A feltüntetett árak, képek, leírások tájékoztató jellegűek és nem minősülnek ajánlattételnek, az esetleges pontatlanságáért nem vállalunk felelősséget. look by colordonor