Ha nem akarsz lemaradni semmiről

- Insta360 One X2 teszt

2020 végén debütált az Insta360 One X2 , amely két éves elődjét az One X-et váltotta, és méltó kihívója lett például a GoPro Max-nak. Ez nem véletlen, hiszen számtalan hasznos és látványos funkciót sorakoztat fel, amelyekkel még látványosabb videók készíthetők egy kirándulásról, vagy akár egy profibb produkcióban is bátran használható.

Bárkinek jó lehet, aki kicsit is ki akar tűnni a tömegből, és látványos köntösben mutatná meg kalandjait vagy az életének történéseit.

Az Insta360 ONE X2 felépítése

Az Insta360 ONE X2 46x113x29mm-es méretével és 149g súlyával nagyobb és nehezebb lett, de még mindig simán elfér a zsebedben. Ennek köszönhetően viszont több hely van az akkumulátornak, ami a korábbi 1050 mAh-ás helyett már egy 1 630 mAh-ás, így a korábbi 60 perc helyett már 80 perc felvételre képes egyetlen feltöltéssel. Ez kitolható, hiszen felvételkészítés közben powerbankról is tölthető - viszont így nem vízálló.

A memóriakártyának nincs külön kis ajtócskája, az akku mellé helyezhető be. Az e fölött található másik lapka az USB-C portot rejti. Az ajtók zárását jól megoldották, ami elengedhetetlen, hiszen IPX8-as vízállósággal bír, tehát 10 m-ig tok nélkül vízálló. (Persze, ha rendesen a helyére pattintjuk a reteszeket.)

A jobb oldalon a bekapcsoló gomb és egy mikrofon található, utóbbiból összesen 4 van, ennek köszönhetően sztereó vagy „ambisonic” hangzást nyújt. Emellett közvetlenül AirPods-ra is képes rögzíteni, menet közben pedig Apple Watch-ról is vezérelhető.

Az alján található egy standard állványtartó, amely az (opcionális) Invisible Selfie Stickhez, vagy bármely más kiegészítőhöz 1/4 hüvelykes csavarral csavarozható. Ezzel látványos felvételek készíthetők, hiszen a kamera szoftverét úgy optimalizálták, hogy a felvételen egyáltalán nem látszik a Selfie Stick, olyan hatást kölcsönöz a mozinknak, mintha lebegne körülötted a kamera. Ugyanez elérhető a Bullet Time Cord nevű kiegészítővel is, amely leginkább egy jojóra emlékeztet! Ez elsőre fura lehet, de tényleg működik és nagyon látványos a végeredmény. Állóképben 18 MP-es felbontást tud, ami igen csak szép teljesítmény tőle!

Az eszköz elő, illetve hátlapjának tetején található a két nagy látószögű fisheye lencse, amelyek f/2-es rekesszel bírnak, és maximálisan 5,7 K felbontásban, 30 fps-sel, 100 mbps bitráta sebességgel rögzítenek. Mögöttük helyezkedik el a korábban is használt 1/2.3" CMOS képérzékelő. Egy látványos újítás, ami az elődben nem volt, az élőképet szolgáltató érintős kijelző, amelyről kiválaszthatjuk a kívánt funkciót. Alatta egy nagy gomb szolgál a felvételek megkezdésére és leállítására.

Első hallásra nem tűnhet túl nagy újdonságnak, viszont ezekkel a hardveres frissítésekkel, valamint a számos szoftveres szolgáltatásnak köszönhetően sokkal többet tud a korábbi modellnél.

Az Insta360 ONE X2 képminősége

Szépen hozta az elvárásokat, minőségileg hasonló a One X-hez, ami várható is volt, mivel azonos képérzékelővel rendelkezik. A dinamikatartományban és gyenge fényviszonyok között azonban jobban teljesít nála, ez különösen igaz, ha HDR módban használjuk.

Továbbá, ha „Steady Cam Módban” van, csak az egyik objektívet használja, akkor viszont csak 2,7K-os videofelvételek készítésére képes, így a hagyományos akciókamerák képminőségével nem képes felvenni a versenyt. Cserébe viszont rendkívül sokoldalú, és sikerült megoldani a gyártónak a 360-as kamerák egyik legnagyobb „betegségét”, a lencsék képének összeillesztésénél látható apróbb hibákat. Ez a ONE X2 esetében szinte észrevehetetlen!

Az Insta360 ONE X2 funkciói

Hol is kezdjem? A ONE X2 esetében akad bőven említésre méltó felvételi mód. Kezdjük a fotóval, az a rövidebb. Ahogy említettem 18,4 megapixeles fotót készít, ráadásul 360 fokban, emellett található egy új, automatikus InstaPano mód, amely 3:1 oldalarányú, 6 megapixeles (4320x1440) képet varázsol bármely fotóból. Továbbá HDR, sorozatkép, intervall (ebben a módban elég egyszer lenyomni az exponáló gombot, és pár másodpercenként addig készíti a fotókat, míg le nem állítjuk) és éjszakai mód is található. Ha már unjuk a 360-as mókát, akkor sima 150 fokos módba is állíthatjuk.

Az eszköz mindent nyers DNG formátumban rögzít, így az okostelefonokra letölthető Insta360 app-ban kedvünkre szórakozhatunk: egy kép számos további lehetőséget rejt magában.

A videómódok között megtalálható a Standard, HDR, Timelapse, TimeShift és a Bullet Time is. Ezek közül az utolsó a legérdekesebb, hiszen Hollywoodi produkciók is szívesen alkalmazzák, az első, ami eszembe jutott ezzel kapcsolatban, az a Matrix. A technikának köszönhetően pedig az Insta360 One X2-vel is készíthető ilyen látványos felvétel!

Ezeket az ONE X2, az Insta360 saját INSV formátumában rögzíti, ettől nem kell megrémülni, hiszen a telefonos app simán tudja ezt kezelni, Windows-ra és MAC-re pedig az Insta Studio 2021 programot kell letöltenünk az utómunkához.

A ONE X2 legnagyobb újdonsága talán a SteadyCam, amely csak az egyik 150 fokos kamerát használja, ennek köszönhetően szokásos akciókamerás képi világot nyújt. Emellett még a MultiView, kép a képben mód érdekes, leginkább a vloggerek számára. Ezt kiválasztva egy normál szélesvásznú videót hoz létre az egyik objektív képéből, míg a másik képét egy kis dobozkában jeleníti meg az egyik sarokban.

Az Insta360 ONE X2 konnektivitása

Az eszköz önállóan, telefon nélkül is használható, hiszen az érintőképernyőjén minden fontos funkciót be tudunk állítani. Viszont az utómunkához szükségünk lesz az Androidra és iOS-re elérhető insta360 alkalmazásra.

Azt nem árt szem előtt tartani, hogy muszáj, ha legalább iPhone 8-cal, Samsung Galaxy S9-cel vagy Huawei Mate 20-al, vagy még újabb eszközökkel rendelkezel. Ennek az az oka, hogy alaposan megdolgoztatja a chipet az app, a 7-es iPhone-ban például még a korábbi, nem az A11-es egység van, egyik ismerősömmel kipróbáltuk és nem igazán birkózott meg a feladattal. Az én X-emen már jól futott, és normálisan lehetett használni.

Az Insta Studio 2021 program felülete

Ha nem szeretsz a telefonodon szerkeszteni, akkor az asztali PC-re elérhető Insta Studio 2021 lesz a neked való móka. Ez lényegében ugyanazt tudja, mint az előbb említett telefonos alkalmazás, viszont ebben az esetben az SD kártyát kell kiszedned belőle. Tehát macerásabb, mint a korábban már említett megoldás. Én a telefonos applikációt használtam a felvételek ellenőrzésére, de a tesztben látható videókat a számítógépes programban vágtam meg, mivel ott kiválasztható a felbontás.

Az Insta360 nem csupán szerkesztő felület, hanem egy közösség is, ahol megoszthatod a legmenőbb pillanataid, illetve a tutorial videókat is találsz, amikből ötletet meríthetsz az alkotáshoz. A Shot Lab menüpontban pedig speciális effektek sablonjai vannak, nem is kevés. A teljesség igénye nélkül talán a legérdekesebbek a „Fly Lapse”, a „Shadow Clone”, a „Flash Dash” és a „Dolly Zoom”.

A sablonokat böngészve találtam nagyon érdekeseket is, van, ami gyorsan kivitelezhető, de akad roppant időigényes is. A „Fly Lapse” szinte automatikusan működik. 3 percig sétálunk, miközben a One X2-őt eltartjuk magunktól a szelfibottal. Majd a program dinamikusan változtatja a szögeket.

A „Clone Trail” például jóval több időt vesz igénybe és kicsit macerásabb is, de nem szabad megijedni tőle. Akik szeretnek tanulni és érdeklik a filmes trükkök, az érdekes effektek, ráadásul a nyaralás alkalmával vagy a mindennapokban szívesen elszórakoznak hasonlókkal, nekik az Insta 360 ONE X2 egy igazi álom. De alap tudással is már simán el lehet kezelgetni.

A szerkesztésnél lehet módosítani a képarányt, a sebességet, ki lehet választani a MultiView opciót, különböző effekteket vagy zenét is hozzá lehet adni. A felvétel egy adott pontjára koppintva a látószög is szabadon állítható. A „Tiny Planet” elég látványos, az Ultra Wide, Wide, Linear, Narrow segítségével minden helyzetben megtalálható a szükséges opció. Ezeket úgy fűzi egybe a program, mintha gimballal lett volna felvéve, szóval a profi és látványos végeredmény garantált.

Ha szeretnénk, akkor logót is égethetünk a videóba, és többek között bekapcsolhatjuk a FlowState, 6 tengelyes képstabilizátort is, amely horizontkiegyenlítésre is képes. Az új algoritmusnak köszönhetően pedig még jobban működik, mint korábban bármikor. Az AquaVision pedig búvárkodásnál jön jól, hiszen élénkebb színek csalhatók elő vele. Exportálásnál kiválaszthatjuk a Color Plus opciót, ennek köszönhetően kontrasztosabb lesz a képi világ.

Az Insta360 ONE X2 terepen

Mivel rendeltetésszerűen ennek a kütyünek is az a feladata, hogy nagyobb erőfeszítés nélkül meg tudjuk örökíteni az életünk érdekes pillanatait, így szinte a tesztidőszak minden napján magamhoz vettem reggel, és sikerült teljesen beleépíteni az életembe. Egy gombnyomással indítható a felvétel, utána pedig 360 fokban mindent vesz, szóval nem maradtam le semmiről. Kellett egy kis idő, mire teljesen átláttam az applikációt, de utána már egyszerű volt. Mivel az eszköz kijelzőjén visszanézhetők a felvételek, így nem kellett állandóan a telefonomhoz nyúlni, elég a nap végén ránézni a produktumra.

Az Insta360 ONE X és ONE X2 főbb különbségei:

ONE X:

 • 1050 mAh-ás akkumulátor 60 perces üzemidő
 • LCD kijelző
 • Nem vízálló
 • 2 mikrofon
 • 115 gramm
 • Micro SD max. 256 GB-ig

ONE X2:

 • 1630 mAh-ás akkumulátor 80 perces üzemidő
 • OLED érintőkijelző
 • 10 méterig vízálló
 • 4 mikrofon
 • 149 gramm
 • Micro SD max. 1TB

Az Insta360 ONE X2 pozitívumai:

 • 10 méterig teljesen vízálló
 • Kiváló stabilizátorral rendelkezik
 • Több videóeffekt érhető el, mint valaha
 • Akciókameraként is megállja a helyét

Az Insta360 ONE X2 negatívumai:

 • Kicsit bonyolult szerkesztési felület
 • Régebbi okostelefonokon nem fut, vagy nagyon lassú az alkalmazás

Ha tetszett ez a teszt, akkor ezek is érdekesek lehetnek számodra:

Írta és a felvételeket készítette: Háfra Zsolt

A termékért köszönet az Insta360 hazai disztribútorának, a HRP Europe Kft.-nek!

Tesztelt termék:

Insta360 One X2

 • 18 MegaPixel
 • WiFi
 • 149 gramm
174 890 Ft
Raktáron

Ajánlott kiegészítők:

SanDisk microSDXC Mobile Extreme PRO V30, A2 128GB + adapter (183521)

 • 170 MB/s olvasási sebesség
 • 128 GB kapacitás
20 990 Ft
Raktáron

SanDisk microSDXC Mobile Extreme PRO V30, A2 64GB + adapter (183520)

 • 170 MB/s olvasási sebesség
 • 64 GB kapacitás
12 890 Ft
RaktáronHa nem akarsz lemaradni semmiről - Insta360 One X2 vélemények:

Feliratkozás hírlevélre


A hírlevél feliratkozással a 220volt Magyarország Kft. az Ön által megadott e-mail címre az adatai alapján hírlevelet küld, és üzleti célú ajánlataival felkeresheti. A hírlevél feliratkozásával Ön önkéntesen hozzájárul a Hírlevél Adatkezelési Tájékoztatásban foglalt adatkezeléshez. Bármikor jogosult az adatkezelésről tájékoztatást kérni, az adatok helyesbítését vagy törlését igényelni az adatvedelem@220volt.hu email címre küldött levélben. Az Ön által rendelkezésre bocsátott adatok valódiságáért felelősséget nem vállalunk. Hírlevelünk Adatkezelési Tájékoztatóját itt olvashatja
© 2021 - 220volt Magyarország Kft. | A feltüntetett árak, képek, leírások tájékoztató jellegűek és nem minősülnek ajánlattételnek, az esetleges pontatlanságáért nem vállalunk felelősséget. look by colordonor