Bővült a termékpaletta

- Manfrotto MVG460FFR Professzionális Gimbal Pro Kit teszt

A Manfrotto 2020 nyarán ugrott bele a gimbalok világába, ezzel szélesítve palettáját. Elmondásuk szerint ez még csak az első lépésük ebben a szegmensben.

Úgy gondolom, hogy a Manfrotto termékeit senkinek nem kell bemutatni, a versenypályákat és különböző rendezvényeket járva rengeteg kollegánál láttam már a gyártó termékeit, akik csak az elismerés hangján szóltak azokról, ami egyáltalán nem meglepő. A saját szettemben is található monopod, tripod és több táska is, mivel jó minőségűek, dizájnosak, valamint ár-érték arányban is jól van pozícionálva.

A kisebb, MVG220 kódnevű stabilizátor, 2,2 kg-os teherbírással rendelkezik, így azt könnyebb, tükör nélküli gépekhez javasolják. Az MVG460FFR pedig a nagyobb gimbal több kiegészítővel ellátott kit-je. Ennek fényében izgatottan vártam, hogy megkapjam jelenlegi tesztalanyomat, a bemutatott két típus közül a legkomolyabbat, az MVG460FFR -t!

A Manfrotto MVG460FFR Professzionális Gimbal kialakítása

Ezúttal az MVG460 komolyabb változata került a kezeim közé, amely follow focus-szal és egy hosszabbító karral is rendelkezik. Előbbinek köszönhetően pontosan és gyorsan állíthatjuk a fókuszt a kívánt helyre, anélkül, hogy hozzá kellene nyúlnunk a fényképezőhöz, ezzel is megkönnyítve a munkát. A markolaton található érintős LCD-vel gyorsan és egyszerűen váltogathatunk a menüpontok között, ott pedig elvégezhetjük a beállítást egy kézzel, akár munka közben is. A körülötte található gombokról vezérelhetjük a fotó/videó felvételeket, a baloldalon található tárcsával pedig a fókuszt és a zoomot kezelhetjük, a joystickkal mindhárom motor nagyon finoman mozgatható.

A két lépcsős, Arca Swiss rendszerű gyorscsere talp okos megoldás, mivel a nagyobbra rögzíthetjük a fókusz motort, a fényképező aljára helyezett kisméretű talpat pedig az összeállítás végén csak bepattintjuk, beállítjuk a fókuszgyűrűhöz a motort, és már dolgozhatunk is. A tárolóbőrönd kinyitását követően az összeszerelés és kalibrálás csupán néhány percet vesz igénybe. Sőt, a motorok tengelyenként rögzíthetők, így a berendezés nem nyiklik-nyaklik kikapcsolt állapotban sem. Természetesen, bekapcsolás előtt, a kapcsoló átkapcsolásával mozgathatóvá kell tenni ezeket.

Sem a kialakításában, sem az ergonómiát illetőleg, de még az anyagminőségében sem tudok kifogást találni. A pro kitben található kiegészítőknek köszönhetően különböző installációk állíthatók össze, így ergonomikus és kényelmes lesz több óra munka után is. Masszív felépítése ellenére csupán 1,65 kg-ot nyom, teherbírása pedig 4,6 kg. Körülbelül 5 óra töltés után akár a 12 órás üzemidő is elérhető, ami bőven több mint elégséges.

A Manfrotto MVG460FFR Professzionális Gimbal terepen

Ezúttal az éles bevetés helyszíne a tököli repülőtér volt, ahol drift edzést tartottak - az ott készült felvételekből készült a lentebb található videó. A parkolóban gyorsan összeraktam a cuccot, majd megindultam depó felé...

A fényképezőgépet vezeték nélkül is összekapcsolhatjuk a gimballal, vagy a dobozban található kábeleket is használhatjuk erre a célra. Ezután már szinte minden szükséges művelet elvégezhető az érintőképernyőn, például fehéregyensúlyt, expozíció korrekciót és még ISO-t is lehet állítani.

Néhány előre leprogramozott opció közül is lehet választani, például Kezdő mód, Portré mód (TikTokhoz), Szelfi mód és Time-lapse. Előbbi hasznos tud lenni annak, aki először fog gimbalt a kezében. Ezek nagyban megkönnyítik a látványos felvételek elkészítését.

A kívülről profinak tűnő felszerelés számos opciót kínál, például a csomagban található egy távirányító, amin található egy kisméretű LCD kijelző is. Bluetooth párosítás után a kontroller mozgását a kamerastabilizátor képes lekövetni, így távolról is vezérelhető, indítható vele felvétel.

A csomagban található hosszabbító rúd sokszor hasznosnak bizonyult, mivel könnyebb volt mozgatni, sőt, még érdekesebb szögekből tette lehetővé egyes felvételek elkészítését. Ezt az előnyt aknázza ki még jobban a külön megvásárolható Manfrotto GimBoom könnyű, szénszálas kompozitból készített kiegészítő, amely 50 cm hosszúságú, de kihúzva 1,15 méterrel megtoldható a gimbal markolata, így egy drónéhoz hasonló szemszögből rögzíthetjük az eseményeket.

Fogadd szeretettel a végeredményt, az alábbi videót a Tököli repülőtéren tartott drift versenyről.

A Manfrotto MVG460FFR Professzionális Gimbal konnektivitása

A pro kit-hez jár a már említett vezeték nélküli távirányító, de akár egy okostelefon is elláthatja ezt a funkciót, fontos infó, hogy egyszerre csak az egyik tud kapcsolódni az eszközhöz. Az AppStore-ból vagy a Google Play áruházból letölthető a Manfrotto Gimbal App, amelynek segítségével szinte minden beállítás elérhető telefonról is. A szöveg mellett látható képernyőfotók az applikáció felületét mutatják be. A felület egyszerű és letisztult, minden funkció könnyen megtalálható és állítható. A motorok erősségét tengelyenként lehet állítani, a módok között is érintéssel váltogathatunk. Tehát, minden funkció elérhető az okoseszközről, amit egyébként a távirányító tetejére is helyezhetünk, ugyanis telefontartót is tartalmaz a csomag.

Ezen kívül több USB port is található rajta, amelyhez csatlakozva a kamera, a fókusz, illetve a zoom vezérlését láthatjuk el.

A Manfrotto MVG460FFR Professzionális Gimbalról röviden

Összességében tetszett, kényelmes volt több óra használat után is, az érintőképernyőről vagy a markolatról a fényképezőgép szükséges beállításait egy kézzel is tudtam vezérelni, ami sok mindent megkönnyít. Kellett egy kis idő, hogy átlássam a menüt és a funkciókat, de utána szinte zökkenőmentes volt a használat. A kreatív tartalmak előállításának pedig csupán az operatőr vagy a vlogger képzelete szab határt...

A Manfrotto MVG460FFR Professzionális Gimbal Pro Kit pozitívumai:

  • Egyszerű kiegyensúlyozás
  • 4,6 kg-os teherbírás
  • Akár 12 órás üzemidő
  • Látványos felvételeket kapunk végeredményként
  • Érintőképernyős vezérlés

A Manfrotto MVG460FFR Professzionális Gimbal Pro Kit negatívumai:

  • Nem azonnal használható, pár percet igénybe vesz az installálása
  • 1,65 kg-os önsúlya nem számít soknak, de egy teljes napos forgatás azért megerőltető lehet vele

Írta és a felvételeket készítette: Háfra Zsolt

Werk felvételek: Zsiska Ferenc

Köszönjük a teszt terméket a Manfrotto Magyarországnak!

Tesztelt termék:

A Manfrotto további gimbaljai:

Ajánlott kiegészítő:

Manfrotto Fast GimBoom karbon szálas (MVGBF-CF)

  • 6.5 kg teherbírás
  • 115 cm maximális magasság
  • 0.8kg súly
67 900 Ft
RaktáronBővült a termékpaletta - Manfrotto MVG460FFR Professzionális Gimbal Pro Kit vélemények:

Feliratkozás hírlevélre


A hírlevél feliratkozással a 220volt Magyarország Kft. az Ön által megadott e-mail címre az adatai alapján hírlevelet küld, és üzleti célú ajánlataival felkeresheti. A hírlevél feliratkozásával Ön önkéntesen hozzájárul a Hírlevél Adatkezelési Tájékoztatásban foglalt adatkezeléshez. Bármikor jogosult az adatkezelésről tájékoztatást kérni, az adatok helyesbítését vagy törlését igényelni az adatvedelem@220volt.hu email címre küldött levélben. Az Ön által rendelkezésre bocsátott adatok valódiságáért felelősséget nem vállalunk. Hírlevelünk Adatkezelési Tájékoztatóját itt olvashatja
© 2020 - 220volt Magyarország Kft. | A feltüntetett árak, képek, leírások tájékoztató jellegűek és nem minősülnek ajánlattételnek, az esetleges pontatlanságáért nem vállalunk felelősséget. look by colordonor