Mi a különbség a CFexpress kártyák között?

A közelmúltban értékesítő kollegáink több olyan esettel is találkoztak, amikor valaki a számára nem megfelelő adattárolót vásárolta meg. Ennek oka, hogy nem vette figyelembe a CFexpress „Type A” vagy „Type B” jelölést. Ebben az írásban ismertetem, miben különböznek ezek a formátumok, és miért is egyre népszerűbbek.

A digitális fényképezés létezése óta számos adattároló típus élte már fénykorát, gondolok itt többek között az SD kártyákra, amelyek esetében a gyártók már lassan elérik a maximumot. A viszonylag friss CFexpress-ből rögtön három féle is rendelkezésre áll (kettővel foglalkozom részletesen), viszont korántsem mindegy, hogy melyiket választjuk, ugyanis általában csak az egyik típus fogadására képes az adott váz.

„Type A” vagy „Type B” - Melyikkel kompatibilis a fényképezőm?

CFexpress kártyából nem mindegy, hogy melyik típus mellett döntünk, mert nem csak sebességben, hanem méretben is van eltérés köztük. A technikai alapokat tekintve az összes típus ugyanazon a szupergyors PCI express Gen3 interfészen és NVMe 1.3 technológián alapszik. Mindazonáltal a PCIe adatátviteli sávok számában van különbség, az A típusú kártyák egy PCIe sávot használnak, ez azt jelenti, hogy 1000 MB/s maximális adatátviteli sebességre képesek. A B típusú kártyák két sávosak, és értelemszerűen itt 2000 MB/s a maximális sávszélesség. A C típusú kártyák pedig négy sávot használnak, így 4000 MB/s a maximális sebességük.

Szabadszemmel is látható a különbség a fizikai méreteikben. Egy CFexpress B típusú kártya mérete 38.5 x 29.8 x 3.8 mm, az A típusú lényegesen kisebb, 28 x 20 x 2.8 mm-es. Utóbbi kisebb egy szokásos SD kártyánál, amelynek mérete 32.0 x 24.0 x 2.1 mm. Ezekkel ellentétben a C típusú kártya messze a legnagyobb a három CFexpress-változat közül, a maga 74 x 54 x 4.8 mm-es méretével közel áll a CFast-hez és a CompactFlash-hez. Tudomásom szerint utóbbit jelenleg még egyetlen gyártó sem alkalmazza, viszont a közeljövőben mozifilmek forgatásához használt kamerákban megtalálható lesz. Éppen ezért a továbbiakban csak a „Type A” és „Type B” kártyákról lesz szó részletesebben, mivel jelenleg ez a két típus található meg a kínálatban.

Type A

Az a foglalat, amely tudja fogadni az A típusú memóriakártyát, az egyúttal kezeli az SD-t is, bár nem egyszerre, hanem vagy-vagy alapon. Előbbi ugyan a CFexpress család leglassabbja, még mindig jobb értékekkel bír, mint egy UHS-II SD kártya a maga 312 MB/s maximális sebességével. Ezt a típust túlnyomó többségében a Sony komolyabb vázaiban lehet megtalálni, például a Sony A7S III-ban, amely akár 4K/120 fps-sel is képes videót rögzíteni. Ehhez pedig elengedhetetlen egy gyors kártya, a gyártó készített is egy sajátot, amely 800 MB/s olvasásra és 700 MB/s írásra képes. Ez ugyan elmarad az elméleti értékektől, azonban több, mint kétszer gyorsabb a korábban már említett SD-nél. Nem titok, hogy a nagy felbontású videók rengeteg hőt termelnek, ez igaz a memóriakártyára és a fényképezőgépre is. Ennek következtében a Sony hűtőbordát épített be az A típusú kártyákba, hogy a hőt a kártya külsejére juttassa, a maximális megbízhatóság és a hosszú élettartam érdekében.

Tehát, azoknál a gépeknél, ahol SD és CFexpress kártyafoglalat is van, érdemesebb az utóbbit választani, mert ezek a kártyák vastagabbak, nem hajlanak, strapabíróbbak, így hosszabb az élettartamuk is, nem is beszélve arról, hogy lényegesen gyorsabbak tudnak lenni egy SD kártyánál. A nagy méretű RAW fileok írásához (pl. sorozatfelvételek esetén) pedig szinte elengedhetetlenek a nagy megapixeles gépeknél (pl. R5)

A 220volt webshopjában az alábbi Type A kártya, és a hozzá tartozó kártyaolvasó érhető el:

Sony CFexpress 80GB Type A memóriakártya

  • 800 MB/s olvasási sebesség
  • 80 GB kapacitás
85 890 Ft

Type B

Mivel ez a formátum jóval elterjedtebb és népszerűbb, így szerencsére itt már több lehetőség közül választhatsz. A CFexpress B lényegében az XQD típus utódja, mivel méretben és csatlakozókban is megegyeznek. Ennek köszönhető, hogy egy foglalatba mind a két fajta behelyezhető, természetesen vagy-vagy alapon és nem egyszerre. Emiatt számos kamera, például a Nikon Z sorozat és a Panasonic S sorozat, amelyek eredetileg XQD kártyatámogatással rendelkeztek, képesek firmware frissítéssel élvezni a CFexpress előnyeit is. Ezt a formátumot számos gyártó használja a meggyőző teljesítmény miatt, a kicsit nagyobb fizikai méretének ellenére is.

A 220volt webshopjában az alábbi Type B kártyák és a hozzá tartozó kártyaolvasó érhető el:

SanDisk Extreme Pro CFExpress Type B 64GB memóriakártya (1500/800 MB/s sebesség) (186484)

  • 1500 MB/s olvasási sebesség
  • 64 GB kapacitás
79 990 Ft
Raktáron

SanDisk Extreme Pro CFExpress Type B 256GB memóriakártya (1700/1200 MB/s sebesség) (186486)

  • 1700 MB/s olvasási sebesség
  • 256 GB kapacitás
149 990 Ft
Raktáron

Sony CFexpress 128GB TG Type B memóriakártya

  • 1700 MB/s olvasási sebesség
  • 128 GB kapacitás
121 900 Ft
Raktáron

Sony CFexpress 256GB TG Type B memóriakártya

  • 1700 MB/s olvasási sebesség
  • 256 GB kapacitás
189 900 Ft

A Type A és Type B kártyákról röviden

A jelenleg is piacon lévő MILC fényképezők A vagy B típusú CFexpress formátumot használnak. Ahogy korábban is írtam, mindkét típusnak megvannak az előnyei, viszont a gyártók döntik el, hogy éppen melyiket építik be az újabb vázaikba. A legtöbb gyártó, például a Canon, Nikon és a Panasonic, a Type B-t használja termékeiben, valószínleg azért, mert a már meglévő XQD foglalatok miatt így zökkenőmentes volt az átállás.

Az „A” típusú kártyával leginkább a Sony tükörnélküli fényképezőiben találkozhatsz, többek között a már említett Alpha 7S III-ban. A linkre kattintva elolvashatod a termék tesztjét.

Remélem hasznosnak találtad a cikket, ha igen, akkor oszd meg ismerőseiddel, vagy írd meg a tapasztalataidat vagy kérdéseidet a kommentmezőbe!

Írta: Háfra ZsoltMi a különbség a CFexpress kártyák között? vélemények:

Feliratkozás hírlevélre


A hírlevél feliratkozással a 220volt Magyarország Kft. az Ön által megadott e-mail címre az adatai alapján hírlevelet küld, és üzleti célú ajánlataival felkeresheti. A hírlevél feliratkozásával Ön önkéntesen hozzájárul a Hírlevél Adatkezelési Tájékoztatásban foglalt adatkezeléshez. Bármikor jogosult az adatkezelésről tájékoztatást kérni, az adatok helyesbítését vagy törlését igényelni az adatvedelem@220volt.hu email címre küldött levélben. Az Ön által rendelkezésre bocsátott adatok valódiságáért felelősséget nem vállalunk. Hírlevelünk Adatkezelési Tájékoztatóját itt olvashatja
© 2021 - 220volt Magyarország Kft. | A feltüntetett árak, képek, leírások tájékoztató jellegűek és nem minősülnek ajánlattételnek, az esetleges pontatlanságáért nem vállalunk felelősséget. look by colordonor