Nehezen döntesz?
Itt a segítség, ha az első fényképezőgép vásárlása előtt állsz!

A 220volt értékesítői számtalan olyan esettel találkoztak már az évek alatt, amikor valaki erre a kérdésre kereste a választ: „Milyen első fényképezőgépet vásároljak magamnak?”

Ez a kérdés számtalan továbbit vet fel, így ez mindig egy felelősségteljes és érdekes kommunikációhoz vezet. Sajnos mostanság sokan a házhozszállítást választották, így a hasonló párbeszédek nem a hús-vér emberek között zajlottak, hanem a céges e-mail fiókokban és a 220volt Facebook oldalának postaládájában landoltak.

Ebben a hosszabb írásban megpróbálom összeszedni azokat a szempontokat, amiket érdemes átgondolnod, mielőtt megvásárlod az első fényképezőgépedet, illetve akkor is hasznos lehet, ha váltanál, de nem tudod mekkora is legyen az a bizonyos ugrás... Természetesen az értékesítő kollégák továbbra is készségesen segítenek neked az üzletben, ahol a kiszemelt példány sok esetben meg is tekinthető.

Könnyű összezavarodni a temérdek információ és a számtalan választási lehetőség között, de nem kell megijedni. Három fő szempontot figyelembe véve alaposan leszűkíthető a kínálat. A vásárlásra szánt maximális összeg, a felhasználási terület (hobbi vagy professzionális) és a használat gyakorisága.

1. Milyen típusú fényképezőgép a legideálisabb számomra?

Kompakt (Point-and-Shoot): Ezek a fényképezők kis helyen elférnek, így tökéletes választás lehet a túrázás vagy nyaralás fontosabb pillanatainak megörökítéséhez. Jogosan merülhet fel, hogy ezt a kategóriát már kiválthatja egy komolyabb okostelefon. Nos, ezzel nem teljesen értek egyet, mivel általában az optikai nagyításuk jobb, mint egy mobiltelefoné még alacsonyabb árkategóriában is. Továbbá a telefonokkal ellentétben a fényképezőgépeken többféle üzemmód van (pl. Auto, Manual, záridő vagy rekesz előválasztás, stb.) és a fotósok sokkal jobban tudják kontrollálni előre, hogy egy kép hogy nézzen ki azáltal, hogy valamelyik expozíciós paramétert beállítják.

Csak egy példa a sok közül:

Panasonic Lumix DMC-TZ80 (fekete)

 • Post Focus
 • 18.1 MegaPixel
 • 3" LCD
 • 30x zoom
 • 4K felbontás
108 700 Ft
Raktáron

Bridge: Ezek egy kicsivel nagyobbak, mint az előbb említett Point-and-Shoot fényképezők és több beállítási lehetőséget is kínálnak, továbbá egyértelműen jobb zoom és telefotó képességekkel bírnak. Ebben az esetben ugyan nem cserélhető az objektív, viszont számos előnnyel bír a kompaktokhoz képest.

Csak egy példa a sok közül:

Sony DSC-H300 digitális fényképezőgép

 • 20 MegaPixel
 • 3" LCD
 • 35x zoom
 • HD videó
68 890 Ft
Raktáron

Cserélhető objektíves fényképezőgépek (DSLR / MILC) : A bridge gépekkel ellentétben ezek a kamerák lehetővé teszik a különböző objektívek használatát, így kreatívabb lehetőségeket biztosítanak.

Csak egy DSLR példa a sok közül:

Nikon D3500 kit (18-140mm f/3.5-5.6G DX ED VR)

 • 24 MegaPixel
 • 3" LCD
 • FullHD videó
239 890 Ft
Raktáron

Csak egy MILC példa a sok közül:

2. DSLR vagy Mirrorless?

Az előző pontra visszatérve, ha sem a kompakt sem a bridge kamerák nem hoztak lázba, és egy határozott lépéssel kezdenéd az ismerkedést a fotózás világával, akkor a cserélhető objektíves fényképezők között kell nézelődnöd. Ekkor aktuálissá válik a következő kérdés: DSLR (tükörreflexes) vagy MILC (tükör nélküli) ?

A hagyományos, optikai keresővel rendelkező DSLR fényképezőgépekben egy tükör van, ami lehetővé teszi, hogy a fény az objektíven keresztül az érzékelőbe jusson. Egy tükörreflexes kamera viszonylag nagyobb és nehezebb, viszont a nagy kezű emberek számára sokkal kényelmesebben tartható.

A tükör nélküli, MILC kamerák általában kisebbek és könnyebbek, ráadásul több szolgáltatást nyújtanak, mint a nagyobb DSLR-ek. Például az EVF, az elektronikus kereső előnye, amely beállítható úgy, hogy megmutassa a kép expozícióját a fénykép készítése előtt. Ennek köszönhetően egy kezdő is könnyebben meg tudja érteni az összefüggéseket. Illetve, az elkészült képeket vissza lehet nézni a keresőben is, ami sokkal nagyobb képeket eredményez, mint egy tükrös hátán lévő monitor és napsütésben is sokkal előnyösebb.

3. Mi a különbség a képérzékelők között?

A digitális kamerák különböző méretű érzékelőket használnak, ezek közül a legelterjedtebb a Full-Frame, az APS-C és a mikro 4/3-ad. Ha valaki azt mondja, hogy Full-Frame, az azt jelenti, hogy az érzékelő mérete megegyezik egy régi analóg negatív méretével, vagyis 35 mm. Az APS-C és a micro 4/3 érzékelők kisebbek, mint egy 35 mm-es film negatív. A gyakorlatban ennek az a jelentősége, hogy az FF méretű szenzorral szerelt gépek árfekvése magasabb, mivel részletgazdagabb fotók leképzését teszi lehetővé. Professzionális felhasználásra inkább ezt használják. Ennek az egyik oka, hogy a nagyobb szenzornak köszönhetően jobban el lehet mosni a hátteret portrézásnál, ami látványos és profi hatást tud kelteni. Ezzel szemben az APS-C méretű érzékelővel ellátott vázak olcsóbbak, és az amatőrök és a félprofik használják őket. Ez egyébként az objektív vásárláskor is előkerül majd, hiszen egy FF fényképezőhöz szánt objektív szintén borsosabb árcetlivel bír.

4. Sebesség és teljesítmény

Az előző ponthoz szorosan kapcsolódik a fájlméret vagy a MegaPixel, a legtöbben ugyanis ezt a számot nézik meg egy fényképezőgép adatlapján. Minél magasabb az MP, annál élesebbnek tűnik a fénykép, és annál nagyobb méretben nyomtatható.

 • Például a 20 Megapixel egy 30x45 cm-es 300 dpi-s nyomatnak felel meg, ha nincs szükségünk nagyobb fényképre, akkor nem szükséges a nagyobb felbontás. - Ez pedig szintén megjelenik az árcédulán. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy csupán a MegaPixel nem minden! Számos fontos paramétere van még egy váznak, például az ISO, amely kulcsfontosságú teljesítménytényező, ez mutatja meg, hogy gyengébb fényviszonyok között, hogyan fog működni a géped, és minél magasabb ez a szám, annál kevesebb fényre lesz szüksége. A másik lényeges tényező a váz sorozatfelvételi képessége, ennek sporteseményeknél és vadfotózásnál van nagy jelentősége. Lásd, a

Canon EOS R5 - R6 összehasonlító tesztünkben , megvizsgáltuk az EOS R5 20 kép/másodperces sorozatfelvételi képességét egy focipályán.

5. Tényleg olyan fontos az ergonómia?

Igen, egyértelműen az. Hiszen gondolj bele, ha túl nehéz, vagy nem illik a kezedbe, akkor kevésbé valószínű, hogy magaddal viszed bárhová is. Ezt azonban csak az üzletben fogod tudni leellenőrizni!

6. Milyen objektívet érdemes választani az első fényképező mellé?

Ha úgy döntöttél, hogy cserélhető objektíves fényképezőgépet választasz, akkor az adott márkához számtalan objektív áll rendelkezésre, amelyek között szintén könnyű elveszteni a fonalat a rendelkezésre álló kínálat temérdek számadataiban. Éppen ezért egy következő írásban majd külön az objektív vásárláshoz is adok egy kis segítséget.

Jelen esetben inkább az első objektív fontosságáról írnék. Szerencsére, gyártótól függetlenül a legtöbb fényképezőgép megvásárolható kitben, ami azt jelenti, hogy a váz mellé egy, esetleg két különböző átfogású objektívet is mellékelnek. Ezek általában arra jók, hogy megtanuld kezelni a vázad, de nem a legjobb összeszerelési és képminőséggel bírnak, gondolok itt elsősorban például egy régebbi Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS II-es kit objektívre. Nyilván a technika fejlődésével a MILC gépekhez mellékelt alapobjektívek, pl. egy EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM már egy más szintet képvisel minden szempontból. A lényeg azonban változatlan, kezdésnek tökéletes választás egy kit objektív, azonban ha van rá anyagi és fizikális lehetőség, akkor célszerű egy nagyobb átfogású lencsét választani a kiszemelt vázhoz. Mivel a nagyobb végállás több lehetőséget rejt magában, így ez kicsit a kompaktság rovására is megy, de hát valamit valamiért...

7. Miért jó a képstabilizálás?

Már a legtöbb kompakt és bridge gépben található képstabilizátor, amely csökkenti a kamera rázkódását, ezáltal csökkenti a lehetőségét, hogy bemozduljanak a képek. A DSLR rendszerekben általában az objektívben található képstabilizátor, míg a MILC-ek esetében már szenzorstabilizálást is alkalmaznak, amely képes együtt dolgozni az objektívekben található IS-sel.

8. Számít a fényképezőgépek videós tulajdonsága?

Manapság a legtöbb digitális fényképezőgép legalább Full HD videó rögzítésére alkalmas, de egyre inkább minimális elvárás a 4K. Utóbbi célszerűbb akkor is, ha sok mozgóképet rögzítenél, illetve akkor is, ha csak alkalom adtán nyomnád le a piros gombot.

9. Mennyire strapabírók ezek az eszközök?

Alapvetően ezek nagyon érzékeny eszközök, amelyek anyaga kibírja a kisebb ütéseket, de a hosszabb élettartam miatt célszerű óvni őket az esőtől, homoktól és az erősebb fizikai behatásoktól.

Vannak kimondottan időjárásálló, por-, fagyálló és vízálló kamerák is, például az Olympus Tough TG-6 is. Ez sokkal jobban bírja az extrém körülményeket, mint a fentebb említett fényképezők. Nyilván vízisportokhoz, síeléshez, hegymászáshoz még mindig az akciókamera lesz az ideális választás.

Olympus Tough TG-6 (piros)

 • 12 MegaPixel
 • GPS vevő
 • 4K felbontás
 • víz- por- és ütésálló
149 890 Ft

+1 Egyéb szempont

Természetesen a felsoroltakon kívül számos egyéb tulajdonsággal bír egy fényképezőgép, amelyek szintén jelentősek lehetnek a napi használat során. Az egyik ilyen a fényképezési mód: a Mode választó már a kompakt gépeknél is megtalálható, és ahogyan lépkedünk előre a professzionális eszközök felé, annál több és több opció áll rendelkezésre. A helyes mód kiválasztása nagyban hozzájárul az igényes végeredményhez.

A kompakt gépeken kívül szinte mindegyikben kiválasztható a JPG mellett a RAW ( tömörítésmentes ) formátum is. Az első tökéletesen alkalmas a közösségi hálózatokon való megosztásra vagy nyomtatásra, viszont a kisebb fájlméret miatt kevesebb információt hordoz, míg a RAW-ban a kamera érzékelőjéből származó összes adat megtalálható, így részletgazdagabb a végeredmény. Tehát érdemes RAW-ban fotózni, annak ellenére is, hogy speciális program szükséges a megnyitásukhoz (Lightroom vagy Photoshop). Tehát, az igazán jó fotók akkor születnek, ha valaki RAW-ban fotóz és elvégzi a képek utómunkáját is. (A mobilokban ezt filterekkel helyettesítik, de a végeredmény egyáltalán nem ugyanaz, tehát a legszebb képekhez a jó fotóson kívül kell majd a RAW fileokra képes fényképezőgép és az utómunka is.)

Wifi és GPS: Egy átlag felhasználó meglepődik, ha ezt a két mozaikszót látja egy fotók készítésére szánt eszközön, azonban ez korántsem ördögtől való. A Wifinek köszönhetően akár az okostelefonunkat is használhatjuk kontrollmonitornak és távkioldónak, ráadásul még fényképeket is letölthetünk közvetlenül a vázról, így szinte azonnal jó minőségű képet lehet posztolni. Egyes kamerákban található GPS is, amelynek köszönhetően az elkészült fotó tartalmaz geo tag-et, vagyis az exif adatokból kiolvasható a készítés pontos helye.

Igyekeztem a leglényegesebb dolgokra szorítkozni és nem sokat kalandozni, de szerettem volna egy olyan átfogó írást készíteni, ami remélhetőleg sokat segít majd azoknak, akik még csak most fontolgatják az első fényképezőgépük megvásárlását.

Remélem hasznosnak találtad ezt a kicsit hosszúra nyúlt írást, ha igen, akkor oszd meg ismerőseiddel, vagy írd meg a véleményed vagy kérdéseid a kommentmezőbe!

Írta: Háfra ZsoltNehezen döntesz? Itt a segítség, ha első fényképezőgép vásárlása előtt állsz! vélemények:

Feliratkozás hírlevélre


A hírlevél feliratkozással a 220volt Magyarország Kft. az Ön által megadott e-mail címre az adatai alapján hírlevelet küld, és üzleti célú ajánlataival felkeresheti. A hírlevél feliratkozásával Ön önkéntesen hozzájárul a Hírlevél Adatkezelési Tájékoztatásban foglalt adatkezeléshez. Bármikor jogosult az adatkezelésről tájékoztatást kérni, az adatok helyesbítését vagy törlését igényelni az adatvedelem@220volt.hu email címre küldött levélben. Az Ön által rendelkezésre bocsátott adatok valódiságáért felelősséget nem vállalunk. Hírlevelünk Adatkezelési Tájékoztatóját itt olvashatja
© 2021 - 220volt Magyarország Kft. | A feltüntetett árak, képek, leírások tájékoztató jellegűek és nem minősülnek ajánlattételnek, az esetleges pontatlanságáért nem vállalunk felelősséget. look by colordonor