A legjobb instant kamerát keresed?

Segítünk!

Szerencsére az analóg fotózás még nem veszett a feledés homályába, és ismét reneszánszát éli. Néhány gyártónak köszönhetően pedig az idősebbek ismét gyereknek érezhetik magukat, a fiatalok pedig elsőként tapasztalhatják meg a klasszikus értelemben vett fényképezés izgalmát, amikor az exponálógomb lenyomása után rögtön kézzelfoghatóvá válik az idő sodrásából kiragadott pillanat. A vidám külsővel megáldott eszközöknek veretes történelmük van, tekintsünk rá vissza egy kicsit...

A manapság is divatos instant fényképezők története egészen a 40-es évekig nyúlik vissza, amikor is egy amerikai tudós és feltaláló, Edwin Herbert Land (a Polaroid Corporation társalapítója) kidolgozta, hogyan lehet az elkészült fényképet, kevesebb mint 60 másodperc alatt kézzelfoghatóvá tenni, munkájának eredménye a „Land Camera” lett. A 95-ös, első modellt 1948. november 26-án vásárolhatta meg először a nagyközönség, a további változatokat pedig egészen 1983-ig (!!) gyártotta a cég. Korábban ez a folyamat jóval időigényesebb volt, az ő megoldásával viszont egyszerűbb, olcsóbb, és könnyebben használható lett az eszköz. Majd népszerű is!

Mára a digitális fényképezők mellett az instant kamerák felhasználási területe is méretes, sőt néhány fotós kifejezetten erre a rendszerre szakosodott egy olyan világban, ahol minden gyors és spontán...

A 220volt kínálatában is számos ilyen elven működő termék található. A legnépszerűbbek között találhatók a Fuji Instax, a Polaroid, a Kodak és a Canon ide kapcsolódó termékei, amelyek nagyjából ugyanazon az elven működnek. Ezzel az írással szeretnék segíteni azoknak, akik mindig is kacérkodtak a gondolattal, hogy vásárolnak maguknak egyet, de elvesztek a leírások sűrűjében és a kínálatban.

Milyen tulajdonságokkal bírnak az instant fényképezőgépek?

A legtöbb instant fényképezőgép a mai fiatalok igényeinek megfelelően esztétikus és felhasználóbarát kialakítással rendelkezik, de nem csak szépek, hanem jó minőségű fotók is készíthetők velük. Emellett az egyik legnagyobb előnyük, hogy azonnal kézzelfogható a végeredmény, ráadásul nem adathalmazként, hanem fotópapíron. Néhány azonnali fényképezőgépen megtalálható egy speciális fényerő-beállító tárcsa, amely a kifogástalan fotók elkészülésében segíti a felhasználót. Ez a funkció határozza meg a kép hangulatát és kiválasztható a megfelelő fényesség, valamint a megvilágítás típusa is.

Tehát, mivel ezek a gépek a szórakozásról szólnak, ezért általában egyszerű a kezelésük és hasonló tulajdonságokkal bírnak, csupán a kialakításuk más. Azért nem árt tisztában lenni azzal, hogy vannak eltérő, fejlettebb tulajdonságokkal bíró termékek, ezekben már található micro SD kártya foglalat a digitálisan rögzített képhez, illetve kifejezett szelfi móddal is rendelkezhetnek, ráadásul némelyiken már fejlett expozíció-szabályozás is elérhető. A legtöbb, fix gyújtótávú lencsével rendelkezik.

A legautentikusabb

A legautentikusabb instant fényképezőgép a Polaroid Originals Now (Kattints az elérhető színekért!), amely egy bizonyos korosztálynak valóságos időutazást jelent. Így méltán nevezhető ez a legigazibb instant kamerának, annyi csavarral, hogy egyszerű kezelőszervekkel, beépített vakuval és autófókusszal is rendelkezik. A legjobb funkciója talán a dupla expozíciós mód, amely két külön felvételt keresztezve egyként nyomtatható ki, ennek köszönhetően elszabadulhat a kreativitásunk.

A Polaroid Now féltucat színben kapható, beleértve a „The Mandalorian Edition-t”, amely kétféle filmmel, a Polaroid i-Type és 600 filmjeivel is kompatibilis. Utóbbi, eredetileg a korábbi Polaroid 600 kamerához készült bár i-Type kamerákkal is működik. A webshopban pedig a filmek nevében mind a kettő elnevezés megtalálható.

A legmegfizethetőbb

Fujifilm Instax Mini 11 (szürke)

 • 60 mm-es fix optika
 • Beépített vaku
 • f/12.7 fényerejű optika
26 890 Ft

A Fuji Instax Mini 11 a legjobb választás gyerekek vagy tinédzserek számára, hiszen ez az egyik legegyszerűbb és legmegfizethetőbb. Automatikus móddal és beépített vakuval is rendelkezik, utóbbi gyenge fényviszonyok esetén lehet hasznos. Az objektív mellett található tükörnek köszönhetően szelfizéshez is kiváló, és számtalan színben elérhető, így mindenki megtalálhatja a hozzáillőt mind az Instax fényképezők (Az elérhető színekért kattints az előbbi linkre!) mind az Instax mini papírok esetében.

A Hibrid megoldás

Ha szeretnéd ötvözni a digitális kamera előnyeit és az instant kamera nyomtatási tulajdonságát, akkor a Kodak Mini Shot Digital Instant Camera lesz az ideális választás számodra. A 10 megapixeles érzékelővel szerelt kompakt gép egy beépített Zink nyomtatót is magában foglal. Ennek a legnagyobb előnye, hogy a legtöbb instant kamerával ellentétben nem kell mindegyik fotót kinyomtatnod, köszönhetően a micro SD kártyafoglalatnak. Használhatod normál fényképezőként, és amelyik tetszik, azt már nyomtathatod is!

A szelfizés bajnoka

Ha sokat szelfizel, ez a legjobb választás! A hibrid tulajdonságai miatt széles körben használható a 8 megapixeles digitális fényképezőgép, a beépített nyomatóval. Kezelése nagyon egyszerű, köszönhetően a teljesen automatikus módnak, a beépített vakunak és speciális expozíciós lehetőségeknek. Az elején található beépített tükör és körvaku elengedhetetlen a tökéletes szelfihez. Pluszban pedig a Canon Mini Print alkalmazásnak köszönhetően akár az okoseszközöddel készített fotókat is ki tudod nyomtatni vele.

A legstílusosabb

Fujifilm Instax Mini 90 Neo Classic (fekete)

 • f/12.7 fényerejű optika
 • Lithium-Ion akkumulátor
48 890 Ft

Az egyik legstílusosabb instant fényképezőgép talán az Instax mini 90 Neo Classic, amely barna és fekete színben érhető el, és gyönyörű, az 1940-es éveket idéző retró dizájnnal rendelkezik. A teljesen automatikus módnak, és a választható megvilágítási lehetőségeknek hála nagyon egyszerű a kezelése, a makró módnak, az önkioldónak és a dupla expozíciós lehetőségnek köszönhetően komoly tér nyílik a kreatívkodásnak. A legtöbb instant kamerával ellentétben komoly előnye, hogy nem elemes, hanem tölthető lítium-ion akkumulátorral rendelkezik!

A legnagyobb

Fujifilm Instax Wide 300 (fekete)

 • Beépített vaku
39 890 Ft

Ha nagyobb nyomatokat szeretnél, mint amit az Instax mini lehetővé tesz, akkor a Fujifilm Instax Wide 300 lesz a befutó. Ez a modell az Instax Wide filmet használja, amely 62 x 99 mm méretű fényképeket tud nyomtatni, a legnagyobbat az instax filmek között. Mérete miatt nem a legmegfelelőbb gyerekek számára, és szelfikhez sem ideális, viszont több helyed marad a tökéletes kompozícióhoz. Ezek mellett pedig teljesen automatikus móddal és vakuval tökéletes point & shoot fényképezőgép.

Hogyan készül egy instant fénykép?

A Polaroid és az Instax fényképezőgépekhez egy speciális fotópapír, vagyis kazetta szükséges, amelyben minden megtalálható ahhoz, hogy végbe tudjanak menni a rögtönzött megjelenéshez szükséges kémiai folyamatok. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az exponálógomb lenyomása után az objektíven keresztül fényt kap a papír. Tehát az analóg fotóelőhívási folyamat alatt a fényképezni kívánt téma rávetül a filmre, majd a kitolt papíron található fixír zselén jelenik meg az időtálló fénykép a gomb lenyomásától számított kevesebb, mint 1 perc alatt.

Ettől egy eltérő technikát alkalmaznak az úgynevezett ZINK (zéró tinta) kamerák, ezek olyan digitális fényképezőgépek, amelyekben egy beépített miniatűr ZINK nyomtató található. Ez az egész tintát magába a nyomtatásba ágyazza be, olyan módon, ahogyan a Polaroid nyomatok hordozzák a saját vegyi anyagaikat.

Milyen fotópapírt válasszak?

Egy adott márkához és típushoz általában specifikus fotópapír vásárolható különböző kiszerelésekben (ezek leírásánál ellenőrizhető a kompatibilitási lista). Ennek oka, hogy a különböző gyártók által használt méretek között minimális eltérés van. Például a Fujifilm Instax mini fényképe 62 x 46 mm, a wide 62x99 mm. Nem kell megijedni, mert a fényképező neve általában visszaköszön a hozzávaló papír nevében is.

Talán a Fuji Instaxokhoz érhető el a legtöbb féle papír, amelyek között biztosan találsz az egyéniségedhez illőt. Az alábbi két termék a legkeresettebb. A további kiszerelések és a változatos kerettel ellátott csomagok a linkre kattintva tekinthetők meg.

Fujifilm Instax Wide fotópapír (10 lap)

 • Fujifilm Instax 200/210 fényképezőgéphez
3 590 Ft
Raktáron

A Kodak 54 x 86 mm es kazettákat használ a Mini Shot fényképezőnél, míg a Printomatic 51x76 mm-es hasznos területtel dolgozik.

A Canon a Zoemini esetében 50x76 mm-es papírmérettel dolgozik, és csupán kétféle kiszerelés érhető el.

A Polaroid Snap 51x76 mm-es kazetta befogadására képes.

A Polaroid 300-as készülék 53 mm x 86 mm-es papírra készíti a fotót, melyből a hasznos terület 45 mm x 61 mm. Míg a Polaroid Now Analóg Instant fényképezőgép 107 mm x 88 mm papírra dolgozik 79 mm x 79 mm-es hasznos területtel.

Utóbbiból több féle kiszerelés is elérhető, ezeket a linkre kattintva érheted el.

Van más lehetőségem is ilyen nyomatok készítésére?

Természetesen van, mivel a korábban említett gyártók mind kínálnak hordozható fotónyomtatót, amelyekhez a dedikált applikáció segítségével az okoseszközeiddel készített fotókat is kinyomtathatod, ezzel kézzelfogható emléket hozhatsz létre saját magadnak, szeretteidnek vagy ismerőseidnek.

Canon Zoemini hordozható fotónyomtató (fehér)

 • 400dpi nyomtatási felbontás
 • USB csatlakozás
42 990 Ft

Fujifilm Instax Mini Link mobilnyomtató (dusky pink)

 • 318dpi nyomtatási felbontás
 • Nyomtató WiFi kapcsolaton keresztül
 • USB csatlakozás
39 890 Ft

Ha hasznosnak találtad a cikket, akkor oszd meg ismerőseiddel, vagy írd meg a tapasztalataidat az instant kamerákkal kapcsolatban a kommentmezőbe!

Írta: Háfra ZsoltA legjobb instant kamerát keresed? IDE KATTINTS! vélemények:

Feliratkozás hírlevélre


A hírlevél feliratkozással a 220volt Magyarország Kft. az Ön által megadott e-mail címre az adatai alapján hírlevelet küld, és üzleti célú ajánlataival felkeresheti. A hírlevél feliratkozásával Ön önkéntesen hozzájárul a Hírlevél Adatkezelési Tájékoztatásban foglalt adatkezeléshez. Bármikor jogosult az adatkezelésről tájékoztatást kérni, az adatok helyesbítését vagy törlését igényelni az adatvedelem@220volt.hu email címre küldött levélben. Az Ön által rendelkezésre bocsátott adatok valódiságáért felelősséget nem vállalunk. Hírlevelünk Adatkezelési Tájékoztatóját itt olvashatja
© 2021 - 220volt Magyarország Kft. | A feltüntetett árak, képek, leírások tájékoztató jellegűek és nem minősülnek ajánlattételnek, az esetleges pontatlanságáért nem vállalunk felelősséget. look by colordonor