9+1 tipp kezdő instant fotósoknak

Egy korábbi írásomban már segítettem kiválasztani a megfelelő instant kamerát, ezúttal pedig a tökéletes fényképek elkészítéséhez adok neked néhány tippet.

Mivel „A legjobb instant kamerát keresed? Segítünk!” (a linkre kattintva elolvashatod a cikket) postunk után számos kérdés érkezett ezeknek a kameráknak a kezeléséről, illetve a tökéletes beállításukkal kapcsolatban, így szükségét éreztem egy következő írásnak is a témában, amelyben megfogalmazok néhány mindenkinek hasznos, alap tanácsot. Remélem, ez segít az új instant kamera tulajdonosoknak, és talán olyanoknak is inspirációt ad, akinek már régebb óta lapul egy a fiókjukban.

A 220volt kínálatában számos instant kamera található. A legnépszerűbbek között találhatók a Fuji Instax, a Polaroid, a Kodak és a Canon ide kapcsolódó termékei, amelyek nagyjából ugyanazon az elven működnek. Így mindegy, hogy melyik gyártó termékét vásároltad vagy vásárlod meg majd, a következő intelmek mindegyik esetében megállják a helyüket.

Személy szerint én örülök neki, hogy folyamatosan nő az instant kamerák iránti érdeklődés, hiszen ezek a fényképezők megkönnyítik és hozzáférhetőbbé teszik az analóg fotográfiát a 21. században is. Manapság minden digitális, még könyvet is tableten vagy telefonon olvas a fiatalság, pedig az analóg, régi évtizedeket idéző dolgoknak is van hangulatuk.

A kicsit hosszúra nyúlt bevezetés után jöjjenek a tippek, tanácsok, amiknek köszönhetően remélhetőleg néhány próbálkozás után már remek instant fényképeid lesznek.

1. Ismerd meg a fényképeződ, olvasd el az útmutatót! - Az első számú szabály, amelyet minden kezdőnek be kell tartania, hogy szánjon elég időt az instant kamerájára, hiszen ez nagyon más, mint okostelefonnal, DSLR-rel vagy MILC-cel fotózni. Itt úgymond, csak egy esélyed van. Nézd meg, hogy egy adott fényviszonyhoz milyen beállításokat javasol a leírás vagy kísérletezz a setupokkal vagy trükközz (például szükség esetén takard le a vakut! )

2. Ne félj! - Ne félj a pazarlástól és a kísérletezéstől! Próbáld ki ugyanazt a témát különböző szögekből! Noha nyilvánvalóan ez nem olcsó „játék”, így nem muszáj elkattintani, elég, ha szabad szemmel látod, esetleg a mobilod segítségével leellenőrizheted, hogyan is fog kinézni az adott téma a nyomaton. Itt is érvényesek a szokásos fényképészeti elvek és tanácsok: próbálj leguggolni vagy éppen fentről fotózni. Amennyiben az instant kamerád rendelkezik a dupla expozíció tulajdonságával akkor ez egy remek lehetőség lesz valami érdekeset és szokatlant alkotni. Ugyanis az első expó után egy teljesen más helyszínt vagy személyt is megörökíthetsz egy nyomaton az előzővel. Engedd el a kreativitásod! Ha esetleg van már hasonló módon készült, különleges fotód, akkor küldd el nekünk a kozosseg@220volt.hu email címre, és mi megosztjuk a közösségi felületeinken.

3. Értékeld a tökéletlenséget! - Az instant fotókat nem lehet ugyanúgy manipulálni, mint a legtöbb digitális fényképet, és épp ez a tulajdonságuk teszi őket igazán értékessé. Ha analóg technikát használsz, akkor nem fogsz tudni két egyforma fotót készíteni. A végeredménynek nem kell tökéletesnek lennie, hiszen semmi sem az. Törekedj arra, hogy őszintén tükrözd le az adott pillanatot!

4. Válaszd meg a megfelelő távolságot! - Ahogy Robert Capa is mondta: „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel”. Ez a mondás a mai napig igaz, és ez alól még az instant fényképezés sem kivétel. Ugyanakkor például szelfi készítésnél nem szabad átesni annak a bizonyos lónak a túloldalára sem. Utóbbi esetében tartsd szem előtt, hogy a legtöbb hasonló kamera minimális fókusztávolsága 30 cm vagy 60 cm, ami nagyjából megegyezik azzal, hogy a fényképezőgépet karnyújtásnyira tartod magadtól. Ha erre odafigyelsz, akkor elkerülheted a kudarcot.

5. Ne dőlj be a tévhiteknek! - Az egyik ilyen tévhit az instant nyomat rázása miután kijött a gépből. A használati utasításokban óva intenek ettől, ugyanis ez lassítja a filmen belül végbemenő kémiai folyamatokat. A legjobbat akkor tesszük saját magunknak és az éppen előjövő képnek, ha a keretnél fogva félretesszük. Abban az esetben, ha télen fotózol, akkor egy meleg belső zsebbe érdemes helyezni a nyomatot, mert a hideg is lassítja a folyamatot.

6. Vedd komolyan! - Nem kell rágörcsölni, de érdemes észben tartani az analóg technológia jellemzőit. Sajnos, több olyan hirdetést is láttam használt fotós csoportokban, ahol valaki szinte null kilométeresen árul egy instant fényképezőt mondván, hogy neki ehhez nincs érzéke. Ahogy azt az 1-es pontban is írtam, adj időt magadnak, hiszen ez nem az okostelefonod vagy egy digitális fényképező. Utóbbival ellentétben itt nem tudsz retusálni, kontrasztot módosítani vagy filterezni, éppen ez adja az igazi értéket és varázst. Idővel elképesztő nyomatokat tudsz majd készíteni, ha komolyan veszed!

7. Vigyázz a fotóidra! - Ha eljutottál odáig, hogy már van jó pár instant képed, akkor ne hagyd őket gyűrődni, kallódni, karcolódni szerteszét különböző helyeken. Rendszerezz! Ragaszd be egy albumba a fotókat és írj hozzá pár gondolatot, vagy dátumot, ezzel lesz igazi „a retró feeling”. De első körben akár egy doboz is megteszi.

8. Ragadd meg a váratlant! - Az instant fényképezés többek között a spontaneitásról is szól, próbálj meg elkapni olyan pillanatokat, amik természetesek és emberközeliek, legyenek azok tökéletlenek vagy szokatlanok. A legtöbb ember merev lesz, ha kamera elé kerül, egy természetes pillanat megörökítése kiküszöböli ezt, mivel nem figyelnek arra, hogy fotózod őket. Kevésbé lesz formális az egész.

9. Maradj a pillanatban - Az instant fotózás megtanít arra, hogy valóban nézz magad elé, ahelyett, hogy a fényképezőgéped vagy a mobiltelefonod kijelzőjén át szemlélnéd az eseményeket. Utóbbi esetében sajnos fennáll az a „veszély” is, hogy beszippant a digitális világ, és elfelejted megélni a körülötted lévő valós eseményeket.

+1 Ajándékozz instant fotókat - Ez egy apró gesztus, amely rengeteg örömöt képes okozni a barátaidnak, a szeretteidnek, vagy az éppen aktuális modellednek. Ezek megmaradnak és bizonyos értelemben sokkal bensőségesebbek, mint a digitális fotók, amelyeket kénytelen-kelletlen is posztolunk a közösségi hálóra.

Ha hasznosnak találtad a cikket, akkor oszd meg ismerőseiddel, vagy írd meg a tapasztalataidat az instant kamerákkal kapcsolatban a kommentmezőbe!

Írta: Háfra Zsolt9+1 tipp kezdő instant fotósoknak vélemények:

Feliratkozás hírlevélre


A hírlevél feliratkozással a 220volt Magyarország Kft. az Ön által megadott e-mail címre az adatai alapján hírlevelet küld, és üzleti célú ajánlataival felkeresheti. A hírlevél feliratkozásával Ön önkéntesen hozzájárul a Hírlevél Adatkezelési Tájékoztatásban foglalt adatkezeléshez. Bármikor jogosult az adatkezelésről tájékoztatást kérni, az adatok helyesbítését vagy törlését igényelni az adatvedelem@220volt.hu email címre küldött levélben. Az Ön által rendelkezésre bocsátott adatok valódiságáért felelősséget nem vállalunk. Hírlevelünk Adatkezelési Tájékoztatóját itt olvashatja
© 2021 - 220volt Magyarország Kft. | A feltüntetett árak, képek, leírások tájékoztató jellegűek és nem minősülnek ajánlattételnek, az esetleges pontatlanságáért nem vállalunk felelősséget. look by colordonor