Olcsó tablet teszt

Mennyit érdemes költenünk egy tabletre, és mi az ami megéri a pénzét?

Myaudio7 DPS Dream 7 és Concorde Tab ONE
Myaudio7 DPS Dream 7 és Concorde Tab ONE

Próbáltam meglelni azt a tabletet amire nem az "olcsó húsnak híg a leve" mondást lehet ráhúzni, hanem az értékéhez képest jó árat. Három ismert tabletet hasonlítottam össze:

Csomagolás, és tartozékok

Myaudio7 DPS Dream7 és Concorde Tab ONE tartozékok
Myaudio7 DPS Dream7 és Concorde Tab ONE tartozékok

Mindhárom táblagép esetében a dobozolás megfelelő, könnyen kibontható és visszacsomagolható a termék, és a tartozékaik. Tartozékokból megfelelő ellátottságot kapunk:

Külső és megjelenés

Myaudio7 DPS Dream 7 és Concorde Tab ONE összehasonlítva
Myaudio7 DPS Dream 7 és Concorde Tab ONE összehasonlítva

Tablet méretek szemből Tablet méretek alulról Tablet méretek oldalról

Anyaghasználat terén a DPS Dream 7, és a ConCorde Tab One jeleskedett, fej-fej mellett haladva. Mindkét készülék esetében sem lehetett kívülről megmondani, hogy belépőszintű tablettel van dolgunk.
A Myaudio7 készülék kívülről úgy nézett ki, mint a 3 évvel ezelőtti tabletek. Vastag, gagyi műanyag hatását keltve, nem lopta be magát a szívembe. Természetesen semmilyen következtetést nem vontam le, mivel engem nem lehet elkápráztatni holmi csilli-villi dolgokkal, mint inkább a tudással.

Myaudio7 előről Myaudio7 hátulról Myaudio7 alulról Myaudio7 felülről Myaudio7 jobboldal Myaudio7 baloldal

A Myaudio7 előlapján találjuk a kezdő képernyő, vissza, illetve a menü gombokat, és a 0,3MP-es előlapi kamerát. A táblagép hátlapja szintén egy gagyi műanyag hatását kelti, ami ezüst festékkel befújva, könnyen karcolódik és kopik. Itt találjuk a hangszórót is. Alul a mini USB csatlakozást, és a 3,5mm-es jack fülhallgató csatlakozót, illetve a töltéshez szükséges aljzatot találjuk. Jobb oldalon a bekapcsoló gombot, és a hangerő szabályzó gombokat helyezték el.

DPS Dream 7 előről DPS Dream 7 hátulról DPS Dream 7 alulról DPS Dream 7 felülről DPS Dream 7 jobboldal DPS Dream 7 baloldal

A DPS Dream 7 előlapján az 1,3MP-es előlapi kamerát találjuk, ebben az esetben nem áll rendelkezésre hardvergomb, a hangerő és a bekapcsológomb kivételével. Ezeket a készülék alján találjuk, a micro-USB csatlakozással, és a 3,5mm-es jack fülhallgató csatlakozóval, és a töltésre szolgáló csatlakozóval egyetemben. A készülék hátlapja recézett felületű, és gumi hatású, amivel csúszásmentes fogást biztosít. Ugyan csak itt találjuk a hangszórót, és a rejtett reset gombot is.

Concorde Tab One előről Concorde Tab One alulról Concorde Tab One felülről Concorde Tab One jobboldal Concorde Tab One baloldal

A ConCorde Tab One nagyon hasonló a DPS Dream 7-hez, az előlapján az 1,3MP-es előlapi kamera csücsül. Itt sem áll rendelkezésre hardvergomb, a hangerőt, a bekapcsoló gombot, a micro-USB csatlakozást, és a 3,5mm-es jack fülhallgató csatlakozót, valamint a töltésre szolgáló csatlakozót, a készülék alján helyezték el. A ConCorde Tab One hátlapja is igényes kivitelezés, barázdás, amivel szintén csúszásmentes fogást biztosít. Ez esetben is itt találjuk a hangszórót, és a rejtett reset gombot is.

Tudás, és hardver

Gép név: Myaudio7 DPS Dream 7 ConCorde tab ONE
Op.rendszer: Android 4.0.4 Android 4.0.4 Android 4.0.4
Kijelző: 7" 800x480 Kapacitív Multitouch 7" 800x480 Kapacitív Multitouch 7" 800x480 Kapacitív Multitouch
Processzor: Rockchip rk2918 ALLWinner A13 ALLWinner A13
MHZ 1200 1000 1200
GPU: GC800 Mali400 Mali400
RAM: 512MB 512MB 512MB
ROM: 512MB 1GB 1GB
Memória: 8GB 4GB 4GB
Bővíthetőség: MicroSD 32GB-ig MicroSD 32GB-ig MicroSD 32GB-ig
WIFI: WIFI 802.11 /b/g WIFI 802.11 /b/g/n WIFI 802.11 /b/g/n
Bluetooth: Nincs Nincs Nincs
Modem: Nincs támogatás Több típust támogat Több típust támogat
USB: Mini-USB 2.0 Micro-USB 2.0 Micro-USB 2.0
USB-ről tölthető: Nem Igen Igen
Fülhallgató csatl.: 3,5mm Jack 3,5mm Jack 3,5mm Jack
Kamera: 0,3MP 1,3MP 1,3MP
Érzékelők: G szenzor G szenzor G szenzor
Tartozékok: Töltő, USB kábel, host-kábel, fejhallgató Töltő, USB kábel, host-kábel Töltő, USB kábel, host-kábel, fejhallgató
Ár (a teszt pillanatában): 19990.- 21990.- 23990.-

Mielőtt belemerülnék a kivesézésükbe, azt hiszem az adatlapok egy kis magyarázatra szorulnak, köszönhető a vásárlók félrevezetésének, vagy éppen nem annak.

Myaudio7 rendszer információ DPS Dream 7 rendszer információ ConCorde Tab One rendszer információ

A Myaudio7 esetében, a dobozon feltüntetett "akár 1,2Ghz" nem azt jelenti, hogy a benne lévő processzor 1,2Ghz-el ketyegne benne. A Rockchip rk2918 valóban képes erre a teljesítményre, azonban nagyon csúnyán melegszik. Ezért a gyártó ajánlása 1000Mhz. A Myaudio7 is erre van belőve, tehát a processzora 1Ghz (1000Mhz) sebességgel ketyeg!
A DPS Dream 7 is kiigazítást igényel, de ez esetben a gyártó szerénységét kell kiigazítanom, hiszen a ALLWinner A13 alap sebessége 1200Mhz (1,2Ghz). Tehát a DPS Dream 7 processzora nem 1000Mhz-el ketyeg, hanem 1200Mhz-en. Kérdezhetik, hogy mi az a 200Mhz, de belépőszintnél bizony számít.

Az LCD TFT kijelző tesztben az első helyet a DPS Dream 7 könyvelhette el, míg a második helyet a ConCorde Tab One. A Myaudio7 tabja az utolsó lett, mivel sokkal pixelesebb volt a DPS és a ConCorde tabjánál. A színhelyesség is hagyott némi kívánni valót maga után, és a betekintési szöggel sem voltam megelégedve. Bár a DPS Dream 7 lett a befutó az LCD terén, de ezt csak összességében érte el. Ha csak a pixelek láthatóságát veszem csak figyelembe, akkor a ConCorde Tab One-ra esett volna a választásom.

Kíváncsi voltam az LCD kijelzők gamma tesztére is, de sajnos fényképen nem lehetett visszaadni rendesen. A Myaudi7 esetében, szabad szemmel, a 8-ast nehezen lehetett meglátni. A ConCorde Tab One esetében 3-ig láttam, a DPS Dream 7-nél pedig még az 1-est is ki lehetett venni. Mind a ConCorde, mind pedig a DPS esetében ez igen jó eredmény.

Myaudio7 WIFI teszt DPS Dream 7 WIFI teszt ConCorde Tab One WIFI teszt

Amiről még fontos szót ejteni, az az internet elérés lehetőségei. WIFI érzékenységben a Myaudio7 bizonyult érzékenyebbnek, azonban a 3G USB modem csatlakoztatásának lehetőségét nem találtam. A DPS Dream 7 esetében rengeteg típusú 3G USB modem csatlakoztatása van támogatva, ahogyan a ConCorde Tab One esetében is.

Szoftverek, felhasználói felület

Myaudio7 névjegy DPS Dream 7 névjegy ConCorde Tab One névjegy

Mindhárom készüléken a Google Android 4.0.4-es verziója található, azonban szemmel látható, hogy a DPS Dream 7, és a ConCorde Tab One esetében is foglalkozva volt az operációs rendszerrel. Ez onnan látszik, hogy megfelelően van beállítva a készülékek felbontásához a kezdőképernyő ikonméretei is. Amit már tudni lehet, hogy kb. 2 hét, és a ConCorde Tab One tablet megjelenik az Android 4.1 Jelly Bean, majd a DPS Dream is követi.

Myaudio7 alkalmazások DPS Dream 7 alkalmazások ConCorde Tab One alkalmazások

Alkalmazásokból a DPS Dream 7 és a ConCorde Tab One készülékeken is megtalálunk mindent amire szükségünk van, beleértve az office alkalmazást is. A Myaudio7 esetében természetesen ez is hiányzik. Ismét felmerülhet a kérdés, alkalmazások letölthetők a Google alkalmazásboltból. Valóban, csakhogy az office esetében ingyen csak az olvasót tölthetjük le, szerkeszteni csak a fizetős változatokkal lehet.
Ami még problémát okozott, és ez a képekből is látszik, hogy a Myaudio7 esetében nem találtam adb drivert. Ezzel nem csak a rootolást, de annak lehetőségét is elvesztjük, hogy a tabletünket a PC segítségével irányítsuk. Ezért nem belső screenshotok vannak a Myaudio7 tablet esetében.

Internet, játékok, és teljesítmény

Myaudio7 böngésző DPS Dream 7 böngésző ConCorde Tab One böngésző

Az internet böngésző használható volt mind a három készüléknél, ennél a felbontásnál természetesen csak fektetve érdemes olvasgatnunk.

Myaudio7 Angry birds DPS Dream 7 GTA III. ConCorde Tab One GTA III.

A játék kiválasztásánál problémába ütköztem. Ekkora processzorral szerelt készülékek, amiknek a grafikus gyorsítója Mali400-as, a GTA III. egy izzasztó játék. Azonban volt egy kakukktojás közöttük. A Myaudio7 tab-nak a grafikus gyorsítója egy Vivante GC800-as, amin a GTA III. egyenesen megállt. A játék ugyan betöltődött, de 1 képkocka per másodperccel élvezhetetlen volt a játék. Így ha valaki a Myaudio7 tabletra teszi a voksát, a gyengébb 3D játékoktól is elbúcsúzhat.

Természetesen a grafikai, a memória sebességek tesztjét ezúttal sem hagyhattam ki, így telepítésre került a két legkedveltebb benchmark program is, az AnTuTu és Qadrant benchmark. Íme az eredmények:

Összegzés

Azt gondolom, hogy nem minden esetben érdemes spórolnunk a táblagépre szánt pénzen. Mindhárom készülék 20000Ft körüli, az egyik majdnem ennyi, a másik kettő pedig nagyon kicsivel, vagy csak egy kicsivel több. Igen, én is tisztában vagyok vele, hogy 2-4000Ft nem olyan kevés pénz, de úgy vagyok vele, hogy ha már kiadok egy készülékért 20000Ft körüli összeget, akkor ezért a pénzért a legjobbat kapjam. Míg a Myaudio7 tab esetében ha nem is pénzkidobás, és hiába a beépített 8GB tárhely, amiből természetesen csak 5GB-ot tudunk felhasználni, teljesítményben, minőségben, és külsőre is jóval kevesebbet kapunk a pénzünkért, mint a DPS Dream 7, vagy a ConCorde Tab One esetében! Becsapva érzem magam a Myaudio7 tab dobozán feltüntetett max. 1,2Ghz miatt, amit én a vásárlók félrevezetésének élek meg. Hibának sorolnám még a Myaudio7 tab esetében:

Szerintem ki-ki maga döntse el, hogy a felsorolt hibák, megérik-e a bosszúságot, és a mínusz 2-4000Ft-ot. Mielőtt valaki azt mondaná, hogy "dehát...", itt ilyen nincs. A Myaudio7 tab dobozán fel van tüntetve 10 ingyen letölthető zeneszám, és 2 éven keresztül 30GB ingyen tárhellyel rendelkezhetünk. Azért nincs "dehát", mert ha valaki feltelepíti az ingyenes google drive programocskát, sokkal jobb szolgáltatásokban részesül, és nem 2 évig ;-).

Vélemények

Cikk dátuma: 2012-09-19
Utolsó módosítás: 2012-09-19 15:34:26 (r38)

© 2018 - 220volt Magyarország Kft. | A feltüntetett árak, képek, leírások tájékoztató jellegűek és nem minősülnek ajánlattételnek, az esetleges pontatlanságáért nem vállalunk felelősséget. look by colordonor