Amazon Kindle 4 ebook olvasó teszt

Miért működnek még könyvtárak? Az iskolákban miért még mindig papír alapú tankönyvet használnak?

A címben szereplő kérdések merültek fel bennem, amikor a kezeim közé vehettem az Amazon Kindle 4 e-book olvasóját. Sok teszt található az interneten erről a készülékről, ezért inkább az e-book olvasók területén tapasztalatlan embertől, tapasztalatlan embereknek íródott ez a cikk.

Csomagolás, és tartozékok

A doboza egy postaládára emlékeztet, szerintem ez a dobozolás nem véletlen. Jól védi a készüléket, kis helyet foglal, a kinézete pedig igen frappáns.

Amazon Kindle tartozékok
Amazon Kindle tartozékok

Tartozék sajnos igen kevés, csak egy micro-USB - USB kábelt mellékeltek, amivel szinkronizálhatunk, vagy tölthetjük is a készüléket. Érdemes beszerezni hozzá egy USB aljzattal ellátott hálózati töltőt, vagy egy egyszerű micro-USB hálózati töltőt.

Külső, és megjelenés

Az anyaghasználat és az illesztések kitűnőek. A készülék a 166 x 114 x 8,7 mm méretével akkora, mint egy átlagos könyv mérete, csak jóval vékonyabb. A 170g súlya pedig kifejezetten kényelmes hordozást, és kézben tartást eredményez.

Amazon Kindle előről Amazon Kindle hátulról

A készülék elejét tekintve a 6 Colos e-ink kijelző foglal helyet. A kijelző alatt középen az "OK" gomb, körülötte pedig a navigációs gombok. Az ok gomb mellett balra a virtuális billentyűzetet előhívó gomb, bal szélén pedig a visszalépés gomb található. Az ok gombtól jobbra a menü, jobb szélén pedig a home, az-az a kezdő képernyő gomb helyezkedik el.
A készülék hátulját csak feliratok díszítik, alattuk pedig egy asztali tartó dokk érintkezői találhatók.

Amazon Kindle alulról
Amazon Kindle alulról

Az alján találjuk balra a micro-USB csatlakozot, mellette jobbra egy reset gombot fagyás esetére, mellette pedig a bekapcsoló gombot. Bal és a jobb oldalon ugyan azokat a gombokat találjuk, jobb és a balkezesekre is gondolva. Mindkét oldalán 2 lapozó gomb helyezkedik el, a felső gomb barra lapoz, az alsó jobbra.

Tudás, és hardver

Magáról a hardverről semmit nem tudni, ám számunkra ez nem is érdekes. Ami érdekes, az a kijelző felbontása és gyártástechnológiája. A kijelző 600 x 800 képpont, és E-Ink. Aki esetleg nem ismerné az E Ink Corporation által gyártott/fejlesztett kijelzőt, azoknak írnék egy pár sort róla. A szürke árnyalatos elektronikus papír kijelzőkben fehér, és fekete pigmentek mozognak egy mikrokapszulában, amit egy elektromos mező mozgat. Az ilyen kijelzők fogyasztása annyira csekély, sok-sok óra olvasást tesznek lehetővé.

Amazon Kindle4 betekintési szög
Amazon Kindle4 betekintési szög

Esetünkben nincs háttérvilágítás, a pixelek sem világítanak, és betekintési probléma sincs. Emiatt sötétben nem tudunk olvasni, ám már vannak olyan készélükék, amiben beépített LED-es világítás van.

Amazon Kindle kirajzolás
Amazon Kindle kirajzolás

Hátrányként a "lassú" kirajzolást, a szürke árnyalatok megjelenítését tudnám felhozni, de igazából ez sem hátrány, hiszen amire tervezték, pont tökéletes. Nem bántja a szemet, valóban olyan hatást kelt, mintha papírra vetett könyvet olvasnánk, még a betűk simítása is ilyen hatást kelt. A matt, tükröződés mentes kijelzőnek köszönhetően, napfényben is elég jól látszik.

Amazon Kindle kijelző minősége Amazon Kindle kijelző napsütésben

Üzembe helyezés, regisztráció

Miután a készülék alján található gombbal bekapcsoltuk a készüléket, aránylag hosszú töltés után, a nyelvválasztás beállítása következik.

Amazon Kindle betöltődés Amazon Kindle nyelvválasztás

Sajnos magyar nyelvet nem ismeri a készülék, azonban a beállítási lehetőségekből nincs sok, így angol nyelven is elboldogulunk vele. Én az Angol (UK) angolt választottam ki.
Miután kiválasztottuk a nekünk megfelelő nyelvet a navigációs gombok segítségével, az "OK" gombot lenyomva menthetjük a kiválasztott nyelvet. A készülék megkérdezi, hogy biztosan ezt a nyelvet szeretnénk-e használni, ha igen, akkor válasszuk az OK feliratot.

A nyelv elmentése után, ismét tőltődik egy kicsit a készülék.

Amazon Kindle nyelv kiválasztása után Amazon Kindle beállítások

Ha minden rendben ment, az alap beállításokkal indul az e-book olvasónk. Köszönt minket, és azt írja, hogy állítsuk be a WIFI elérhetőséget, majd regisztráljuk a készülékünket. Természetesen a home (kezdőképernyő), az-az a házikó gomb megnyomásával, az egész folyamatot átugorhatjuk.

Amazon Kindle billentyűzet
Amazon Kindle billentyűzet

Ha irnunk kell valamit, például a WIFI jelszavát, akkor a billentyűzet gomb segítségével tehetjük meg, illetve hívhatjuk elő a virtuális billentyűzetet. Találunk ékezetes karaktereket is, ha a virtuális billentyűzet felső sorából kiválasztjuk.

Amennyiben még is regisztrálnánk a készülékünket, a WIFI beállításánál válasszuk ki a hálózatot, ha van jelszó adjuk meg, és a "submit" gomb segítségével csatlakozzunk a kívánt hálózathoz. Itt egy kicsit meglepődtem... Mi történt? Miért nem megy tovább? Mivel ez egy felbukkanó ablak, így be kell zárnunk az ablakot, a "close" gomb segítségével.

Ezután három lehetőség közül választhatunk. Beléphetünk a már létező Amazon felhasználónevünkkel, PC-n regisztrálhatunk majd egyet,vagy az e-book olvasónkon létrehozhatunk egy felhasználót, ez esetben rögtön regisztráljuk is a készülékünket. A készülék internet böngészőjét használva meg kell adnunk az országot ahol élünk, kitölteni az adatainkat, és ha vásárolni is szeretnénk az Amazon oldaláról, akkor a kártyaadatainkat is meg kell adnunk. Ha csak regisztrálni szeretnénk de vásárolni nem, abban az esetben nyomjunk a házikó gombra.

Felhasználói felület, könyvek

Amazon Kindle kezdő felület
Amazon Kindle kezdő felület

Miután végig jutottunk a regisztráción, vagy ha kihagytuk azt, illetve a házikó gomb megnyomásával, az Amazon Kindle kezdő felületére jutunk. Alapból a készülékre van töltve egy angol használati útmutatók, angol szótárak, teszt könyv, egy kis hirdetés ...stb. Ha valaki nem perfekt angol, ezekre semmi szükség, nyugodtan törölhetjük őket a Kindlenkről.

Amazon Kindle könyvek feltöltése
Amazon Kindle könyvek feltöltése

Ezt úgy tehetjük meg, hogy a PC-vel összekapcsoljuk a Kindle olvasónkat a kapott USB kábel segítségével. Ilyenkor a készülék kirajzolja és ki is írja, hogy a készülékünket nem csak töltjük, hanem mint egy pendrive, külön meghajtóként láthatjuk a PC fájlkezelőjében. Ebben az esetben láthatjuk az előre rátöltött könyveket, törölhetjük, illetve tölthetünk rá újakat.

Amazon Kindle magyar könyvek
Amazon Kindle magyar könyvek

Sok helyről tölthetünk le könyveket, esetünkben egy legális forrást ajánlanék, a Kindle-varázs oldalát. Találunk ingyenes, de fizetős könyveket is. Természetesen rengeteg helyen találhatunk még magyar könyveket.

Amazon Kindle magyar könyvek méretei
Amazon Kindle magyar könyvek méretei

A letöltött könyveket, másoljuk át a e-könyv olvasónk documents mappájába, és kezdődhet a maratoni olvasás. Azért megjegyezném, hogy a beépített memóriára ami közel 2Gb mérettel rendelkezik, igen tetemes mennyiségű könyvet fel lehet másolni!

Amazon Kindle új könyvek
Amazon Kindle új könyvek

Ha végeztünk az átmásolással, húzzuk le a készülékünket az USB kábelról, és a kezdő felületen válogathatunk a feltöltött könyvek között.

Megnyitva a könyvet, kiválaszthatjuk a kívánt fejezetet, görgethetünk, lapozhatunk, és megkezdhetjük az olvasást.

Internet és böngészés

A böngészőtől nem kell sokat várni, a szürkeárnyalatos megjelenítés, a "lassú" kirajzolás nem tesz lehetővé játékot, viszont a könyv részletek megosztására, a könyvek letöltésére, esetleg egy kis levelezésre teljesen alkalmas.

Vegyük figyelembe, hogy nem érintőkijelzővel van dolgunk, tehát a virtuális billentyűzet használata egy kicsit nehézkes, és időigényes egy nagyobb levél megírására, vagy csevegés használatára. Az oldalakba belenagyíthatunk, olvasható, és használható akár egy internetes tartalom elolvasására is.

És amit még jó ha tudunk

Minden egyes alkalmazásoldalnak, külön beállítás menüje van, amit a a beállítások gombbal lehet előhozni.

Ha a kezdő felületen nyomjuk meg a beállítás gombot, a settings (beállítások) menü alatt megtaláljuk azokat a beállításokat, amit esetleg kihagytunk az első indítás alkalmával. Természetesen ennek az oldalnak is van további beállítás menüje.

Ilyen például a hardreset, az-az a Reset to Factory Defaults, magyar nevén a gyári állapotra állítás. Ebben az esetben minden törlődik a készülékünkről, beállítások, a rátöltött könyveink, de még az előtöltött angol szótárak is, amit az Amazon oldaláról visszatölthetünk, ha szükségünk lenne rá. Ez a reset nem összekeverendő a készülék alján található rejtett reset gombbal, azt bármikor használhatjuk ha a készülékünk lefagyna. Az csak egy egyszerű újraindítást eredményez.

A könyvek olvasása alatt is előhívható egy beállítás menü, ami a könyvekre vonatkozik. Tudnunk kell, hogy a Kindle e-book olvasó a következő könyv-fájltípusokat támogatja:

Ezek közül ismerősnek tűnhet a .pdf kiterjesztés, ez ugye az Adobe által használatos fájltípus. Ezzel egy baj van, ha ilyen könyvet olvasunk, a betűméretet nem állíthatjuk, mivel a .pdf fájltípus tulajdonképpen képek halmaza. Nem kell megijedni, hiszen ha kicsinek véljük a betűket, azért belenagyíthatunk. Sajnos nem ugyan az mint a többi fájltípus esetében a betűméret állítása, de azért ez sem olyan rossz. Én az Egri csillagokat .prc formájában töltöttem le a fent leírt oldalról (Egri_csillagok.prc), így a könyv menüjében elérhetővé vált a "Change Font Size", az-az a betüméret állításának lehetősége.

Ha van kijelölve szövegünk, amit a navigációs gombok segítségével tehetünk meg, ugyan ebben a menüben megoszthatjuk az Amazon szociális hálózatán (share). Továbbá kereshetünk szövegre a könyvünkben (search This Document), könyvjelzőt tehetünk (Add Bookmark), olvashatunk hozzáfűzött megjegyzéseket és jelöléseket (View Notes & Marks) menü segítségével.

Összegzés

Egy ilyen készüléket a kezembe véve, használva, kipróbálva, egy kötelező olvasmányt letöltve, bevillan az iskolás Gyermekeim képe, ahogyan majd megszakadnak a több Kg-os táska alatt! Rengeteg gyermek gerince megy tönkre a nehéz táskák alatt, hiába igyekszünk vinni helyettük. A könyv finom illatát nem pótolja ugyan, de olvasás feeling (érzés) szempontjából semmiben nem különbözik. Sőt! Ha az ember háton-fekve olvas, egy nehezebb könyv tartásában bizony elfárad a keze. A könyvek méretét hely szempontjából, és a súlyát már meg sem említem, hogy egy kisebb könyvtár elfér az ember kezében! Szükséges még ecsetelnem az előnyeit? Ám legyen... Mennyi fát meglehetne kímélni ha ezt a technológiát jobban kihasználnánk és a mindennapokba rendszeresen alkalmaznánk? Mivel fizikai anyagot nem igényel, annak az árával lehetne csökkenteni a könyveket. Az emberek többségének, a más munkáján meggazdagodó terjesztőkről megvan a véleményük, így az átállással járó eme veszteséget, inkább nem a veszteségek közé sorolnám. Mindenesetre inkább egy terjesztő vesszen mint a Gyermekeink háta, a rájuk nehezedő könyvek súlya miatt.

Pozitívumok

Negatívumok

Amazon Kindle ebook olvasó vélemények

Cikk dátuma: 2012-07-25
Utolsó módosítás: 2012-08-28 17:51:28 (r30)

Feliratkozás hírlevélre


A hírlevél feliratkozással a 220volt Magyarország Kft. az Ön által megadott e-mail címre az adatai alapján hírlevelet küld, és üzleti célú ajánlataival felkeresheti. A hírlevél feliratkozásával Ön önkéntesen hozzájárul a Hírlevél Adatkezelési Tájékoztatásban foglalt adatkezeléshez. Bármikor jogosult az adatkezelésről tájékoztatást kérni, az adatok helyesbítését vagy törlését igényelni az adatvedelem@220volt.hu email címre küldött levélben. Az Ön által rendelkezésre bocsátott adatok valódiságáért felelősséget nem vállalunk. Hírlevelünk Adatkezelési Tájékoztatóját itt olvashatja
© 2021 - 220volt Magyarország Kft. | A feltüntetett árak, képek, leírások tájékoztató jellegűek és nem minősülnek ajánlattételnek, az esetleges pontatlanságáért nem vállalunk felelősséget. look by colordonor