Canon EOS 5D Mark III teszt

Emlékszem, 2008 őszén, amikor megjelent az 5D Mark II, a fotós társadalom lázban égett.
Olyan komoly újítások kerültek bele a második kiadásba, mint a Full HD videó felvétel, ami akkor egyedülálló volt a DSLR-ek között (bár a Nikon D90 beelőzött három héttel, de csak 720p felbontással), a 21 megapixeles CMOS érzékelő, magas ISO értékek, 920ezer pixeles LCD, képjavító funkciók, stb, így az utóbbi 3 év egyik legsikeresebb és legkeresettebb digitális tükrös fényképezőgépe lett.
A Mark III eljövetele is majdnem hasonló, ha nem nagyobb izgalommal tölti el a fotósokat.
Bár az előd még mindig jól muzsikál, lassan ő is megérett egy ráncfelvarrásra.

Canon 5D mark III doboz
Canon 5D mark III doboz

Első benyomások

Bevallom, keveset foglalkoztam azzal, hogy mikor jelenik meg, milyen lesz, mit tud az új verzió. Manapság, amikor egy kis kompakt gép is tud Full HD videót, 15-18 megapixeles képeket és egyéb trükköket, mi újat tudnak még mutatni a fejlesztők? De a mérnökök furfangosak, mert addig kísérleteznek, addig fejlesztgetnek, hogy a végén mindig kisütnek valami olyat, amit a vásárló el fog fogyasztani. Így van ez ebben az esetben is. Még egy kis pixel ide, még egy kis design oda, és kész az új 5D. Persze ez nem volt annyira vicces, de igaz. A fejlődést fent kell tartani, a termékeket meg eladni. A fotós pedig olyan, aki vevő az újításokra, mert szeretne még szebb és még profibb fotókat készíteni meg videót forgatni.

Külső

Összehasonlítva a korábbi típusokkal, a szokásos Canon fél profi kategóriás design-t sikerült még gusztusosabbra alakítani, ahogy említettem feljebb, már-már a tökéletesség határát súrolja. Egy példa, hogy a váz tetejét sikerült úgy kialakítani, hogy se túl sarkos, se túl gömbölyű, szép és ízléses.

5D Mark III elölről
5D Mark III elölről

Több ilyen szépészeti beavatkozás is történt, és szerencsére mind előnyére vált az 5D-nek. Nagyrészt lekerekítések, átszabások, de 1-2 gomb is átvándorolt.
Ilyen a bekapcsoló gomb is, ami korábbi típusoknál (7D, 60D) végre már felkerült a program tárcsa mellé. A régi helyen természetesen ottmaradt a Lock gomb egy kulturáltabb kiadásban.

EOS 5D Mark III bekapcsoló gomb és programtárcsa
EOS 5D Mark III bekapcsoló gomb és programtárcsa

Még egy fontos változás, ami szintén már megjelent korábbi típusoknál, hogy a program tárcsát egy gomb rögzíti, amit benyomva tudjuk csak elforgatni. Ez az egyetlen olyan újítás, ami szerintem felesleges. Korábban sem mozdult el és azonnal válható volt a program, így aki előtte gombtalan tárcsát használt, az valószínűleg csak a második próbálkozásra tudja majd eltekerni.

Canon 5D Mark III tárcsa rögzítő
Canon 5D Mark III tárcsa rögzítő

Jó választás az új video/élőkép funkció gomb is, a 7D-ből már megismert kétállású kapcsoló nyomógombbal, amivel az indítást és leállítást végezzük a Set gomb helyett.

Canon 5D Mark 3 LCD melletti gombok
Canon 5D Mark 3 LCD melletti gombok

Az LCD melletti gombsor mélyedései is finomabbak lettek, a gombok nagyobbak, a csillogó fekete felületet matt fekete szín váltotta fel, a piktogramok pedig rájuk kerültek. Lassan elérik a maximumot a képernyők, de még most sikerült kisajtolni 0.2 coll helyet az LCD-nek is, ami ha átszámoljuk nem is kevés: 5mm. Így a hátsó tárcsa tovább vándorolt jobbra, még kevesebb helyet hagyva a hüvelykujjnak, ami még épp elég. Egyébként a korábbi ablak méret nem volt teljesen kihasználva: nagyobb keret, Canon felirat és info mező is helyet kapott benne, ellenben az új 120 ezerrel nagyobb felbontású LCD kihasználta majdnem a teljes teret széltében és hosszában.

Canon 5D Mark III videó gombok
Canon 5D Mark III videó gombok

Elvándorolt a bal oldali oszlopból a Menu, az Info gomb, melyeket helyére jöttek újak.
Az első egy multi funkciós gomb, mely Kreatív fotó, Összehasonlító lejátszás és a Közvetlen nyomtatás gombja lett. A RATE, mellyel értékelést adhatunk a fotóinknak, a harmadik pedig a nagyító jel, ami index kép, nagyítás és kicsinyítés is egyben.
Felkerült egy Q gomb is a hátsó tárcsa fölé, mely korábbi gépeknél a már ismert Gyorsvezérlés gombja, ahol közvetlen elérést kapunk a főbb beállításokhoz.

Apróság még a Mélységélesség előnézet gomb átalakulása, így aki eddig használt ilyet, annak jobban kézre (ujjra) fog állni.

Canon EOS 5D Mark III és 5D Mark II méret összehasonlítás
Canon EOS 5D Mark III és 5D Mark II méret összehasonlítás

Canon 5D mark III vs 5D mark II oldalról Canon 5D mark III vs 5D mark II felülről Canon 5D mark III vs 5D mark II hátulról Canon 5D mark III vs 5D mark II jobboldal

Úgy tűnik, hogy az egész váz kicsit meghízott. Ha megnézzük oldalról, felülről, illetve kézbe fogva is azt az érzetet adja, hogy nagyobb lett. A hivatalos adatok szerint viszont a Mark II 152x114x75mm, míg a Canon 5D Mark III csak kicsi eltéréssel 152x116x76mm, tehát épp hogy van különbség a méretben. Van egy kis optikai „csalás” is ebben, mert az áttervezés következtében a markolatnál és a túl oldalon is kihúzták a felületet, a memória kártya nyílásnál pedig több gumit kapott a váz. Megjegyzem, jót tett ez a változtatás is. Gépünk súlya 950 gramm lett, így 100 grammal többet nyom, mint az előd. Ez a 10 deka párizsinak megfelelő növekedés nem jelentős, ha azt nézzük, hogy egy szett sokszor eléri a 2-3 kg-ot is.

Újdonságok

Dupla kártya slot

Mi van a felszín alatt?
Ha kinyitjuk a memóriakártya ajtót láthatjuk, hogy két kártya nyílásunk van:
Természetesen egy SD és egy CF, így cserebere nélkül sok-sok GB tárhely áll majd rendelkezésünkre. Egy remek dolog, hogy ez az ajtó most már egy rugó segítségével tárul, így azt nem kell külön tartani kártyacserekor.

Canon EOS 5D Mark III CF és SD kártya slot
Canon EOS 5D Mark III CF és SD kártya slot

A túl oldalon viszont nincs ilyen öröm: maradt a dupla gumiajtó, amit kinyitni lehet, de kulturáltan bezárni nem nagyon… Itt annyi változás történt, hogy az AV jack kimenet átalakult fejhallgató kimenetté, az AV funkciót pedig megkapta az USB csatlakozó.

Canon EOS 5D Mark III csatlakozók
Canon EOS 5D Mark III csatlakozók

A tápellátást (szerencsére) továbbra is LP-E6 akku biztosítja, így nem kell a pótakkukat megint lecserélni...

Kijelző

Az új LCD-ről már volt szó, de fontos még megemlíteni, hogy a nagyobb méret és pixelszám mellett szebb képet is ad. Tisztább, élesebb, kontrasztosabb.

Canon EOS 5D Mark III és 5D Mark II kijelző napfényben
Canon EOS 5D Mark III és 5D Mark II kijelző napfényben

Úgy, ahogy az LCD felbontásában és méretében sincsenek már nagy tartalékok, úgy az érzékelő lapka felbontását sem érdemes túlzottan növelni. A 22 megapixel azon a határon van, amit nem biztos hogy kell a jelenlegi technológia mellett tovább feszíteni. Más kérdés, hogy a hasonló méret mellett tudásban jelentős fejlesztésen esett át a lapka, többek között zajszűrés tekintetében is.

Autofókusz

Változott a fókusz érzékelés, így kapott egy 61 pontos AF szenzort, amit már a profi 1D X vázba is beépítettek korábban. Ezt a magas számot egyébként a menüben lecsökkenthetjük csak kereszt típusra, illetve 15 vagy 9 pontra is. Az egyik legfontosabb alkatrész a processzor, ami a DIGIC 5+ nevet viseli, és már ez sem teljesen új, hiszen az 1D X-ben ketyeg duplán. A nagy sebessége miatt már olyan új műveletekre is képes, mint például az azonnali vignettálás vagy kromatikus aberráció korrekció Canon optikák használata mellett.

Kereső

A kereső az eddigi 98%-os helyett 100%-os lefedettségű lett, így most már a legapróbb részlet sem maradhat le a képről.

Zárszerkezet

A megújult zárszerkezet továbbra is 150ezer expozícióra garantált, de gyorsabb és csendesebb is, mint korábban. Erre még lentebb kitérünk, de a lényeg, hogy 6 képet tud másodpercenként készíteni, illetve a csendes üzemmódban 3-at.

ISO érzékenység

Az ISO érték 102.400-ig növelhető, ami több, mint elég, és a gyártó jobb zajszűrést is ígér.

Menü

Egy újragondolt menü szerkezettel találkozhatunk. Elsőre kicsit furcsa, mert a felső sorban összevonták a fő csoportokat, így jobbra lapozáskor a felső kijelölés marad, de az ikon alatt látható kis kockák mutatják, hogy hol járunk.

Canon EOS 5D Mark III új menü
Canon EOS 5D Mark III új menü

Canon 5D mark III új menü autofókusz beállítások Canon 5D mark III finomhangolások Canon 5D mark III és 5D mark II menü összehasonlítás

Ha elértük az utolsó almenüt, a következő lépésnél a felső ikon vált és így tovább.
Ez a fejlesztés is ésszerű, használata nagyszerű.

Használat közben

Az újratervezésnek köszönhetően a váz fogása kellemes, jól illeszkedik a kézbe. A gumiborítás stabil érzést ad, a gombok nagy része a szokásos helyen van, az újak közül pedig leginkább csak a nagyítás gombra kell jobban odafigyelni.

A tükörreflexes gépek jelentős tulajdonsága az exponáláskor kiadott hang. E nélkül nincs SLR érzés, de ha túl hangos, az bizonyos esetekben kellemetlen lehet. Színház, filmfelvétel vagy bárhol, ahol zavaró másoknak (így nekünk is) a csattogás.

Tény, hogy a márkák között és típuson belül is nagy különbségek akadnak. A fejlesztők rendszeresen foglalkoznak ennek a zajnak a csökkentésével, vagy legalábbis megoldásokat keresnek. A kérdés, hogy hol van az a határ, ahol a csendesebb működés még nem megy a minőség rovására?

Az élőképnél már találkozhattunk a halk funkcióval, de az ugye nem az SLR érzés, azaz nem a keresőből való fotózás, így az 1D X után az 5D Mark III-ban is helyet kapott a „Silent” expo funkció.
A felvétel készítési módok közül a normál egyes, lassú sorozat és a gyors sorozat mellett (ami egyébként is halkabb lett, mint a Mark II-nél) kiválaszthatjuk a csendes egyes vagy a csendes folyamatos felvételt.
Ebben az állásban az expozíció hangja valóban sokkal halkabb, mintha egy hangtompítót szereltünk volna rá. A csendes sorozat módban „csak” 3 képet tudunk készíteni másodpercenként, míg normál módban gépünk 6 kockára képes.

A funkciók közül megemlítendő az HDR felvétel készítési lehetőség. Korábban az általunk elkészített, általában három fotóból (alulexponált, normál és felülexponált) egy szoftver segítségével olyan képeket alkothattunk, amit egyébként a fényképezőgépek egyazon felvételen nem tudnak megjeleníteni. (részletgazdagság a sötét és világos részeken is)
Most már szoftver sem kell hozzá, bárki elkészítheti az egyedi HDR fotóit. A menüben kiválasztva a HDR funkciót, a gép elkészíti az említett három felvételt, majd egyesítés után egy JPG file-ba menti.

Videó felvétel

Az 5D Mark II az első olyan DSLR volt, ami Full HD video felvételt készített, így az utóbbi években nagy népszerűségre tett szert a filmesek körében. Igen valószínű, hogy a Mark III átveszi a stafétát és tovább fogja vinni ezt a sikertörténetet.

Erre utal, hogy több finomítás is történt a video használattal kapcsolatban. Valószínűleg összefügg a csendes funkcióval, hogy már az élőkép bekapcsolása, azaz a tükör felcsapása is sokkal halkabb lett.
Pozitívum még a fentebb már említett egyesített felület az élőkép/videó vezérlésre. A két nyomógomb átváltozott egy kapcsolós gombbá, ez által a Set gombról lekerült a másodfunkció, azaz a Start/Stop. A video felvétel indítását egyébként megkaphatja az exponáló gomb is, amit a menüben beállíthatunk. Ha autófókuszt használunk, akkor a fotózáshoz hasonlóan, félúton élesít, majd továbbnyomva a gombot, elindul a felvétel. További fókuszálásra itt már nincs lehetőség, így a hátsó AF-ON gombot tudjuk csak használni, amennyiben szükséges.
Ebben a beállításban az alap indító gomb is aktív marad, tehát párhuzamosan lehet használni őket.

Canon EOS 5D Mark III élőkép videó információk
Canon EOS 5D Mark III élőkép videó információk

Újdonság, hogy a videó kép tömörítését kétféleképpen állíthatjuk be.
Az ALL-I a hagyományos beállítás, azaz ilyenkor a rendszer egyszerre csak egy képkockát tömörít. Nagyobb fájlméret jellemzi, de utólag jobban szerkeszthető.
Ha az IPB-t választjuk, akkor a rendszer egyszerre több képkockát tömörít, így kisebb lesz a fájlok mérete, hosszabb felvétel fér a kártyára, viszont szerkesztésre kevésbé lesz alkalmas. Fontos megjegyezni, hogy IBP állásban lassabb írási sebességű kártya is használható, egyéb esetben célszerű minimum 30MB/mp-est helyezni a gépbe.

Videó készítése közben is gondot okozhatnak a felvételbe szűrődő hangok, legfőképp saját gépünk hangjai. Ilyenek például az optika fókuszmotorja (még profi lencséknél is, ezért komoly felvételeket csak manuál fókusszal készítenek) zoom gyűrű és a gyorstárcsa hangja. Ez utóbbira találtak egy remek megoldást:
Felvétel közben a Q gomb megnyomása után a gyorsvezérlő tárcsa belső gyűrűjét megérintve hangtalanul állíthatjuk át a paramétereket, úgy mint záridő, rekesz, érzékenység, expozíció kompenzáció, hangszint.

Ha a zaj nem tőlünk származik, hanem mondjuk az időjárás függvénye, akkor jól jöhet a Szélzajszűrés funkció, amit a Hangfelvétel menüben találhatunk meg. Ezt bekapcsolva csökkenthető a szél által keltett zaj, de ezzel együtt a mély hangok is csökkennek, így csak indokolt esetben használjuk. Ez a funkció csak a beépített mikrofonnál használható. (Külső mikrofon csatlakoztatásánál speciális eszközök használatosak, mint például a mikrofonra húzható szőrös szélfogó.)
A gép beépített mikrofonja továbbra is csak monoban vesz fel hangot, sztereo felvételhez külső sztereo mikrofon szükséges.

Felvételt készíthetünk teljes automata módban, zár vagy rekesz előválasztással, illetve manuálisan is. Automata módban az ISO érzékenység 100 és 12800 közötti értékben mozog, de manuális módban kitolható ISO 25600-ig.

Az 5D Mark II-höz képest magasabb ISO értéket használva jelentősen javult a jel/zaj arány.

Canon EOS 5D Mark III tesztvideóból kivágott képkocka
Canon EOS 5D Mark III tesztvideóból kivágott képkocka

Összegezve

Összegezve, az 5D Mark III sikere borítékolva van még az egyelőre borsos ára ellenére is.
A szépség nem minden, de okosságával is bizonyítani fogja, hogy helye van a legjobbak között, mivel több olyan paraméterrel is rendelkezik, ami egyelőre csak a jóval drágább Canon 1D X-ben létezik.

Profiknak kötelező darab, amatőröknek erősen ajánlott.

Canon EOS 5D Mark III kézben
Canon EOS 5D Mark III kézben

Pozitívumok

Nem tetszett

A dobozban a szokásos tartozékok találhatóak: pánt, LP-E6 akku, töltő kábellel, videó kábel, USB kábel, használati útmutató, CD-k.

Canon EOS 5D Mark III tartozékok
Canon EOS 5D Mark III tartozékok

Tesztképek

Canon 5D Mark III vélemények

Cikk dátuma: 2012-05-20
Utolsó módosítás: 2012-06-27 14:03:13 (r23)

Feliratkozás hírlevélre


A hírlevél feliratkozással a 220volt Magyarország Kft. az Ön által megadott e-mail címre az adatai alapján hírlevelet küld, és üzleti célú ajánlataival felkeresheti. A hírlevél feliratkozásával Ön önkéntesen hozzájárul a Hírlevél Adatkezelési Tájékoztatásban foglalt adatkezeléshez. Bármikor jogosult az adatkezelésről tájékoztatást kérni, az adatok helyesbítését vagy törlését igényelni az adatvedelem@220volt.hu email címre küldött levélben. Az Ön által rendelkezésre bocsátott adatok valódiságáért felelősséget nem vállalunk. Hírlevelünk Adatkezelési Tájékoztatóját itt olvashatja
© 2020 - 220volt Magyarország Kft. | A feltüntetett árak, képek, leírások tájékoztató jellegűek és nem minősülnek ajánlattételnek, az esetleges pontatlanságáért nem vállalunk felelősséget. look by colordonor