• FOTÓS BEMUTATÓTERMÜNK
 • CETELEM ÁRUHITEL
 • AKÁR INGYENES SZÁLLÍTÁS
 • KUPONOK & AJÁNDÉKOK
 • KAPCSOLAT
 • Kategóriák
  törlés

  Tesztjeink
  Akciókamera és drón tesztek
  Állvány és gimbal tesztek
  Canon tesztek
  Egyéb tesztek
  Fényképezőgép tesztek
  Legújabb tesztek
  Nikon tesztek
  Objektív tesztek
  Segítség vásárláshoz
  Sony tesztek
  Szűrés törlése

  Gopro Hero10 Black teszt - Mikor már azt hitted, hogy nincs feljebb…de VAN!

  220volt
  220volt
  2022.07.06 11:43
  Gopro Hero10 Black teszt - Mikor már azt hitted, hogy nincs feljebb…de VAN!

  2021 végén megérkezett a boltokba a GoPro új zászlóshajója, amelyet a Hero 10 Black névre kereszteltek. Mondjuk, ez könnyedén ki lehetett következtetni, lévén az előző a 9-es volt, amiről szintén készült teszt.  

  Mivel az előd számos újítást hozott, így várható volt, hogy a 10-es nem fogja megváltani a világot, cserébe viszont felhasználóbarátabb és még sokoldalúbb lett, méghozzá úgy, hogy a Hero9 gyermekbetegségeit orvosolta a gyártó.

  A Gopro Hero10 Black külseje

  A Hero10 formaterve szinte teljesen megegyezik az elődjével, talán az egyetlen optikai különbség, hogy a Gopro és a Hero10 logók nem szürkék, hanem sötétkékek lettek.

  Ha nem ismernéd az előd modellt, akkor röviden bemutatom neked a gyártó új zászlóshajóját. A Hero10 5grammal könnyebb az elődjénél, így már „csak” 153 gramm, ami még így sem kimondottan könnyű, főleg, ha fejpánttal rögzíted. Méreteit tekintve maradtak a 71 x 55 x 34 mm-es dimenziók, így a 9-es tokja kompatibilis vele, az eszköz a megfelelően lezárt ajtóval 10m-ig vízálló. A szabványos rögzítésről a kihajtható csatlakozófülek gondoskodnak.

  A hátulján a már ismert 2.27 hüvelykes, vagyis 5.7 cm átmérőjű érintésérzékeny panel található, az elején pedig egy 1.4-es, (3.6 cm) kijelző található. Utóbbi a beálltásokat és az élőképet is képes mutatni. Ez a vloggereknek kifejezetten jól jöhet, akik streamelnének is valamelyik közösségi felületre, így fontos, hogy lássák magukat, illetve a beállításokat menetközben. A Hero9-nél kicsit döcögve működött ez a rendszer, mert a korábbi chipnek már soknak bizonyult mindkét képernyőt meghajtani. Jelenlegi tesztalanyomnál viszont már a vadonatúj GP2-es processzor dolgozik, amelynek köszönhetően az érintőképernyő gyorsabban reagál, és a másod kijelzőn sem szaggat az élőkép.

  A szokott helyen található az objektív, amelynek a védőborítása eltávolítható, ha külső behatás érné vagy éppen nagyobb látószögű LensMod-dal felvértezni a kamerát. Viszont ez is egy picit jobb lett, ugyanis kapott egy nedvesség lepergető hidrofób bevonatot, ez a vízisportok rajongói számára a legörvendetesebb. És ez nem marketingszöveg, tényleg működik, azonnal leperegnek róla vízcseppek és még nyomot sem hagynak. Ennek a plusz rétegnek köszönhetően pedig a szellemképek is lecsökkentek.

  A bekapcsoló és egyben módválasztó gomb alatt, egy lemezke mögött kapott helyet a mikrofon, amely így már védve van a széltől és a víz is átfolyik rajta. A korábbi modellnél is egész jól működött, de azért nem volt az igazi, hiszen ezeknél az akciókameráknál az esetek többségében nem a hang a lényeg. Az új modell esetében már csendesebb környezetben elfogadható hangminőséget képes produkálni, miközben a hangszigetelés és a szélzaj kezelése is jóval jobb. Ha azonban komolyabb produkcióhoz választod a Hero10-et, akkor csatlakoztass hozzá egy Media Mod-ot vagy bármilyen mikrofont, például egy Rode Wireless Go II-t.

  A tetején még egy exponáló gombot találunk, és ez bőven elég is, hiszen a beállítások az érintőképernyőről és az okostelefonra letölthető „GoPro” applikációból kényelmesen és praktikusan elérhetők. 

  A baloldalon, a szigetelt ajtó mögött található az elődből már ismerős 1720 mAh-ás akkumulátor, ami a 9-es tápegységekkel kompatibilis. A közelmúltban megjelent úgynevezett Enduro akkumulátor 13%-kal több üzemidőt biztosít az eszköznek a normál akksihoz képest még szélsőséges körülmények között is.  Emellett van egy USB C port, amely töltésre és adatátvitelre is alkalmas, továbbá a microSD kártyafoglalat kapott még itt helyet. A Hero9-hez hasonlóan egy újrahasznosított anyagokból készült, ízléses ládikában kapjuk meg az eszközt, mellé egy ívelt tartót és az alapszintű rögzítőt, valamint a töltőkábelt és az akksit. Tehát ismét nem vitték túlzásba a „felextrázást”... Lehettek volna annyira jófejek, hogy adnak hozzá még pár műanyag kiegészítőt. 

  A Gopro Hero10 black technikai tudása 

  A képérzékelő ugyanaz, mint a 2020-ban bemutatott, nagyobb felbontást lehetővé tevő 1/2.3 hüvelykes alkatrész, amely az új GP2-es processzorral párosítva ütőképes duót alkot.

  Utóbbi az új zászlóshajó legnagyobb frissítése, melyre már legalább négy éve vártunk. Ennek köszönhetően javul a felhasználói élmény, mivel gördülékenyebb a menüpontok közötti navigálás, a GP1-nek ugyanis már túl nagy falatnak bizonyult a két képernyő meghajtása. Az újításoknak köszönhetően a videókészítés bizonyos területein kontrasztosabb képet és részletgazdagabb textúrát kapunk. Sőt, a továbbfejlesztett „3D zajcsökkentés” okán javult a teljesítmény a gyenge fényviszonyok között. A legszembetűnőbb előrelépés, hogy a gyorsabb indítás és fájlátvitel mellett a HyperSmooth 4.0 stabiliziáció elképesztő filmes hatásra képes, továbbá akár 45 foknyi elfordulást is képes korrigálni a gép belső szintezőjére és giroszkópjaira támaszkodva. Nem véletlenül ez a világ jelenlegi legfejlettebb stabilizálása… 

  A videómódok és minőségek között a legnagyobb fejlesztés, hogy már 5.3k/60fps, 4K/120fps vagy 2.7k/240fps maximális felbontással is operálhatunk, méghozzá 100 Mbps-es adatrátával. Ez azt jelenti, hogy nagyon sok részletet tartalmaz a felvétel, ami a feldolgozás során nagyon hasznos. A további felbontásokat illetően 4k-ban 60 fps, 2.7k-ban 120 fps, Full HD-ban 240 fps a plafon. Utóbbi olyan mintha 8x-os lassításban játszanánk le a normál felvételt. A stabilizálás maximalizálása érdekében célszerű a 4k/25 fps-t és a Linear + Horizont levelinget választani. A gyártó szerint ugyanis itt a legstabilabb az eszköz. 

   

  A felbontások garmadája mellett számtalan felvételi mód is rendelkezésre áll, így az alkotói munkának tényleg csak a képzelet szabhat határt. A normál sebesség mellett lassított és gyorsított anyagok készítésére is kínál lehetőséget a GoPro új zászlóshajója. Utóbbinál a Timelapse (normal, nightlapse, auto) az alapopció, amely meghatározott időközönként készített sorozatfotókból rakja össze a videót, ez az opció 0.5 és 30 másodperc között állítható.

  Emellett a stabilizált TimeWarp 3.0 is választható, ennél az opciónál 2x-től 30x-ig állíthatjuk be a sebességet manuálisan, vagy kiválaszthatjuk az automatikus opciót. Külön érdekesség, hogy a felvétel készítése közben a „Real Speed” virtuális gombra koppintva átvált normál sebességű videóra, ekkor hangot is vesz. Az elkészült felvételeket H.264 vagy HEVC kódekkel rögzíthetjük. Sőt, már előre beprogramozott időpontban is képes elindulni a felvétel.

  Sajnos a Live módnak továbbra is megvannak a korlátai a választott platformtól függően. Például a Twitch csak iOS-en működik, míg a YouTube megköveteli, hogy 1000 feliratkozóval rendelkező csatornád legyen, ráadásul  csak linket hozhatsz létre így a privát élő közvetítésedhez, amelyet elküldhetsz barátainak, DE csak ha rendelkezel GoPro-előfizetéssel. Viszont az jelentős előrelépés, hogy Full HD webkameraként is működik a stabilizálás.  A fotók maximális felbontása már 23 Mp. Természetesen többféle látószög és felbontás közül is lehet választani, előbbi 16 és 27 mm között állítható, valamint RAW-ban is menthető a fájl. A tökéletesség jegyében pedig a fehéregyensúly, a záridő, az ISO és az expozíció kompenzáció is kalibrálható. A sorozatfelvételi lehetőség, az időzítés és a LiveBurst már csak hab a tortán… Utóbbi képes 1.5 másodpercnyi sorozatfelvételt rögzíteni az exponáló gomb lenyomása előtt és után, mindezt 12 Mp-es felbontásban. Ehhez hasonlóan működik a mozgófelvételeknél a Hindsight is, ami 30 másodpercet rögzít. Ez azt jeleneti, hogy a videófelvétel elindítása előtt lehetőség van 30 mp-nyi előpufferelésre, így a nehezen kiszámítható pillanatokat könnyedén elcsíphetjük (a 30 mp-nyi felvételt elérve a korábban készült képkockák törlődnek, helyüket az új pillanatokkal tölti fel az eszköz, az felvétel gomb megnyomására pedig az utolsó 30 mp-nyi videót hozzácsapja az aktuális időpillanatban kezdődő rögzítéshez). Felbontástól függően a videókból 19-15 Mp-es fotó menthető ki, ez esetben viszont csak JPEG-et kapunk végeredményként.

  A Gopro Hero10 Black kiegészítői

  A vásárlók gyakran kérdezik, hogy a régi kiegészítőik kompatibilisek-e az új Hero10 Black kamerával. Nos, nagyon sok régebbi kiegészítő, mint például a mellkasheveder, fejpánt, markolat, Shorty, Suction Cup, 3-Way tartó kompatibilis az új eszközzel, mivel a felfogatása nem változott meg, csak a mérete. A Dual Battery Charger, az akkumulátor, a Floaty, a szilikontok és pánt, a cserélhető védőlencse, az akkumulátort takaró ajtó és a védőtok megegyezik a Hero9-es esetében használttal, szóval ezek működnek a jelenlegi legfrisebb modellnél is.

  A Gopro Hero10 konnektivitása

  Alanyunk természetesen Wi-Fi-n és Bluetooth-on is képes kommunikálni az okoseszközökkel. Az AppStore-ból letölthető „GoPro” alkalmazás az utóbbin is képes kapcsolatot létesíteni, az élőképet vsizont csak Wi-Fi-n keresztül láthatjuk. 

  Ezen a felületen is megtalálható számos beállítás, például elindíthatjuk és leállíthatjuk a felvételt, akár távolról is, változtathatunk a felbontások és a különböző módok között is, (timelapse, fotó, videó) Wi-Fi-n keresztül elérhető az élőkép is a felvétel elindításáig, a jobb felső sarokban található villáskulcs ikonra kattintva pedig a kamera beállításait változtathatjuk meg.  A Gopro Hero10 Black pozitívumai

  • Letisztultabb menük és felület
  • Erőteljes GP2 processzor
  • Az új 4K/120p mód szórakoztató
  • Kategóriájában paicvezető stabilizáció
  • Az új lencsevédő taszítja a vizet
  • Gyorsabb vezetékes átviteli mód

  A Gopro Hero10 Black negatívumai

  • Ugyanaz a kicsi szenzor
  • Gyengébb fényviszonyok között még mindig nem acélos a képe
  • A riválisok jobb ár-érték aránnyal bírnak

  Megéri váltani?

  Nos, ez egy nagyon jó kérdés, amelynek megválaszolásában segíthet az előbbi pro/kontra felsorolás, azonban a teljes képhez hátra kell lépnünk egyet...

  A Hero10 Black sokkal felhasználóbarátabb és kifinomultabb változata lett elődjének, és a piacon jelenleg megtalálható legsokoldalúbb akciókamera. Igaz, hogy a Gopro-k minden szériával nagyot lépnek előre, például a GoPro Hero 5 Black vízálló volt, méghozzá anélkül, hogy kellett volna rá tok, a Hero 7 Black pedig bevezette a HyperSmooth stabilizálást.

  A 10-es pedig elhozza a forradalmi GP2-es processzort, amelyre már nagyon rég óta vártunk, emellett finomítja és felhasználóbarátabbá is teszi a Hero9-nél már megkedvelt funkciókat és előrukkol pár új felvételi móddal is.  

  Mivel az internet bugyraiban heves vitákat váltott ki a kérdés, hogy érdemes-e leváltani a HERO9-et egy 10-esre, így összeszedtem hét dolgot (igazából hatot, plusz egy bónuszt), amelyben jobb a gyártó jelenlegi zászlóshajója.

  1. Kapott egy új processzort, ennek már éppen itt volt az ideje, hiszen a Hero6 óta ez nem fejlődött. Ez pedig nagyban hozzájárul a felhasználói élmény növekedéséhez.

  2. Gyenge fényviszonyok között jobban teljesít az új kamera. Ennek oka a jobb képfeldolgozás.  3. Hypersmooth 4.0-nek köszönhetően a GoPro Hero10 Black stabilabb mint valaha. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 27°-ról 45°-ra növeli a horizontszintezés hatékonyságát. Tehát agresszívebb mozgásokat hajthatsz végre vele anélkül, hogy megtörnéd a teljesen stabilizált álló kamera illúzióját.

  4. Továbbfejlesztett lencsevédő üveg. A gyártó különböző bevonatokkal elérte, hogy ellenállóbb legyen az objektív előtt található, levehető külső üveg. Ráadásul ellátták egy úgynevezett „hydrophobic" bevonattal is. Ennek köszönhetően hatékonyabban leperegnek róla a vízcseppek és csökkenti a szellemképeket is.

  5. Nőtt az állóképek és a videók felbontása. Utóbbinál a maximum 5.3K/60fps. Igaz, ebben a módban a stabilizáció nem a legjobb. Az atomstabil eredmény eléréséhez célszerű az 5.3K/30fps-t vagy a 4K/60fps-t választani!

  6. A képernyők szebb előnézeti képet biztosítanak és jobban reagálnak az érintésekre. Az új processzornak köszönhetően a GoPro Hero 10 Black könnyebben képes meghajtani mind az előlapi, mind a hátlapi kamerát.
  7. Nyilván nem ez lesz a döntő szempont, de nem elhanyagolható, hogy 5 grammal könnyebb lett a Hero 10.

  Remélem, hogy segítettem a választásban, és minden lényegi információt sikerült belefoglalnom ebbe az írásba. Ha hasznosnak találtad, akkor oszd meg a barátaiddal!

  Írta és a felvételeket készítette: Háfra Zsolt

  A teszttermékért köszönet a GoPro Magyarországnak!

   

  Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!