• AKCIÓK
 • FOTÓS OKTATÁS
 • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
 • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
 • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
 • HÍREK, TESZTEK
 • BEMUTATÓTERMÜNK
 • GY.I.K.
 • KAPCSOLAT
 • Kategóriák
  törlés
  Tesztjeink
  Akciókamera és drón
  Állvány és gimbal
  Audió
  Bang & Olufsen
  Canon
  Fényképezőgép
  Fotós eszközbérlés
  Fujifilm
  GoPro
  Legújabb tesztek
  Nikon
  Objektív
  Objektívszűrő
  Olympus
  OM SYSTEM
  Panasonic
  Segítség vásárláshoz
  Sigma
  Sony
  Tamron
  Távcső
  Újdonság
  Szűrés törlése

  Gopro Hero10 Black teszt - Mikor már azt hitted, hogy nincs feljebb…de VAN!

  220volt
  220volt
  2022.07.06 11:43
  Gopro Hero10 Black teszt - Mikor már azt hitted, hogy nincs feljebb…de VAN!

  2021 végén megérkezett a boltokba a GoPro új zászlóshajója, amelyet a Hero 10 Black névre kereszteltek. Mondjuk, ez könnyedén ki lehetett következtetni, lévén az előző a 9-es volt, amiről szintén készült teszt.  

  Mivel az előd számos újítást hozott, így várható volt, hogy a 10-es nem fogja megváltani a világot, cserébe viszont felhasználóbarátabb és még sokoldalúbb lett, méghozzá úgy, hogy a Hero9 gyermekbetegségeit orvosolta a gyártó.

  A Gopro Hero10 Black külseje

  A Hero10 formaterve szinte teljesen megegyezik az elődjével, talán az egyetlen optikai különbség, hogy a Gopro és a Hero10 logók nem szürkék, hanem sötétkékek lettek.

  Ha nem ismernéd az előd modellt, akkor röviden bemutatom neked a gyártó új zászlóshajóját. A Hero10 5grammal könnyebb az elődjénél, így már „csak” 153 gramm, ami még így sem kimondottan könnyű, főleg, ha fejpánttal rögzíted. Méreteit tekintve maradtak a 71 x 55 x 34 mm-es dimenziók, így a 9-es tokja kompatibilis vele, az eszköz a megfelelően lezárt ajtóval 10m-ig vízálló. A szabványos rögzítésről a kihajtható csatlakozófülek gondoskodnak.

  A hátulján a már ismert 2.27 hüvelykes, vagyis 5.7 cm átmérőjű érintésérzékeny panel található, az elején pedig egy 1.4-es, (3.6 cm) kijelző található. Utóbbi a beálltásokat és az élőképet is képes mutatni. Ez a vloggereknek kifejezetten jól jöhet, akik streamelnének is valamelyik közösségi felületre, így fontos, hogy lássák magukat, illetve a beállításokat menetközben. A Hero9-nél kicsit döcögve működött ez a rendszer, mert a korábbi chipnek már soknak bizonyult mindkét képernyőt meghajtani. Jelenlegi tesztalanyomnál viszont már a vadonatúj GP2-es processzor dolgozik, amelynek köszönhetően az érintőképernyő gyorsabban reagál, és a másod kijelzőn sem szaggat az élőkép.

  A szokott helyen található az objektív, amelynek a védőborítása eltávolítható, ha külső behatás érné vagy éppen nagyobb látószögű LensMod-dal felvértezni a kamerát. Viszont ez is egy picit jobb lett, ugyanis kapott egy nedvesség lepergető hidrofób bevonatot, ez a vízisportok rajongói számára a legörvendetesebb. És ez nem marketingszöveg, tényleg működik, azonnal leperegnek róla vízcseppek és még nyomot sem hagynak. Ennek a plusz rétegnek köszönhetően pedig a szellemképek is lecsökkentek.

  A bekapcsoló és egyben módválasztó gomb alatt, egy lemezke mögött kapott helyet a mikrofon, amely így már védve van a széltől és a víz is átfolyik rajta. A korábbi modellnél is egész jól működött, de azért nem volt az igazi, hiszen ezeknél az akciókameráknál az esetek többségében nem a hang a lényeg. Az új modell esetében már csendesebb környezetben elfogadható hangminőséget képes produkálni, miközben a hangszigetelés és a szélzaj kezelése is jóval jobb. Ha azonban komolyabb produkcióhoz választod a Hero10-et, akkor csatlakoztass hozzá egy Media Mod-ot vagy bármilyen mikrofont, például egy Rode Wireless Go II-t.

  A tetején még egy exponáló gombot találunk, és ez bőven elég is, hiszen a beállítások az érintőképernyőről és az okostelefonra letölthető „GoPro” applikációból kényelmesen és praktikusan elérhetők. 

  A baloldalon, a szigetelt ajtó mögött található az elődből már ismerős 1720 mAh-ás akkumulátor, ami a 9-es tápegységekkel kompatibilis. A közelmúltban megjelent úgynevezett Enduro akkumulátor 13%-kal több üzemidőt biztosít az eszköznek a normál akksihoz képest még szélsőséges körülmények között is.  Emellett van egy USB C port, amely töltésre és adatátvitelre is alkalmas, továbbá a microSD kártyafoglalat kapott még itt helyet. A Hero9-hez hasonlóan egy újrahasznosított anyagokból készült, ízléses ládikában kapjuk meg az eszközt, mellé egy ívelt tartót és az alapszintű rögzítőt, valamint a töltőkábelt és az akksit. Tehát ismét nem vitték túlzásba a „felextrázást”... Lehettek volna annyira jófejek, hogy adnak hozzá még pár műanyag kiegészítőt. 

  A Gopro Hero10 black technikai tudása 

  A képérzékelő ugyanaz, mint a 2020-ban bemutatott, nagyobb felbontást lehetővé tevő 1/2.3 hüvelykes alkatrész, amely az új GP2-es processzorral párosítva ütőképes duót alkot.

  Utóbbi az új zászlóshajó legnagyobb frissítése, melyre már legalább négy éve vártunk. Ennek köszönhetően javul a felhasználói élmény, mivel gördülékenyebb a menüpontok közötti navigálás, a GP1-nek ugyanis már túl nagy falatnak bizonyult a két képernyő meghajtása. Az újításoknak köszönhetően a videókészítés bizonyos területein kontrasztosabb képet és részletgazdagabb textúrát kapunk. Sőt, a továbbfejlesztett „3D zajcsökkentés” okán javult a teljesítmény a gyenge fényviszonyok között. A legszembetűnőbb előrelépés, hogy a gyorsabb indítás és fájlátvitel mellett a HyperSmooth 4.0 stabiliziáció elképesztő filmes hatásra képes, továbbá akár 45 foknyi elfordulást is képes korrigálni a gép belső szintezőjére és giroszkópjaira támaszkodva. Nem véletlenül ez a világ jelenlegi legfejlettebb stabilizálása… 

  A videómódok és minőségek között a legnagyobb fejlesztés, hogy már 5.3k/60fps, 4K/120fps vagy 2.7k/240fps maximális felbontással is operálhatunk, méghozzá 100 Mbps-es adatrátával. Ez azt jelenti, hogy nagyon sok részletet tartalmaz a felvétel, ami a feldolgozás során nagyon hasznos. A további felbontásokat illetően 4k-ban 60 fps, 2.7k-ban 120 fps, Full HD-ban 240 fps a plafon. Utóbbi olyan mintha 8x-os lassításban játszanánk le a normál felvételt. A stabilizálás maximalizálása érdekében célszerű a 4k/25 fps-t és a Linear + Horizont levelinget választani. A gyártó szerint ugyanis itt a legstabilabb az eszköz. 

   

  A felbontások garmadája mellett számtalan felvételi mód is rendelkezésre áll, így az alkotói munkának tényleg csak a képzelet szabhat határt. A normál sebesség mellett lassított és gyorsított anyagok készítésére is kínál lehetőséget a GoPro új zászlóshajója. Utóbbinál a Timelapse (normal, nightlapse, auto) az alapopció, amely meghatározott időközönként készített sorozatfotókból rakja össze a videót, ez az opció 0.5 és 30 másodperc között állítható.

  Emellett a stabilizált TimeWarp 3.0 is választható, ennél az opciónál 2x-től 30x-ig állíthatjuk be a sebességet manuálisan, vagy kiválaszthatjuk az automatikus opciót. Külön érdekesség, hogy a felvétel készítése közben a „Real Speed” virtuális gombra koppintva átvált normál sebességű videóra, ekkor hangot is vesz. Az elkészült felvételeket H.264 vagy HEVC kódekkel rögzíthetjük. Sőt, már előre beprogramozott időpontban is képes elindulni a felvétel.

  Sajnos a Live módnak továbbra is megvannak a korlátai a választott platformtól függően. Például a Twitch csak iOS-en működik, míg a YouTube megköveteli, hogy 1000 feliratkozóval rendelkező csatornád legyen, ráadásul  csak linket hozhatsz létre így a privát élő közvetítésedhez, amelyet elküldhetsz barátainak, DE csak ha rendelkezel GoPro-előfizetéssel. Viszont az jelentős előrelépés, hogy Full HD webkameraként is működik a stabilizálás.  A fotók maximális felbontása már 23 Mp. Természetesen többféle látószög és felbontás közül is lehet választani, előbbi 16 és 27 mm között állítható, valamint RAW-ban is menthető a fájl. A tökéletesség jegyében pedig a fehéregyensúly, a záridő, az ISO és az expozíció kompenzáció is kalibrálható. A sorozatfelvételi lehetőség, az időzítés és a LiveBurst már csak hab a tortán… Utóbbi képes 1.5 másodpercnyi sorozatfelvételt rögzíteni az exponáló gomb lenyomása előtt és után, mindezt 12 Mp-es felbontásban. Ehhez hasonlóan működik a mozgófelvételeknél a Hindsight is, ami 30 másodpercet rögzít. Ez azt jeleneti, hogy a videófelvétel elindítása előtt lehetőség van 30 mp-nyi előpufferelésre, így a nehezen kiszámítható pillanatokat könnyedén elcsíphetjük (a 30 mp-nyi felvételt elérve a korábban készült képkockák törlődnek, helyüket az új pillanatokkal tölti fel az eszköz, az felvétel gomb megnyomására pedig az utolsó 30 mp-nyi videót hozzácsapja az aktuális időpillanatban kezdődő rögzítéshez). Felbontástól függően a videókból 19-15 Mp-es fotó menthető ki, ez esetben viszont csak JPEG-et kapunk végeredményként.

  A Gopro Hero10 Black kiegészítői

  A vásárlók gyakran kérdezik, hogy a régi kiegészítőik kompatibilisek-e az új Hero10 Black kamerával. Nos, nagyon sok régebbi kiegészítő, mint például a mellkasheveder, fejpánt, markolat, Shorty, Suction Cup, 3-Way tartó kompatibilis az új eszközzel, mivel a felfogatása nem változott meg, csak a mérete. A Dual Battery Charger, az akkumulátor, a Floaty, a szilikontok és pánt, a cserélhető védőlencse, az akkumulátort takaró ajtó és a védőtok megegyezik a Hero9-es esetében használttal, szóval ezek működnek a jelenlegi legfrisebb modellnél is.

  A Gopro Hero10 konnektivitása

  Alanyunk természetesen Wi-Fi-n és Bluetooth-on is képes kommunikálni az okoseszközökkel. Az AppStore-ból letölthető „GoPro” alkalmazás az utóbbin is képes kapcsolatot létesíteni, az élőképet vsizont csak Wi-Fi-n keresztül láthatjuk. 

  Ezen a felületen is megtalálható számos beállítás, például elindíthatjuk és leállíthatjuk a felvételt, akár távolról is, változtathatunk a felbontások és a különböző módok között is, (timelapse, fotó, videó) Wi-Fi-n keresztül elérhető az élőkép is a felvétel elindításáig, a jobb felső sarokban található villáskulcs ikonra kattintva pedig a kamera beállításait változtathatjuk meg.  A Gopro Hero10 Black pozitívumai

  • Letisztultabb menük és felület
  • Erőteljes GP2 processzor
  • Az új 4K/120p mód szórakoztató
  • Kategóriájában paicvezető stabilizáció
  • Az új lencsevédő taszítja a vizet
  • Gyorsabb vezetékes átviteli mód

  A Gopro Hero10 Black negatívumai

  • Ugyanaz a kicsi szenzor
  • Gyengébb fényviszonyok között még mindig nem acélos a képe
  • A riválisok jobb ár-érték aránnyal bírnak

  Megéri váltani?

  Nos, ez egy nagyon jó kérdés, amelynek megválaszolásában segíthet az előbbi pro/kontra felsorolás, azonban a teljes képhez hátra kell lépnünk egyet...

  A Hero10 Black sokkal felhasználóbarátabb és kifinomultabb változata lett elődjének, és a piacon jelenleg megtalálható legsokoldalúbb akciókamera. Igaz, hogy a Gopro-k minden szériával nagyot lépnek előre, például a GoPro Hero 5 Black vízálló volt, méghozzá anélkül, hogy kellett volna rá tok, a Hero 7 Black pedig bevezette a HyperSmooth stabilizálást.

  A 10-es pedig elhozza a forradalmi GP2-es processzort, amelyre már nagyon rég óta vártunk, emellett finomítja és felhasználóbarátabbá is teszi a Hero9-nél már megkedvelt funkciókat és előrukkol pár új felvételi móddal is.  

  Mivel az internet bugyraiban heves vitákat váltott ki a kérdés, hogy érdemes-e leváltani a HERO9-et egy 10-esre, így összeszedtem hét dolgot (igazából hatot, plusz egy bónuszt), amelyben jobb a gyártó jelenlegi zászlóshajója.

  1. Kapott egy új processzort, ennek már éppen itt volt az ideje, hiszen a Hero6 óta ez nem fejlődött. Ez pedig nagyban hozzájárul a felhasználói élmény növekedéséhez.

  2. Gyenge fényviszonyok között jobban teljesít az új kamera. Ennek oka a jobb képfeldolgozás.  3. Hypersmooth 4.0-nek köszönhetően a GoPro Hero10 Black stabilabb mint valaha. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 27°-ról 45°-ra növeli a horizontszintezés hatékonyságát. Tehát agresszívebb mozgásokat hajthatsz végre vele anélkül, hogy megtörnéd a teljesen stabilizált álló kamera illúzióját.

  4. Továbbfejlesztett lencsevédő üveg. A gyártó különböző bevonatokkal elérte, hogy ellenállóbb legyen az objektív előtt található, levehető külső üveg. Ráadásul ellátták egy úgynevezett „hydrophobic" bevonattal is. Ennek köszönhetően hatékonyabban leperegnek róla a vízcseppek és csökkenti a szellemképeket is.

  5. Nőtt az állóképek és a videók felbontása. Utóbbinál a maximum 5.3K/60fps. Igaz, ebben a módban a stabilizáció nem a legjobb. Az atomstabil eredmény eléréséhez célszerű az 5.3K/30fps-t vagy a 4K/60fps-t választani!

  6. A képernyők szebb előnézeti képet biztosítanak és jobban reagálnak az érintésekre. Az új processzornak köszönhetően a GoPro Hero 10 Black könnyebben képes meghajtani mind az előlapi, mind a hátlapi kamerát.
  7. Nyilván nem ez lesz a döntő szempont, de nem elhanyagolható, hogy 5 grammal könnyebb lett a Hero 10.

  Remélem, hogy segítettem a választásban, és minden lényegi információt sikerült belefoglalnom ebbe az írásba. Ha hasznosnak találtad, akkor oszd meg a barátaiddal!

  Írta és a felvételeket készítette: Háfra Zsolt

  A teszttermékért köszönet a GoPro Magyarországnak!

   

  Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
  bezár