• AKCIÓK
 • FOTÓS OKTATÁS
 • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
 • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
 • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
 • HÍREK, TESZTEK
 • BEMUTATÓTERMÜNK
 • GY.I.K.
 • KAPCSOLAT
 • Kategóriák
  törlés

  Tesztjeink
  Akciókamera és drón
  Állvány és gimbal
  Audió
  Bang & Olufsen
  Canon
  Fotós eszközbérlés
  Fujifilm
  GoPro
  Legújabb tesztek
  Objektív
  Objektívszűrő
  Olympus
  OM SYSTEM
  Panasonic
  Segítség vásárláshoz
  Sigma
  Sony
  Tamron
  Távcső
  Szűrés törlése

  Segítünk kiválasztani a számodra legideálisabb távcsövet!

  220volt
  220volt
  2021.09.03 16:12
  Segítünk kiválasztani a számodra legideálisabb távcsövet!

  Ahogy a fényképezőgépeknél, úgy a távcsöveknél is könnyű elveszni a számokban és a specifikációkban. De van egy jó hírünk: korántsem olyan nehéz elnavigálni ezek között, mint azt elsőre gondolnád!

  Az évek során több gyártó, különböző árfekvésű távcsövei kerültek be a 220volt kínálatába. Áruházunkban a Nikon termékei a legnépszerűbbek, így közöttük szemezgetek most kategóriákra bontva, továbbá néhány egyszerű kérdés segítségével igyekszem megkönnyíteni a választást.

  Kezdjük is a legtöbbször elhangzó kérdéssel: Mit jelentenek a távcsövön lévő számok?

  A távcsövön található számok segítenek leginkább eldönteni, hogy kinek mire van szüksége. Például a Nikon Aculon A211 10x42 esetében a „10”-es szám mutatja meg, hogy a szabad szemmel látható képet hányszorosára nagyítja fel, míg a „42”-es szám a frontlencsék, vagyis a megtekintett tárgyhoz közelebb eső lencsék átmérőjét jelenti milliméterben megadva.

  Utóbbi segít abban is, hogy el tudjuk képzelni, fizikailag mekkora is az adott termék, és mennyi fényt tud begyűjteni. Továbbá az eszközök ez alapján sorolhatók be kompakt, közepes és nagy méretosztályba.

  Hasonló specifikációval rendelkező távcsövek között miért van árban különbség?

  Vegyük példának a Nikon Prostaff családot, amely a középkategóriát képviseli, azonban ezen belül is van Prostaff 3S 10x42, Prostaff 5 10x42 és Prostaff 7S 10x42. Láthatod, hogy a legtöbb területen minimális eltérés van, talán súlyban van a legtöbb differencia. A lényeg, vagyis az árbeli különbség oka a felszín alatt keresendő. A bennük lévő optikai rendszer, a lencséken és a prizmákon használt bevonatok, a víz és páraálló kivitel adja a többletköltséget. A Prostaff 7S 10x42 esetében például többrétegű bevonatot kaptak a lencsék és prizmák, utóbbi pedig fázismódosító és nagy fényvisszaverő képességű tükörbevonatot is. Ezeknek köszönhetően nagyobb felbontást és magasabb fényerejű képet biztosít.

  Ha már szóba kerültek a prizmák, vagyis azok az optikai elemek, amelyek a kép fényét a távcső lencserendszerén keresztül a szemedbe irányítják, akkor érdemes tisztázni, hogy ezekben már az újabb, úgynevezett tetőprizmák találhatók. Így kisebbek és könnyebbek lehetnek a távcsövek, mint a Porro prizmával ellátott társaik. Utóbbiak egyébként nagyobb mélységélességet és szélesebb látómezőt biztosíthatnak.

  Miket érdemes még figyelembe venni távcső vásárlásakor?

  Elsősorban a súlyt, nyilván itt kompromisszumot kell kötni, hiszen a nagyobb átmérőjű frontlencsék élesebb képet biztosítanak, ahogy azt előbb is írtam, viszont ettől nehezebb lesz a távcső. Ezen kívül érdemes még a külső borítást is szemügyre venni, illetve, ha van rá lehetőség, akkor az üzletben megnézni, hiszen fontos, hogy biztosnak érezzük a fogását. Továbbá felhasználási területenként eltérhet az időjárás álló kivitel strapabírósága is.

  Hogyan válasszak, ha egy konkrét célra akarom használni a távcsövet?

  Ha nem általános felhasználásra, hanem egy adott területre fókuszálva akarod használni a távcsövet (például madármegfigyelésre vagy csillagászatra), akkor a nagyítást és fizikai méreteket érdemes először szemügyre venni, de az optikai tulajdonságok és a további jellemzők is fontos szerepet játszanak a megfelelő döntés meghozatalánál.

  Hátizsákos kiránduláshoz és túrázáshoz kompakt távcsőre van szükség, amely 8-as vagy 10-es nagyítással és maximum 30 mm-es átmérőjű frontlencsével bír. Továbbá nem árt, ha vízálló bevonat is van rajta. Erre a célra tökéletes opció lehet a Nikon Aculon T02 10x21, Nikon Aculon T02 8x21, Nikon Aculon A30 10X25 , vagy a Nikon Aculon A30 8x25.

  Nikon Aculon T02 10x21
  Nikon Monarch 5 12x42
  Nikon Aculon A211 10-22x50 zoom

  Madarak megfigyelésére már a közepes vagy nagyméretű binocular lesz a megfelelő. Ugyan ezek nehezebbek és nagyobbak az előbb említetteknél, de a képminőség itt sokkal fontosabb szempont. A madármegfigyelők körében népszerűek a 8x30-as és 8x42-es modellek, igaz, hogy ezek kisebb nagyítással bírnak, mint a 10-es eszközök, viszont cserébe nagyobb látóteret adnak, valamint könnyebb kitartani is, tehát nem remegnek be. Ez pedig kimondottan fontos, ha repülés közben szeretnénk megfigyelni őket. Itt érdemes még megnézni a tulajdonságok listáját, hogy párásodás ellen használ-e nitrogént a lencsék körüli levegő megtisztítására a gyártó. Ugyanis nem szerencsés, ha a hőingadozás miatt bepárásodik a lencse. Itt már jól tud jönni a középkategóriába tartozó Nikon Prostaff 7S 8x30 vagy a Nikon Prostaff 7S 8x42, ha pedig még komolyabban veszed, akkor érdemes a felső kategóriában is körülnézni, ahol a Nikon Monarch 7 8x30 és Nikon Monarch 7 8x42 található.

  A végső döntés előtt ellenőrizni kell a termék adattáblájában a látómezőre vonatkozó értéket, mivel azonos specifikációval rendelkező távcsövek is rendelkezhetnek drámaian eltérő látómezővel - ennek oka többek között lehet a betekintő kialakítása is. Ez az érték egyébként 1000 méterre vetítve mutatja meg, hogy milyen széles területet fed le.

  A talaj közelében élő állatok követéséhez és szafarikra a már említett 8x30-as és 8x42-es mellet még a 10x30-as és 10x42-es kukkerek is jók lehetnek, mivel itt nem hátrány a kisebb látószög. Viszont erre a területre érdemes a 10-es nagyítást 42 mm-es átmérővel választani, ha jobb képminőséget szeretnél. Ha valamennyire kompakt is kellene, akkor csak a kisebb átmérő jöhet szóba, viszont ebben az esetben számolni kell a hátrányaival is, amelyek leginkább a gyengébb fényviszonyok között jelentkeznek. Az alábbi Nikon termékek jöhetnek szóba ebben az esetben: a belépő szintű Nikon Aculon A211 10x42, a közép kategóriás Nikon Prostaff 7S 10x42 vagy a felső kategóriát képviselő Nikon Monarch 5 12x42 távcső.

  Ha egy fárasztó nap után a csillagok közé menekülnél , akkor itt a maximális nagyítás és a lehető legtöbb fény begyűjtése az elsődleges, viszont nem árt beszerezni egy állványt is hozzá, mivel ekkora nagyítást már lehetetlen rázkódásmentesen kitartani. A szóba vehető termékek között belépő szint a Nikon Aculon A211 10-22x50 zoom, az Aculon A211 16x50 és az Aculon A211 10x50 távcső. Középkategóriában a Prostaff 5 12x50, illetve a felsőkategóriában a Nikon Monarch 5 20x56 távcső.

  Ha figyelmesen olvastad eddig a cikket, akkor feltűnhetett a 10-22x50 zoom megnevezés, amely eddig nem került elő. Ez a távcső speciális tulajdonsággal bír, ugyanis 10 és 22 között, mi választhatjuk meg a számunkra megfelelő nagyítást. Ennek köszönhetően ez elég sok területen használható, ellenben a képminőség terén valamennyi kompromisszumot kell kötnünk a fix nagyítású lencsékhez képest.

  Összegezzük az eddigieket:

  A legnépszerűbb távcsöveinket kategóriákra szedtem. A nagy ártartomány legfőbb oka az optika minősége, a lencsékre és a prizmára felvitt bevonatok típusai, és egyéb tulajdonságok, mint például a ház anyaga, illetve az időjárásállóság.

  Egy kategórián belül nehéz rossz döntést hozni, mert az általános zoom és lencse méretek között nagyon nagy különbség igazából nincs.

  A gyártó természetesen megadja a lehetőséget, hogy mindenki megtalálja a saját igényeinek megfelelő terméket, de ha olyan távcsövet szeretnénk, ami minden élethelyzetben hasznos lehet, akkor a népszerű nagyítású és frontlencséjű távcsöveket válasszuk. Megvizsgáltunk legkedveltebb modelljeink közül párat és képekkel szemléltetjük mik is a méret és kidolgozásbeli különbségek.

  Felső kategória:

  Ezen a szinten már nagyon jó képminőségre és strapabíró kialakításra kell számítani. Az ED-üveg és a többrétegű bevonattal ellátott lencsék biztosítják az élethű képeket. Az elfordítható gumi szemkagylók és a nagy betekintési távolság biztosítják a könnyed pozicionálást és a téma gyors megtalálását.

  Közép kategória:

  A többrétegű bevonattal rendelkező lencsék biztosítják a kép fényerejét és a kristálytiszta, tűéles vizuális élményt. Az üvegszállal megerősített polikarbonát kialakítás rendkívül tartós, vízálló, páramentes, és nem utolsó sorban elég könnyű is.

  Hobbi távcső:

  Kiváló optikai teljesítmény nyújt vonzó áron. Többrétegű bevonattal ellátott lencséivel és nagy átmérőjű objektíveivel különösen világos, nagy látómezejű képet ad, egyetlen hátránya a nagyobb súly. A zoom és a 16x50-es távcsőhöz, pedig célszerű már állványt is használni, ami nem kimondottan kompakt felhasználást eredményez.

  Hordozható kompakt kivitel:

  A T02-nél érdemes szem előtt tartani, hogy pici mérete ellenére is jó. Könnyedén magunkkal tudjuk vinni túrázásra, meccsre, koncertre (ha a helyzet éppen engedi) és a hétköznapokban is bármikor magunknál tudjuk tartani.

  Kialakításából adódóan a kisméretű frontlencse kevesebb fényt juttat be nagyobb társaihoz képest, így speciális tulajdonságokat igénylő szituációban kevésbé jól használható, mint a felsőbb kategóriás Monarch vagy Prostaff modellek.

  Ha hasznosnak találtad a cikket, akkor oszd meg ismerőseiddel, vagy írd le tapasztalataidat a távcsövekkel kapcsolatban a komment mezőbe.

  Írta: Háfra Zsolt

  Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
  bezár