Profi UV-szűrő teszt

A tavaly szeptemberi UV-szűrő tesztünk után a magasabb árkategóriás szűrők összehasonlításával kicsivel nagyobb fába vágtam a fejszém, a különbségek kisebbek, de talán van annyi, hogy tudjunk közülük dönteni. Két B+W és egy W-Tianya szűrőt fogok megvizsgálni, időnként hozzácsapva egy-egy szűrőt a tavalyi tesztből is.

Külső

W-Tianya Super DMC 77mm

B+W XS-Pro Digital, MRC Nano 77mm

B+W F-Pro, MRC 77mm

A három szűrőből kettőt (B+W XS-Pro és a W-Tianya) egy-egy papírdobozban, a harmadikat pedig egy átlátszó matt műanyag tokban kaptam meg a forgalmazótól. Kivéve őket a dobozukból, három, puha szivaccsal bélelt műanyag tokos szűrőt kapunk, külsőleg teljesen ugyanolyan csomagolásban (a Tianyának egy kicsit mattabb a műanyag tokja).

Kézben a két B+W masszív, az eddig tesztelt szűrőkhöz képest nehéz, keretük kellemes, fémes, minőségi tapintású, ugyanakkor vastagabbak is, mint az olcsóbb slim-szűrők. A Tianya érzetre nagyjából feleakkora súlyú, kerete is kb. feleakkora vastagságú, egy picit még a Hoya-HD-nál is könnyebb. Utóbbi szűrő - az olcsóbb kategóriás Hoya "C" és JYC-vel együtt - most kontrollszűrőként szerepel. Annak is minőségi a kerete, de az is érezhetően könnyebb a két B+W-nél.

Színük

Felül balra az F-Pro, jobbra az XS-Pro, alul a Tianya, jobbra pedig a Hoya-HD

Bár azt nem tudom, hogy tudunk-e valamire következtetni a visszavert színük alapján, a múltkor is megnéztem milyen színnel tükröződnek. Mindhárom más színű, sőt, a Hoya HD egy negyedik színnel tükröz. Kitettem mind a négyet egy fekete sapkára, hogy láthassuk is. A Hoya-HD leginkább az F-Prora hasonlított, de kevésbé szaturált lila színt adott, mint amaz. Az XS-Pro narancsos volt, míg a Tianya zöldes (hasonlóan a JYC-hez). Ez a szín napfényben még kifejezőbb volt, bár csak bizonyos szögből látszott, ha túl meredeken tartottam, kifehéredett és felerősödött. Természetesen nemcsak hogy látható, de kimutatható elszíneződést sem okoz egyik sem a felvételeken, szóval ez inkább az anyagukat és a felületüket jellemzi.

Azt viszont le kell szögeznem, hogy sem a múltkori tükröződős, sem a "visszavert-fény-tesztet" nem tudtam elvégezni, ugyanis egyik sem tükröződött (ahogyan a Hoya-HD sem a múltkor) és egyik sem világított úgy, mint a legolcsóbb szűrők, szintén a múltkori tesztben - látható a fentebbi ábrán, hogy bár különböző színnel, de nagyjából azonos mértékben verik vissza a fényt. Szóval annyira látványos összehasonlítást ebben a szegmensben nem tudok bemutatni. A fenti váltóábrán felül a Hoya-HD, alul pedig a jelölt szűrők visszavert fénye látszik, egy 500W-os halogénnel világítottam kb 1 méterről őket.

Fotóteszt

Éjszakai

A előző szűrőtesztünknél azért könnyebb dolgom volt, a nagyon olcsó és az olcsó szűrők között könnyebben különbséget tudtam tenni egy-egy jellegzetes kép-példával.

A múltkorihoz hasonló fényviszonyok mellett és azonos helyen exponált képpel próbálkoztam, viszont csak apró különbségek voltak és azok is csak f/18-as rekesz mellett jöttek ki igazából.

Ha nincs közvetlen fénybeverés (pl. az autókról visszatükröződő utcai világítás), konkrétan nem láttam különbséget a szűrők között, illetve a kép ugyanolyan lett, mint a szűrő nélküli mintán. F/4-en viszont az olcsóbb szűrőkkel már egybemosódnak a profik is, a különbségeket jelentő fénypöttyök (melyek az olcsó típusokon sokkal többen vannak) már eltűnnek.

Napfényes

A kép Lightroom-ban, utólag maximálisra húzott kontraszttal, és még egy kicsit lejjebb tornászott feketékkel készült, hogy minél erősebben demonstrálhassam a különbségeket. Szóval a normál kontrasztviszonyú képen a kontrasztkülönbség ennél jóval kevesebb.

Bár januárban nincs túl sok napsütés, de épp volt annyi, hogy a képeket megcsináljam.

A közvetlen, Napba fotózós kép nem mutatott akkora különbséget, mint az éjszakai.

A legkevesebb plusz köröcskét az XS-Pro produkálta, a legtöbbet a Tianya. Az XS-Pro mögött alig maradt el a Hoya-HD. Az utólagosan maximálisra húzott kontraszt és a -2,4 rekesszel visszavett expón alig láthatóan, de ott a különbség az XS-Pro és a másik két szűrő között. Ugyanis annak világosodott a legkevésbé a Nap sugarának udvara, vagyis a Nap körüli képterület.

A Tianya nagyjából az F-Pro-val teljesített egy szinten. Érdekes, hogy a kép jobb oldalán lévő halvány kör a Hoya olcsóbb, "C" szűrőjével és a HD-szűrőjével is megjelent, viszont az XS-Prónál is van egy ugyanolyakkora kör (a Naptól balra), ott, ahol a többinél nincs. Nehéz az összevetés, de látszik, hogy különbségek vannak a fényelmosásban (ami gyakorlatilag a kontrasztot jelenti a szűrőnél) és a kép bal alsó részén található, két, egymást metsző becsillanás-körökben.

A fényelmosás jelenségét talán úgy érthetjük meg legjobban, ha elképzeljük azt; hogy ha egy olcsó műanyag lapot az objektív elé teszünk, akkor minden olyan esetben, amiben közvetlen fény éri a lencsét, egy, az egész képen átmosódó fátyol keletkezik. A finom felület (amit nanotechnológia és ehhez hasonló szavakkal érzékeltet a gyártó) ezt hivatott kiküszöbölni, vagy legalábbis nagyban gyengíteni.

Mérések

A két B+W nagyjából ugyanúgy szerepelt, ami az UVA és UVB sugarak szűrését illeti, viszont a Tianya erősen kilógott a mezőnyből, és ezt nyugodtan mondhatom, ugyanis mindegyik szűrő a felső kategóriából jön. A Tianyának a legmagasabb, 18%-os, az UVB átengedése (az alacsonyabb érték a jobb), ami még az olcsó JYC szűrőnket is alulmúlja.

A látható tartományban, a diagramm szerint a B+W drágábbik - F-Pro - szűrője teljesített a legjobban, majdnem sima görbével, a másik kettőnek gyakorlatilag ugyanolyan rücskös a látható tartományba eső egyenese.

UVA és B szűrésben úgy néz ki nem sikerült a múlkori kontrollszűrőnket, a HoyaHD-t letasztítani a trónról. Utóbbi erős meredeksége az UVA tartományban a mezőny legalacsonyabbját, 17%-os UVA-átengedést eredményezett. A két B+W szűrőnél ez 33% lett, bár az UVB-nél mindhármuknál majdnem ugyanannyit (8-, illetve a Hoyának 7 százalékot) mértünk, B+W 33%-a ellenére mindhárom szűrő elhúzott a mezőnyből.

A méréseket ezúttal is a Pilvax-közi Feszl Optikában végeztük egy Humphrey spektrofotométeren, amit utólag is nagyon köszönünk!

Összegzés

De akkor mégis melyik a jobb? Mondom ezt úgy, hogy szándékosan nem néztem meg a három közül egyiknek sem az árát. Az B+W XS-Prot hoznám első helyre, mert kontrasztban elhúzott a többi profi szűrőtől, viszont a napfényes-kontrasztos teszten látható, hogy az olcsóbb kontrollszűrők többet "pacsmagolnak" a képre, alig látható, áttetsző kis köröcskék formájában.

Kontrasztban talán a Tianya van az B+W XS-Pro mögött, de nagyon szoros az B+W F-Proval a verseny. Mellé persze egyik szűrővel sem nyúlnánk, de azt hiszem nem lett volna fer, ha ez a teszt zárszava, mégsem mondhatok rosszat egyikre sem. Talán a Tianya lepett meg negatívan, de az is inkább csak a mért értékei miatt, ami nem lett annyival jobb, mint a B+W szűrői. Bármelyiket is válasszuk, ezek nem fognak úgy tükrözni-csillogni semmilyen helyzetben, mint a belépőszűrők, ebben biztosak lehetünk.Profi UV szűrő vélemények:

Feliratkozás hírlevélre


A hírlevél feliratkozással a 220volt Magyarország Kft. az Ön által megadott e-mail címre az adatai alapján hírlevelet küld, és üzleti célú ajánlataival felkeresheti. A hírlevél feliratkozásával Ön önkéntesen hozzájárul a Hírlevél Adatkezelési Tájékoztatásban foglalt adatkezeléshez. Bármikor jogosult az adatkezelésről tájékoztatást kérni, az adatok helyesbítését vagy törlését igényelni az adatvedelem@220volt.hu email címre küldött levélben. Az Ön által rendelkezésre bocsátott adatok valódiságáért felelősséget nem vállalunk. Hírlevelünk Adatkezelési Tájékoztatóját itt olvashatja
© 2020 - 220volt Magyarország Kft. | A feltüntetett árak, képek, leírások tájékoztató jellegűek és nem minősülnek ajánlattételnek, az esetleges pontatlanságáért nem vállalunk felelősséget. look by colordonor