A nagy mount adapter összefoglaló, avagy mit mivel tudsz használni!

A technika fejlődése olykor tartogat kellemetlen meglepetéseket, de az esetek többségében viszont egy új dimenziót tár elénk. Nincs ez másképp a fotózás területén sem.

A fotográfia több évszázada az életünk része, így amikor egy világot megváltó újítással rukkolnak elő a gyártók - mint például a MILC rendszer -, szokás átjárhatóságot biztosítani a korábbi rendszer termékei és az újdonság között. Nyilvánvalóan ez annak érdekében történik, hogy ha valaki szeretne fejlődni, annak ne kelljen kapásból a váz mellett a meglévő objektív sorát is lecserélni. Arról nem is beszélve, hogy a tükör nélküli rendszer objektívei csak jóval borsosabb áron érhetők el. Nyilván, azt sem szabad elfelejteni, hogy ezek korszerűbbek, kisebbek és a legtöbb esetben élesebb rajzolattal bírnak.

Az elmúlt néhány év alatt a legtöbb gyártó piacra dobta a saját MILC-jét, így már viszonylag sok átjárhatóság van a különböző rendszerek házasítására. Azonban az értékesítő kollegák a mai napig találkoznak ehhez a témához kapcsolódó kérdéssel, releváns cikket pedig nem igazán írt erről senki. Mivel a 220volt kínálatában, több mint két tucat különböző bajonett átalakító található meg, így mindegyiket kivesézni igen terjedelmes lenne - viszont összeszedtem, hogy mi, mivel használható.

Először is szeretnék néhány általános információval szolgálni ezekről! Elsődleges céljuk két különböző rendszer között átjárhatóságot biztosítani, például a Sigma MC-11 bajonett adapter lehetővé teszi, hogy Canon (DSLR) EF bajonettel rendelkező objektív szinte tökéletesen működjön a Sony E (MILC) rendszer vázaival. A legtöbb mount adapterre igaz, hogy masszív és időjárásálló kialakítással bírnak, valamint általában nem tartalmaznak optikai elemet, tehát a képalkotást nem befolyásolják közvetlenül. Természetesen akad néhány kivétel, például a Canon EF-EOS R átalakító egyik változata, amely cserélhető ND filterrel rendelkezik. A Nikon FTZ (első generáció) adapterében például állványmenet is található. Illetve, a Canon, Nikon és Sony Full-Frame-es MILC vázainak legnagyobb előnye, hogy a megfelelő mount adapter közbeiktatásával APS-C szenzorhoz készített objektív is használhatóvá válik az FF vázon.

Amikor még újkeletű volt ez a tükör nélküli fényképezőgépes téma, akkor valamiért berögzült az emberek többségének, hogy sokkal jobb natív objektívet használni és mellőzni az adapter használatát, mert rontja a képstabilizátort, lassabb és pontatlanabb lesz tőle az autofókusz, szóval van pár hátránya. Ezt tessék egyszer és mindenkorra elfelejteni, mára ez egyáltalán nem igaz, egyáltalán nem kell félni ezektől a mount adapterektől! Ugyanakkor, bizonyos esetekben előfordulhat, hogy egy adott típusú objektív AF-e lassabb lesz.

Nem csak a levegőbe beszélek, személy szerint a korábban említett mindhárom rendszert és a hozzá tartozó átalakítót volt alkalmam hosszabb-rövidebb ideig nyüstölni. Egyikre sem tudok rosszat mondani, semmilyen negatívumot nem tapasztaltam velük kapcsolatban. A Canon EF-EOS R adaptert pedig éles körülmények között, versenypálya mellett is próbára tettem, ahol az AF sebességnek kulcsszerepe van. Az én meglátásom szerint jól vizsgázott, így kifejezetten megtetszett.

Ezzel pedig nem voltam egyedül, ugyanis az egyik fotós ismerősöm a 2021-es Abu Dhabi Nagydíjon egy Canon EOS R3-mal és L-es EF objektívekkel dolgozott, amelyek nagyon tetszettek neki. Ha pedig az F1-ben is megállja a helyét a technika, akkor a hétköznapi témákhoz is megfelelő ez a házasítás...

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy gyári a Canon termékek hibátlan működését el is várja az ember. Természetesen a cikkben szereplő mount adapterek nem csak gyári objektívekkel használhatók, ugyanúgy működnek a Sigma és Tamron termékekkel is. Mindenesetre vásárlás előtt ellenőrizd, hogy a meglévő objektíved kompatibilis-e például az adott adapterrel. Erre például a Viltrox is felhívja a figyelmet!

A hosszas bevezetés után vegyük sorra, hogy a 220volt kínálatában milyen bajonett adapterek találhatók, és mihez lehet használni őket:

Canon rendszerhez:

Kezdjük is a Canon rendszerével, ami abból a szempontból bonyolult, hogy kétféle MILC változata is van. Az egyik az EOS R, ehhez pedig az alábbi bajonett adapterek használhatók:

Canon Mount adapter EF-EOS R - A Canon EF/EF-S objektíveket lehet EOS R rendszerű vázakhoz csatlakoztatni.

Canon Control Ring Mount adapter EF-EOS R (vezérlőgyűrűs adapter) - A Canon EF/EF-S objektíveket lehet EOS R rendszerű vázakhoz csatlakoztatni.

Canon Drop-In Filter Mount Adapter EF-EOS R - A Canon EF/EF-S objektíveket lehet EOS R rendszerű vázakhoz csatlakoztatni. Ebben található egy cserélhető ND szűrő.

Viltrox EF-R2 EOS EF EOS R Mount adapter - A Canon EF/EF-S objektíveket lehet EOS R rendszerű vázakhoz csatlakoztatni.

A másik az EOS M rendszer, amelyhez szintén több adapter érhető el, ezek pedig:

Canon Mount Adapter EF-EOS M - A Canon EF/EF-S objektíveket lehet EOS M rendszerű vázakhoz csatlakoztatni.

Viltrox EF-EOS M adapter - A Canon EF/EF-S objektíveket lehet EOS M rendszerű vázakhoz csatlakoztatni.

Nikon Z rendszerhez:

Nikon Mount Adapter FTZ/ FTZ II - A Nikon F bajonettes objektíveit lehet a Z rendszerű vázakhoz csatlakoztatni.

Viltrox EF-Z AF Canon EF Nikon Z bajonett adapter - A Canon EF/EF-S objektíveit lehet Nikon Z rendszerű vázakhoz csatlakoztatni.

Sony rendszerhez:

Sony LA-EA3 A/E (35 mm, full-frame) bajonett adapter (I. generáció) - A Sony „A” bajonettes objektíveit lehet a Sony E rendszerű vázakhoz csatlakoztatni.

Sony LA-EA5 35 mm-es, Full-Frame, A-bajonettes adapter (II. generáció) - A Sony „A” bajonettes objektíveit lehet a Sony E rendszerű vázakhoz csatlakoztatni. Ez, a frissített adapter már gyorsabb és ergonómikusabb elődjénél. A gyártó honlapján megtalálható a kompatibilitási lista is.

Sigma MC-11 Sony E-mount/Canon EF bajonett adapter - A Canon EF/EF-S objektíveit lehet Sony E rendszerű vázakhoz csatlakoztatni.

Viltrox EF-E5 Canon EF Sony E AF bajonett átalakító adapter - A Canon EF/EF-S objektíveit lehet Sony E rendszerű vázakhoz csatlakoztatni.

Viltrox Sony-Canon EF-NEX IV bajonett átalakító adapter - A Canon EF/EF-S objektíveit lehet Sony E rendszerű vázakhoz csatlakoztatni.

Viltrox Nikon-Sony F NF-E1 bajonett átalakító adapter - A Nikon F bajonettes objektíveit lehet Sony E rendszerű vázakhoz csatlakoztatni.

W-Tianya bajonett átalakító gyűrű (Nikon F-NEX) - A Nikon F bajonettes objektíveit lehet Sony E rendszerű vázakhoz csatlakoztatni.

Fujifilm rendszerhez:

Fujifilm M mount adapter - A Leica M bajonettes objektíveit lehet a Fujifilm X bajonettes fényképezőgépekhez csatlakoztatni.

Viltrox EF-FX1 Canon EF Fujifilm X bajonett adapter (I. generáció) - A Canon EF/EF-S objektíveit lehet Fujifilm X bajonettes fényképezőgépekhez csatlakoztatni.

Viltrox EF-FX2 Canon EF Fujifilm X Speedbooster adapter (II. generáció) - A Canon EF/EF-S objektíveit lehet Fujifilm X bajonettes fényképezőgépekhez csatlakoztatni.

Viltrox NF-FX1 Nikon F Fujifilm X bajonett adapter - A Nikon F bajonettes objektíveit lehet Fujifilm X bajonettes fényképezőgépekhez csatlakoztatni.

Micro 4/3 rendszerhez:

Panasonic DMW-MA2ME bajonett adapter - A Leica M bajonettes objektíveit lehet MFT (Micro 4/3) rendszerhez csatlakoztatni.

Viltrox NF-M4/3 Nikon F Mikro-4/3 bajonett adapter - A Nikon F bajonettes objektíveit lehet MFT (Micro 4/3) rendszerhez csatlakoztatni.

Viltrox JY-43F 4/3 Mikro-4/3 bajonett adapter - Az Olympus 4/3 bajonettes objektíveit lehet MFT (Micro 4/3) rendszerhez csatlakoztatni.

Viltrox EF-M1 Canon EF Mikro-4/3 bajonett adapter (I. generáció) - A Canon EF/EF-S objektíveit lehet MFT (Micro 4/3) rendszerhez csatlakoztatni.

Viltrox EF-M2 II Canon EF Mikro-4/3 Speedbooster adapter (II. generáció) - A Canon EF/EF-S objektíveit lehet MFT (Micro 4/3) rendszerhez csatlakoztatni

Leica L rendszerhez:

Sigma MC-21 (EF-L) adapter - A Canon EF/EF-S objektíveit lehet Leica L rendszerű vázakhoz csatlakoztatni.

Nos, ezzel a végére is értünk a kínálatban megtalálható átalakítók sorának. Összegzésként annyit szeretnék hozzátenni, hogy vásárlás előtt mindenképp ellenőrizzük az adott adapter kompatibilitási listáját, illetve, ha személyesen vásárolod, akkor vidd magaddal a felszerelésed és az értékesítő kollégával ellenőrizzétek le. Illetve, elképzelhető, hogy olyan objektív, átalakító, váz trióval rendelkezel, amit még nem tesztelt komolyabban senki, tehát benne lehet a pakliban, hogy kicsit lassabb, mint amire számítottál.

Remélem hasznosnak találtad ezt a kicsit hosszúra nyúlt írást, ha igen, akkor oszd meg ismerőseiddel, vagy írd meg a véleményed, kérdéseid a kommentmezőbe!

Ha tetszett ez az írás, akkor ezek is érdekesek lehetnek számodra:

Írta: Háfra ZsoltA nagy mount adapter összefoglaló, avagy mit mivel tudsz használni! vélemények:

Feliratkozás hírlevélre


A hírlevél feliratkozással a 220volt Magyarország Kft. az Ön által megadott e-mail címre az adatai alapján hírlevelet küld, és üzleti célú ajánlataival felkeresheti. A hírlevél feliratkozásával Ön önkéntesen hozzájárul a Hírlevél Adatkezelési Tájékoztatásban foglalt adatkezeléshez. Bármikor jogosult az adatkezelésről tájékoztatást kérni, az adatok helyesbítését vagy törlését igényelni az adatvedelem@220volt.hu email címre küldött levélben. Az Ön által rendelkezésre bocsátott adatok valódiságáért felelősséget nem vállalunk. Hírlevelünk Adatkezelési Tájékoztatóját itt olvashatja
© 2022 - 220volt Magyarország Kft. | A feltüntetett árak, képek, leírások tájékoztató jellegűek és nem minősülnek ajánlattételnek, az esetleges pontatlanságáért nem vállalunk felelősséget. look by colordonor