Az olcsó és kompakt Full-Frame - Nikon Z5 teszt

A Z5, a Nikon teljes képmezős tükör nélküli gépe kitben kapható a 24-50mm f/4.0-6.3 VR objektívvel együtt. Ezzel teszteltem a vázat, és szándékosan nem használtam másik lencsét, ugyanis kíváncsi voltam arra, hogy mire lesz képes.

A gyártó július végén mutatta be új, belépő szintű teljes képmérettel rendelkező fényképezőgépét a Z5-öt, amely helyileg a Nikon Z7 és Nikon Z6 alatt helyezkedik el. Akkor kiemelték, hogy kimondottan azoknak készült, akik DSLR Full Frame-ről váltanának a kompakt méret miatt, és szeretnék élvezni a teljes képmező előnyeit. Az új vázzal együtt jelentették be az addigi legrövidebb és legkönnyebb FF-en használható, a Z termékcsaládba tartozó zoomobjektívet, a Nikkor Z 24-50mm f/4-6.3-at is.

A Nikon Z5 felépítése

Ami a fizikális méretet illeti, tesztalanyom megegyezik a már említett nagytesóval. Viszont pár apróságban eltér, például nem kapott felső státusz kijelzőt és máshova került az üzemmód tárcsa is. A Kompaktság ellenére a váz kényelmesen és stabilan kézben tartható, viszont egy méretesebb objektívhez már felraknám az MB-N10 portrémarkolatot, ami egyébként kompatibilis a Z6-tal és a Z7-tel. A Nikon Z5 egyébként magnézium alapot és időjárásálló kivitelt kapott. Kezelhetősége nem bonyolult, menürendszere olyan, mint bármelyik másik Nikon gépnek. Böngészés közben akadt meg a tekintetem a Focus Shift Shooting fülecskén, ez makrózásnál lehet jó a kis mélységélesség miatt. Nem nagyon jellemző, hogy ilyen funkciót szoftveresen belepakolnak egy belépő szintű gépbe.

Bekapcsolni az exponálógomb előtti karral lehet, emellett található a videófelvételt indító piros gomb, az ISO érzékenység dedikált gombja, valamint az expozíció kompenzáció gombja is. Ezektől balra és kicsit lejjebb helyezkedik a módválasztó tárcsa.

A váz hátulján található, dönthető, érintős LCD-n az összes funkció megtalálható, ennek megfelelően fókuszmezőt is tudunk állítani, ami jóval kényelmesebb és gyorsabb, mint a gombokkal szórakozni. Viszont nem árt, ha bizonyos funkcióknak van saját gombja, vagy el lehet érni azokkal is. Kezelőszervekben pedig nincs hiány, a kijelző mellett van egy joystick, és a navigáló gombok, menü, nagyítás, illetve kicsinyítés, továbbá a fotó/videó közötti váltás gombja is. Baloldalon a visszanézés és a törlés kapott helyet.

Jópofa funkciónak tartom, hogy a Disp. gombbal elő tudjuk hozni az elektronikus horizontot, amely nem csak az látszik, hogy merre lejt a kép, de a döntést is mutatja. Ennek segítségével tényleg egyenes lesz minden!

Ami az EVF-et illeti, a nagytesótól örökölt, kb. 3 690 000 képponttal rendelkező OLED keresőben elérhető a menü, és a képek élessége is gond nélkül ellenőrizhető - árnyék keresése nélkül is. Ez nagyon hasonlít egy DSLR-ben található kereső képére, így könnyű átszokni erre, a hasznos funkciók pedig csak erősítik ezt. Első ránézésre fura volt a gép elején, a bajonett mellett található két programozható gomb helyzete, viszont kézre állnak, így valóban megkönnyítik a fotós életét.

Konnektivitás szempontjából is tökéletes a gép, a gyártó rakott bele Wi-Fi-t és Bluetooth LE vezérlőt is, utóbbi a Nikon Snap Bridge alkalmazás miatt fontos, amelynek régebben voltak gyerekbetegségei, viszont mára ezeknek nyoma sincs. Fizikális csatlakozók között találni mikrofon bemenetet, fejhallgató kimenetet, egy USB 3.1 Type-C csatlakozót, valamint mini HDMI-t és a vezetékes távvezérlő aljzatát is.

A váz jobb oldalán kapott helyet a két SD kártya foglalat, amely támogatja az UHS-II-őt is. A markolatban új, nagyobb kapacitással bíró, 2280 mAh-ás, EN-EL15c lítium-ion akkumulátor van, amelynek üzemidejét jelentősen kitolhatjuk, hiszen powerbankról, vagy hálózatról is működtethetjük a gépet munka közben.

Beépített vaku nem került a Z5-be, viszont a vakupapucson keresztül helyezhetünk rá rendszervakut vagy rádiós távkioldót.

A kit objektív

A Nikon Z5-re a Z termékcsaládhoz fejlesztett objektívek helyezhetők fel, átalakító nélkül. Kimondottan ehhez a vázhoz készítette a gyártó a léptetőmotoros, Nikkor Z 24-50mm f/4-6,3-at, amely könnyű és kisméretű. Zárolt állásban csupán 5 cm hosszú.

A Nikon Z5 és 24-50mm f/4.0-6.3 VR terepen

Az objektív a tulajdonságai miatt portrékészítésre nem igazán alkalmas, minden másra, általános használatra, utazó objektívnek viszont teljesen tökéletes. Maga a váz egyébként a gyártó szerint mindenre használható, ezt tükrözi a szenzorméret, a két kártyafoglalat, a könnyű és strapabíró kivitel, a kiváló dinamikatartomány, és a beépített 5 tengelyes stabilizátor is.

A tesztidőszakba eső hétvégét családommal a Bükkben töltöttük, ahol az egyik délutáni túrára magammal vittem, és milyen jól tettem ezt... Kompakt méretének köszönhetően nem kellett külön táskával készülni, mégis az igényeket kielégítő teljes képmezős fényképező volt nálam. Pár nappal később pedig a Hősök Terére is bementem vele, ahol hosszú záridős képek készítése (állványról) mellett a stabilizátort is próbára tettem.

Hozzáteszem, hogy egy tokban mindig nálam volt a gép, ez pedig egyfajta nyugalmat adott. Szeretem, ha van nálam fényképező, hisz sosem lehet tudni, mi ragadja meg a fantáziám. Szóval sikerült beépíteni a mindennapjaimba, és teljes mértékben hozzászoktam. Egy jó termék esetében pedig általában ez az érzés ragad el a tesztidőszak végére. A határok feszegetésére még egy Nikon Z 70-200mm f/2.8 VR S-t el tudtam volna viselni, de azzal már korántsem lenne annyira kompakt az előbb taglalt érzet.

A Nikon Z5 és 24-50mm f/4.0-6.3 VR képminősége

Az AF menüpontnál kiválasztható a szem, állat ( a gyártó szerint az állatok szemét is képes megtalálni), illetve arcfelismerés. Ezek közül csak az utolsó működik videózásnál. A fókuszmező az érintős LCD-nek köszönhetően gyorsan és egyszerűen variálható. Kicsit zavaró, hogy EVF üzemmódban a joystick-ot lehet csak használni erre a célra, ami nekem nem igazán esett kézre. Az objektív egyébként gyorsan és pontosan talál élességet.

A gép egyébként pontosan tudja, amit a gyártó beígért, ugyanis a RAW fájlokban rengeteg tartalék van. Eszméletlen dinamikatartománnyal, ami viszonylag nagy szabadságot nyújt, így szinte nincs olyan kép, ami kárba menne.

Az ISO érzékenység 100 - 51200-ig terjed, de ez bőven kitolható. Szerencsére az esetek nagy részében nincs szükség ekkora tartományra, hiszen a rekesszel és a záridővel lehet kompenzálni a magas ISO számokat, ez persze mindenkinek a saját választása, a mellékelt képek alapján el tudja dönteni.

A Nikon Z5 és 24-50mm f/4.0-6.3 VR videós tulajdonságai

A Nikon Z5-ből nem maradhatott ki a mára már alapnak számító 4K UHD 30 fps-sel sem. Viszont van itt egy kis csavar, ugyanis ebben a beállításban 1,6-os cropot használ a váz, így a nagylátószög ugrott, viszont cserébe részletes felvételt kapunk. Választhatunk 24, 25 vagy 30 kép/mp-es képfrissítési sebességet, és természetesen van Full HD választási lehetőség is, 24, 25, 30, 50 és 60 kép/mp-es opciókkal. A korábbi hírek arról szóltak, hogy egy-egy hosszabb felvétel alatt túlmelegszik a gép, nos, úgy tűnik, hogy ezt mára orvosolták, ugyanis 4K-ban simán bírta a maximális, 30 perces felvételt. Természetesen meleg volt a váz, de nem a kritikus mértékben és a videó sem állt le.

A Nikon Z5-ről röviden:

Mivel a Z5 is kapható kitben az FTZ adapterrel, így a meglévő tükrös objektívek használhatóvá válnak a MILC-cel. Szóval remek betekintési opció lehet a Z széria világába, nem mellesleg második váznak sem utolsó a Nikon Z5. A végére hagytam a legfontosabb kérdést, amire talán a legtöbben kíváncsiak.

Mi a különbség a Z5 és a Z6 között?

Nos, a Z5-öt belépőszintként aposztrofálják, így a nagytesóhoz képest szerényebb funkciókkal bír. Ez leginkább a videós tulajdonságokban mutatkozik meg, ugyanis a Z6 teljes szenzorszélességben tud rögzíteni 4K UHD-t 30 fps-sel, illetve Full HD-ban 120 kép/mp a plafon. Továbbá van rajta HDMI csatlakozó is. A Z5 sorozatfelvételben is kicsit alulmarad, ugyanis a 4,5 kép/másodperc eltörpül a Z6 12 kép/mp-je mellett.

Viszont, aki fotózni szeretne vele, és ismerkedni a Full-Frame MILC-ek világával annak tökéletes választás a Z5. Az is mellette szól, hogy egy feltöltéssel körülbelül 470 fotó készíthető, szemben a Z6-tal, ami csak 310-et bír.

Ha valaki egy szinttel komolyabbat szeretne és/vagy inkább videózna vele, annak egyértelműen a Z6 a jobb választás.

A Nikon Z5 és 24-50mm f/4.0-6.3 VR pozitívumai:

 • Kompakt méretű, időjárásálló magnézium ötvözetű váz.
 • 273 pontos AF rendszer, 4 mezővel.
 • Full-Frame méretű szenzor.
 • 4K UHD felbontású részletgazdag felvételek.
 • Hasznos segítségek, vignettálás csökkentés, perspektíva korrekció, automatikus torzítás csökkentés.
 • Kettős SD kártya foglalat.
 • Beépített Wi-Fi és Bluetooth.

A Nikon Z5 és 24-50mm f/4.0-6.3 VR negatívumai:

 • Sorozatfelvételnél csak 4,5 képet tud másodpercenként.
 • Nincs felső státusz kijelző.
 • Nincs beépített vaku.
 • 4K UHD csak 1.6-os croppal.
 • Csak fel-le dönthető érintős LCD kijelző.

További tesztképek

váz: Nikon Z5 objektív: Nikon Z 24-50mm f/4.0-6.3 VR záridő: 1/500
rekesz: f/4,5 ISO: 12 800 fókusztávolság: 27mm
váz: Nikon Z5 objektív: Nikon Z 24-50mm f/4.0-6.3 VR záridő: 30 mp
rekesz: f/22 ISO: 200 fókusztávolság: 24mm
váz: Nikon Z5 objektív: Nikon Z 24-50mm f/4.0-6.3 VR záridő: 20mp
rekesz: f/22 ISO: 160 fókusztávolság: 50 mm
váz: Nikon Z5 objektív: Nikon Z 24-50mm f/4.0-6.3 VR záridő: 1/250
rekesz: f/6,3 ISO: 51 200 fókusztávolság: 27,5 mm
váz: Nikon Z5 objektív: Nikon Z 24-50mm f/4.0-6.3 VR záridő: 4 mp
rekesz: f/4 ISO: 100 fókusztávolság: 24mm
váz: Nikon Z5 objektív: Nikon Z 24-50mm f/4.0-6.3 VR záridő: 1/250
rekesz: f/11 ISO: 6400 fókusztávolság: 42mm
váz: Nikon Z5 objektív: Nikon Z 24-50mm f/4.0-6.3 VR záridő: 1/8
rekesz: f/4 ISO: 640 fókusztávolság: 24mm
váz: Nikon Z5 objektív: Nikon Z 24-50mm f/4.0-6.3 VR záridő: 1/2000
rekesz: f/4 ISO: 80 000 fókusztávolság: 24mm

Írta és a felvételeket készítette: Háfra Zsolt

Köszönet a termékekért a Nikon Magyarországnak!

Tesztelt termék:

Nikon Z5 kit (24-50mm f/4.0-6.3 VR + FTZ adapter)

 • FullFrame
 • 24 MegaPixel
 • 3.2" LCD
 • Kihajtható LCD
 • Érintőképernyő
 • 4K felbontás
 • por- és cseppálló
629 900 Ft
Raktáron

Nikon Z5 kit (24-50mm f/4.0-6.3 VR)

 • FullFrame
 • 24 MegaPixel
 • 3.2" LCD
 • Kihajtható LCD
 • Érintőképernyő
 • 4K felbontás
 • por- és cseppálló
599 900 Ft
Raktáron

Ajánlott kiegészítők:

SanDisk Extreme PRO SDXC 128GB (170MB/s) (183531)

 • 170 MB/s olvasási sebesség
 • 128 GB kapacitás
22 990 Ft
Raktáron

SanDisk Extreme PRO SDXC 64GB (170MB/s) (183530)

 • 170 MB/s olvasási sebesség
 • 64 GB kapacitás
19 990 Ft
Raktáron

SanDisk microSDXC Mobile Extreme PRO V30, A2 128GB + adapter (183521)

 • 170 MB/s olvasási sebesség
 • 128 GB kapacitás
20 990 Ft
Raktáron

SanDisk SDXC Extreme Pro 64GB U3 V90 (UHS-II) (121505)

 • 300 MB/s olvasási sebesség
 • 64 GB kapacitás
62 990 Ft
Raktáron

SanDisk microSDXC Mobile Extreme PRO V30, A2 64GB + adapter (183520)

 • 170 MB/s olvasási sebesség
 • 64 GB kapacitás
12 890 Ft
Raktáron

SanDisk microSDXC Mobile Extreme PRO V30, A2, C10 256GB + adapter (170MB/s) (183522)

 • 170 MB/s olvasási sebesség
 • 256 GB kapacitás
39 890 Ft
Raktáron

SanDisk Extreme PRO SDXC 256GB (170MB/s) (183532)

 • 170 MB/s olvasási sebesség
 • 256 GB kapacitás
39 890 Ft
Raktáron

SanDisk SDHC Extreme Pro 32GB (UHS-II) (173373)

 • 300 MB/s olvasási sebesség
 • 32 GB kapacitás
29 890 Ft
Raktáron

SanDisk Extreme PRO SDHC 32GB (95MB/s) (173368)

 • 95 MB/s olvasási sebesség
 • 32 GB kapacitás
13 990 Ft

SanDisk SDXC Extreme Pro 128GB (UHS-II) (173375)

 • 300 MB/s olvasási sebesség
 • 128 GB kapacitás
109 990 Ft
Raktáron

SanDisk microSDHC Mobile Extreme PRO V30, A2 32GB + adapter (173427)

 • 100 MB/s olvasási sebesség
 • 32 GB kapacitás
8 490 Ft
Raktáron

SanDisk SDXC Extreme Pro 128GB U3 V90 (UHS-II) (121506)

 • 300 MB/s olvasási sebesség
 • 128 GB kapacitás
99 790 Ft
Raktáron

SanDisk Extreme PRO SDXC 512GB (170MB/s) (183533)

 • 170 MB/s olvasási sebesség
 • 512 GB kapacitás
119 990 Ft

SanDisk microSDXC Mobile Extreme PRO 400GB A2 C10 V30 (170MB/s) (183523)

 • 170 MB/s olvasási sebesség
 • 400 GB kapacitás
79 990 Ft

SanDisk Extreme PRO SDXC 1TB (170MB/s) (114846)

 • 170 MB/s olvasási sebesség
185 990 Ft

SanDisk Extreme PRO SDXC 512GB (170MB/s) (használt)

 • 170 MB/s olvasási sebesség
 • 512 GB kapacitás
70 000 Ft
RaktáronAz olcsó és kompakt Full-Frame - Nikon Z5 vélemények:

Feliratkozás hírlevélre


A hírlevél feliratkozással a 220volt Magyarország Kft. az Ön által megadott e-mail címre az adatai alapján hírlevelet küld, és üzleti célú ajánlataival felkeresheti. A hírlevél feliratkozásával Ön önkéntesen hozzájárul a Hírlevél Adatkezelési Tájékoztatásban foglalt adatkezeléshez. Bármikor jogosult az adatkezelésről tájékoztatást kérni, az adatok helyesbítését vagy törlését igényelni az adatvedelem@220volt.hu email címre küldött levélben. Az Ön által rendelkezésre bocsátott adatok valódiságáért felelősséget nem vállalunk. Hírlevelünk Adatkezelési Tájékoztatóját itt olvashatja
© 2021 - 220volt Magyarország Kft. | A feltüntetett árak, képek, leírások tájékoztató jellegűek és nem minősülnek ajánlattételnek, az esetleges pontatlanságáért nem vállalunk felelősséget. look by colordonor