• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés
    Hírek, érdekességek
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Nikon
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    Jubileumi Magyar Fotográfia Napja – 2023. augusztus 29.

    220volt
    220volt
    2023.08.29 07:30
    Jubileumi Magyar Fotográfia Napja – 2023. augusztus 29.

    Idén 20. alkalommal ünnepeljük a magyarok fotográfiában elért sikereit, találmányait és a fotográfia nemzeti örökségét.

    Erről a jeles napról 2003 óta emlékezünk meg minden évben. Ebben a két évtizedben is rengeteg technikai újdonság jelent meg a piacon. Azonban a legjobban mégis a fotográfia 184 éves történetének egészét nézve látható igazán a fejlődés. A csaknem 8 órás felvétel készítéstől eljutottunk a MILC-rendszerig és odáig, hogy a zsebünkben lévő okostelefonnal készítünk bárhol és bármikor a másodperc tört része alatt valósághű digitális felvételeket. 

    1839-ben Louis Daguerre francia matematikus valószínűleg elképzelni sem tudta hova fejlődhet majd dagerrotípiás eszköze. Eme találmányt egy évvel később 1840. augusztus 29-én Vállas Antal mutatta meg először hazánkban A Magyar Tudós Társaság nagygyűlésén. A Dunát és a királyi várat örökítette meg egy megvilágítás előtt fényérzékennyé tett ezüstözött rézlemezre. Ez volt az első nyilvános magyarországi eseményen készített dagerrotípia, erre is emlékezünk ezen a napon.

     

    Magyarok a fotográfia úttörői között

    A korábban említett hatalmas fejlődéshez több magyar újító is hozzájárult. A teljesség igénye nélkül: Mihályi József több fényképészeti műszaki újítást adott a világnak, Dulovits Jenő fényképész, matematikus hozta létre a Duflex tükörreflexes fényképezőgépet. Petzvál György mérnök-matematikus alkotta meg a modern fényképészeti objektívlencse-rendszert. Schuller Aladár a nem gyúlékony film fejlesztésében tett hatalmas lépéseket. A legismertebb talán Gábor Dénes neve, aki a hologram megvalósítójaként Nobel-díjat is kapott...

    Szintén a teljesség igénye nélkül szeretnék megemlíteni néhány magyar vagy magyar gyökerekkel rendelkező világhírű fotóst: Robert Capa, André Kertész, Moholy Nagy László, Munkácsi Márton, Brassaï (Halász Gyula), Hoffmann Dezső, Stefan Lorant, Petzval József, Máté Bence, Radisics Milán és még sokan mások.

    Minden fotózást szerető embernek érdemes méltóképpen megünnepelni ezt a jeles, jubileumi napot, hiszen a magyarok a fotográfiában is letették névjegyüket.

     

    A fotótörténelem egy szeletkéje a 220volt-ban

    Magyarország első Canon Shop in Shop üzletterében a jelen termékei mellett emléket állítunk a márka leghíresebb korábbi modelljeivel. A hazánkban úttörőnek számító üzlettér közepén egy stilizált objektív található, amelynek "lencséje" alatt egy mini Canon Múzeum kapott otthont. Az 1940-es évektől minden évtizedből kiállítottunk egy olyan kamerát, ami a megjelenésekor mérföldkőnek számított. Többek között olyan ikonikus modelleket lehet megtekinteni, mint az 1946-ban készült Canon S-II, amely a gyártó első modellje volt a második világháború után. Valamint megtekinthető a Canon F-1 (1971) is, amelynek fejlesztésébe öt évet, valamint jelentős pénzt és munkát öltek a japánok.

     

    (Borítókép: Jacques Louis Daguerre első fényképe, a Boulevard du Temple Paris. Fotó:  VCG Wilson / Corbis / Getty Images)

    Írta: Háfra Zsolt

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár