• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés
    Hírek, érdekességek
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Nikon
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    Beszámoló - Szép és okos. Van ilyen?

    2023.11.14 14:00
    Beszámoló - Szép és okos. Van ilyen?

    Októberben az Olympus E-P7 kamerát teszteltem különböző objektívekkel. Helyszínül az otthonomat, Szentendrét választottam, amely ilyenkor ősszel ezer színbe öltözik. De vajon mit tudhat egy olyan fényképezőgép, amely elsősorban a külsejével fogja meg az embert? Vajon lehet egy kamera egyszerre szép és okos is? Ennek jártam utána a hónapban.

    Bevallom, nehéz helyzetbl indult az Olympus E-P7 a kezemben. Munkáim során egy OM System OM-1 vázat használok, amely jelenleg az OM System legfejlettebb fényképezgépe. Így talán már érthet, miért volt bennem kétség. Azonban nem kevés pozitív meglepetést tartogatott számomra ez az ékszernek is nevezhetkamera. De menjünk szépen sorba.

    Kompakt méret, dizájnos külső

      

    Az E-P7 kétféle színben kapható. Az egyik nies, a másik férfias. Bár, én vagyok az élpélda rá, hogy egy nnek is megtetszhet a fekete-ezüst változat, ugyanis az E-P7 ezen színkombinációja kísértetiesen hasonlít az én Olympus Pen-F vázamra. Szóval, kinek mi jön be. A fekete-ezüst verzió mellett az én kezemben is látható fehér-ezüst váz szintén annyira gyönyör, hogy kiegészítnek is elmenne a nyakunkban lógva.

    Az E-P7 kamerának több elnye is van, ha a külsejét vesszük alapul. A kompakt méret (118,3 x 68,5 x 38,1 mm) lehetvé teszik, hogy akár egy válltáskában is elférjen, de akkor is észrevehetetlen, ha nyakba akasztva sétálgatunk vele, akár éppen egy szentendrei kirándulás alkalmával. A súlya mindössze 337 gramm (kártyával és akkuval), tehát egy kisebb objektívvel alig éri el a fél kilogrammot. Ez azért is hasznos info egy olyan kameránál, mint az E-P7, mert a könnyszerkezet lehetvé teszi, hogy akár mindenhova magaddal vihesd, nem fog gondot okozni, hogy útban lenne vagy elfáradnál vele fotózás közben.

    A fogás és a fotózás megkönnyítéseként a váz kapott egy markolatot, ami nem minden fényképezgépnél evidens (sajnos). Én például az Olympus Pen-F kamerámra külön vettem egy olyan védtokot, amely egyben markolat is, mert hiányzott a stabil fogása a váznak.

    Tárcsák

    A dizájnos külst ersítik a vázon található kis tárcsák és gombok, amelyek lehetvé teszik a gyors fotózást és a különbözképmódok közötti váltást. Itt több mindenre is gondolok. A kamera felsrészén látható tárcsákkal beállíthatod, milyen módban szeretnél fotózni: automata,

    félautomata, rekesz- vagy záridelválasztás, manuális, de a videózáshoz szükséges elslépéseket is itt találod meg. A tárcsán találsz egy ART feliratot is, amely a Pen saját filtereit mutatja meg neked. Nagyon sok van, közülük többet szeretek is, mert jópofák és feldobják a képeket. Nekem az Instant Film és a Key Line II. Filterek a kedvenceim. Érdemes tesztelgetni ket, melyik témához mi passzol. A fekete-fehér, vagyis monokróm módhoz is több lehetséget kínál, például szemcsés, filmes hatást vagy épp kontrasztosabb végeredményt.

      

    Színes vs. fekete-fehér

    A rekesz- vagy záridállításához külön tárcsákat tudsz tekerni, illetve a manuális módban két tárcsa is segítségedre lesz, egy a záridhöz, és egy másik a rekesz helyes beállításához. Ezek könnyen, mindenféle erkifejtése nélkül mködnek. A váz alján, az objektív mellett jobbra található egy másik kis tárcsa, ami az én személyes kedvencem. Segítségével kiválaszthatod, hogy színesben vagy fekete-fehér módban szeretnéd elkészíteni a képeket. Ehhez nem kell mást tenned, csak egy kis pöcköt jobbra vagy balra elfordítani, a color vagy a monocrome felirat irányába. Sokszor elmondom, most sem hagyom ki, hogy én szeretem azt a képet már a kamera kijelzjében is fekete-fehérben látni, amit terveim szerint végleges formájában is fekete-fehérben szeretnék bemutatni. Az Olympus és OM System monocrome hatású képei különlegesek és egyediek, élj velük! Ahhoz, hogy a nyers képed fekete-fehér legyen az utómunkánál a RAW kiterjesztést el kell engedned, mert a kamera ART és fekete-fehér módjait olyan változtatásnak érzékeli a rendszer, amit JPEG formátumban ment csak le. Ugyanakkor, ha elzetesen beállítod, hogy a képed filter és nyers formában is mentve legyen, végeredményben kapsz egy JPEG és egy RAW (filter mentes) verziót is.

     

    OI.Share app

    Az ART és fekete-fehér módokhoz, valamint a JPEG és RAW kérdés megsegítéséhez egy kis plusz segítséget is ad számodra az OM System márka. Le tudsz tölteni az elektronikai eszközeidre (telefon, táblagép, számítógép, laptop) egy applikációt, OI.Share néven, amely program segít a képek feltöltéséhez (errl részletesen lejjebb olvashatsz majd) és utólagos képmódosításokat is engedélyez. Például a kamerába beépített ART módokat késbb is végigpróbálhatod a képeiden, ha út közben nem szeretnél ezzel foglakozni. A képeidet már az applikáción belül is szerkesztheted, nem kell hozzá más program, ha csak minimális, lokális beállításokon gondolkodsz.

    Kijelző

    Visszatérve az Olympus E-P7 kamera külstulajdonságaira, nem lehet elmenni a gyönyör, 3" méretképernymellett, amely egy 1,037,000 pixel felbontású, kihajtható LCD kijelz. A kijelzvalóságos képet mutat a fotózni kívánt témádról, te pedig kiválaszthatod, hogy érintéssel vagy a vázon található expo gombbal rögzíted a fotódat. Ami az E-P7 esetében érdekes és említésre méltó kérdés, hogy kinek van szüksége kukucskálóra egy ekkora kijelzmellett? Nos, az igazság az, hogy elfordulhat, hogy van. Van, aki szeret belenézni a kukucskálóba, ahelyett, hogy egy kijelzt figyelne. Ezt szerintem nehéz eldönteni anélkül, hogy kipróbálnád a kamerát. Azt tanácsolom, hogy élj a 220volt eszközbérlési lehetségével (https://berles.220volt.hu/), ahol kipróbálhatod az E-P7 kamerát egy számodra ideális objektívvel vagy objektívekkel. Mindkét döntésre volt már példa, akinek nem volt rá szüksége és aki rájött, hogy szüksége van a kukucskálóra is. Amennyiben utóbbira esne a választás, az OM System márkán belül is találsz hasonló árazású kamerát, mint az E-P7, amely tudásban is hasonló paraméterekkel bír, ilyen például az Olympus OM-D E-M10 Mark IV. (https://www.220volt.hu/Olympus-OM-D-E-M10-Mark- IV-kit-14-42mm-f-3.5-5.6-EZ-Pancake-ezust-ezust).


    Beépített vaku

    Az E-P7 kamera vázába beépítettek, szinte láthatatlan módon egy vakut, amely egy pici gomb lenyomásával felugrik a kamera tetején. Sokan lebecsülik a plusz vaku adta lehetséget, de szerintem érdemes tesztelni és használni, ha szükséged lenne több fényre. Az én tapasztalatom az volt, hogy elég az ISO értéken némileg módosítani, és tökéletes képek készültek. A beépített vakut, ha már nem szeretnéd használni, egyszeren csak visszatolod a helyére.

    Okos, logikusan kitalált belső

    Nagyon szeretem az OM System által kitalált menürendszert, mert logikus, könnyen elsajátítható, megoldást kínál. Van egy gyorsmenü funkciója is, amely a vázról hívható el. Ez az ablak tartalmaz minden olyan beállítási lehetséget, amelyre szükséged lehet a fotók elkészítésénél. Gondolok itt a fehéregyensúlyra, az ISO értékre, a felvétel módjára, a képmódra, az arcprioritásra, az autófókusz és képstabilizátor lehetségekre stb. Ezen felül a menüben minden további beállítás elérhet, ami a fotózáshoz, a kamera mködéséhez vagy épp a 4K videózáshoz szükséges. Magyar menürendszere is van, így akkor sem kell megijedni, ha nem beszél valamilyen idegen nyelvet.

    Minőségi nyers fotók

    Ez a kamera már tudja azt, amit az OM-D típusok is, nevezetesen, hogy 20 MegaPixeles felbontásra képes, jobban szerkeszthetRAW kiterjesztésképeket készít, mint az eldei. Leegyszersítve, óriásplakát méretképeket is készíthetsz vele. Ez a tudása emeli többek között az olyan kamerák szintjére, amelyeket már nem csak kezdfotósok választanak maguknak.

     

     

    4K videófelvétel

    Kipróbáltam az E-P7 4K minségvideó készítési funkcióját (3840 x 2160 (4K) / 30p, 25p, 24p / IPB (kb. 102 Mbps)) is. Az eredmény téles felvétel lett, valósághszínekkel. A kamera természetesen állványra is szerelhet, st, az okostelefonodról is tudod vezérelni, így mind a fotózás, mind a videózás magas szintre emelhet.

    A képek feltöltése

    Szintén egy nagy kedvencem az OM System családban, hogy a kameráknak, így az E-P7-nek is önálló wifi rendszere van, amely összekötheta telefonoddal. Az elbb már említett OI.Share applikáció segítségével néhány perc alatt az összes kép vagy az általad leválogatott fotók felmásolhatóak a telefonra. Én ezt biztonsági mentésként szoktam alkalmazni, ha a természetben fotózom, vagy most is, amikor az október fotókat készítettem Szentendrérl. Amúgy is megpihen néha az ember, megiszik egy finom kávét, miért ne lehetne ez az idarra is jó, hogy biztonságban tudd a képeidet a telefonodon is?! A fotók RAW és JPEG formátumban is menthetk, valamint, ahogy arról szintén nemrég írtam, már a telefonban is szerkeszthetk. Lényegében, mire megiszod a kávéd, elkészülhetsz egy kedvenc képeddel, amit fel is tudsz tölteni a közösségi oldalaidra.

     

    Árbarát megoldás

    Tudom, hogy az elbb felsorolt külsés belstulajdonságok még nem feltétlenül elegendek ahhoz, hogy valaki megtalálja álmai fényképezgépét. Sokszor az ár az, amely közbeszól, hiszen a fotózás költséges hobbi, ezt kár is lenne tagadni. Azonban végeredményben pontosan emiatt is vagyok nagyon elégedett az Olympus E-P7-vel, mert bebizonyította számomra, hogy tökéletes fotókat lehet vele készíteni, ugyanakkor az ára sem rugaszkodik el attól az elképzeléstl, hogy ez a kamera akár egy teljesen kezd, a fotózás alapjait épp elsajátítani vágyó kezébe kerüljön. Ha már itt tartunk, még az ár eltt, én ezt a kamerát teljesen kezdtl a haladó fotósig mindenkinek ajánlom! De akkor az ár. Csak a kamera, objektív nélkül is megvásárolható, akkor 339.900 forint (https://www.220volt.hu/Olympus-E-P7-vaz-feher), egy 14-42mm f/3.5-5.6 objektívvel együtt 379.900 forintba kerül (https://www.220volt.hu/Olympus-E-P7-Pancake-Zoom-kit-14-42mm- f-3.5-5.6-EZ-Pancake-feher-ezust).

     

     

    A kamerához vásárolható objektíveket ezen a linken találod: https://www.220volt.hu/Foto-Video- Objektiv-Olympus-gepre

    Divatos kiegészítők

    Nem utolsó sorban érdemes egy pillantást vetned a fotós kiegészítkre is, amelyekkel tovább csinosíthatod a kamerádat. Én szeretek nyakpántot és csuklópántot is viselni fotózás közben, mikor melyiket. A színes pántok mellett ez a kamera elfér egy borítéktáskában is, amely ezüst és arany színeivel akár egy parti szett tökéletes kiegészítje is lehet. Én például nemrég adtam kölcsön az arany borítéktáskámat egy barátnmnek a húga esküvjére, így nemcsak a kamerája volt jó helyen, de passzolt a ruhájához is. Jelenleg a kedvenc kiegészítm a barack színcsuklópánt, amit az E-P7 tesztelése után az OM-1-em is megkapott.

    A csuklópántokat ezen a linken találod: https://www.220volt.hu/Olympus-Csuklopant-Strawberry- Kisses

    A borítéktáskát itt nézheted meg: https://www.220volt.hu/Olympus-Boritektaska-Be-my-rock-star

     

      



    Az októberi posztokat az alábbi linkeken nézheted meg:
    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár