• AKCIÓK
 • FOTÓS OKTATÁS
 • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
 • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
 • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
 • HÍREK, TESZTEK
 • BEMUTATÓTERMÜNK
 • GY.I.K.
 • KAPCSOLAT
 • Kategóriák
  törlés
  Tesztjeink
  Akciókamera és drón
  Állvány és gimbal
  Audió
  Bang & Olufsen
  Canon
  Fotós eszközbérlés
  Fujifilm
  GoPro
  Legújabb tesztek
  Objektív
  Objektívszűrő
  Olympus
  OM SYSTEM
  Panasonic
  Segítség vásárláshoz
  Sigma
  Sony
  Tamron
  Távcső
  Újdonság
  Szűrés törlése

  Bang & Olufsen Beoplay A9 4th Gen. teszt - Művészeti installáció, bútor vagy hangszóró?

  220volt
  220volt
  2023.09.15 08:14
  Bang & Olufsen Beoplay A9 4th Gen. teszt - Művészeti installáció, bútor vagy hangszóró?

  1925-ben két dán mérnök, Peter Bang és Svend Olufsen alkotta meg a Bang & Olufsen márkát.

  Azóta eltelt majdnem 100 év. Ez idő alatt sok változás és esemény történt a cég életében. Napjainkban már az audiorendszerek, televíziók fejlesztése és gyártása mellett épületautomatizálással és luxusautók hangrendszereinek kiépítésével is foglalkoznak. Sőt, a 2023-as Formula 1-es szezonban a Ferrari SF-23 kasztniján is találkozhatsz a nevükkel! Utóbbi együttműködésnek köszönhetően pedig egy limitált szériás termékcsaládot is piacra dobtak, amelynek minden darabja valóságos mestermű.

  Ez már a harmadik termékteszt idén, ami a B&O termékeiről szól, a sort a csúcsminőségű fejhallgatóval, a Beoplay H95-tel - A linkre kattintva olvashatod a tesztjét – kezdtük, utána  a hordozható Bluetooth-os hangszóró kategóriának a legkisebb és legolcsóbb modellje, a Beosound Explore - A linkre kattintva olvashatod a tesztjét – következett. Ezúttal a termékpaletta csúcsán található Beoplay A9 4. generációját veszem górcső alá.

  A Beoplay egy fogyasztóorientált termékkategória, amely fejhallgatókat, kompakt vezetékes hangszórókat és vezeték nélküli hangszórókat tartalmaz. Az itt található termékek célja, hogy emeljék egy dal hallgatásának vagy egy film megtekintésének élményét. 

  Mielőtt továbbmennénk, tudnod kell, hogy a Beoplay A9 a B&O mesterműve - egy hatalmas és szemérmetlenül szemet gyönyörködtető készülék, azonban egyáltalán nem olcsó...

   

  A Bang & Olufsen Beoplay A9 4th Gen. dizájnja

  A Bang & Olufsen az egyik legelismertebb név az audioiparban, és az elmúlt 20 évben elkezdett néhány lenyűgöző esztétikai darabot piacra dobni. Az A9 minden bizonnyal egy feltűnő hangszóró. A hatalmas korong alakjával és igényes, igazi fából készült kúpos lábaival. Utóbbiak képezik a 15 kg-os súlyt tartó stabil alapot. Egy külön megvásárolható konzol segítségével pedig falra is felszerelhető, aminek van értelme, hiszen úgy néz ki, mint egy műalkotás.

  Az elülső borítás könnyen cserélhető annak érdekében, hogy tökéletesen belesimuljon vagy éppen kiemelkedjen a szoba stílusából... Ennek színe a megvásárolt modelltől függően változik, akárcsak a szélén húzódó alumínium gyűrűé vagy a lábaké.

  A burkolatot eltávolítva egy hatalmas, formázott műanyag védő található, amelyet egy feltűnő Fibonacci-stílusú dizájn borít.

  Ha mondanom kéne egy tervezési elemet, ami nem tetszik az a hátulján található műanyag rész. Ott található a bekapcsoló gomb és a fizikális csatlakozók. Szerintem ez a része finoman szólva is elüt az A9 többi, minőségi elemétől. 

   

  A Bang & Olufsen Beoplay A9 4th Gen. technikai paraméterei

  Azt hiszem, sokan összetévesztik ezt 701 mm széles, 908 mm magas és 411 mm mély (lábakkal együtt) terméket egyetlen hatalmas hangszóróval, de valójában több egység látja el a konkrét feladatokat. A belsejében azonban több hangszóró található, amelyek egy nagyméretű műanyag házban helyezkednek el.

  A középpontban egy nagy, 203 mm átmérőjű hangszóró kapott helyet, amely a mélyhangokért felel. A két 76 mm átmérőjű egység a középtartományért felelős, de furcsa módon van még két 38 mm-es elem is, amelyek a teljes spektrumban szólnak. Végül, de nem utolsó sorban van még két 19 mm-es egység a magasabb frekvenciákhoz. 

  Minden egyes hangszóró saját dedikált erősítővel rendelkezik, beleértve egy 400 wattos D-osztályú erősítőt a mélyhanghoz (1x203mm-es hangszóró), 2 x 200 wattos D-osztályú erősítőt a középtartományhoz (2x76mm magas hangszóró), 2 x 200 wattos D-osztályú erősítőt a teljes tartományú hangzáshoz (2x38mm teljes tartomány) és 2 X 150 wattos D-osztályú erősítőt a magas hanghoz (2x 19mm magas hangszóró). Ezáltal a hangszóró eléggé túlzásba viszi a maximális kimeneti teljesítményt a maga 1500 W-jával.

   

  A Bang & Olufsen Beoplay A9 4th Gen. hangzása

  Az első dolog, amit a zenehallgatás előtt mindenképp tegyél meg, az az applikációban található aktív szoba kompenzáció bekapcsolása. Ugyanis a Beoplay A9 képes érzékelni a szoba méretét, amelyben áll, és a kimeneti teljesítményt a környezetéhez igazítja. - Ezt az utóbbi időben számos B&O hangszóró már tudja. - Ennek köszönhetően az így kapott zenehallgatási élmény kivételesen egyedülálló. Ez egy olyan hangszóró, amely óriási hangzásvilággal és erővel rendelkezik, és valóban képes kihozni a jót a hangfelvételekből. Teljesen zseniálisan és tisztán szól, mint önálló hangszóró egység.

  Az A9 lenyűgözött a kifinomultságával, részletgazdagságával és a torzítás mentességével. A középtartományban szépen és tisztán szól, ugyanez igaz a magas és a mély hangokra. Ezek tökéletesen keverednek egymással. Néha olyan érzésem volt, mintha több, térben elhelyezett hangszóróból jönne a hang.

  A rendszer a legtöbb nagy felbontású streaming szolgáltatással működik. A Tidal ugyanúgy támogatott, mint a Spotify, a Deezer és az összes többi szokásos platform.

  A Beolink szintén egy csodálatos találmány, ez ugyanis lehetővé teszi, hogy más Bang & Olufsen vezeték nélküli hangszórókhoz csatlakoztasd, így kiépíthető egy személyre szabott hangrendszer, amely nem csak egy szobára, hanem az egész lakásra kiterjeszthető. Kombinálhatod és összeállíthatod otthoni hangrendszeredet az otthonod közepén lévő A9 köré.

   

  A Bang & Olufsen Beoplay A9 4th Gen. párosítása és applikációja

   A Beoplay A9 természetesen gyorsan és egyszerűen párosítható Bluetooth-on keresztül szinte bármilyen eszközzel, azonban a Bang & Olufsen kínál egy alkalmazást - Androidra és Apple rendszerre egyaránt - adminisztratív feladatokhoz, a beállításokhoz és az úgynevezett aktív szobakompenzációt, amely a lehető legoptimálisabb hangzást hivatott finomhangolni a szoba adottságaihoz. Az alkalmazás futtatásához fiókot kell létrehoznod, viszont ez gyorsan megugorható, hiszen Facebook profillal, illetve Gmaillel is lehet regisztrálni. Ez körülbelül egy-két perces művelet lesz a letöltéssel együtt. Megtalálható benne egy hangmátrix is, amelyben öt előre eltárolt beállítás könnyíti meg a használatot. Ezek közül mindenki megtalálhatja az ízléséhez legközelebbit, de készíthetsz akár sajátot is. 

  A Bluetooth-párosítás ugyanúgy történik, mint más hordozható Bang & Olufsen eszközökkel. Számomra furcsa, hogy ez a széria még mindig a Bluetooth 4.2-őt használja, szemben a legújabb 5.3-mal. Az 5. generációban már orvosolták ezt a „mulasztást”. Kétségtelenül nem ez a legfontosabb dolog, mivel a legtöbb ember ezt úgy is WiFi-n keresztül fogja használni. Ezen a téren mind a 2.4GHz-es, mind az 5GHz-es sávot megkapta, így ez nagyon jó, és valami, amivel még a csúcskategóriás gyártók sem foglalkoztak eddig.

  Az első bekapcsoláskor automatikusan megjelenik a mobil képernyőjén, és néhány másodperc múlva a vezeték nélküli kapcsolat létrejön. Ami hasznos, az az, hogy van többpontos csatlakozás is, amely lehetővé teszi akár két Bluetooth-eszköz egyidejű csatlakoztatását is. A Google Fast Pair és a Microsoft Swift Pair protokollokon keresztül történő gyors párosítás is támogatott. 

  Természetesen néhány fizikai csatlakozó is található az eszköz hátulján. A 3.5 mm Jack és LAN (RJ-45) aljzat is található rajta.

  Mivel a Beoplay A9-en a bekapcsoló gombon kívül szinte semmilyen kezelőszerv nem található. Leszámítva a kör felső részén lévő érintésérzékeny felületet, amelynek megkoppintásával elindíthatod és leállíthatod a zenét, illetve ezek között válthatsz is. Végig simításával pedig a hangerő növelhető és csökkenthető. A finomhangoláshoz elengedhetetlen az applikáció, de ezen kívül még a külön megvásárolható Beoremote One BT vagy Beoremote Halo is használható távvezérlésre.

  A Bang & Olufsen Beoplay A9 4th Gen. pozitívumai

  • Időtálló és egyedi design
  • Felejthetetlen hangminőség
  • Lenyűgöző teljesítmény
  • Integrálható más Beoplay hangszórókkal 
  • Megbízható ügyfélszolgálat és jó garancia
  • App-funkcionalitás

  A Bang & Olufsen Beoplay A9 4th Gen. negatívumai

  • Kevésbé sokoldalú hangzás (mint HiFi esetében)
  • Rendkívül magas ár kategória
  • A Bluetooth szabvány elavult

  A Bang & Olufsen Beoplay A9 4th Gen.-ről röviden

  A Beoplay A9 esztétikusan néz ki, és még szépen is szól. A Bang & Olufsen Beoplay A9 vezeték nélküli hangszóróból kiáramló teljesítmény és hangzásvilág hihetetlen. A kifogástalan magasak, részletes középhangok és szilárd basszusok már-már olyan hangzásvilágot nyújt, mint egy hangrendszer. A hangszóróhoz mellékelt diófa lábak gyönyörűek, a hangszóró íves kialakítása nagyon modernnek és menőnek tűnik. 

  A Bang & Olufsen Beoplay A9 4. generációjára nem lehet csak hangszóróként tekinteni. Nem lehet csak a hangzása alapján értékelni. Ehelyett itt sokkal többről van szó. A Bang & Olufsen otthoni audio termékeket készít az otthonok modern stílusához és felhasználási módjához. Valahol egy bútordarab, egy műalkotás, egy hangszóró és egy kifinomult technológiai darab között helyezkedik el. Emiatt pedig szolidan hozza be a minőségi zenehallgatás élményét az otthonodba. Bele lehet kötni az árcetlin szereplő összegbe, de akinek ez a termék szól az nem firtatja az értékét, éppen az előbb leírtak miatt. Ahogy az A9 is mutatja, a Bang & Olufsennél nagyon-nagyon jól csinálják, amit csinálnak.

   

  Írta és a fotókat készítette: Háfra Zsolt

   


   

  A Bang & Olufsen története 1925-ben kezdődött a dániai Struerben, két dán mérnöknek, Peter Bang-nek és Svend Olufsen-nek köszönhetően.

  Bang & Olufsen története 1925-ben kezdődött a dániai Struerben, két dán mérnöknek, Peter Bangnek és Svend Olufsennek köszönhetően.

  Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
  bezár