• FOTÓS BEMUTATÓTERMÜNK
 • CETELEM ÁRUHITEL
 • AKÁR INGYENES SZÁLLÍTÁS
 • KUPONOK & AJÁNDÉKOK
 • KAPCSOLAT
 • Kategóriák
  törlés

  Tesztjeink
  Akciókamera és drón tesztek
  Állvány és gimbal tesztek
  Canon tesztek
  Egyéb tesztek
  Fényképezőgép tesztek
  Legújabb tesztek
  Nikon tesztek
  Objektív tesztek
  Segítség vásárláshoz
  Sony tesztek
  Szűrés törlése

  Az eddigi legjobb RF objektív?! - Canon RF 100 mm f/2.8L Macro IS USM teszt

  220volt
  220volt
  2021.06.12 14:00
  Az eddigi legjobb RF objektív?! - Canon RF 100 mm f/2.8L Macro IS USM teszt

  2021 áprilisában mutatták be jelenlegi tesztalanyomat, az RF 100 mm f/2.8L Macro IS USM-t az RF 400 mm f/2.8 L IS USM-mel, és az RF 600 mm f/4 L IS USM-mel egy időben.

  További érdekessége az új vezérlőgyűrű, az úgynevezett SA Control (Spherical Aberration Control), amellyel módosítható a szférikus aberráció, ennek következtében pedig változik a bokeh formája is. Ezzel a makró mellett már portéfotózásra is tökéletes!

  A Canon RF 100 mm f/2.8L Macro IS USM felépítése
  Az eddigiekkel ellentétben a MILC rendszerhez készített objektív nehezebb és nagyobb a DSLR verzióhoz képest. A 730 grammos súlyának és 148 mm-es hosszának ellenére mégis könnyednek hat.

  Természetesen ezen az objektíven is megtalálható (a frontlencséhez legközelebb eső), a korábbról már jólismert vezérlőgyűrű, amelyre különböző funkciókat programozhatunk fel a vázról. Többek között rekeszérték választóként, ISO érték állítóként vagy expozíció kompenzációs tárcsaként is működtethető. Alatta a széles fókuszgyűrű található, amely eltérő borítást kapott, mint a szorosan alatta található újdonság, az SA Control gyűrű. Utóbbi megfelelő mértékű ellenállással forgatható és halk kattanás hallható, amikor középállapotba kerül. A bajonetthez közel a „CANON” felirat mellett találhatók a fókusztartomány, az AF/MF és a stabilizátor kapcsolói.

   

  A felszín alatt 9 rekeszlamella és 17 lencsetag lapul, utóbbi 13 csoportba rendezve. Természetesen ez is megkapta a Super Spectra Coating névre hallgató, többrétegű bevonatot, amely nagyban hozzájárul a kiváló képminőséghez, illetve a frontlencsét bevonták egy fluor réteggel, hogy ellenállóbb legyen a szennyeződésekkel szemben. Sajnos a gyári csomag nem tartalmaz állványgyűrűt, azonban opcionálisan megvásárolható hozzá, ha szükségét érzi a fotós.


  A Canon RF 100 mm f/2.8L Macro IS USM képminősége
  Az RF bajonettes 100 mm-es makró tűéles képe és valósághű színei nem okoztak meglepetést, mivel elég nagy elvárásokkal vágtam neki a tesztidőszaknak. A kromatikus aberráció minimálisan vehető csak észre, ami elfogadható ebben a gyújtótáv kategóriában. A vázon belüli korrekciók letiltása után enyhe tűpárna torzítás tapasztalható, ez elhanyagolható, mivel valószerűtlen, hogy éles körülmények között bárki is észrevenné. A 0.26 méteres minimális fókusztávolságnak és az 1.4x-es nagyításnak köszönhetően az apró témák még részletesebben megmutathatók, és minden eddiginél közelebb hozhatók a közönséghez. A gyártó szerint hosszabb záridővel is biztonságosan fotózhatunk vele kézből, ugyanis az ötlépcsős képstabilizátora kimondottan jól működik. Szenzorstabilizációval ellátott vázakkal használva ez még hatékonyabb is lehet! Tovább nem mellékes, hogy a tervezésnél a minimális fókuszlégzés elérésére is törekedtek. (Ez az SA Control nyugalmi állapotában értendő.)

  Az élességet tekintve f/2.8 és f/4 között nyújt kimagaslót, tehát még tágra nyitott rekesznél is erős képeket kapunk, ami portréfotózásnál kifejezetten fontos. Ráadásul az SA Control hatásai is feltűnőbbek ebben a tartományban.

   

   

   

  Ha már szóba került ez a szokatlan funkció, nézzük meg, hogy mire is jó valójában. Ez nem más, mint egy gyűrű, amellyel a szférikus aberráció mértékét szabályozhatjuk. A gyakorlatban ez a bokeh stílusának megváltozásában nyilvánul meg. Korábban a Nikon Defocus Controllal ellátott objektívjeiben láthattunk hasonló megoldást.

  Működését tekintve a gyűrű eltekerésével a tubuson belül lévő néhány optikai elemet mozgatunk meg, ezzel változtatva az objektív gömbaberrációs tulajdonságait. A pozitív jelölés felé mozdítva „szappanbuborékos” bokeh-t és lágyabb előteret kapunk. A negatív felé mozdulva kimondottan lágy háttér és előtér sejlik fel, ennek hátulütője, hogy az élesség torzul a fókusz síkban, és a bokeh széle ebben az esetben lágyabb lesz.

  Nem szabad azonban elfelejteni a mértékletességet, ugyanis az SA gyűrűt ésszerűen használva lágyabb bőrtónust kapunk, viszont a túlzott használat gagyi, telefonos hatású portrékat eredményez. Makrónál festményhez hasonló képet rittyenthetünk, köszönhetően a bokeh változásának.

  Az alábbi mintafotókon szemléltetem az SA Control hatásait, ahogy láthatod, sokszor az élesség kárára változik a háttér lágysága, de ésszerűen használva remek hangulatú portrék lőhetők vele. Illetve a lencsetagok mozgása miatt a fókuszlégzés is látható, amely jelentős, főleg a végpontoknál.


  A Canon RF 100 mm f/2.8L Macro IS USM videós tulajdonságai
  Állóképek mellett a mozgóképek területén is otthonosan mozog az RF 100 mm-es makró, ugyanis a két Nano USM motor gyors, pontos és hangtalan fókuszálást tesz lehetővé. Emellett ha az SA Control 0 állásban van, akkor a fókuszlégzés is minimális, ami a videófelvételek készítésekor nagyon hasznos.

     A Canon RF 100 mm f/2.8L Macro IS USM pozitívumai:

  • Időjárásálló
  • 1:1.4 nagyítási arány
  • SA kontrol (bokeh!) vezérlés
  • Közel nulla fókuszlégzés

  A Canon RF 100 mm f/2.8L Macro IS USM negatívumai:

  • Nem kompatibilis a 12 mm-es és a 25 mm-es közgyűrűkkel

  Röviden a Canon RF 100 mm f/2.8L Macro IS USM-ről
  A Canon RF 100 mm f/2.8L Macro IS USM talán az eddigi legjobb RF objektív, amit próbáltam. Az EF verzió legjobb tulajdonságait átültették a tükör nélküli változatba, sőt, még jobbá is tették. A nagyítási aránya nem 1:1, ahogy azt megszokhattuk a Macro lencséktől, hanem 1:1.4x. Ez azt jelenti, hogy az érzékelőn nagyobb a téma, mint a valóságban, ennek köszönhetően pedig páratlan hangulatú fotók készíthetők ebben a témában. A szenzorstabilizálással ellátott R5-tel, R6-tal és R3-mal, akár nyolclépcsős képstabilizáció is elérhető. A bokeh effekt szebb, mint a korábbi rokonáé, az SA Controlnak köszönhetően pedig igazán egyedi fotók készíthetők vele.

  Összességében ez egy kiváló portréobjektív, tűéles rajzolattal és remek gyújtótávolsággal. Ráadásul a Canon RF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM valószínűleg az egyik leglehengerlőbb makróobjektív jelenleg a piacon. Az operatőrök szintén szeretni fogják, hiszen a gyönyörű háttérmosásnak köszönhetően élesen elkülöníthető a téma a háttértől.

   

  Tesztképek:

  Írta és a felvételeket készítette: Háfra Zsolt

  Az eszközökért köszönet a Canon Magyarországnak!

  Ha hasznosnak találtad a cikket, akkor oszd meg ismerőseiddel, vagy írd le tapasztalataidat, kérdéseidet a komment mezőbe.


  Tesztelt termék és ajánlott kiegészítők:

  Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!