• FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
 • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
 • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
 • KUPONOK & AJÁNDÉKOK
 • HÍREK, BLOGCIKKEK
 • BEMUTATÓTERMÜNK
 • GY.I.K.
 • KAPCSOLAT
 • Kategóriák
  törlés
  Tesztjeink
  Akciókamera és drón tesztek
  Állvány és gimbal tesztek
  Bang & Olufsen
  Canon tesztek
  Egyéb tesztek
  Fényképezőgép tesztek
  Fujifilm
  Legújabb tesztek
  Nikon tesztek
  Objektív tesztek
  Olympus
  Segítség vásárláshoz
  Sigma
  Sigma tesztek
  Sony tesztek
  Szűrés törlése

  Az eddigi legjobb RF objektív?! - Canon RF 100 mm f/2.8L Macro IS USM teszt

  220volt
  220volt
  2021.06.12 14:00
  Az eddigi legjobb RF objektív?! - Canon RF 100 mm f/2.8L Macro IS USM teszt

  2021 áprilisában mutatták be jelenlegi tesztalanyomat, az RF 100 mm f/2.8L Macro IS USM-t az RF 400 mm f/2.8 L IS USM-mel, és az RF 600 mm f/4 L IS USM-mel egy időben.

  További érdekessége az új vezérlőgyűrű, az úgynevezett SA Control (Spherical Aberration Control), amellyel módosítható a szférikus aberráció, ennek következtében pedig változik a bokeh formája is. Ezzel a makró mellett már portéfotózásra is tökéletes!

  A Canon RF 100 mm f/2.8L Macro IS USM felépítése
  Az eddigiekkel ellentétben a MILC rendszerhez készített objektív nehezebb és nagyobb a DSLR verzióhoz képest. A 730 grammos súlyának és 148 mm-es hosszának ellenére mégis könnyednek hat.

  Természetesen ezen az objektíven is megtalálható (a frontlencséhez legközelebb eső), a korábbról már jólismert vezérlőgyűrű, amelyre különböző funkciókat programozhatunk fel a vázról. Többek között rekeszérték választóként, ISO érték állítóként vagy expozíció kompenzációs tárcsaként is működtethető. Alatta a széles fókuszgyűrű található, amely eltérő borítást kapott, mint a szorosan alatta található újdonság, az SA Control gyűrű. Utóbbi megfelelő mértékű ellenállással forgatható és halk kattanás hallható, amikor középállapotba kerül. A bajonetthez közel a „CANON” felirat mellett találhatók a fókusztartomány, az AF/MF és a stabilizátor kapcsolói.

   

  A felszín alatt 9 rekeszlamella és 17 lencsetag lapul, utóbbi 13 csoportba rendezve. Természetesen ez is megkapta a Super Spectra Coating névre hallgató, többrétegű bevonatot, amely nagyban hozzájárul a kiváló képminőséghez, illetve a frontlencsét bevonták egy fluor réteggel, hogy ellenállóbb legyen a szennyeződésekkel szemben. Sajnos a gyári csomag nem tartalmaz állványgyűrűt, azonban opcionálisan megvásárolható hozzá, ha szükségét érzi a fotós.


  A Canon RF 100 mm f/2.8L Macro IS USM képminősége
  Az RF bajonettes 100 mm-es makró tűéles képe és valósághű színei nem okoztak meglepetést, mivel elég nagy elvárásokkal vágtam neki a tesztidőszaknak. A kromatikus aberráció minimálisan vehető csak észre, ami elfogadható ebben a gyújtótáv kategóriában. A vázon belüli korrekciók letiltása után enyhe tűpárna torzítás tapasztalható, ez elhanyagolható, mivel valószerűtlen, hogy éles körülmények között bárki is észrevenné. A 0.26 méteres minimális fókusztávolságnak és az 1.4x-es nagyításnak köszönhetően az apró témák még részletesebben megmutathatók, és minden eddiginél közelebb hozhatók a közönséghez. A gyártó szerint hosszabb záridővel is biztonságosan fotózhatunk vele kézből, ugyanis az ötlépcsős képstabilizátora kimondottan jól működik. Szenzorstabilizációval ellátott vázakkal használva ez még hatékonyabb is lehet! Tovább nem mellékes, hogy a tervezésnél a minimális fókuszlégzés elérésére is törekedtek. (Ez az SA Control nyugalmi állapotában értendő.)

  Az élességet tekintve f/2.8 és f/4 között nyújt kimagaslót, tehát még tágra nyitott rekesznél is erős képeket kapunk, ami portréfotózásnál kifejezetten fontos. Ráadásul az SA Control hatásai is feltűnőbbek ebben a tartományban.

   

   

   

  Ha már szóba került ez a szokatlan funkció, nézzük meg, hogy mire is jó valójában. Ez nem más, mint egy gyűrű, amellyel a szférikus aberráció mértékét szabályozhatjuk. A gyakorlatban ez a bokeh stílusának megváltozásában nyilvánul meg. Korábban a Nikon Defocus Controllal ellátott objektívjeiben láthattunk hasonló megoldást.

  Működését tekintve a gyűrű eltekerésével a tubuson belül lévő néhány optikai elemet mozgatunk meg, ezzel változtatva az objektív gömbaberrációs tulajdonságait. A pozitív jelölés felé mozdítva „szappanbuborékos” bokeh-t és lágyabb előteret kapunk. A negatív felé mozdulva kimondottan lágy háttér és előtér sejlik fel, ennek hátulütője, hogy az élesség torzul a fókusz síkban, és a bokeh széle ebben az esetben lágyabb lesz.

  Nem szabad azonban elfelejteni a mértékletességet, ugyanis az SA gyűrűt ésszerűen használva lágyabb bőrtónust kapunk, viszont a túlzott használat gagyi, telefonos hatású portrékat eredményez. Makrónál festményhez hasonló képet rittyenthetünk, köszönhetően a bokeh változásának.

  Az alábbi mintafotókon szemléltetem az SA Control hatásait, ahogy láthatod, sokszor az élesség kárára változik a háttér lágysága, de ésszerűen használva remek hangulatú portrék lőhetők vele. Illetve a lencsetagok mozgása miatt a fókuszlégzés is látható, amely jelentős, főleg a végpontoknál.


  A Canon RF 100 mm f/2.8L Macro IS USM videós tulajdonságai
  Állóképek mellett a mozgóképek területén is otthonosan mozog az RF 100 mm-es makró, ugyanis a két Nano USM motor gyors, pontos és hangtalan fókuszálást tesz lehetővé. Emellett ha az SA Control 0 állásban van, akkor a fókuszlégzés is minimális, ami a videófelvételek készítésekor nagyon hasznos.

     A Canon RF 100 mm f/2.8L Macro IS USM pozitívumai:

  • Időjárásálló
  • 1:1.4 nagyítási arány
  • SA kontrol (bokeh!) vezérlés
  • Közel nulla fókuszlégzés

  A Canon RF 100 mm f/2.8L Macro IS USM negatívumai:

  • Nem kompatibilis a 12 mm-es és a 25 mm-es közgyűrűkkel

  Röviden a Canon RF 100 mm f/2.8L Macro IS USM-ről
  A Canon RF 100 mm f/2.8L Macro IS USM talán az eddigi legjobb RF objektív, amit próbáltam. Az EF verzió legjobb tulajdonságait átültették a tükör nélküli változatba, sőt, még jobbá is tették. A nagyítási aránya nem 1:1, ahogy azt megszokhattuk a Macro lencséktől, hanem 1:1.4x. Ez azt jelenti, hogy az érzékelőn nagyobb a téma, mint a valóságban, ennek köszönhetően pedig páratlan hangulatú fotók készíthetők ebben a témában. A szenzorstabilizálással ellátott R5-tel, R6-tal és R3-mal, akár nyolclépcsős képstabilizáció is elérhető. A bokeh effekt szebb, mint a korábbi rokonáé, az SA Controlnak köszönhetően pedig igazán egyedi fotók készíthetők vele.

  Összességében ez egy kiváló portréobjektív, tűéles rajzolattal és remek gyújtótávolsággal. Ráadásul a Canon RF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM valószínűleg az egyik leglehengerlőbb makróobjektív jelenleg a piacon. Az operatőrök szintén szeretni fogják, hiszen a gyönyörű háttérmosásnak köszönhetően élesen elkülöníthető a téma a háttértől.

   

  Tesztképek:

  Írta és a felvételeket készítette: Háfra Zsolt

  Az eszközökért köszönet a Canon Magyarországnak!

  Ha hasznosnak találtad a cikket, akkor oszd meg ismerőseiddel, vagy írd le tapasztalataidat, kérdéseidet a komment mezőbe.


  Tesztelt termék és ajánlott kiegészítők:

  2022 november utolsó napjaiban került a boltokba a Canon EOS R6 fényképezőgépének második verziója, az EOS R6 Mark II, amely számos téren felülmúlja elődjét!

  Egy éve a gyártó megszivárogtatta, hogy valami forradalmin dolgozik. Ezután csupán pár hónapot kellett várni arra, hogy lássuk a kézzelfogható terméket, amely az EOS R3 nevet viseli, és a tükör nélküli paletta jelenlegi királya.

  Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
  bezár