GoPro Hero teszt

Ön is arra gondol, hogy "Mit nekem 4K; fehéregyensúly, látószög, time-lapse időzítő és effélék állíthatósága! A lényeg, hogy működjön!"? - akkor ez az Ön gépe.

Nem is tud semmi mást, csak felvenni képet és videót 3 féle beállítással. Mármint a videót 3-félével, a képhez nem állíthatunk be semmit. A time-lapse csak fél másodpercenként vesz fel képet, se többet se kevesebbet. Lehet, hogy a GoPro felállított egyfajta szabványt, de van is hozzá tapasztalata, hogy kitalálja, mi lehet a legfontosabb üzemmód, ami a legolcsóbb gépébe is bekerül.

A gyártó az eredeti GoPro minőséget ígéri a mostani típusok árának feléért-harmadáért, cserébe szinte minden beállíthatóságtól el kell búcsúznunk. De még az olyan dolgoktól is, mint az akkumulátorcsere és a tokból kivétel.

Ami viszont egy erős pozitívum az ős-GoPro Hero-hoz képest, hogy a tok frontlencséje - vagyis az az előtét, ami a tokon van közvetlenül - egy vízszintes lap és nem egy domború műanyag borítás. Utóbbi ugyanis különbözőképp töri meg a fényt víz alatt és szárazföldön. Módosul a fókuszpont, így homályos lesz vagy a szárazon, vagy a víz alatt - függően a lencse beállításától. A vízszintes lap esetén viszont nincs ilyen, ui. itt a fókuszpont nem módosul, vagyis éles lesz a kép víz felett és víz alatt is.

Külső

Masszív, jó minőségű anyaghasználattal találkozunk. Más GoPro HERO modellekről ismert nagyméretű gombok a tok előlapján és tetején. A tok kinyitásával a szürke színű gépváz hátuljához férünk hozzá. A lezárás egy egyszerű műanyag+fémdrótos csatos lefeszítővel történik, kinyitása egyszerű és gyors. A hátlapon a kártyanyílás és egy mikro USB csatlakozó található. A kártya egy nyomás utáni bekattanással rögzül a slotban. HDMI-, vagy egyéb AV-kimenet nincs.

Nagyon jól eltalált dolog az aktiválható "gyorsfelvevő" vagy "quick capture", ami kikapcsolt állapotból, egy rövid gombnyomásra indítja a videofelvételt, egy hosszúra nyomásra pedig a time-lapse-ot. Elöl és hátul is vannak aktiválható LED-ek, úgyhogy ha látjuk, hogy villogni kezdtek, már megy is a felvétel. Ennél gyorsabb azonnali felvételindítást nem igazán tudok elképzelni. Nagyjából - reakcióidőtől függően - 1-2 másodperc alatt elindulhat a felvétel onnantól kezdve, hogy eszünkbe jutott hogy el kellene indítani.

Tartozékok

Az alapértelmezett talpon kívül nem sokat kapunk a csomagban, de azt megszokhattuk, hogy a GoPro HERO kamerák opciós tartozékai egy külön - nem olcsó - termékkategória a gyártó kínálatában. Egy-két plusz tartozék, és bőven elköltöttük mégegyszer az új olcsó HERO-nk vételárát.

Szóval a talpon kívül két öntapadós felfüggesztést kapunk, egy hajlítottat és egy laposat. Elméletileg a hajlítottat akár sisakra rögzítve is használhatjuk, de személy szerint én nem bíznék egy ilyen öntapadós rögzítőben, amint 100 km/órás folyamatos menetszél éri közben a gépet. Az útmutatóban elővigyázatosan "24 órán túli használatra" jelölték meg a tapadós szettet, szóval nem fog a végtelenségig tartani a rögzítés.

A képeken is látható kis fehér gumiból készült valami a felfüggesztő elemet köti össze a tok talpával, hogy rezgés hatására ne essen le a tapadós felfüggesztőről a tok. A gyűrű részét rá is tudjuk húzni a rögzítőcsavar menetére.

Menü

Ennél alapvetőbb használható GoPro menüt nehéz összehozni, a lépkedés az elülső-, a választás a fenti gombbal lehetséges. A gyorsexpót a felső gombbal lehet aktiválni hosszan- vagy röviden nyomva.

A kijelzőn láthatjuk, hogy hány óra:perc áll még videófelvételből a rendelkezésre, az akku kapacitást, illetve az üzemmódot részletesen kiírva, valamint az üzemmód ikonját a kép tetején.

A nagy számok mindig a lőtt képek számát, a kicsik, alul pedig a kártyára menthető képek számát mutatja.

Képminőség

A videó minősége átlagos, de valóban a drágább típusok alapbeállításait tükrözi. Belső térben megemelkedő zajszűrés látható, illetve foltosodás, mely a képkockák között, mozgásban is próbálja csökkenteni a képzajt (ún. 3D-zajszűrés). Az éjszakai felvétel bár zajos-zajos, de kategóriájához képest szerintem jó.

Még egy kis részlet is előbukkant, miután felhúztam a sötéteket Premiere-el, hogy megnézzem, mennyi van még a képben. Érdemes megnézni ezt a május végi videót, aminek a végén a GoPro 3+-al csináltam ugyanúgy éjszaka, ugyanitt egy felvételt.

Úgy néz ki, mintha a 3+ videójában a fekete jobban lyukadna, mint ennek a HERO-nak a feketéje, amin azért én is meglepődtem. A csúcsfényekben viszont pont ugyanazokat a "hibákat" produkálja, mint drágább pályatársa, csúnyán szaturált türkizzé válik az ég kékje, mielőtt teljesen belemosódna a fehér beégésbe. A különbség mondjuk lehet az a jó rekesznyi érték, ui. a HERO-t 25p-ben teszteltem, a GoPro HERO 3+ pedig 50p-ben forgott végig, vagyis a HERO-nak volt lehetősége lassabban is expózni. Az éjszakai képek egyébként maximum 400-as ISO-val készültek, úgyhogy nagy volt az esély a bemozdulásra (1/3-os záridővel).

Hangminőség

Mivel vízálló tokban van a gép, így nem sok esély marad a hangnak. Sajnos nagyon halk, a beszéd is csak apró neszezésnek tűnik, még akkor is, amikor 10 centiről beszélek hozzá. Ami viszont hangos: ha hozzáérünk a tokhoz, végighúzzuk az ujjunkat vagy épp áttesszük a gépet a másik tenyerünkbe. Ez valahol érthető, hisz vagy vízálló valami, vagy jól vesz a mikrofon.

Szerencsére a tartozékok között van egy másik hátlap is. Egy tartalék ajtóka. Ez annyiban különbözik az alapból rajta lévőn, hogy két nyílás van vágva rá. Viszont ettől már tűrhető hangot is fel tudunk venni, hallható beszéddel és normális utcazajjal. A vízalatti tokos felvételek alá meg majd teszünk zenét.

Víz alatt

A tokon elhelyezett homorú front lencsés megoldás után itt a lapos frontlencse, amiről nem győzőm elégszer hangoztatni, hogy mennyire alapvető szükséglet annak, aki víz felett és alatt egyaránt szeretne a vízálló tokban felvételt készíteni.

Time-lapse

A timelapse - időzített sorozat - felvételeket egyféle beállítással csinálhatjuk. Egyenként 2 MB körüli, 2592x1944-es JPG-eket készít, amiket 999 darabonként új könyvtárba helyez. Félmásodpercenként exponál egyet. A második videóban a teljes felbontásban tettem be a - sajnos még ennél is kevésbé mozgalmas udvart.

Teljesítmény, Akku idő

Akku teljesítményre nekem nem volt panaszom, LCD nélkül (márpedig csak úgy megy) sokáig kihúzta egy töltéssel. A gyári teszt adatok 2,5-2,75 órás videós teljesítményt mondanak, time lapse-nál pl. ez nyilván sokkal több lehet. A timelapse egyébként ~14 GB/órányi adatot generál, szóval sajnos egy napra nem lehet csak úgy otthagyni valahol, előbb megtelik a kártya, minthogy lemerülne az akku. A probléma persze nem ezzel van, hanem az akku nem-cserélhetőségével. Vagyis egy 2 órányi videózás után le kell állnunk valahol tölteni, vagy aznapra a használatot befejezni.

Látószög

Az elérhető látószögek közül kétféle beállítást használhatunk videó módban és egyfélét fotóban. A fotó mód mutatja a teljes lefedhető látószöget. A 1080p és a 720p normál mód pedig az ebből levágott 16:9-es formát.

A 720p superview pedig egyfajta képaránytorzított hibrid, mert még a kép magasságából, fent és lent is próbáltak mégtöbbet beleszuszakolni a 16:9-es videóba úgy, hogy az objektív kerete azért ne látszódjon. Viszont ha megnézzük a 4:3-as állóképet (bár ugyanott, de később készült, ezért homályos), láthatjuk, hogy kb. ugyanaz a látómező. Ez egyébként nagyon jó, csak azt nem értem, hogy akkor miért nem 4:3-as a superview videója, hogy ne kelljen torzítgatni. (Persze, tudom, mert a Youtube meg 16:9-es.)

Összegzés

A butamodell - sokat hangoztatott korlátozásai ellenére - igenis életképes dolog. A professzionális területen is használják a butabiztos megoldásokat, amikor kritikus helyzetekben is hozni kell a minőségi szintet és nem megengedett a rossz beállítások miatt véletlenül elszúrt felvétel. Ennél a típusnál is, ugyan a szolgáltatások szűkebbek lettek, de a minőség nem lett rosszabb, vagy a fénymérés pontatlanabb. Emiatt nagyon jó választás lehet olyan szettben is, ahol már több GoPro-t használunk, de az ára miatt nem akartunk mégegyre beruházni. Ennyi pénzért viszont már megéri, hogy legyen még egy bevágható Full-HD-s képünk egy másik szögből is, amit nem is kell állítani, hogy legalább biztos ne rontsuk el a "Bé-kamerát".

Tetszett

 • Ugyanazt a GoPro minőséget hozza, mint egy 3+-os
 • Kikapcsolt állapotból nagyon gyors elindítási lehetőség
 • "másodgopro"-nak is tökéletes lehet.
 • Víz alatt és víz felett is éles képet adó lapos frontlencse

Nem tetszett

 • Nem lehet akkut cserélni benne
 • Nem állítható time-lapse időtartam
 • a "Superview" igazából csak a teljes 4:3-as kép összenyomott változata

GoPro HERO9 Black (CHDHX-901-RW)

 • 20 MegaPixeles felbontás
 • MicroSD kártyás memóriabővítés
 • 158 gramm
164 890 Ft
Raktáron

GoPro HERO8 Black (CHDHX-801-RW)

 • 12 MegaPixel
 • WiFi
 • 240fps 1080p
 • 60fps 4K
138 900 Ft
Raktáron

GoPro HERO7 Silver (CHDHC-601-RW)

 • 10 MegaPixel
 • WiFi
 • 60fps 1080p
 • 30fps 4K
 • 94 gramm
79 890 Ft
Raktáron

GoPro HERO7 Black + 32GB SanDisk SD card (CHDSB-701)

 • 12 MegaPixel
 • WiFi
 • 240fps 720p
 • 240fps 1080p
 • 60fps 4K
 • 116 gramm
105 900 Ft
Raktáron

GoPro HERO8 Black + 32GB SanDisk SD card (CHDSB-801)

 • A HERO8 Black csomag tartalma:
 • HERO8 Black kamera
 • 32GB SanDisk Extreme microSD kártya
 • 12 MegaPixel
 • WiFi
 • 240fps 1080p
 • 60fps 4K
139 890 Ft
Raktáron

Jupio GoPro AHDBT-201 GoPro Hero 3 akkumulátor (használt)

 • 1050 mAh kapacitású akkumulátor
6 000 Ft
RaktáronGoPro Hero vélemények:

Feliratkozás hírlevélre


A hírlevél feliratkozással a 220volt Magyarország Kft. az Ön által megadott e-mail címre az adatai alapján hírlevelet küld, és üzleti célú ajánlataival felkeresheti. A hírlevél feliratkozásával Ön önkéntesen hozzájárul a Hírlevél Adatkezelési Tájékoztatásban foglalt adatkezeléshez. Bármikor jogosult az adatkezelésről tájékoztatást kérni, az adatok helyesbítését vagy törlését igényelni az adatvedelem@220volt.hu email címre küldött levélben. Az Ön által rendelkezésre bocsátott adatok valódiságáért felelősséget nem vállalunk. Hírlevelünk Adatkezelési Tájékoztatóját itt olvashatja
© 2020 - 220volt Magyarország Kft. | A feltüntetett árak, képek, leírások tájékoztató jellegűek és nem minősülnek ajánlattételnek, az esetleges pontatlanságáért nem vállalunk felelősséget. look by colordonor