• AKCIÓK
 • FOTÓS OKTATÁS
 • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
 • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
 • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
 • HÍREK, TESZTEK
 • BEMUTATÓTERMÜNK
 • GY.I.K.
 • KAPCSOLAT
 • Kategóriák
  törlés

  Tesztjeink
  Akciókamera és drón
  Állvány és gimbal
  Audió
  Bang & Olufsen
  Canon
  Fotós eszközbérlés
  Fujifilm
  GoPro
  Legújabb tesztek
  Objektív
  Objektívszűrő
  Olympus
  OM SYSTEM
  Panasonic
  Segítség vásárláshoz
  Sigma
  Sony
  Tamron
  Távcső
  Szűrés törlése

  GoPro HERO12 Black teszt – Bluetooth-audio támogatással és hosszabb üzemidővel hódít

  220volt
  220volt
  2023.10.16 12:09
  GoPro HERO12 Black teszt – Bluetooth-audio támogatással és hosszabb üzemidővel hódít

  A GoPro ismét bebizonyítja, hogy ez az AKCIÓKAMERA, így csupa nagybetűvel. Kicsit tartottam tőle, hogy a körülötte lévő hype túlzó volt és csalódás ér majd, de nem így történt.

  A "GoPro" kifejezés az akciókamerák egészének névadójává vált a korábbi években. Persze 2023-ban rengeteg márkájú sportkamera kapható, de egyik sem ér fel a GoPro funkciókészletéhez. A HERO12 tesztidőszaka alatt megállapítottam, hogy a márka folyamatosan talál új utakat, amelyekkel felülmúlja korábbi zászlóshajóját. 

  A címben is kitértem a hosszabb üzemidőre. Nos, a GoPro ígérete szerint kétszeres üzemidőt biztosít a HERO11-hez képest. A sajtóközlemény szerint az új GoPro 70 perc folyamatos felvételt biztosít 5.3K 60fps felbontással, több mint 95 percet 5,3K 30fps-en és több mint 155 perces folyamatos felvételt 1080p 30fps felbontással, mindezt HyperSmooth 6.0 videóstabilizátorral... A tesztelés során ezt nagyjából tudta is, köszönhetően annak, hogy az újdonság már nem támogatja a GPS helymeghatározást, ami miatt a HERO11 igen gyorsan merült. Számomra ez élhető kompromisszum.

  A GoPro HERO12 Black dizájnja

  A foltos kék-fekete felületen és az alján található, új állványmeneten kívül semmi újdonság nincs a GoPro Hero12 Black kialakításában. Ráadásul ugyanúgy 10 méterig vízálló tok nélkül is, mint elődje.

  Méretei pontosan megegyeznek a Hero 11 Black méreteivel, szintén 154 grammos, elől egy 1.4-es, (3.6 cm), hátulján egy 2.27 hüvelykes, vagyis 5.7 cm átmérőjű érintésérzékeny LCD panel található. Előbbi a beálltásokat és az élőképet is képes mutatni. Ez a vloggereknek kifejezetten jól jöhet, akik streamelnének is valamelyik közösségi felületre, így fontos, hogy lássák magukat, illetve a beállításokat menetközben. 

  A szokott helyen található az objektív, amelynek a védőborítása eltávolítható, ha külső behatás érné – annak érdekében, hogy ne az egész kamera menjen a kukába, egy felpattanó kő miatt. Az alkatrész pedig könnyen és olcsóbban pótolható. - vagy éppen nagyobb látószögű LensMod 2.0-val felvértezni a kamerát. A bekapcsoló és egyben módválasztó gomb alatt, egy lemezke mögött kapott helyet a mikrofon, amely így már védve van a széltől és a víz is átfolyik rajta. Ugyan a hangszigetelés és a szélzaj kezelése is jóval jobb. Ha azonban komolyabb produkcióhoz választod a Hero12-et, akkor csatlakoztass hozzá egy Media Mod-ot, egy mikrofonnal rendelkező Bluetooth fülest vagy bármilyen mikrofont, például egy Rode Wireless Go II-t. A HERO12 ráadásul egyszerre 4 Bluetooth eszközt képes kezelni.

  A tetején még egy exponáló gombot találunk, és ez bőven elég is, hiszen a beállítások az érintőképernyőről és az okostelefonra letölthető „GoPro” applikációból kényelmesen és praktikusan elérhetők. Az alján a szokott felfogató fülcsekéken kívül már egy állvány menet is található.

  A baloldalon, a szigetelt ajtó mögött található az elődből már ismerős 1720 mAh-ás akkumulátor. Emellett van egy USB C port, amely töltésre és adatátvitelre is alkalmas, továbbá a microSD kártyafoglalat kapott még itt helyet. Nagyon fontos, és nem győzöm hangsúlyozni, hogy a technikai teljes vízállóságot csak akkor garantálja továbbra is a gyártó ha ezek az ajtók rendeltetés szerűen be vannak csukva!

   

   

  A GoPro HERO12 technikai tudása

  A GoPro már rendelkezik egy díjnyertes videóstabilizáló technológiával, amely még jobb lesz az új, rendkívül nagy 8:7-es érzékelővel. Ez a kamera horizontzárat is tartalmaz, ami azt jelenti, hogy ahogy gördeszkás vagy ejtőernyős pörög, a videó horizontja és nézőpontja állandó marad, ez az akciókamera egyik WOW faktoros funkciója.

  Továbbá a videószerkesztők és a filmes világ értékelni fogja, hogy az új GoPro időkód-szinkronizálást kínál, ha több kamera esetén, és a Bluetooth támogatás az audioeszközökhöz egyszerűen zseniális. A Hero 11 Blackhez hasonlóan a videófelvételek automatikusan feltölthetők a felhőbe, amint befejezte a felvételt.

  A Hero 12-höz egy új objektívtartozék is megjelent, a Max Lens Mod 2.0 tartozék, amellyel 177 fokos látómező érhető el 4K felbontáson, 60 képkocka/másodperc sebességgel. Ez a nagy látószögű objektív támogatja az új „Hipernézet” beállítást, hogy még magával ragadóbb akciófelvételeket készíthess.

  Azok számára, akik menő videókat szeretnének készíteni a TikTok számára, az új függőleges videómódja igazán fantasztikus. Még jobb, hogy miközben függőleges videóban is forgathatsz, vízszintes képkockás videódat automatikusan függőleges formátumba alakíthatod, így ez a kamera sokoldalú eszközzé válik a YouTube-ra és a TikTok-ra feltöltő közösségimédia-tartalomkészítők számára.

  Ami a felbontásokat illeti, 5.3k/60fps, 4K/120fps vagy 2.7k/240fps maximális felbontással is operálhatunk, méghozzá 100 Mbps-es adatrátával. Ez azt jelenti, hogy nagyon sok részletet tartalmaz a felvétel, ami a feldolgozás során nagyon hasznos. A további felbontásokat illetően 4k-ban 60 fps, 2.7k-ban 120 fps, Full HD-ban 240 fps a plafon. Utóbbi olyan mintha 8x-os lassításban játszanánk le a normál felvételt.

   

  A felbontások garmadája mellett számtalan felvételi mód is rendelkezésre áll, így az alkotói munkának tényleg csak a képzelet szabhat határt. A normál sebesség mellett lassított és gyorsított anyagok készítésére is kínál lehetőséget a GoPro új zászlóshajója. Utóbbinál a Timelapse (normal, nightlapse, auto) az alapopció, amely meghatározott időközönként készített sorozatfotókból rakja össze a videót, ez az opció 0.5 és 30 másodperc között állítható.

  Emellett a stabilizált 5.3K-s TimeWarp is választható, ennél az opciónál 2x-től 30x-ig állíthatjuk be a sebességet manuálisan, vagy kiválaszthatjuk az automatikus opciót. Külön érdekesség, hogy a felvétel készítése közben a „Real Speed” virtuális gombra koppintva átvált normál sebességű videóra, ekkor hangot is vesz. Az elkészült felvételeket H.265 vagy MP4 HDR kódekkel rögzíthetjük.

   A fotók maximális felbontása már 27 Mp. Természetesen többféle látószög és felbontás közül is lehet választani, előbbi 16 és 27 mm között állítható, valamint RAW-ban is menthető a fájl. A tökéletesség jegyében pedig a fehéregyensúly, a záridő, az ISO és az expozíció kompenzáció is kalibrálható. A sorozatfelvételi lehetőség, az időzítés és a LiveBurst már csak hab a tortán… Akárcsak az hogy, most már készíthetsz fényképeket fényfestésről, Star Trailről és jármű fényszórókról is, és van egy új Intervallum Photo funkció is, így rögzített időközönként 0,5 és 120 másodperc között fotózhatsz.

   

  A GoPro HERO12 Black kiegészítői

  A vásárlók gyakran kérdezik, hogy a régi kiegészítőik kompatibilisek-e az új Hero12 Black kamerával. Nos, nagyon sok régebbi kiegészítő, mint például a mellkasheveder, fejpánt, markolat, Shorty, Suction Cup, 3-Way tartó, Dual Battery Charger, akkumulátor, Floaty,  szilikontok és pánt kompatibilis az új eszközzel, mivel annak mérete sem változott a korábbi két modellhez képest.

   

  A GoPro HERO12 Black konnektivitása

  Az okostelefonon lévő GoPro Quik App mindig is baromi jó volt, és minden frissítéssel egyre jobb. Nem csak GoPro-felvételek szerkesztésére és megtekintésére alkalmas, hanem wifin keresztül előnézeti kép megtekintésére is. Ráadásul menő Instagram-sztorikat és gyors videókat is készíthetünk közösségi oldalakra. Telefonon, kis képernyőn kicsit nehézkes a szerkesztés. De, szerencsére a GoPro elvileg még az idei évben előrukkol a Quik Desktop számítógépes alkalmazással. Ez ugyanazokkal a nagyszerű előnyökkel, eszközökkel és funkciókkal rendelkezik, mint az alkalmazás, de könnyebben használható formátumban.Nem olyan jó, mint például az Adobe Premiere Pro, de kezdő és középhaladó videókészítők számára, vagy azoknak, akiknek csak gyors szerkesztésre van szükségük, ez egy aduász. 

   

  Visszatérve az alkalmazásra. A HERO12 minden aspektusát vezérelheted vele, beleértve a távoli be- és kikapcsolást (a Bluetooth Low Energy-nek, a mindig készenlétben lévő kapcsolatnak köszönhetően), a videó- vagy fényképminőség beállítását, a módok váltását (timelapse, fotó, videó) és beállíthatod a kamera általános felhasználói felületét/vezérlési sémáját (Easy vs. Pro Control mód) és még sok mást.

  GoPro HERO12 vagy HERO11?

  Kipróbáltam a GoPro mindkét legújabb akciókameráját, és mindkettő esetben az az érzésem volt, hogy bármire képes, amit csak kitalál az ember. Ilyenkor lenne jó, búvárkodni, repülni vagy ejtőernyőzni...

  Na de komolyra fordítva nekem az a személyes véleményem, hogy ha a közelmúltban vásároltál egy HERO11-et, akkor lehet, hogy nem érdemes ilyen hamar lecserélni, mivel a HERO12 bizonyos területeken csak minimális frissítéseket kínál. Viszont, ha régebbi modellel rendelkezel, akkor érdemes elgondolkodni a váltáson. A szakembereknek és közösségimédia-tartalom-készítőknek szánt új funkciók miatt azonban mindenképpen megéri a frissítést, ha régebbi modellű GoPro-val rendelkezel, vagy professzionális használatra ezt a kamerát használod. A fent említett függőleges rögzítés mellett a HERO12 kétszer hosszabb üzemidőt kínál az elődhöz képest, valamint időkódos kódolást és Bluetooth audioeszközökkel való szinkronizálási lehetőséget kínál. Utóbbira már régóta vártunk és ez mindenképpen egy hasznos funkció.

  A GoPro HERO12 Black pozitívumai

  • Továbbfejlesztett videóstabilizáció és horizontzár
  • Időkód szinkronizálás
  • Bluetooth audio támogatás
  • Függőleges videó mód (TikTok, Instagram)
  • Intuitív kezelhetőség
  • A HERO11-hez képest 2x hosszabb üzemidő

  A GoPro HERO12 Black negatívumai

  • A túlmelegedés lehetősége továbbra is fennáll
  • GoPro Quik alkalmazás videószerkesztése döcögős
  • Nem támogatja a GPS-adatokat

  A GoPro HERO12 Black-ről röviden

  A Hero12 Black tudja amit az elődje és még egy kicsit többet is. A tesztidőszak alatt szembeötlő volt, hogy mennyit dolgozhattak az Easy Mode-on annak érdekében, hogy a felhasználói felület egyszerre legyen hatékony és felhasználóbarát. Még haladó felhasználókként is ezt a módot használtam a legtöbbször – amit a HERO 10 Easy Mode-járól nem mondhatok el. A HERO12 Black abszolút vadállat. Az amatőrök, influencerek és profik számára a GoPro új funkciókat és tartalomkészítő eszközöket adott hozzá, amelyek megkönnyítik a videók szerkesztését és megosztását a világgal. Az új szuperszéles látószögű objektívvel, a kétszer hosszabb akkumulátor-üzemidővel és a függőleges videómóddal teljesen megéri váltani egy korábbi modellről.

    

  Írta és a felvételeket készítette: Háfra Zsolt

   

  A 220volt.hu-n már eszközbérlésre is van lehetőség, ahol széles termékpalettából válogathatsz. A bérelhető termékek fül alatt pedig már a GoPro HERO12 Black is megtalálható!

   


  Tesztképek 

  2021 végén megérkezett a boltokba a GoPro új zászlóshajója, amelyet a Hero 10 Black névre kereszteltek. Mondjuk, ez könnyedén ki lehetett következtetni, lévén az előző a 9-es volt, amiről szintén készült teszt.  

  Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
  bezár