• AKCIÓK
 • FOTÓS OKTATÁS
 • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
 • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
 • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
 • HÍREK, TESZTEK
 • BEMUTATÓTERMÜNK
 • GY.I.K.
 • KAPCSOLAT
 • Kategóriák
  törlés
  Tesztjeink
  Akciókamera és drón
  Állvány és gimbal
  Audió
  Bang & Olufsen
  Canon
  Fotós eszközbérlés
  Fujifilm
  GoPro
  Legújabb tesztek
  Objektív
  Objektívszűrő
  Olympus
  OM SYSTEM
  Panasonic
  Segítség vásárláshoz
  Sigma
  Sony
  Tamron
  Távcső
  Újdonság
  Szűrés törlése

  A tükör nélküli paletta királya - Nikon Z7 II teszt

  220volt
  220volt
  2021.02.26 10:00
  A tükör nélküli paletta királya - Nikon Z7 II teszt

  A Nikon első, full frame szenzoros MILC vázai még 2018-ban kerültek piacra, tehát 2020-ban már esedékes volt a vérfrissítés, ezek a Nikon Z6 II és Z7 II személyében meg is érkeztek. A Nikon Z szériás fényképezőinél már végigjártam a ranglétrát, ugyanis először a Nikon Z5, majd decemberben a Nikon Z6 II (Kattints a teszthez!), most pedig a 220voltnál decembertől elérhető Nikon Z7 II járt nálam egy hosszabb tesztidőszakra.

  A Nikon Z7 II felépítése

  A Nikon Z7 II, az elődhöz hasonlóan időjárásálló, rendkívül strapabíró és robosztus, ráadásul a váz jobb alsó sarkában található jelölésen kívül szinte semmi nem változott rajta. Az egyetlen változás egy műanyag ajtócska mögött található, ugyanis a Z7 II esetében már két kártyafoglalat van, a korábbi XQD/CFexpress mellé pedig kapott egy UHS-II sebességű SD slotot is. Emellett még két update történt a felépítésben, először is a korábban már bevált Expeed 6 jelfeldolgozó egységből kapott még pluszban egyet, továbbá megnövelték a belső puffer memória méretét is.

  A két modell adattábláját egymás mellé rakva leolvasható, hogy 30 grammal nehezebb lett, így összesen 705 grammot nyom akkumulátorral és memóriakártyával. A kezelőszervek elhelyezkedése és minősége nem változott, minden a szokott Nikonos logika szerint épül fel. A hátulján egy 3.15 colos, 2100000 pixel felbontású érintésérzékeny, dönthető LCD kijelző található. A rajta megjelenő adatok és értékek könnyen átláthatók és mellette még informatívak is. A menü ismerős lehet a DSLR-ről érkezőknek is, vagyis a szokásos módon épül fel.

  A 100 %-os lefedettséggel rendelkező 1.27 cm-es, 3690000 képpontot felvonultató OLED elektronikus kereső képe tűéles és könnyen megszokható, nem bántja az ember szemét, még hosszabb használat során sem. A számos dedikált gomb mellett van néhány programozható is, de nem szeretném fölöslegesen szaporítani a szót, a gombok és kezelőszervek elhelyezkedését az alábbi fotókon részletesen szemügyre veheted.

  A Nikon Z7 II csatlakozói és tápellátása

  Mivel a kártyafoglalatok szokott módon, a jobb oldalon helyezkednek el, így az összes fizikai csatlakozó a bal oldalon található. Értem ezalatt a mikrofon bemenetet, a fejhallgató kimenetet, a mini HDMI-t, a vezetékes távvezérlőt és az USB 3.1 Type-C csatlakozót. Utóbbin felvételkészítés közben powerbankról, illetve hálózatról is tölthető a készülék. Utóbbihoz az EH-7P töltő AC adapter szükséges, amely külön megvásárolható. Az MH-25a akkumulátortöltő az alapcsomag részét képezi.

  A Z6 második generációjához és a Z5-höz hasonlóan a tápellátásról esetünkben is az új, 2280 mAh-s és 7 V-os EN-EL15c akkumulátor gondoskodik, amely jobban teljesít a korábbi EN-EL15b-nél. Utóbbi is használható tesztalanyomnál, viszont kevesebb kép készíthető majd vele egyetlen feltöltéssel. A gyári adat szerint az új akksival 420 fotó lőhető a korábbi 330 darab helyett... A kényelmesebb fogáshoz és a portréfotókhoz a gyártó javasolja az MB-N11-es markolatot, amelyben 2 akkumulátor is elfér.

  A Nikon Z7 II kapcsolódási lehetőségei

  A vázon található fizikai csatlakozókon kívül t természetesen vezeték nélküli kapcsolódási lehetőséggel, Wi-Fi-vel és Bleutooth-szal is felvértezték. Így az eszközök párosítását követően a Nikon SnapBridge alkalmazásából korlátozottan ugyan, de a legtöbb paramétert tudjuk állítani. Ezeken túlmenően láthatjuk az élőképet, használhatjuk távkioldóként és még frissíthetjük a fényképezőgép firmware-jét is.

  A Nikon Z7 II szenzora

  A második generáció szenzora megegyezik az elődben használttal. Viszont a korábban jól bevált Expeed 6 jelfeldolgozó egységet megduplázták, ezzel kétszeresére növelve a teljesítményt. Ez magában foglalja a pufferméret növekedést is, amelynek köszönhetően javult a sorozatkép készítési képesség. (max. 10 darab 12 bites RAW) Az autofókusz rendszer újra gondolásával nőtt annak teljesítménye is, a teljes képmezőn pedig 493 AF pont áll rendelkezésre FX módban, ezek a képmező 90%-át fedik le.

  Ahogy a Z6 II esetében, úgy itt is a legfigyelemreméltóbb fejlődésen az AF rendszer esett át, ugyanis fotóban és videóban is elérhető az emberi szem - és arc detektálás mellett az állatérzékelő autofókusz is.

  váz: Nikon Z7 II, objektív: Nikon Z 14-24 mm f/2.8 S, záridő: 30 sec, rekesz: f/16, ISO: 32, fókusztávolság: 24 mm

  A Nikon Z7 II képminősége

  Mivel a cikk megírásának idejében a Nikon Z modellpalettájának a legtetejéről beszélünk, így nem meglepő, hogy ha az ember bizonyos fokú elvárásokkal vág neki egy ilyen tesztidőszaknak, de összességében elmondható, hogy a képminősége javult az elődhöz képest.

  Az ISO érzékenység ISO 100-25600 közötti tartományban állítható, viszont kitolható lefele ISO 32-ig, a felső határ pedig ISO 102400. Ahogy vártam, gyenge fényviszonyok között jobban teljesített a Z6 II-nél, ami nem meglepő. ISO 6400-ig értékelhető fotó készíthető, feljebb viszont nem merészkednék, inkább kompenzáljunk a rekesz, vagy a záridő értékének a megváltoztatásával. Utóbbival is bátran játszhatunk, mivel a vázban található egy opcionális hosszú expozíciós zajcsökkentő funkció, amely szépen működik. Nyilván ez mindenkinek a saját döntése, amit az alábbi ISO teszt alapján meg is tud hozni.

  A lentebb található tesztképeken látszanak a figyelemreméltó árnyalatok és dinamikatartomány, a RAW fájlok pedig rengeteg információt hordoznak magukban.

  A Nikon Z7 II stabilizátora nagyon jól működik, hasonlóan a korábbi tesztalanyaimban találhatókhoz. Ezzel is kézből videóztam, és szinte teljesen rázkódásmentes képet adott vissza a monitor. Köszönhető ez a szenzor eltolásos, 5 tengelyes stabilizálásnak. Ez a valóságban azt jelenti, hogy nemcsak jobbra-balra, és fel-le eltolást működtet, de függőleges és vízszintes tengely mentén is korrigál. A gyártó szerint ez 5 Fé előnyt jelent.

  A Nikon Z7 II tesztje során használt objektívek

  A Nikon Magyarországtól a Z 14-24 mm f/2.8 S-t és a Z 70-200 mm f/2.8 VR S-t kértem a tesztidőszakra, mivel ezek is újdonságnak számítanak a cikk megírásának idejében, emellett pedig professzionális eszközök, akárcsak a Z7 II. Természetesen ezekről is készült külön teszt, amelyeket az objektívek neveire kattintva érhetsz el. Annyit viszont leírnék, hogy mindkét objektív zseniális képminőséggel, ergonomikus kialakítással, valamint masszív felépítéssel rendelkezik. Mindig lelkesedve tekertem fel a vázra őket!

  Természetesen az FTZ adapter ennél a váznál is működik, így számtalan korábbi DSLR rendszerhez készült objektív is elérhetővé válik a Nikon Z osztályhoz.

  A Nikon Z7 II videós tulajdonságai

  A Nikon Z7 II, az elődhöz hasonlóan képes 4K videó rögzítésére, azonban már tudja a 60 fps képfrissítést, igaz, ez csupán natív 4K, ugyanis 1.08x nagyítást alkalmaz a rendszer ebben az esetben. Ezen kívül választható még 24, 25, 30 és 50 fps. Full HD-ban pedig 24, 25, 30, 50, 60, 100 és 120 fps is elérhető. Utóbbi kettő esetében 1,5x képkivágással dolgozik, ami azért jelentős.

  A felvételek H.264/MPEG-4 kódolással MOV/MP4 formátumban rögzíthetők, folyamatosan maximum 29 perc 59 másodperces videó készíthető vele. További pozitívum, hogy a HDMI kimeneten 10 bites, 4:2:2-es felvétel továbbíthatók külső adathordozóra, viszont csak 4K/30fps átvitellel lehetséges. A szemkövető AF és az arcfelismerés természetesen videófelvétel közben is működik.

   

  A Nikon Z7 II és Z6 II főbb különbségei

  A felhasználási területüket és felépítésüket tekintve is sok hasonlóság van a két váz között, azonban - ahogy a lenti összehasonlításból is kiderül - bőven van különbség a konstrukciók között. Ez alapján jobban látszik, hogy a Nikon Z6 II inkább videó specifikusabb váz, míg a Nikon Z7 II ár-érték arányban egy zseniális hibrid tulajdonságokkal bíró termék.

   

  Nikon Z7 II:

  • 45,7 Mp
  • ISO64-25600 (kiterjesztett értékek: ISO32-102400)
  • 493 mezős fókuszrendszer
  • Maximális 10 kép/mp-es sorozatfelvételi sebesség

  Nikon Z7 II:

  • Dupla Expeed 6 képfeldolgozó processzor
  • SD (UHS-II) és XQD/CFexpress kártyafoglalat
  • Akár 3 Fé illetve -4 Fé érzékenység f/2,0 objektív használatával
  • állatfelismerés videófelvétel során is
  • Maximum 10 kép/másodperc
  • Maximális felbontás videóban: 4K/60 fps
  • Leghosszabb beállítható záridő 900 mp

  A Nikon Z7 II pozitívumai

  • Kiváló képminőség
  • Felhasználóbarát kezelés
  • 5-tengelyes szenzorstabilizálás
  • Kategóriájában a legjobb építési minőség

  Nikon Z6 II:

  • 24,5 Mp
  • ISO100-51200 (kiterjesztett értékek: ISO50-204800)
  • 273 mezős fókuszrendszer
  • Maximális 14 kép/mp-es sorozatfelvételi sebesség

  Nikon Z7:

  • Egy Expeed 6 képfeldolgozó processzor
  • XQD/CFexpress kártyafoglalat
  • Akár 2 Fé illetve -4 Fé érzékenység f/2.0 objektív használatával
  • Nincs állatfelismerés
  • Maximum 9 kép/másodperc
  • Maximális felbontás videóban: 4K/30 fps
  • Leghosszabb beállítható záridő 30 mp

   

  A Nikon Z7 II negatívumai

  • Az EVF felbontása alacsonyabb, mint a riválisoké
  • A kijelző csak dönthető, nem kihajtható

  A Nikon Z7 II-ről röviden

  Az első generációhoz képest történt néhány szemmel látható újítás, de azért akad egy kis hiányérzetem. Valamiért arra számítottam, hogy a Z7 II-ben előrukkol majd a gyártó valamivel, amely megkülönbözteti a Canon EOS R5-től (Kattints a tesztért!) és az Alpha A7R IV-től. Ehelyett a Nikon biztonsági játékot játszott, ami egyébként nem baj, hiszen így is olcsóbb az említett versenytársaknál és megbízhatóan, stabilan hozza a kiváló képminőséget. Mellette felhasználóbarát, ergonomikus kezelhetőséget és a robosztus felépítést biztosít...

  Tesztképek

  Írta és a felvételeket készítette: Háfra Zsolt

  A termékekért köszönet a Nikon Magyarországnak!

  Ha hasznosnak találtad a cikket, akkor oszd meg ismerőseiddel, vagy írd le tapasztalataidat, kérdéseidet a kommentmezőbe.

  Tesztelt fényképezőgép, teszt során használt objektívek és ajánlott kiegészítők:

  Raktáron
  Béke tér: Raktáron
  Kiszállítás: 1-3 munkanap
  1 299 900 Ft
  (-15%)
  1 099 900 Ft
  Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
  bezár