• FOTÓS BEMUTATÓTERMÜNK
 • CETELEM ÁRUHITEL
 • AKÁR INGYENES SZÁLLÍTÁS
 • KUPONOK & AJÁNDÉKOK
 • KAPCSOLAT
 • Kategóriák
  törlés

  Tesztjeink
  Akciókamera és drón tesztek
  Állvány és gimbal tesztek
  Canon tesztek
  Egyéb tesztek
  Fényképezőgép tesztek
  Legújabb tesztek
  Nikon tesztek
  Objektív tesztek
  Segítség vásárláshoz
  Sony tesztek
  Szűrés törlése

  Minden tekintetben több - Nikon Z6 II teszt

  220volt
  220volt
  2021.01.19 12:19
  Minden tekintetben több - Nikon Z6 II teszt

  A Nikon 2018-ban dobta piacra a Z6 és Z7 vázakat, így várható volt, hogy 2020-ban majd megérkezik a második generáció mindkét Full-Frame MILC-ből. Ez így is lett, hiszen novembertől már a 220 voltnál is megvásárolható a Nikon egyik újdonsága, a Z6 II !

   

  A közelmúltban már járt nálam a Nikon Z5 (A linkre kattintva elolvashatod a tesztjét ) , amit az első generációs Z6 alá pozícionált a gyártó. Mivel nagyon tetszett, így kíváncsian vártam, hogy végre kézbe foghassam a japánok friss termékét is.

  A Nikon Z6 II felépítése

   

  A Nikon Z6 II első ránézésre robosztusnak tűnik, és ebben az esetben a látszat nem csal. Köszönhetően a könnyű és rendkívül strapabíró magnézium ötvözetnek, amely szélsőséges körülmények között is megállja a helyét. Ellenáll a pornak, a szennyeződéseknek és a nedvességnek is.

   

  Az előd mellé helyezve feltűnik, hogy kívülről szinte semmi nem változott. A szemfülesek viszont kiszúrhatják, hogy kicsit nagyobb lett a memóriakártyákat rejtő műanyag ajtócska. Bizony, a Z6 II esetében már két kártyafoglalat található, a korábbi XQD mellé kapott egy UHS-II sebességű SD slotot is.

   

  A mérettáblából leolvasható, hogy 2 mm-rel vastagabb és 30 grammal nehezebb lett, így 705 grammot nyom. A kezelőszervek elhelyezkedése és minősége nem változott, minden a szokott Nikonos logika szerint épül fel. A hátulján egy 3.2 colos, 2100 000 pixel felbontású érintésérzékeny, dönthető LCD kijelző található, amelyen a könnyen átlátható és informatív. A menü hat kategóriából áll, itt garázdálkodhatunk, illetve létrehozhatjuk az általunk leginkább használt funkciókból álló saját oldalunkat is.

   

  A 100 %-os lefedettséggel rendelkező 1,27 cm-es, 3 690 000 képpontot felvonultató OLED elektronikus kereső képe tűéles és könnyen megszokható, nem bántja az ember szemét, még hosszabb használat során sem.

  A Nikon Z6 II tápellátása

   

  A Z6 második generációja is megkapta a Z5-ből már ismert 2280 mAh-ás Nikon EN-EL15c típusú, nagy kapacitású lítium-ion akkumulátort, amellyel 410 fotó készíthető. (Ez a gyári adat, nyilván függ az LCD használati idejétől és néhány további, külső tényezőtől.)

   

  A váz jobb oldalán található USB-C csatlakozón keresztül felvételkészítés közben powerbankról, illetve hálózatról is tölthető a készülék. Utóbbihoz az EH-7P töltő AC adapter szükséges, amely külön megvásárolható. Az MH-25a akkumulátortöltő az alapcsomag részét képezi.

   

  A kényelmesebb fogáshoz és a portréfotókhoz a gyártó javasolja az MB-N11-es markolatot, amelyben 2 akkumulátor is elfér. A korábbiakhoz hasonlóan a régebbi EN-EL15, EN-EL15b akkumulátorokkal is kompatibilis a Z6 II, de így kevesebb felvétel készíthető egyetlen feltöltéssel.

  A Nikon Z6 II kapcsolódási lehetőségei

   

  Az újdonsághoz kiegészítőként megvásárolható az új WR-R11b vezeték nélküli távvezérlő, illetve vezérlési opcióként szerepel a Nikon SnapBridge alkalmazása is, amely letölthető okostelefonokra. Ezen keresztül frissíthetjük a fényképezőgép firmware-jét, sőt távkioldóként is használhatjuk, miközben élőképet is láthatunk az applikációban. Korábban voltak gyerekbetegségei az app-nak, de ez mára már egyáltalán nem jellemző, tökéletesen működik együtt a Z6 II-vel.

  A Nikon Z6 II szenzora

   

  A legnagyobb változás a felszín alatt történt. Ugyanis, a korábban már jól bevált az Expeed 6 jelfeldolgozó egységet nem cserélték le, inkább raktak mellé még egyet. Ezzel már kétszeresére nőtt a teljesítmény, amivel gazdálkodni lehet. Ennek köszönhetően jóval több sorozatképet tud készíteni a pufferméret növekedése miatt, ráadásul az autofókusz rendszer is hatékonyabb lett. A teljes képmezőn 273 pont áll rendelkezésre, melyek teljesen lefedik azt. Persze ez FX módban értendő, ha croppolunk, akkor ez a szám csökken.

   

  Az újragondolt szem - és állatérzékelő AF videó módban is tökéletesen és tűélesen működik. Talán ez a legfigyelemreméltóbb funkcióváltozás, ami fotóban a széles területű AF módozatban is elérhető, korábban ezek csak az automatikus autofókusz tartományban voltak opciók. Akkor a kamera döntött az élesség helyéről, és a széles területű mezőn szűkítette azt a régiót, ahol a rendszer keresi az arcokat. A széles területű AF és az emberi és állati arc/szem AF módok immáron felkerültek az „i” gyorsmenüre, így gyorsan változtathatók.

   

  A Nikon Z6 II 14 kép/mp-es sorozatra képes, ez kettővel több az elődhöz képest. Az irtózatos processzor írási sebességet és kapacitást mutatja, hogy akár 200 db JPEG-et vagy 124 db 12 bites RAW képet képes készíteni sorozatban.  A Nikon Z6 II képminősége

   

  A második generációs Z6 képminősége egy picivel jobb az elődhöz képest. Ez nem meglepő, mivel ugyanazt az érzékelőt kapta, így számítottam rá, hogy nagyon sok területen szépen fog teljesíteni a Nikon újdonsága. Gyenge fényviszonyok között, magas ISO-val is szép fotók készíthetők, a JPEG-en látható színek a megszokott módon figyelemre méltók, akárcsak a dinamikatartományuk. A RAW fájlokból pedig rengeteg részlet kiolvasható, így szinte egyetlen kép sem vész majd kárba.

   

  Mivel tesztalanyomat a Z7 II alá pozícionálta be a gyártó, így azt várná az ember, hogy éppen az esti körülmények között jön majd ez elő, de úgy tűnik, hogy mégsem. Egészen ISO 25 600-ig használható fotókat produkál, különösen, ha A4-esnél nagyobbra nem nagyítjuk őket. Az 51 200-as ISO már csak kisebb méretben néz ki jól. Szóval, ha mód van rá, akkor kerüljük a legmagasabb natív vagy a ISO 102 400-as, ISO 204 800-as értéket. Inkább kompenzáljunk a rekesz, vagy a záridő értékének a megváltoztatásával. Utóbbival is bátran játszhatunk, mivel a vázban található egy opcionális hosszú expozíciós zajcsökkentő funkció, amely szépen működik.

  Letöltöm a nyers fotókat!  Az univerzális fénymérési mód jól vizsgázott, a legtöbb helyzetben pontos expozíciót eredményezett. Ez alól kivétel a nagy kontrasztú téma, ott inkább a spotmérés a helytálló. A Full-Frame MILC kamerák egyik nagy előnye, hogy a menüből kiválasztva élhetünk a crop lehetőségével (ekkor azonban csökken a felbontás), így közelebb hozhatunk bizonyos témákat, ha a gyújtótáv kicsinek bizonyul az adott szituációban. Emellett a Z6 II 16:9-es és 1:1-es arányban is képes a rögzítésre.

   

  A Nikon Z6 II stabilizátora nagyon jól működik, hasonlóan a Z5-höz, ezzel is kézből videóztam és szinte rázkódásmentes képet adott vissza a monitoron.  A Nikon Z 24-70mm f/4 S objektív

   

  Ez a teljes gyújtótávon 4-es fényerővel bíró, kompakt zoom objektív egyetlen szettből sem hiányozhat. Rajzolata a teljes képmezőn, még a széleken is tűéles. Gyengébb fényviszonyok között éppen annyira jól működik, mint a napsütötte tengerparton. A különböző bevonatainak köszönhetően pedig ellenfényben is szellemképek és tükröződés nélküli felvételek készíthetők. Ezek mellett a becsillanások is minimálisan jelentkeznek, az aszférikus ED lencsetagoknak köszönhetően a színek élénkek és kontrasztosak, minden helyzetben.

   

  Kialakítása rendkívül elegáns és egyszerű, a vezérlőgyűrűt csúszásgátló bevonattal látták el, ennek köszönhetően működése pontos és intuitív. Manuális élességállításnál a gyűrű elforgatásának sebességétől függ a fókuszléptetés, így pontosan és gyorsan lehet játszani a pontok élességével.  A Nikon Z6 II terepen

   

  Mivel a karácsonyi időszakban készült a teszt, így az esti, városi fények között próbálgattam leginkább. Ez kapóra is jött, mivel a gyártó szerint „Készen áll az éjszakai fotózásra”. Legalábbis ez áll a termék adatlapján. Ez a mondat megragadt, és kíváncsivá tett, hogy valóban így van-e!

   

  Azt kell mondanom, hogy gyenge fényviszonyok között is szépen és gyorsan működik az AF, a széles mezős szemkövető módban, sötétben is 5 méterről megtalálja az emberi szemet. A széles mezős állati szem/arc érzékelő kis méretű kutyánál, kb. 3-4 méterről viszonylag megbízhatóan működik, bár nem annyira nagy spektrumban, mint az emberi szemre „specializálódott” AF. Viszont, állati „jó” portrékat lehet vele készíteni.
  Természetesen a tesztből nélkülözhetetlen a stúdióban készült portré, illetve tárgyfotó. Ez esetben sem tértem el a szokott formától, így magamhoz ragadtam a Z 70-200 mm f/2.8 VR S objektívet és elkészítettem a lentebb látható két fotót. Ahogy várható volt, ebben a közegben is megállta a helyét. (Ezeket a "Tesztképek" résznél találod, kicsit lejjebb)

   

  Nekem tetszett a gép, mivel a kitben kapható Z 24-70 mm F/4 S objektívvel és az FTZ adapterrel nem kell kompromisszumot kötni semmilyen területen sem. A Z család objektívválasztéka folyamatosan bővül, az FTZ-nek köszönhetően pedig szinte bármelyik F-bajonettes NIKKOR lencsével használható a Z6 II, szóval így már jóval több opció válik elérhetővé, legyen szó az alkotás bármely részéről. Ez hatalmas előrelépés az elődhöz képest, mivel a 2,5 évvel ezelőtti debütálásakor csupán pár tagból állt össze ez a rendszer.

   

  A tesztidőszak kicsit hosszúra nyúlt, mivel majdnem 1 teljes hónapot próbálgathattam ezt az újdonságot, ha mentem valahova, ezt vittem magammal és minden fotót élvezet volt elkészíteni.
  A Nikon Z6 II videós tulajdonságai

   

  Jelenleg a 24,5 megapixeles Z6 II maximálisan 4K 30fps-ben képes videót rögzíteni, a gyártó ígérete szerint 2021 első felében érkezik majd egy ingyenes szoftverfrissítés, ami után már az opciók listájában megtalálható lesz a 4K 60 fps is. Ez számomra egy kicsit fura húzás, tekintve, hogy a Z7 II a piaci debütálásának kezdete óta tudja. Ha üzleti szempontból nézzük, akkor érthető a Nikon stratégiája. Mindenesetre a Z6 II mellett szól, hogy mozgókép rögzítésnél is használható a szem és az állat érzékelő is. A követés sebessége pedig felvétel közben is állítható...

     A Nikon Z6 és Z6 II főbb különbségei

   

  Letöltöm a nyers fotókat!

  Ha tetszett ez a teszt, akkor az alábbiak is érdekesek lehetnek számodra:  Írta és a felvételeket készítette: Háfra Zsolt

  Werkfotó: Zsiska Ferenc

  Köszönet a termékekért a Nikon Magyarországnak!

  Tesztelt termék:

  Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!