• AKCIÓK
 • FOTÓS OKTATÁS
 • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
 • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
 • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
 • HÍREK, TESZTEK
 • BEMUTATÓTERMÜNK
 • GY.I.K.
 • KAPCSOLAT
 • Kategóriák
  törlés
  Tesztjeink
  Akciókamera és drón
  Állvány és gimbal
  Audió
  Bang & Olufsen
  Canon
  Fényképezőgép
  Fotós eszközbérlés
  Fujifilm
  GoPro
  Legújabb tesztek
  Nikon
  Objektív
  Objektívszűrő
  Olympus
  OM SYSTEM
  Panasonic
  Segítség vásárláshoz
  Sigma
  Sony
  Tamron
  Távcső
  Újdonság
  Szűrés törlése

  Minden tekintetben több - Nikon Z6 II teszt

  220volt
  220volt
  2021.01.19 12:19
  Minden tekintetben több - Nikon Z6 II teszt

  A Nikon 2018-ban dobta piacra a Z6 és Z7 vázakat, így várható volt, hogy 2020-ban majd megérkezik a második generáció mindkét Full-Frame MILC-ből. Ez így is lett, hiszen novembertől már a 220 voltnál is megvásárolható a Nikon egyik újdonsága, a Z6 II !

   

  A közelmúltban már járt nálam a Nikon Z5 (A linkre kattintva elolvashatod a tesztjét ) , amit az első generációs Z6 alá pozícionált a gyártó. Mivel nagyon tetszett, így kíváncsian vártam, hogy végre kézbe foghassam a japánok friss termékét is.

  A Nikon Z6 II felépítése

   

  A Nikon Z6 II első ránézésre robosztusnak tűnik, és ebben az esetben a látszat nem csal. Köszönhetően a könnyű és rendkívül strapabíró magnézium ötvözetnek, amely szélsőséges körülmények között is megállja a helyét. Ellenáll a pornak, a szennyeződéseknek és a nedvességnek is.

   

  Az előd mellé helyezve feltűnik, hogy kívülről szinte semmi nem változott. A szemfülesek viszont kiszúrhatják, hogy kicsit nagyobb lett a memóriakártyákat rejtő műanyag ajtócska. Bizony, a Z6 II esetében már két kártyafoglalat található, a korábbi XQD mellé kapott egy UHS-II sebességű SD slotot is.

   

  A mérettáblából leolvasható, hogy 2 mm-rel vastagabb és 30 grammal nehezebb lett, így 705 grammot nyom. A kezelőszervek elhelyezkedése és minősége nem változott, minden a szokott Nikonos logika szerint épül fel. A hátulján egy 3.2 colos, 2100 000 pixel felbontású érintésérzékeny, dönthető LCD kijelző található, amelyen a könnyen átlátható és informatív. A menü hat kategóriából áll, itt garázdálkodhatunk, illetve létrehozhatjuk az általunk leginkább használt funkciókból álló saját oldalunkat is.

   

  A 100 %-os lefedettséggel rendelkező 1,27 cm-es, 3 690 000 képpontot felvonultató OLED elektronikus kereső képe tűéles és könnyen megszokható, nem bántja az ember szemét, még hosszabb használat során sem.

  A Nikon Z6 II tápellátása

   

  A Z6 második generációja is megkapta a Z5-ből már ismert 2280 mAh-ás Nikon EN-EL15c típusú, nagy kapacitású lítium-ion akkumulátort, amellyel 410 fotó készíthető. (Ez a gyári adat, nyilván függ az LCD használati idejétől és néhány további, külső tényezőtől.)

   

  A váz jobb oldalán található USB-C csatlakozón keresztül felvételkészítés közben powerbankról, illetve hálózatról is tölthető a készülék. Utóbbihoz az EH-7P töltő AC adapter szükséges, amely külön megvásárolható. Az MH-25a akkumulátortöltő az alapcsomag részét képezi.

   

  A kényelmesebb fogáshoz és a portréfotókhoz a gyártó javasolja az MB-N11-es markolatot, amelyben 2 akkumulátor is elfér. A korábbiakhoz hasonlóan a régebbi EN-EL15, EN-EL15b akkumulátorokkal is kompatibilis a Z6 II, de így kevesebb felvétel készíthető egyetlen feltöltéssel.

  A Nikon Z6 II kapcsolódási lehetőségei

   

  Az újdonsághoz kiegészítőként megvásárolható az új WR-R11b vezeték nélküli távvezérlő, illetve vezérlési opcióként szerepel a Nikon SnapBridge alkalmazása is, amely letölthető okostelefonokra. Ezen keresztül frissíthetjük a fényképezőgép firmware-jét, sőt távkioldóként is használhatjuk, miközben élőképet is láthatunk az applikációban. Korábban voltak gyerekbetegségei az app-nak, de ez mára már egyáltalán nem jellemző, tökéletesen működik együtt a Z6 II-vel.

  A Nikon Z6 II szenzora

   

  A legnagyobb változás a felszín alatt történt. Ugyanis, a korábban már jól bevált az Expeed 6 jelfeldolgozó egységet nem cserélték le, inkább raktak mellé még egyet. Ezzel már kétszeresére nőtt a teljesítmény, amivel gazdálkodni lehet. Ennek köszönhetően jóval több sorozatképet tud készíteni a pufferméret növekedése miatt, ráadásul az autofókusz rendszer is hatékonyabb lett. A teljes képmezőn 273 pont áll rendelkezésre, melyek teljesen lefedik azt. Persze ez FX módban értendő, ha croppolunk, akkor ez a szám csökken.

   

  Az újragondolt szem - és állatérzékelő AF videó módban is tökéletesen és tűélesen működik. Talán ez a legfigyelemreméltóbb funkcióváltozás, ami fotóban a széles területű AF módozatban is elérhető, korábban ezek csak az automatikus autofókusz tartományban voltak opciók. Akkor a kamera döntött az élesség helyéről, és a széles területű mezőn szűkítette azt a régiót, ahol a rendszer keresi az arcokat. A széles területű AF és az emberi és állati arc/szem AF módok immáron felkerültek az „i” gyorsmenüre, így gyorsan változtathatók.

   

  A Nikon Z6 II 14 kép/mp-es sorozatra képes, ez kettővel több az elődhöz képest. Az irtózatos processzor írási sebességet és kapacitást mutatja, hogy akár 200 db JPEG-et vagy 124 db 12 bites RAW képet képes készíteni sorozatban.  A Nikon Z6 II képminősége

   

  A második generációs Z6 képminősége egy picivel jobb az elődhöz képest. Ez nem meglepő, mivel ugyanazt az érzékelőt kapta, így számítottam rá, hogy nagyon sok területen szépen fog teljesíteni a Nikon újdonsága. Gyenge fényviszonyok között, magas ISO-val is szép fotók készíthetők, a JPEG-en látható színek a megszokott módon figyelemre méltók, akárcsak a dinamikatartományuk. A RAW fájlokból pedig rengeteg részlet kiolvasható, így szinte egyetlen kép sem vész majd kárba.

   

  Mivel tesztalanyomat a Z7 II alá pozícionálta be a gyártó, így azt várná az ember, hogy éppen az esti körülmények között jön majd ez elő, de úgy tűnik, hogy mégsem. Egészen ISO 25 600-ig használható fotókat produkál, különösen, ha A4-esnél nagyobbra nem nagyítjuk őket. Az 51 200-as ISO már csak kisebb méretben néz ki jól. Szóval, ha mód van rá, akkor kerüljük a legmagasabb natív vagy a ISO 102 400-as, ISO 204 800-as értéket. Inkább kompenzáljunk a rekesz, vagy a záridő értékének a megváltoztatásával. Utóbbival is bátran játszhatunk, mivel a vázban található egy opcionális hosszú expozíciós zajcsökkentő funkció, amely szépen működik.

  Letöltöm a nyers fotókat!  Az univerzális fénymérési mód jól vizsgázott, a legtöbb helyzetben pontos expozíciót eredményezett. Ez alól kivétel a nagy kontrasztú téma, ott inkább a spotmérés a helytálló. A Full-Frame MILC kamerák egyik nagy előnye, hogy a menüből kiválasztva élhetünk a crop lehetőségével (ekkor azonban csökken a felbontás), így közelebb hozhatunk bizonyos témákat, ha a gyújtótáv kicsinek bizonyul az adott szituációban. Emellett a Z6 II 16:9-es és 1:1-es arányban is képes a rögzítésre.

   

  A Nikon Z6 II stabilizátora nagyon jól működik, hasonlóan a Z5-höz, ezzel is kézből videóztam és szinte rázkódásmentes képet adott vissza a monitoron.  A Nikon Z 24-70mm f/4 S objektív

   

  Ez a teljes gyújtótávon 4-es fényerővel bíró, kompakt zoom objektív egyetlen szettből sem hiányozhat. Rajzolata a teljes képmezőn, még a széleken is tűéles. Gyengébb fényviszonyok között éppen annyira jól működik, mint a napsütötte tengerparton. A különböző bevonatainak köszönhetően pedig ellenfényben is szellemképek és tükröződés nélküli felvételek készíthetők. Ezek mellett a becsillanások is minimálisan jelentkeznek, az aszférikus ED lencsetagoknak köszönhetően a színek élénkek és kontrasztosak, minden helyzetben.

   

  Kialakítása rendkívül elegáns és egyszerű, a vezérlőgyűrűt csúszásgátló bevonattal látták el, ennek köszönhetően működése pontos és intuitív. Manuális élességállításnál a gyűrű elforgatásának sebességétől függ a fókuszléptetés, így pontosan és gyorsan lehet játszani a pontok élességével.  A Nikon Z6 II terepen

   

  Mivel a karácsonyi időszakban készült a teszt, így az esti, városi fények között próbálgattam leginkább. Ez kapóra is jött, mivel a gyártó szerint „Készen áll az éjszakai fotózásra”. Legalábbis ez áll a termék adatlapján. Ez a mondat megragadt, és kíváncsivá tett, hogy valóban így van-e!

   

  Azt kell mondanom, hogy gyenge fényviszonyok között is szépen és gyorsan működik az AF, a széles mezős szemkövető módban, sötétben is 5 méterről megtalálja az emberi szemet. A széles mezős állati szem/arc érzékelő kis méretű kutyánál, kb. 3-4 méterről viszonylag megbízhatóan működik, bár nem annyira nagy spektrumban, mint az emberi szemre „specializálódott” AF. Viszont, állati „jó” portrékat lehet vele készíteni.
  Természetesen a tesztből nélkülözhetetlen a stúdióban készült portré, illetve tárgyfotó. Ez esetben sem tértem el a szokott formától, így magamhoz ragadtam a Z 70-200 mm f/2.8 VR S objektívet és elkészítettem a lentebb látható két fotót. Ahogy várható volt, ebben a közegben is megállta a helyét. (Ezeket a "Tesztképek" résznél találod, kicsit lejjebb)

   

  Nekem tetszett a gép, mivel a kitben kapható Z 24-70 mm F/4 S objektívvel és az FTZ adapterrel nem kell kompromisszumot kötni semmilyen területen sem. A Z család objektívválasztéka folyamatosan bővül, az FTZ-nek köszönhetően pedig szinte bármelyik F-bajonettes NIKKOR lencsével használható a Z6 II, szóval így már jóval több opció válik elérhetővé, legyen szó az alkotás bármely részéről. Ez hatalmas előrelépés az elődhöz képest, mivel a 2,5 évvel ezelőtti debütálásakor csupán pár tagból állt össze ez a rendszer.

   

  A tesztidőszak kicsit hosszúra nyúlt, mivel majdnem 1 teljes hónapot próbálgathattam ezt az újdonságot, ha mentem valahova, ezt vittem magammal és minden fotót élvezet volt elkészíteni.
  A Nikon Z6 II videós tulajdonságai

   

  Jelenleg a 24,5 megapixeles Z6 II maximálisan 4K 30fps-ben képes videót rögzíteni, a gyártó ígérete szerint 2021 első felében érkezik majd egy ingyenes szoftverfrissítés, ami után már az opciók listájában megtalálható lesz a 4K 60 fps is. Ez számomra egy kicsit fura húzás, tekintve, hogy a Z7 II a piaci debütálásának kezdete óta tudja. Ha üzleti szempontból nézzük, akkor érthető a Nikon stratégiája. Mindenesetre a Z6 II mellett szól, hogy mozgókép rögzítésnél is használható a szem és az állat érzékelő is. A követés sebessége pedig felvétel közben is állítható...

     A Nikon Z6 és Z6 II főbb különbségei

   

  Letöltöm a nyers fotókat!  Írta és a felvételeket készítette: Háfra Zsolt

  Werkfotó: Zsiska Ferenc

  Köszönet a termékekért a Nikon Magyarországnak!

  Tesztelt termék:

  Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
  bezár