• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés
    Hírek, érdekességek
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Nikon
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    A záridő „titkai” – 1. rész

    220volt
    220volt
    2023.09.19 09:09
    A záridő „titkai” – 1. rész

    Ha jól választod meg a záridőt, akkor a fotóid megállítják az időt, elhajlítják a valóságot, és talán még azt is elérik, hogy az alanyok úgy pózoljanak, mint a szupermodellek a kifutón. Tehát nagyon fontos tisztában lenned ennek rejtelmeivel és érdekességeivel. Ebben a kétrészes cikk sorozatban öt „titkot” boncolgatok. Lássunk most hármat.

    A "Kimerevített képkocka" titka: A felejthetetlen pillanatok megörökítése

    Engedd szabadjára belső szuperhősöd, és állítsd meg magát az időt! A megfelelő zársebességgel megörökítheted azokat a másodpercek töredékeire jellemző pillanatokat, amelyek miatt azt mondjuk: "hűha!". Legyen szó akár egy izzó féktárcsáról, egy levegőben lévő kerékről, egy összecsapó hullámról vagy egy ugráló mókusról. Az akció megörökítéséhez villámgyors reflexekre, gyors záridőre, remek fényképezőgépre és egy gyors memóriakártyára van szükséged.... Állítsd a fényképeződ nagy sebességű sorozatfelvételre, hogy a zársebesség 1/1000 másodpercnél kisebb legyen, persze csak ha a fényviszonyok lehetővé teszik.

     

    A "Motion Blur" titka: A művészet és a valóság keveredése

    Itt az a lényeg, hogy fogadd el az elmosódást, és hagyjuk, hogy egy kis művészetet csempésszen a fotóidba. A lassabb zársebesség használatával olyan mozgásbeli elmosódást hozhatsz létre, amely a képeken a mozgás és a dinamizmus érzetét kelti. Olyan ez mint amikor a pesti látképben megörökíted a Deák téri óriáskereket este, forgás közben vagy el elhúzó villamost a szobor mellett. Csak arra kell ügyelned, hogy stabilan tarts a fényképezőt vagy használj egy stabil állványt. Az ilyen hosszú záridőnél ( 1 másodpercnél is hosszabb) néha véletlen elmosódások is feltűnhetnek, amik szintén tudnak jó felvételeket eredményezni, mivel valami mást ad hozzá, mint ami általában elvárható lenne.

     

    A "Fénynyomok" titka: A fotográfiai csodálatosság nyomai

    A megfelelő zársebességgel és egy kis kreativitással lenyűgöző fénycsíkokat rögzíthetsz, amelyek fényesebbé teszik a fényképeid. Legyen szó akár a városi utcán végigfutó autófényekről, akár az éjszakai égbolton kavargó szikrákról, a fénycsíkok varázslatossá teszik a képeidet. Fogj tehát egy állványt, keress egy olyan helyet, ahol lenyűgöző fények vannak, és hagyd, hogy a fényképeződ tegye a dolgát. Hagyd áramolni a kreativitásod, akárcsak a fény, amely a képeiden életre kel. A kulcs itt a kísérletezés és a hibák elkövetése, mivel minden egyes hiba taníthat valamit.

     

    Folytatás „A záridő „titkai” – 2. rész” című cikkben.

     

    Fotók: Háfra Zsolt


    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

     

    Mint azt korábban már írtam, a fényképezést több oldalról is meg lehet közelíteni. Ez igaz a fényképezőgépen található módok használatára is.

    A kompozíció mellett a megfelelő expozíciós értékek kiválasztása is elengedhetetlen a látványos fényképek elkészítéséhez. Ennek eléréséhez meg kell érteni a fénymérés működését és a fényképezőgép beállításainak vezérlését.

    A szimmetria már régóta az egyik legerősebb eszköz a kép vizuális érdekességének biztosítására, és számos módja van...

    Ha jól választod meg a záridőt, akkor a fotóid megállítják az időt, elhajlítják a valóságot, és talán még azt is elérik, hogy az alanyok úgy pózoljanak, mint a szupermodellek a kifutón. Tehát nagyon fontos tisztában lenned ennek rejtelmeivel és érdekességeivel. Ebben a két részes cikk sorozatban öt „titkot” boncolgatok. A korábbi három után, most kettőre térek még ki.

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár