• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés
    Hírek, érdekességek
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Nikon
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    A záridő „titkai” – 2. rész

    220volt
    220volt
    2023.09.19 09:48
    A záridő „titkai” – 2. rész

    Ha jól választod meg a záridőt, akkor a fotóid megállítják az időt, elhajlítják a valóságot, és talán még azt is elérik, hogy az alanyok úgy pózoljanak, mint a szupermodellek a kifutón. Tehát nagyon fontos tisztában lenned ennek rejtelmeivel és érdekességeivel. Ebben a két részes cikk sorozatban öt „titkot” boncolgatok. A korábbi három után, most kettőre térek még ki.

    A "Drámaian hosszú expozíció" titka: A belső hangod felszabadítása

    Az ultra lassú záridő használatával hétköznapi jeleneteket örökíthetsz meg máshogy, mint mások... fotózd le a felhők lágy, álomszerű mozgását vagy változtasd a sebes vízeséseket selymes szalagokká. Olyan, mintha varázspálcát forgatnál, és olyan vizuális illúziókat hoznál létre, amelyek ámulatba ejtik nézőidet. Állítsd fel tehát az állványt, válassz egy lassú záridőt, és hagyd, hogy a varázslat a szemeid előtt kibontakozzon ki. Ha fényes nappal szeretnél hasonló képet készíteni, akkor érdemes beszerezned egy ND-szűrőt, amely egy fantasztikus eszköz az ilyen típusú felvételek elkészítéséhez, akkor amikor túl sok a fény.

     

     

    A "Dupla expozíció" titka: A váratlan dolgok megjelenése

    Végül, de nem utolsósorban, itt van a dupla expozíció titka. Ezzel a beállítással több képet kombinálhatsz egybe, így a valóság és a képzelet szeszélyes összemosása jön létre. Olyan ez, mint egy fotográfiai fúziós játék, ahol két világ ütközik össze a kreativitásnak köszönhetően. Készülj fel tehát a kísérletezésre, szórakozz, és engedd szabadjára a képzeleted. Kombinálj egy tájképet portréval vagy virágokat állatokkal. A lehetőségek tárháza szinte végtelen és az eredmények gyakran elragadóan váratlanok. Ne feledd, hogy a kettős expozíció világában minél különösebb és furcsább, annál jobb! A legfontosabb, hogy a többi módszerhez hasonlóan csak kísérletezz és érezd jól magad. Ebben a megközelítésben nincs helyes vagy helytelen, mivel ez a saját elképzelésed megalkotása, és ha neked tetszik a nap végén akkor minden a helyén van.

     

    Fotó: Csárdás Ferenc

     

    Összegzés

    Elérkeztünk a záridő titkaiba vezető utazás végére, tehát itt az ideje, hogy kipróbáld az újonnan szerzett tudásodat. Fagyaszd meg az időt, homályosítsd el a valóságot, hozz létre fénycsíkokat, használj drámaian hosszú záridőket, és élvezd a dupla expozíciók szeszélyeit. Hagyd, hogy fényképeid egyedi humorérzékedről és kreativitásodról tanúskodjanak.

    Ne feledd, a fotózás nem csak a technikai beállításokról és a komoly arcokról szól. Hanem a pillanatok megörökítéséről, a történetek elmeséléséről, és arról, hogy közben jól érezd magad.

     


    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

    Ha jól választod meg a záridőt, akkor a fotóid megállítják az időt, elhajlítják a valóságot, és talán még azt is elérik, hogy az alanyok úgy pózoljanak, mint a szupermodellek a kifutón. Tehát nagyon fontos tisztában lenned ennek rejtelmeivel és érdekességeivel. Ebben a kétrészes cikk sorozatban öt „titkot” boncolgatok. Lássunk most hármat.

    Mint azt korábban már írtam, a fényképezést több oldalról is meg lehet közelíteni. Ez igaz a fényképezőgépen található módok használatára is.

    A digitális korban kevesebbet nyomtatjuk ki a fényképeinket, mint valaha, sőt, néhányan közülünk soha nem is nyomtatják ki. És ez nagy kár, hiszen van valami igazán különleges abban, amikor a kezedben tartod munkád fizikai megnyilvánulását, és teszem azt felakasztod a falra, ahol évekig elhaladhatsz mellette.

    Egy hatásos és lenyűgöző fotót a minőségi tényezők és a szilárd technika kombinációja képezi, de kezdőként nehéz lehet megtalálni az egyensúlyt ezek között.

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár