• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés
    Hírek, érdekességek
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Nikon
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    TOP 3+1: A jó kép fontos elemei!

    220volt
    220volt
    2023.05.17 10:46
    TOP 3+1: A jó kép fontos elemei!

    Egy hatásos és lenyűgöző fotót a minőségi tényezők és a szilárd technika kombinációja képezi, de kezdőként nehéz lehet megtalálni az egyensúlyt ezek között.

    Ha még nem vagy jártas a fotózásban, vagy csak szeretnéd javítani a fotóidat, akkor olvasd el az alábbi négy kulcsfontosságú szempontot és építsd be a technikádba. Ezek közül szerintem a legkönnyebb „elveszteni” a hátteret. Az olyan dolgoknál, mint például a portrékészítés, gyakorta rendkívüli módon koncentrálunk a témára - pózolás, világítás stb. -, és ezzel könnyedén szem elől is tévesztjük a hátteret. Amikor én kezdtem a műfajt, nem volt ritka, hogy hazatérve rájöttem, hogy valami elvonja a figyelmemet, amiről a felvétel készítésekor még nem is tudtam, hogy ott van. Most már szokásommá vált a keret mind a négy sarkát ellenőrizni, hogy biztosan teljes legyen a kompozíció.

    Egy jó fénykép akkor fogja meg a nézőt és gyakorol rá hatásokat, hoz elő bizonyos érzéseket, ha a megvilágítás, a kompozíció és a háttér tökéletes elegye mellett egy történetet is elmesél. A professzionális fotózással kapcsolatban hajlamosak vagyunk túlságosan elmerülni a technikai dolgokban, pedig olykor az is fontos, hogy legyen a képnek lelke...

     

    Fény

    A fényképezés legfontosabba eleme a fény, ugyanis enélkül nem tud elkészülni egyetlen fotó sem, de hatalmas szerepe van a megörökített pillanat hangulatának is a kialakításában. Minden napszakban mások a fények, így a benyomás is. Szerintem az egyik legtökéletesebb, ha éppen felhős az ég, mert olyankor szórt fényt kapunk, ez pedig nem eredményez durva árnyékokat vagy éleket.

     

    Kompozíció

     A jó kompozíció elengedhetetlen, ugyanis ezzel érhetjük el, hogy a téma kiszakadjon a „szürkeségből” és úgy jelenjen meg előttünk, mint egy hős a mozivásznon. Az, hogy ezt hogyan éred el, az már egy nehezebb kérdés. Ugyanis minden fotósnak megvan a saját stílusa, „szabályai” és persze a fotózás nagykönyvében is olvashatsz az aranymetszésről, a harmadszabályról, a szimmetriáról és még rengeteg más dologról. Ezek betartásával általában unalmas képet kapunk, ami nem készteti gondolkodásra a nézőt. Tehát kísérletezz bátran, kreatívan!

     

    Háttér

     A legoptimálisabb a téma kiemeléséhez egy semleges és nem túl figyelemfelkeltő háttér, amely mellőzi a fényes foltokat, alakzatokat. Persze van, amikor kénytelenek vagyunk a zsúfolt háttér mellett dönteni, mert az az elmesélt történet részét képezi. Például egy forgalmas útkereszteződés vagy városrész.

     

    Történetmesélés

    Ahogy az élet nagyon sok területén, úgy a fotók esetében is a történet, a sztori a lényeg. Ezt szeretnénk a legtöbben viszontlátni a megörökített pillanatainkon. A megvilágításnak, a kompozíciónak és a háttérnek egy közös célja kell, hogy legyen, az pedig nem más, mint a történetmesélés. Tehát ezek az elemek szorosan összefüggenek!

     

    A fényképezés egyik legfontosabb célja, hogy olyan fotókat készítsünk, amelyek történetet mesélnek el. Olyan történetet, amelyet mindenki a saját látásmódja szerint tud értelmezni.

     


    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

    Manapság oly sok inger ér az interneten és annyi látványos fotó lelhető fel a közösségi médiában, hogy igencsak nehéz kitűnni. Így elengedhetetlen, hogy fotósként néha új ötletekkel és technikákkal kísérletezz!

    Mint azt korábban már írtam, a fényképezést több oldalról is meg lehet közelíteni. Ez igaz a fényképezőgépen található módok használatára is.

    Mint minden szakmának, így a fotózásnak is vannak olyan pillanatai, amiért az ember imádja ezt csinálni. De vannak olyan pillanatok is, amikor az ember az egészet a pokolba kívánja. Egy apró figyelmetlenség is elég, hogy az év képéből totális katasztrófa legyen...

    A perspektivikus torzítás különbözik az optikai torzítástól. Az optikai torzítással ellentétben ez a jelenség nem kapcsolódik a használt objektívhez. Ugyanis a perspektíva torzítása a fényképezett témától, valamint a távolságtól, na meg nem utolsósorban a szögtől függ.

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár