• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés
    Hírek, érdekességek
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Nikon
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    Mi az a perspektivikus torzítás?

    220volt
    220volt
    2023.01.18 17:16
    Mi az a perspektivikus torzítás?

    A perspektivikus torzítás különbözik az optikai torzítástól. Az optikai torzítással ellentétben ez a jelenség nem kapcsolódik a használt objektívhez. Ugyanis a perspektíva torzítása a fényképezett témától, valamint a távolságtól, na meg nem utolsósorban a szögtől függ.

    Ha bármilyen lencsével túl közel kerülsz egy tárgyhoz, személyhez vagy épülethez, akkor az eltorzul. Állj megfelelő távolságra, és helyezd a fényképezőgépet a megfelelő szögbe, így csökkentheted, vagy küszöbölheted ki ezt a torzítást, még nagy látószögű objektívek használata esetén is. De természetesen sok olyan helyzet adódik, amikor már nem tudsz hová hátrébb lépni. Ezenkívül bizonyos körülmények között, ha elég messzire álltál a torzítás eltávolításához, a téma már túl kicsivé válik…

    Lineáris perspektíva torzulás lép fel, ha a kamerát felfelé vagy élesen lefelé irányítod az adott tárgyra. A legnyilvánvalóbb előfordulás az, ha felfelé nézel egy épületre vagy lefelé a magas épületről az utcára, és az épületek ahelyett, hogy függőlegesek lennének, befelé dőlnek. Ugyanez a hatás könnyen látható lámpaoszlopoknál vagy magas fáknál is.

    Az utófeldolgozás során a lineáris perspektíva torzulások kijavításához használhatod az Adobe Photoshop, Lightroom és más szoftverekbe épített korrigáló algoritmust. Természetesen dönthetsz úgy, hogy meghagyod a kreatív hatás kedvéért a torzulást. De a perspektíva torzulása más módon is előfordulhat, például a legtöbb képen az előtér túl nagynak tűnik a háttérhez képest. És pontatlan érzetet kelthet a fényképen, ha a dolgok egyszerűen nem jól néznek ki...

    Például a tájfotósok gyakran használják ezt a torzítást arra, hogy az előteret - mondjuk egy tó szélét - előnyben részesítsék, hogy jobban megmutassák a hegyeket és az eget a távolban. Egy másik helyzet, amellyel szembesülhetsz, az előtérben lévő objektumok torzulása, különösen a nagy látószögű objektívek használatakor. Az arcról és a fejről készült közeli kép nagynak és dominánsnak tűnhet, de ugyanakkor mulatságosnak is.

    Néhány fotós úgy gondolja, hogy teleobjektívvel „kijavítható” a perspektíva torzítás. Ez azonban nem egészen így van. Teleobjektív esetén hátrébb kell állni a fénykép elkészítéséhez, és az egész témának bele kell férnie. A perspektíva torzítása a fényképezőgépnek a tárgytól való távolságáról szól. Menj hátrébb, és egy olyan képet kapsz, amely kevesebb torzítást tartalmaz!

    Írta : Háfra Zsolt

     


    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

    A korábbi két cikkben már alaposan gorcső alá vettem az objektív torzításait és a perspektivikus torzítást. Ezúttal pedig arról írok, hogyan csökkenthetők az objektívtorzítás elfogadhatatlan következményei a megfelelő objektív kiválasztásával.

    Előfordult már veled, hogy megnézted az elkészült fotódat, és nem értetted miért lett fura a modelled arca? Nos, ez többek között az objektív torzulása miatt is történhetett.

    A travel photography egy kortalan és szinte mindig népszerű ága a fotózásnak. Éppen ezért az alábbi tippek az év bármely szakában tervezett utazásra alkalmazhatók. A nyár elmúlta nem azt jelenti, hogy már nem is lehet utazni sehova, sőt! Az ősz az egyik legjobb időszak a két-három napos, hátizsákos túrákra. Az adventi időszak közeledtével pedig a kivilágított városok szolgáltatnak csodálatos látványt és témát.  

    Korábban már elmélkedtem arról, hogy mitől lesz „PRO” egy váz, illetve mitől egy objektív. Most pedig arról fogok írni, hogy milyen termékeket válogass be mindenképp a fotós felszerelésedbe, ha profinak szeretnél tűnni, vagy azzá szeretnél válni...

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár