• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés
    Hírek, érdekességek
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Nikon
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    Hogyan előzhető meg, vagy fordítható előnyünkre egy fénykép torzulása?

    220volt
    220volt
    2023.01.18 17:48
    Hogyan előzhető meg, vagy fordítható előnyünkre egy fénykép torzulása?

    A korábbi két cikkben már alaposan gorcső alá vettem az objektív torzításait és a perspektivikus torzítást. Ezúttal pedig arról írok, hogyan csökkenthetők az objektívtorzítás elfogadhatatlan következményei a megfelelő objektív kiválasztásával.

    Mindezt szem előtt tartva, itt lenne néhány gyors tipp a torzítások megelőzésére:

     

    Kerüld az extrém nagy látószögű objektíveket!

    Minél szélesebb az objektív, annál nagyobb a torzítás. Például egy 15 mm-es objektívnek nagyobb lesz a torzítása, mint egy 24-70 mm-es gyújtótávúnak. Néha extrém nagy látószögű objektívre van szükség, és ilyenkor a torzítás elkerülhetetlen - de ha van hely hátralépni, fontold meg a különböző gyújtótávolságokat.

     

    Ne menj túl közel!

    Sok esetben ez növeli meg az optikai torzítást, és minden objektívnél fokozza a perspektíva torzításának esélyét.

     

    Légy tisztában a kompozícióddal!

    Sok olyan helyzet van, amikor elfogadható lehet bizonyos torzítás. Teljesen más eset például a nagylátószögű objektív használatával való csoportkép készítés egy sor emberről... Ha túl közel mész a csoporthoz, akkor a torzítás hatására a két szélén álló ember sokkal szélesebb tűnik majd! Tehát legyél tisztában ezzel. Állj hátrébb, és hagyj helyet a csoport körül, szükség esetén a kész képen bármikor alakíthatsz később.

     

    Használj fix 50mm-es objektíveket!

    Az 50 mm-es gyújtótávot egy remek mindenes objektívnek tekintik. Ennek jó oka van. Az 50 mm-es lencse kiválóan alkalmas portrékhoz, utcai fotózáshoz, és még sok más típusú fotózáshoz - beleértve az építészetet is. Csak elég hely kell a hátralépéshez, ha a téma nagy. Fogadd meg, és látni fogod, hogy egy 50 mm-es objektívnek gyakorlatilag nincs is optikai torzítása!

     

    Hogyan fordíthatod az objektívtorzítást az előnyödre?

    Mi van akkor, ha másképp közelítjük meg a kérdést és nem minimalizálni vagy digitálisan eltüntetni szeretnénk a korábban említett ”hibákat”, hanem előnyünkre fordítva használni? Erre is van lehetőség.

    A perspektivikus torzítás például humort jeleníthet meg a képeken. Állj közel a nagylátószögű objektívhez, hogy eltorzítsd arcvonásaid egy mulatságos fotó érdekében! A torzítást is használhatod még a perspektíva kiemelésére is, így a kép még jobban magával ragadó lesz. Olyan érzést kelthet a nézőben, hogy az alany kinyúl a képből.

    Néha érdemes kijavítani az objektív torzítását és kiegyenesíteni az összes vonalat. De néha még épületek fényképezésekor is érdemes a képen hagyni a torzítást. Lentről fotózva egy magas épület torzítja a képet, de ezzel növelheti a méretarányt. Végezetül a halszemlencse nagyszerű példa egy olyan objektívre, amely mindig torz. A halszem lencsék használata pedig nagyon szórakoztató!

    Írta: Háfra Zsolt

     


    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

    A perspektivikus torzítás különbözik az optikai torzítástól. Az optikai torzítással ellentétben ez a jelenség nem kapcsolódik a használt objektívhez. Ugyanis a perspektíva torzítása a fényképezett témától, valamint a távolságtól, na meg nem utolsósorban a szögtől függ.

    Előfordult már veled, hogy megnézted az elkészült fotódat, és nem értetted miért lett fura a modelled arca? Nos, ez többek között az objektív torzulása miatt is történhetett.

    Előbb vagy utóbb minden fotós felszerelést elér a használatból eredő por, vagy megjelennek rajtuk a különböző ujjlenyomatok, és/vagy zsírfoltok. Ezeket érdemes komolyan venni, mert képesek befolyásolni a képalkotást és akár rontani is a minőségen. Azonban nem kell megijedni a kisebb szennyeződésektől, a 220volt kínálatában találsz költséghatékony megoldásokat erre a problémára! 

    A „pro objektív” kifejezést sokat dobálják fotós körökben, de mit is jelent pontosan ez a kifejezés? Mitől lesz alkalmas egy objektív a profik számára, míg a másik inkább a hobbistáknak? 

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár