• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés
    Hírek, érdekességek
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Nikon
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    Mi az az objektívtorzítás?

    220volt
    220volt
    2023.01.18 16:06
    Mi az az objektívtorzítás?

    Előfordult már veled, hogy megnézted az elkészült fotódat, és nem értetted miért lett fura a modelled arca? Nos, ez többek között az objektív torzulása miatt is történhetett.

    Miért torzít az objektív? 

    Az objektívtorzítás vagy optikai torzítás számos különböző gyújtótávolságú objektívben előfordul - még a drága, professzionális eszközöknél is. Annak megértéséhez, hogy ez miért történik, először gondold át, mik is valójában az objektívek: ívelt üvegdarabok, amelyeknek át kell vinniük a képet a kamera érzékelőjének sík felületére. Egyszerűen fogalmazva, az optikai torzítás hatására az egyenes vonalak görbültnek tűnnek a fényképeken.

    A torzításnak van egy másik típusa is, az úgynevezett perspektivikus torzítás, amely a fényképezőgép témához viszonyított helyzetéből adódik. Ez nem az objektív okozta optikai torzítás, ezért egy másik írásban foglalkozok majd vele. Most inkább koncentráljunk az optikai torzításra, amelynek három különböző típusa létezik.

    Hordótorzítás

    A hordótorzításról akkor beszélünk, amikor a függőleges és vízszintes vonalak kidudorodnak a kép közepéből. Ezt gyakran láthatjuk a városképek széles látószögű képeiben. Természetesen nem csak a vonalak és az élek, hanem minden képpont, a középponttól távol esők is elszenvedik ezt. A hordótorzítás a legtöbb nagylátószögű objektívben és zoomobjektívben jelen van, például a 14 mm-es, 20 mm-es és 24 mm-es gyújtótávolságú objektíveknél a 14-24 mm-es és a 16-35 mm-es változó gyújtótávolságú zoomokig. A hordótorzítás mértéke nem csak az objektívtől, hanem a fényképezőgép és a fényképezett téma közötti távolságtól is függ!

     

    Tűpárna torzítása

    A tűpárna torzulása az, amikor a függőleges és vízszintes vonalak a kép középpontja felé torzulnak. Ez meglehetősen gyakori a zoomobjektíveknél, különösen a 70-200 mm-es telefotók esetében. A tűpárna torzulása leginkább a gyújtótávolság teleobjektív végén jelentkezik (például 200 mm). Csakúgy, mint a hordótorzítás, a tűpárna torzítása is a legnyilvánvalóbb az egyenes vonalakat tartalmazó képeken.

     

    Összetett torzítás

    A külföldi szakirodalom ezt a torzítást „Mustache Distortion” néven emlegeti, de mivel furán nézne ki magyarul leírva, hogy Bajusztorzítás, így a szintén elfogadott hullámos, vagy összetett torzítás kifejezést használtam. Ez a jelenség csak bizonyos objektíveknél fordul elő, és a hordó + tűpárna effektusok kombinációjából áll. Valószínűleg ez a legnehezebben kezelhető optikai torzítás, ennek az az oka, hogy a középponthoz közeli egyenesek a keret közepe felé, míg a távolabbi egyenesek a keret széle felé görbülnek. Nem csoda, hogy bonyolultnak nevezik, mivel az is. Ez leginkább a régebbi lencséknél jelentkezik, néhány régebbi, 18-35 mm-es nagylátószögű zoom esetében például már jelentős összetett torzítás jelentkezik.

    Hogyan javítható az objektív torzulása?

    Szerencsére 2023-at írunk, így az Adobe Lightroom, a Photoshop, az Exposure X6, a Luminar AI és számos más népszerű képszerkesztő már egészen egyszerűvé teszi a torzítás korrekcióját. 

    Írta: Háfra Zsolt

     


    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

    A perspektivikus torzítás különbözik az optikai torzítástól. Az optikai torzítással ellentétben ez a jelenség nem kapcsolódik a használt objektívhez. Ugyanis a perspektíva torzítása a fényképezett témától, valamint a távolságtól, na meg nem utolsósorban a szögtől függ.

    A korábbi két cikkben már alaposan gorcső alá vettem az objektív torzításait és a perspektivikus torzítást. Ezúttal pedig arról írok, hogyan csökkenthetők az objektívtorzítás elfogadhatatlan következményei a megfelelő objektív kiválasztásával.

    A „pro objektív” kifejezést sokat dobálják fotós körökben, de mit is jelent pontosan ez a kifejezés? Mitől lesz alkalmas egy objektív a profik számára, míg a másik inkább a hobbistáknak? 

    Pár héttel ezelőtt a címben olvasható kérdéssel kerültem szembe, ezért arra gondoltam, hogy segítek tiszta vizet önteni a pohárba.

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár