• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés
    Hírek, érdekességek
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Nikon
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    Az objektíveknek is van firmware-e?!

    220volt
    220volt
    2022.11.28 21:15
    Az objektíveknek is van firmware-e?!

    Pár héttel ezelőtt a címben olvasható kérdéssel kerültem szembe, ezért arra gondoltam, hogy segítek tiszta vizet önteni a pohárba.

    Ennek nyomán született meg ez, illetve a fényképezőgép firmware-éről szóló írás is. Az utóbbi talán már nem akkora mumus az átlag felhasználóknak, mivel jó pár éve a digitális fényképezők uralják a piacot, az analóg kor pedig szép lassan letűnt. Természetesen vannak műkedvelők, akik a teljesen más képivilág miatt maradtak az analógnál, és nincs is ezzel semmi baj. 

    Na, de térjünk vissza az objektívekhez, amelyek éppannyira felszoftverezett eszközök, mint egy váz. Így szinte magától adódik, hogy ezekben is található egy alap, ami megérti és végre hajtatja a vázból érkező parancsot... A gyártók előszeretettel rukkolnak elő apróbb hibákat javító és hatékonyságot növelő frissítésekkel, amelyek tartalmáról rendszeresen pontos leírást is adnak. Ezek a tükörreflexes (DSLR) és a tükör nélküli (MILC) vázakhoz használható lencsékre egyaránt vonatkozik. 

    Az objektíved aktuális alapszoftveréről a vázad menüjének megfelelő fülecskéjén lelhetsz fel információt, illetve a gyártó weboldalán is megtalálod az aktuális újdonságokat.  

    Az alábbi linkeken tudod ellenőrizni, hogy a Te objektívedhez jött-e már ki újabb verzió: 

     

    Továbbá a weboldalunkon egyes fényképezőgépek és objektívek adatlapján mi is tovább irányítunk a "Firmware frissítés" gombbal a gyártó aktuális oldalára.

    Mi kell a frissítéshez?

    A gyári objektívek frissítése viszonylag egyszerű. Le kell tölteni a megfelelő szoftvert és az update az objektívet a vázra csatlakoztatva, memóriakártyáról történik. A Sigma és Tamron termékeinek esetében viszont ehhez egy külön eszközökre van szükség. Előbbi egyszerűen Sigma USB dokkolónak hívja, míg utóbbi Tamron TAP-in Console-nak keresztelte a saját megoldását. Ezeken keresztül persze nem csak a firmware-t lehet naprakészre varázsolni, hanem az adott objektív különböző paraméterein is tudsz módosítani.  

     

     

    Az alábbi zárógondolat pedig itt is megállja a helyét és maradéktalanul igaz is: személy szerint én azoknak a táborát erősítem, akik fontosnak tartják a szoftver frissítést, de nem mindenáron! NE a megjelenés napján ess neki a műveletnek, várj pár napot, akár hetet, hogy a rejtett hibákat ki tudják küszöbölni, és a frissítés ténylegesen az előnyödre váljon. 

    Írta: Háfra Zsolt

     


    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

    Fix vagy zoom? Ez a kérdés elég sokszor elhangzik a fotósok körében, de a 220volt értékesítő kollégái is gyakran találkoznak vele.

     

    A „pro objektív” kifejezést sokat dobálják fotós körökben, de mit is jelent pontosan ez a kifejezés? Mitől lesz alkalmas egy objektív a profik számára, míg a másik inkább a hobbistáknak? 

    Néhány évvel ezelőtt a vásárlók többsége óckodott ettől, vagy nem volt vele tisztában, miért is fontos időnként updatelni a vázunkat.

    A travel photography egy kortalan és szinte mindig népszerű ága a fotózásnak. Éppen ezért az alábbi tippek az év bármely szakában tervezett utazásra alkalmazhatók. A nyár elmúlta nem azt jelenti, hogy már nem is lehet utazni sehova, sőt! Az ősz az egyik legjobb időszak a két-három napos, hátizsákos túrákra. Az adventi időszak közeledtével pedig a kivilágított városok szolgáltatnak csodálatos látványt és témát.  

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár