• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés
    Hírek, érdekességek
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Nikon
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    Fix vagy zoom objektívet válasszak?

    220volt
    220volt
    2022.12.12 09:48
    Fix vagy zoom objektívet válasszak?

    Fix vagy zoom? Ez a kérdés elég sokszor elhangzik a fotósok körében, de a 220volt értékesítő kollégái is gyakran találkoznak vele.

     

    Az általános vélekedés az, hogy a fix gyújtótávval rendelkező objektív képminősége sokkal jobb. Ez a művészeknek, videósoknak sok esetben jól jön, viszont rendezvényeken, például esküvőn, sajtótájékoztatón vagy versenyhétvégén sokkal nagyobb kényelmet ad egy zoom lencse, mivel sokszor nincs idő cserélgetni a fontos pillanatok közben. Például volt olyan versenynap a Slovakiaringen, amit egy 100-500 mm-es objektívvel abszolváltam.

    Tehát a helyzet az, hogy valójában nincs egyértelmű válasz arra, hogy melyik a legjobb. Minden a fotós igényeitől és preferenciáitól függ, viszont néha muszáj kompromiusszumokat kötni, és persze a pénztárcánk is gyakran befolyásolja ezt a döntést...

    Zoom objektívek 

    A zoom objektívek fő előnye a sokoldalúság. Egy zoom objektívet használó fotós gyorsan és megfelelően képes megkomponálni és megörökíteni egy röpke lehetőséget. Másodperceken belül ugyanarról a témáról számos különböző képkocka is rögzíthető. Előfordulhat, hogy a fix gyújtótávolságú objektív használója még mindig a megfelelő távolságot próbálja belőni. A gyorsan változó távolságú téma megörökítésére szintén előnyösebb egy zoom objektív. További előnyei közé tartozik, hogy akár kevesebb felszerelést kell magunkkal vinnünk, ugyanis egy 24-105 mm-es zoom egyszerre háromféle objektív feladatait is képes ellátni(nagylátószögű objektív, normál objektív és teleobjektív). És ez az egy olcsóbban elérhető, mint a három másik fix. 

    A 220volt kínálatában számos zoom objektív közül választhatsz a fényképezőgéped márkája szerint: 

    Fix objektívek

    Fix gyújtótávú objektívnek nevezzük azt a lencsét, amelynek gyújtótávolsága nem változtatható (azaz a látómező „rögzített”). A zoommal ellentétben a témát közelebb vagy távolabb viheti csak fizikai mozgással. Ráadásul, ha utólag szeretnénk belevágni a képbe, az ronthat a minőségen. Ugyanakkor kisebb mérettel bírnak, mint egy zoom. Képminőségük jobb, a háttérmosás és a rajzolat szebb, valamint a színhibák is kevésbé zavaróak. 

    A 220volt kínálatában számos fix gyújtótávolságú objektív közül választhatsz a fényképezőgéped márkája szerint: 

    Írta: Háfra Zsolt


    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

    Korábban már elmélkedtem arról, hogy mitől lesz „PRO” egy váz, illetve mitől egy objektív. Most pedig arról fogok írni, hogy milyen termékeket válogass be mindenképp a fotós felszerelésedbe, ha profinak szeretnél tűnni, vagy azzá szeretnél válni...

    Pár héttel ezelőtt a címben olvasható kérdéssel kerültem szembe, ezért arra gondoltam, hogy segítek tiszta vizet önteni a pohárba.

    Előfordult már veled, hogy megnézted az elkészült fotódat, és nem értetted miért lett fura a modelled arca? Nos, ez többek között az objektív torzulása miatt is történhetett.

    A korábbi két cikkben már alaposan gorcső alá vettem az objektív torzításait és a perspektivikus torzítást. Ezúttal pedig arról írok, hogyan csökkenthetők az objektívtorzítás elfogadhatatlan következményei a megfelelő objektív kiválasztásával.

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár