• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés
    Hírek, érdekességek
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Nikon
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    TOP 7+1 termék, ami nem hiányozhat egy profi fotós felszereléséből

    220volt
    220volt
    2023.01.18 17:53
    TOP 7+1 termék, ami nem hiányozhat egy profi fotós felszereléséből

    Korábban már elmélkedtem arról, hogy mitől lesz „PRO” egy váz, illetve mitől egy objektív. Most pedig arról fogok írni, hogy milyen termékeket válogass be mindenképp a fotós felszerelésedbe, ha profinak szeretnél tűnni, vagy azzá szeretnél válni...

    Nyilván egy hosszú folyamat, míg valaki hobbistávól profivá válik. Az, hogy mitől is olyan hosszú ez az út, és ki számít profinak, arra majd egy későbbi cikkben hosszabban is kitérek. Természetesen nem az eszközök tesznek egy fotóst profivá, de ha ellenszolgáltatást vársz egy fotózásért, akkor minőségi munkát kell kiadni a kezeid közül. Ehhez pedig nem kit objektívvel lát neki az ember!

     

    1. Full-Frame fényképezőgép

    A legtöbb esetben előnyt jelent az APS-C méretű szenzor, ami márkától függően 1.4x-es vagy 1.6x-os nagyítást jelent az FF-hez képest. Viszont vannak hátrányai is ennek a szenzorméretnek, amik miatt a hivatásszerű fényképészek inkább az FF-et választják. Ennek oka többek között a látószög, mivel így közelebbről is lehetőséged nyílik fotózni, ami a fotók minőségénél is számít. Természetesen pót vázra is szükség van, ami lehet akár egy alsóbb kategóriából való is. A legoptimálisabb, ha egy belépő szintű FF-es DSLR-t vagy MILC-et választ az ember fő váznak.

     

    2. Általános zoomobjektív

    Egy standard zoom szinte minden fotóstáskában megtalálható. Ezzel lényegében a legtöbb feladat elvégezhető, igaz, alaposan össze kell kapnod magad, ha valami érdekességet szeretnél vinni a képekben. Ez nem igazán a kreatív fotókhoz van, de én pont egy 24-70mm f/2.8-cal szoktam rolling fotókat készíteni, amik szerintem elég látványosak.

    3. Teleobjektív

    Egy jó 70-200mm f/2.8-on át vizslatva a világot egészen új dolgokat fedez fel a fotós. A portréktól kezdve szinte minden területen lehet vele minőségit alkotni. Nem utolsó sorban pedig méretének köszönhetően komolyabbnak hat a felszerelés! 



    4. Makroobjektív         

    Egy kiváló minőségű 100-as vagy 105 mm-es makroobjektívvel gyönyörű háttérmosás érhető el portréknál, illetve tökéletesen használható tárgyfotózáshoz és ételfotókhoz is. Természetesen makrozásra is tökéletes, az apró tárgyak, élőlények egy új dimenzióban válnak láthatóvá.

     

    5. Nagylátószögű objektív

    Egy nagylátószögű objektívvel csodálatos tájképek, illetve enterior fotók készíthetők. A gyújtótávolsága miatt kisebb helyek is nagyobbnak tűnnek, és a torzítása is kisebb, mint egy halszemobjektívnak. (pl. 14 mm L f/2.8)

     

    6. Halszemobjektív

    A halszemobjektívet viszonylag ritkán használjuk, vagyis pontosabban csak nagyon speciális esetekben kerül elő. Leginkább akkor, ha a nagylátószög már kevés. A gyújtótávolsága miatt lényegesen torzít, ez azonban nem mindig baj, sőt, sokszor előnyünkre is tudjuk fordítani, hiszen speciális képi világot kölcsönöz a fotónknak. (pl. 8-15 mm)

    7. A „játszós” objektív

    Általában ez a felszerelés legolcsóbb eleme és egyben a legkedveltebb is. Ez nem más, mint a fix 50 mm f/1.8 -as vagy f/1.4-es objektív. Az előbbi egy nagyon egyszerű felépítésű fix objektív, amelyet kedvező árfekvése miatt nagyon szeretnek a hobbisták is. A nagytesója az F/1.4 nem sokban különbözik tőle, viszont képminőségben szemmel láthatóan. Sokkal szebb színek, tűéles rajzolat, elmosott háttér teszi különlegessé a vele készült fotókat.

    +1 Fotóstáska

    Az előbb felsorolt termékek jelentős értéket képviselnek, így az ember vigyáz rá, és természetes, hogy nem dobálja őket egy szimpla hátizsákba! Kifejezetten fontos egy olyan fotóstáskát választani, ami gyorsan hozzáférhetővé teszi az aktuálisan szükséges eszközt/pótakkut. A súlyelosztás miatt a legjobb választás egy fotós hátizsák, viszont akadnak helyzetek, amikor egy oldaltáska/orvosos táska a legkézenfekvőbb. Nyilván ez attól is függ, hogy éppen milyen terepen dolgozik az ember.

    Írta: Háfra Zsolt

     


    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

    Előbb vagy utóbb minden fotós felszerelést elér a használatból eredő por, vagy megjelennek rajtuk a különböző ujjlenyomatok, és/vagy zsírfoltok. Ezeket érdemes komolyan venni, mert képesek befolyásolni a képalkotást és akár rontani is a minőségen. Azonban nem kell megijedni a kisebb szennyeződésektől, a 220volt kínálatában találsz költséghatékony megoldásokat erre a problémára! 

    Néhány évvel ezelőtt a vásárlók többsége óckodott ettől, vagy nem volt vele tisztában, miért is fontos időnként updatelni a vázunkat.

    Pár héttel ezelőtt a címben olvasható kérdéssel kerültem szembe, ezért arra gondoltam, hogy segítek tiszta vizet önteni a pohárba.

    Az idei évben számos újdonság jelent meg a MILC-ek között, ugyanakkor ebben a listában találhatsz majd olyan vázat is, amely nem 2022-ben került a boltok polcaira. Ennek oka a line up-ban betöltött szerepe és a fontos tulajdonságai.

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár