• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés
    Hírek, érdekességek
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Nikon
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    TOP9: A fotósok legrosszabb rémálmai

    220volt
    220volt
    2023.02.22 15:49
    TOP9: A fotósok legrosszabb rémálmai

    Mint minden szakmának, így a fotózásnak is vannak olyan pillanatai, amiért az ember imádja ezt csinálni. De vannak olyan pillanatok is, amikor az ember az egészet a pokolba kívánja. Egy apró figyelmetlenség is elég, hogy az év képéből totális katasztrófa legyen...

    Az alábbi cikk a személyes rémálmaimról szól. Ezek között akad olyan, amin egy kis humorral gyorsan túl lehet lendülni, de van, ami miatt több napig is képes voltam álmatlanul forgolódni...  Amikor még kezdő az ember, akkor úgy van vele: „Áááá, ezek velem úgy sem történhetnek meg!” Majd minél többet fotózik, szépen lassan ráeszmél, hogy nagyon is megtörténik a baj.

    Ez alól én sem vagyok kivétel, bár az idő múlásával ugyan szépen lassan rájöttem, hogyan tudom leredukálni a számomra necces szituációk számát, mégis akad olyan helyzet, ami felett nincs hatalmam. Ezek egy része szerencsére még nem történt meg velem, így a legtöbb, amit tehetek, hogy alaposan felkészülök. Nézzük is meg, mik azok, amiktől leginkább tartok a munkavégzés során!

     

    1. Fényképek elvesztése

    Ha több kártyával dolgozik az ember, akkor bizony előfordulhat, hogy az egyiket nem menti le, és a formatálás után döbben rá, hogy azok bizony még kellettek volna. Ez elkerülhető egy kis odafigyeléssel, de az már sokkal nagyobb probléma, ha a komplett munkásságod (archivumod) veszik oda. Mindig legalább két különböző helyen lévő merevlemezen vagy felhőben tárold a fájljaidat!

     

    2. Felszerelés elejtése/ellopása

    Ez a pont magáért beszél. Mindig legyen a fényképezőgépen nyakpánt vagy csuklópánt, ezzel tudsz védekezni az ellen, hogy valaki kiveri a kezedből a géped, vagy éppen a városi forgatagban kikapja belőle és elszalad vele. Természetesen a táskát sem szabad őrizetlenül hagyni, vagy 1 méternél távolabb menni tőle, mert az is veszélyfaktort rejt magában.

     

    3. Otthon felejtett tartozékok

    Az egyik legrosszabb szituáció, amikor a fotózás közepén jössz rá, hogy a merülőfélben lévő akkumulátorod helyett nincs nálad másik. Ugyanez a szituáció a tartalék memóriakártyával, vagy éppen az állvány gyorscseretalpjával... Egy kis odafigyeléssel és higgadtsággal mindez kivédhető!

     

    4. Megzavarnak fotózás közben

    A fotózás kellős közepén odajön valaki kérdezősködni vagy megkérni, hogy készítsek róla is egy képet. Általában pontosan megtervezem, hogy hova megyek és milyen képeket fogok készíteni, és milyen sorrendben. Ez különösen igaz, ha a tesztek képanyagáról van szó, mert így rengeteg időt meg tudok spórolni magamnak. Ha ezt valaki félbeszakítja, az alaposan meg tud zavarni, és nem mindig kezelem jól az ilyen helyzeteket. Persze, értelmes kérdésekre mindig szívesen válaszolok, és ha tudok vele segíteni, akkor megosztom a tapasztalataimat is.


    5. Nem találsz egy fontos kiegészítőt, amit beraktál a táskába

    Ha túl vagy az egy váz, két kit objektív szinten, akkor könnyen előfordulhat veled is, hogy a hatalmas, sok kis rekeszt tartalmazó táskában valami elveszik. Keresgélés közben pedig azon gondolkozol, hogy milyen jó „élete” lehet Narniában...

    6. Rossz természetű modell

    Szeretek olyan emberekkel dolgozni, akiket nem kell különösebben pózoltatni vagy noszogatni ahhoz, hogy megnyíljon a fotózás alkalmával és a legjobb formáját hozza. Nyilván minden tanulható és természetesen sok múlik a fotós lelkiállapotán és kisugárzásán is!

    7. Rossz időjárás

    Az időjárásra nincs ráhatásunk, viszont fel tudunk készülni rá. Többször megesett már, hogy egész versenyhétvégén szakadó esőben álltam egy-egy versenypálya mellett. Nem éppen komfortos érzés, de fel voltam készülve rá, így nem ért meglepetés.


    8. Elszalasztani egy megismételhetetlen pillanatot

    Legyen szó esküvő fotózásról vagy éppen motorsportról, a legtöbb pillanat nem játszható újra, mint a GTA-ban... Figyelni kell, nincs mese! Munka közben nem a telefonunkat nyomkodjuk, hanem a témára „fókuszálunk”. Szó szerint!

     

    9. Ráeszmélni, hogy végig alacsony JPEG-ben fotóztál, mikor RAW fájlra lett volna szükséged

    Ez leginkább akkor fordulhat elő, ha nem csak te használod a fényképeződ és nem csekkoltad le a beállításokat... Éppen ezért minden projekt előtt ellenőrizni kell a paramétereket.

    A tapasztalt profikkal és a kezdőkkel egyaránt megeshetnek a felsorolt szituációk, bár az újoncnak valószínűleg sokkal több „rémálomhelyzete” lesz - de ez csupán a tapasztalatokon és a tanuláson múlik! Nagy részük kiküszöbölhető és csökkenthető a valószínűségük, pusztán fel kell készülni rá.

    Írta: Háfra Zsolt


    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

     

    Korábban már elmélkedtem arról, hogy mitől lesz „PRO” egy váz, illetve mitől egy objektív. Most pedig arról fogok írni, hogy milyen termékeket válogass be mindenképp a fotós felszerelésedbe, ha profinak szeretnél tűnni, vagy azzá szeretnél válni...

    Napjainkban még mindig jellemző a vlogolás térhódítása, ennek oka, hogy egy videóblogban igazán kiteljesedhet kreativitásod és így tudod legjobban átadni üzeneted.

     

    Előbb vagy utóbb minden fotós felszerelést elér a használatból eredő por, vagy megjelennek rajtuk a különböző ujjlenyomatok, és/vagy zsírfoltok. Ezeket érdemes komolyan venni, mert képesek befolyásolni a képalkotást és akár rontani is a minőségen. Azonban nem kell megijedni a kisebb szennyeződésektől, a 220volt kínálatában találsz költséghatékony megoldásokat erre a problémára! 

    Pár héttel ezelőtt a címben olvasható kérdéssel kerültem szembe, ezért arra gondoltam, hogy segítek tiszta vizet önteni a pohárba.

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár