• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés
    Hírek, érdekességek
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Nikon
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    TOP5 látványos fotós trükk, fillérekből!

    220volt
    220volt
    2023.05.17 09:58
    TOP5 látványos fotós trükk, fillérekből!

    Manapság oly sok inger ér az interneten és annyi látványos fotó lelhető fel a közösségi médiában, hogy igencsak nehéz kitűnni. Így elengedhetetlen, hogy fotósként néha új ötletekkel és technikákkal kísérletezz!

    Olyan képek készítése érdekel, amelyek mind vizuálisan, mind esztétikailag kiemelkednek a többi közül? Néha az egyetlen módja annak, hogy egy kép „kikiabáljon a sorok közül”, ha szokatlan dolgokhoz nyúlsz. Ennek számos módja van, az objektív elé helyezett üvegtől a fura megvilágításig. Ráadásul néhány kreatív ötlet már fillérekből kivitelezhető... Itt van néhány trükk, amelyekkel érdekessé teheted fotóidat.

     

    Színes üveg

     Nagyon kézenfekvő, mégsem gondolnánk, hogy mennyit is jelent. Korábban természetfotósoknál láttam, de a portréknak is kimondottan látványos hatást ad. Igaz, hogy gyenge minőségű üveg negatívan befolyásolhatja a képminőséget, mégis vizuálisan megváltoztat mindent. Különleges fényeffektusokat hozhatsz létre, játszhatsz a tükröződésekkel az üvegen, vagy éppen kiemelheted a kép különböző részeit.

     

    Hosszú záridő

    A hosszú záridő használata egy remek technika a kreatív fotózásban. A természetes fény, az állandó fény és a vaku megvilágítás kombinálásából különleges képi világ érhető el. Egyszerűen állítsd az expozíciót 1/125-ödnél kisebbre, míg a szinkronizálást a második redőnyre. Így számos dolog megnyílik: játszhatsz a fénymintákkal, az árnyékokkal és még sok minden mással. A kulcs az, hogy megtudd, hogy mit kell mozgatni, és mit kell statikusan a felvételen tartani. Továbbá egy állvány elengedhetetlen a legtöbb ilyen felvételhez.

     


    Zseblámpák

    Ez kéz a kézben jár a hosszú expozíciós technikával. Kezdetnek jó lehet bármilyen zseblámpa, aminek fókuszálható a fénye. Kimondottan erre a célra fejlesztett a BitLighter különböző eszközöket, viszont ezeknek az ára nem éppen a filléres kategóriába esik. Szerencsére azonban számos olcsóbb megoldás is elérhető, például lakásfelújítási üzletekben. Ha fényképezési célra vásárolsz zseblámpát, akkor ügyelni kell a teljesítmény változtatására és a fénysugár fókuszálására. Utóbbihoz elengedhetetlenek az úgynevezett barndoor-ok, amelyek tulajdonképpen fényterelők. A másik hasonló árkategóriában lévő fényforrások az RGB-s lámpák, amellyekkel ehhez hasonló látványos képek készíthetők. Ezek közül az Ulanzi LED lámpáit többször is próbáltuk.



    Tükrök

     Mi az a tükör? Lényegében ez egy erősen tükröződő felület. Mit csinálnak az ilyen felületek? Tükrözik a fényt. A tükrök használatának az a szépsége, hogy optikai vetítőként működhetnek, rendkívül éles fényt adva kemény élekkel, miközben piszok olcsók!

    Amikor tükrökkel dolgozol, ügyelned kell arra, hogy milyen fénnyel világítod meg őket. Erre az egyik legjobb opció az úgynevezett Fresnel lencse, ami koncentrálja a fénysugarat, így csak azt világítod meg, amit kell, semmi mást. A tükör használatának egyetlen hátránya, hogy nagyon megbonyolítja a dolgokat. Képesnek kell lenni szabályozni a távolságot a téma és a tükör, valamint a fényforrás és a tükör között.

     

    Szélgép

    Míg egy professzionális, fényképezéshez használható szélgép ára csillagászati összeg, addig egy egyszerű ventilátor már pár ezer forintból beszerezhető. A másik hasznos eszköz a levélfúvó, igaz, ez sem olcsó, viszont erősebb és irányított széllökéseket lehet vele előállítani. Portréfotók esetében a szél kiválóan alkalmas drámai hatás vagy mozgás hozzáadására!

     


    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

    A kompozíció mellett a megfelelő expozíciós értékek kiválasztása is elengedhetetlen a látványos fényképek elkészítéséhez. Ennek eléréséhez meg kell érteni a fénymérés működését és a fényképezőgép beállításainak vezérlését.

    Korábban már elmélkedtem arról, hogy mitől lesz „PRO” egy váz, illetve mitől egy objektív. Most pedig arról fogok írni, hogy milyen termékeket válogass be mindenképp a fotós felszerelésedbe, ha profinak szeretnél tűnni, vagy azzá szeretnél válni...

    Előbb vagy utóbb minden fotós felszerelést elér a használatból eredő por, vagy megjelennek rajtuk a különböző ujjlenyomatok, és/vagy zsírfoltok. Ezeket érdemes komolyan venni, mert képesek befolyásolni a képalkotást és akár rontani is a minőségen. Azonban nem kell megijedni a kisebb szennyeződésektől, a 220volt kínálatában találsz költséghatékony megoldásokat erre a problémára! 

    Néhány évvel ezelőtt a vásárlók többsége óckodott ettől, vagy nem volt vele tisztában, miért is fontos időnként updatelni a vázunkat.

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár