• AKCIÓK
 • FOTÓS OKTATÁS
 • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
 • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
 • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
 • HÍREK, TESZTEK
 • BEMUTATÓTERMÜNK
 • GY.I.K.
 • KAPCSOLAT
 • Kategóriák
  törlés
  Tesztjeink
  Akciókamera és drón
  Állvány és gimbal
  Audió
  Bang & Olufsen
  Canon
  Fotós eszközbérlés
  Fujifilm
  GoPro
  Legújabb tesztek
  Objektív
  Objektívszűrő
  Olympus
  OM SYSTEM
  Panasonic
  Segítség vásárláshoz
  Sigma
  Sony
  Tamron
  Távcső
  Szűrés törlése

  Canon EOS R7 teszt – Ez a Canon legjobb APS-C szenzoros váza?!

  220volt
  220volt
  2022.08.10 14:10
  Canon EOS R7 teszt – Ez a Canon legjobb APS-C szenzoros váza?!

  A Canon 2022 májusában jelentette be az APS-C szenzorral szerelt EOS R10-et és az R7-et, valamint azt az RF-S rendszert, amely tükör nélküli kamerák és objektívek új sorozatát foglalja magában.

  Természetesen a belépőszintű R10-ről is érkezik majd egy hosszabb írás, de most elsőként az R7-et szeretném górcső alá venni. Ugyan a gyártó hivatalosan nem jelentette ki, hogy jelenlegi tesztalanyom a méltán népszerű 7D Mark II (DSLR) utódja, de a megnevezés és felépítés nem hagy kétséget bennem efelől. Arról nem is beszélve, hogy egy robusztus és gyors fényképezőgéppel állunk szemben, amelyet sport- és vadfotózásra teremtettek. 

  A két vázzal egyidőben dobták piacra az RF-S rendszert, amely az APS-C méretű szenzorral szerelt vázakhoz készült objektíveket tartalmazza. A bajonett megegyezik az RF rendszerével, így bármelyik RF bajonettes objektív használható vele adapter nélkül. Igaz, így a gyújtótáv 1.6-tal nő (értsd: a 70-200 mm-es objektívből a gyakorlatban 112-320 mm-es lesz). Fordított esetben is működik a rendszer, például egy Full-Frame-s EOS R vázon is működnek az RF-S objektívek.

  A két kit objektív és egyben az RF-S rendszer első két üdvöskéje az RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STM, amely az R10 kit objektíveként került a boltok polcaira és az RF-S 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM szuperzoom, amely mindkét új APS-C MILC alapobjektíveként vezetik be.

  Na, de nézzük, hogy mit is tud az EOS R7!

  A Canon EOS R7 felépítése

  Az R7 abból a szempontból is egy üde színfoltja a Canon palettájának, hogy egy teljesen új kialakítást vezettek be vele a piacra. A formája kissé hasonlít egy R6-ra, csak kompaktabb, egészen pontosan 132x90x92 mm és 612 gramm, ami az akkumulátorral és kártyával értendő. Továbbá van benne több olyan vezérlő, amelyet korábban még egyik vázon sem láthattunk. Például a váz hátulján található tárcsa, amely körülöleli az AF joystickot. A fogása és ergonómiája viszont biztosan ismerős lesz a gyártó valamelyik korábbi modelljét használó fotós számára. Továbbá az sem utolsó szempont, hogy egészen szélsőséges viszonyok között is stabil működésre képes.

  Szemből nézve egyből feltűnik a bajonett melletti új AF/MF tárcsa, amely nagyon hasznos, tekintve, hogy néhány RF objektívnél már nincs fizikális kapcsoló, hanem a menüből kell állítani. A másik szembeötlő dolog, hogy az R7 nem rendelkezik beépített vakuval.

  Felülről nézve meglehetősen egyszerűnek tűnik, olyannyira, hogy a felső státuszkijelzőt is „elfelejtették odarajzolni”. Helyette egy hagyományos módválasztó tárcsát kapott és az on/off tárcsát sem gondolták túl. Az exponáló gomb mögött egy vezérlőtárcsa található, ami praktikus. Hátrébb még további két gomb helyezkedik el. Első ránézésre olyan érzésem volt, mintha csak úgy oda lennének szórva azok a gombok és kapcsolók, aztán elkezdtem használni és minden értelmet nyert. Nagyon is ki van az találva, hogy miért vannak ott, ahol...

  Az R7 tetejére egy TTL vakupapucs került, amely kiegészítő csatlakozósorral is rendelkezik. Ez azért különleges, mert ezen az extra érintkezősoron keresztül hang és energiaátvitel is megvalósul, így külső mikrofon, lámpa stb. csatlakoztatása is lehetséges belső akkumulátor vagy további kábelek nélkül, valamint közvetlenül a fényképezőgép menürendszeréből vezérelhetők ezek a kiegészítők.

  A vakupapucs mérete természetesen megegyezik a Canon szabványos méretével, így minden régebbi tartozék használható vele, viszont azok esetében nem áll fent az időjárásállóság, így szükség van az új ER-SC2 vakupapucs fedél. A nem is olyan régen bejelentett külső puskamikrofon (Canon DM-E1D) és a Speedlite vakujeladó (Canon ST-E10) viszont teljesen kompatibilis vele.

   A hátulja szintén szellősre sikerült, ráadásul kapott egy második függőleges tárcsát is, amely körülveszi a fényképezőgép hátulján található AF joystickot. Ez egy új kialakítás, de már az első napokon világossá vált, hogy sokkal felhasználóbarátabb, mint az EOS R érintésérzékeny sávja. A négyirányú vezérlőjének sarkalatos pontjai személyre szabhatók. A középpontban pedig szokás szerint a 7.5 cm átmérőjű, 1.62 millió ponttal rendelkező, változtatható szögű és érintésérzékeny kijelző található. Az EVF-ben egy 2.36 millió képpontos OLED panel található, amely már egy bevált alkatrész a Canon MILC-ekben.

  A belsejében egy 32.5 MP-es CMOS-érzékelő bújik meg, amely egy korábban már használt (Canon EOS 90D) alkatrésznek a felfrissített verziója. Ez a legújabb „Digic X” processzorral kombinálva gyorsabb sorozatfelvételt tesz lehetővé, mint korábban bármelyik hasonló felbontással bíró termék.

  A Canon EOS R7 csatlakozói és tápellátása

  Szokott módon a markolat oldalában, egy ajtócska mögött található az UHS-II SD kártyák befogadására alkalmas iker slot. A kettős kártyafoglalat egy hatalmas előny, mivel így különböző mentési lehetőségek közül lehet választani. Például az egyikre menthetünk csak RAW-ot, a másikra csak JPG-t. 

  Az EOS R7 az R5-höz és az R6-hoz hasonlóan a nagyteljesítményű LP-E6NH akkumulátort használja, amely egy 2130 mAh-ás, 16 Wh-s és 7.2V-os egység. A gyári adatok szerint egyetlen feltöltéssel 660 felvételre képes, kereső használatával pedig 380 készíthető. Energiatakarékos módban ezeket a számokat 770/500-ra növelheti. A váz bal oldalán négy műanyag ajtócska mögött kaptak helyet a portok. A mikrofon, távkioldó és fülhallgató csatlakozó mellett található még egy Micro HDMI és egy USB-C is. Utóbbi támogatja a powerbankról történő töltést is működés közben.

   

  A Canon EOS R7 képminősége

  Ami a képminőséget illeti, 32 megapixeles képeket rögzíthetsz 6960×4640 pixeles JPEG-ként, HEIF vagy 14 bites RAW formátumban. Ez a méret több mozgásteret biztosít a vágáshoz vagy utómunkákhoz. Emellett elég gyors ahhoz, hogy bármilyen sebesen mozgó témát lencsevégre tudjunk kapni. Ez a sport és a vadon élő állatok kedvelőinek különösen jó hír, mivel az R7 a munkatempóval sem fukarkodik, akár 224 JPEG vagy 51 RAW felvételt tud készíteni 15 képkocka/másodperc sebességgel, mechanikus zárral, amely hatalmas előrelépés a 7D II 10 képkocka/mp-hez képest. Teljesen elektronikus zárral akár 126 JPEG vagy 42 RAW képet is tud 30 képkocka/másodperc sebességgel. Emellett az R7 rendelkezik egy elektronikus RAW sorozatfelvételi lehetőséggel is, amely 30 képkocka/másodpercet kínál, és egy fél másodperces pre-shot puffert is lehetővé tesz, így nem maradsz le arról a pillanatról, amikor mondjuk egy madár elrugaszkodik a talajról. Fontos azonban kiemelni, hogy ezeknek az értékeknek a kiaknázásához elengedhetetlen a megfelelően gyors UHS-II-es kártya!

   

  váz:Canon EOS R7, objektív:Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USM, záridő: 1/100, rekesz: f/9, ISO: 100, fókusztávolság: 100 mm

  A szárazabb számok után jöjjön a szemmel látható eredmény. Egyszerűen imádom a színeit, a klasszikus Canon árnyalatokat, a dinamikatartomány pedig zseniális. A RAW fájlok rengeteg adatot tartalmaznak, ez pedig az utómunkánál elengedhetetlen.

  Ami az ISO érzékenységet illeti (100-32 000), szerintem ebben a kategóriában nem várhatunk el többet! A Canon korábbi APS-C zászlóshajójánál a 7D Mark II-nél (DSLR) már ISO 800-nál érkeztek a gondok, addig az R7-nél csak ISO 3200-nál kezdenek elmosódni a részletek. Ez szerintem egyáltalán nem rossz, tekintve, hogy némelyik drágább FullFrame váz esetében is fennáll ez a jelenség.

  Az EOS R7 egyik nagy tulajdonsága a vázba épített képstabilizátor, amely akár hét fokozatig képes kompenzálni a fényképezőgép rázkódását, ha optikai stabilizátorral rendelkező objektívvel kombinálják. Az autofókusz rendszere ugyanaz a Dual Pixel CMOS AF II, amely az R10-ben, viszont ez elhagyja a különálló arc/követő élességállítási módot, ehelyett lehetővé teszi a követés bekapcsolását az AF-terület vagy zóna módok bármelyikének használatakor. Ez azt jelenti, hogy megválaszthatod, hogyan indítsd el a követést egy olyan AF-cél segítségével, amely jól illeszkedik a fényképezni kívánt témához. Az AF területek között most három testreszabható AF zónát találsz, amelyek mérete és alakja állítható.

  Ezenkívül az EOS R7 rendelkezik a Canon jelenlegi csúcsmodelljétől, az EOS R3-tól örökölt témafelismerési módokkal, amelyek lehetővé teszik az emberek, állatok vagy járművek megkülönböztetését. Tekintettel az R7 FSI-CMOS érzékelőjének lassabb kiolvasására, nem feltétlenül kapjuk ugyanazt az AF-teljesítményt, mondjuk ezt nem is várhatjuk el tőle.

   A Canon EOS R7 tesztje során használt objektívek

  A Canon Magyarországnak köszönhetően kedvemre válogathattam az objektívek közül. Így, hát az RF 85mm f/2 Macro IS STM-re esett a választásom, mert szerettem volna megnézni a képminőséget egy nagyfényerős fix objektívvel. Az RF 70-200mm f/4L IS USM-et stúdió körülmények között használtam csak. A tesztképek között látható stúdió portrét és tárgyfotót ezzel készítettem.

  A Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USM-et dedikálva a versenypálya mellé hoztam el a tesztidőszak végére, ugyanis alkalmam nyílt egy privát versenyautó tesztet végig fotózni Monzában. Az objektívekről külön nem szeretnék ódákat zengeni, mivel mindegyikhez volt már szerencsém. 

  A Canon EOS R7 videós tulajdonságai

  Az R7 videós tulajdonságai jobbak az R10-hez képest, sőt a korábbi, szintén 32.5 MP-es érzékelőt használó kamerákhoz képest is. A legnagyobb előnye (amellett, hogy képes az érzékelő teljes területét felhasználva túlmintavételezett 4K/30fps-ig rögzíteni) az, hogy alulmintavételezett (valószínűleg sorátugrott) UHD 4K felvételre is képes, akár 60fps-ig.  

  A 4K/60 fps felbontásnál a váz már erősen croppol, ugyanis 1.81-szeres kivágást alkalmaz az érzékelő meglévő 1.6-szoros kivágásán felül a teljes képkockához képest. Ez hasznos tud lenni, ha távoli vagy kisebb tárgyak megörökítése a feladat, viszont sok fényre lesz szükség hozzá, mivel az érzékelő mindössze negyedét használja. Gyengébb fényviszonyok mellett már erősen zajosodhat a felvétel.

   

  Az R7 képes 10 bites felvételek rögzítésére is C-Log 3 profilban, amelyet úgy terveztek, hogy megtartsa a dinamikát a szín (és a fényerő) terén. Ez a vázba épített stabilizátorral, a fejhallgató-csatlakozóval és a meglehetősen tisztességes videó AF-fel kombinálva egy minden fronton erős vázzá teszi.  A Canon EOS R7 pozitívumai

  • Két SD kártya slot
  • Időjárásálló kialakítás
  • Akár 30 kép/sec sorozatfelvétel
  • Szenzor stabilizálás (akár 7 lépés)

  A Canon EOS R7 negatívumai

  • Hiányzó felső státuszkijelző

  A Canon EOS R7-ről röviden

  A személyes véleményem, hogy az EOS R7 a Canon egyik legjobb MILC fényképezőgépe lett. Az ár-érték aránya, a tudása és a legfrissebb technológia használatának köszönhetően egy olyan vázat alkottak, amely APS-C méretű szenzora miatt a vadvilág vagy az autósport szerelmeseinek tökéletes választás lehet, akár félprofi szinten is. Kimondottan ergonomikus a kialakítása és szinte bármilyen paramétert könnyen és gyorsan lehet állítani rajta, annak érdekében, hogy ne maradj le semmiről!

  Tesztképek

  Írta és a felvételeket készítette: Háfra Zsolt

  A termékekért köszönet a Canon Magyarországnak!

  Ha hasznosnak találtad a cikket, akkor oszd meg ismerőseiddel, vagy írd le tapasztalataidat, kérdéseidet a kommentmezőbe.

  A Canon az utóbbi időben sorra lepi meg célközönségét a jobbnál jobb és fejlettebb technológiát felvonultató újdonságaival. Most azonban az R10-zel még önmagát is túlszárnyalta...

  A Canon 2018 szeptemberében mutatta be az EOS R -t, az első Full Frame méretű szenzorral ellátott MILC gépét, amely az EOS RP megjelenéséig egyedül hordozta ezt a technológiát.

  Néhány évvel ezelőtt a vásárlók többsége óckodott ettől, vagy nem volt vele tisztában, miért is fontos időnként updatelni a vázunkat.

  Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
  bezár