• AKCIÓK
 • FOTÓS OKTATÁS
 • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
 • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
 • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
 • HÍREK, TESZTEK
 • BEMUTATÓTERMÜNK
 • GY.I.K.
 • KAPCSOLAT
 • Kategóriák
  törlés
  Tesztjeink
  Akciókamera és drón
  Állvány és gimbal
  Audió
  Bang & Olufsen
  Canon
  Fotós eszközbérlés
  Fujifilm
  GoPro
  Legújabb tesztek
  Objektív
  Objektívszűrő
  Olympus
  OM SYSTEM
  Panasonic
  Segítség vásárláshoz
  Sigma
  Sony
  Tamron
  Távcső
  Szűrés törlése

  Canon EOS R8 teszt - Kompakt hibrid fényképezőgép kezdőknek

  220volt
  220volt
  2023.05.27 18:48
  Canon EOS R8 teszt - Kompakt hibrid fényképezőgép kezdőknek

  A 2023 februárjában bemutatott Canon EOS R8 egy fejlett technológiával rendelkező kompakt méretű MILC fényképezőgép, amely elsősorban a kezdőket és a haladókat célozza meg pénztárcabarát árával.

  A Canon kezdő és rajongóbarát tükör nélküli fényképezőgép kínálata az EOS R8 bejelentésével egy kicsit zsúfoltabbá vált. Belépő szintű státusza ellenére a Full-frame szenzoros R8 technológiát kölcsönzött néhány nagyobb testvérétől, például az R6 Mark II-től. Rengeteg fejlett funkciót kapott, beleértve a vágatlan 4K videót és az intelligens autofókuszt.

  Az R8 közvetlenül az EOS RP és az EOS R6 Mark II között helyezkedik el a Canon belépő szintű kínálatában. Megközelítőleg az EOS R7 ársávjában mozog, ami egy APS-C szenzoros kamera... Az újdonság pontosan ugyanazt az érzékelőt tartalmazza, mint a drágább R6 Mark II, ez azt jelenti, hogy az R6 Mark II érzékelő előnyei átcsapnak ebbe a viszonylag megfizethető vázba. Érdemes kiemelni, hogy ez nem egy rétegelt, vagy hátsó megvilágítású (BSI) érzékelő. 

  Az R8 az R sorozat első olyan váza, amelyben már csakis elektronikus redőny található, mechanikus nem. Ehelyett egy elektronikus első redőnyt és egy elektronikus redőnyt használ, ezek másodpercenként hat képkocka (fps), illetve akár 40 képkocka/mp sebességre képesek. Nincs a fényképezőgépbe beépített képstabilizátor (IBIS).

  A Canon EOS R8 felépítése

   A váz nagyon közeli mása az EOS RP-nek, hasonló mérettel (132.5 x 86.1 x 70mm) és tömeggel (461 g akkumulátorral és SD-vel). Az R8-at felülről nézve úgy tűnik, hogy a Canon fényképezőgépek kezelőszerveinek elrendezése nagyjából azonos, esetünkben szinte teljesen megegyezik az EOS R6 Mark II-vel.  A be- és kikapcsolás átkerült a markolat oldalára, míg a régi bekapcsológomb az új fotó/videó hibrid kapcsolójává vált. Ezen kívül két felső vezérlőtárcsa, az üzemmódválasztó tárcsa, az M-Fn gomb és a felvétel gomb található meg.

  Az R8 elektronikus keresője 120 képkocka/mp frissítési sebességgel és a Canon OVF-asszisztensével dolgozik, amely az optikai keresők megjelenését hivatott utánozni, hogy egy kicsit könnyebb legyen az átállás a DSLR fényképezőgépekről. Felbontása 2.36 millió pixel.

  Az R8 hátsó kezelőszervei viszont eltérnek az R6-tól, inkább az RP-re hajaznak. Hiányzik ugyanis a forgatható tárcsa és a joystick. Noha ezek elhagyása sajnálatos, a Canon csökkentett elrendezése továbbra is hihetetlenül működőképes, a fókusz továbbra is könnyedén menedzselhető az érintőképernyős kezelőszervekkel. A 7.5 cm átmérőjű forgatható és kihajtható LCD, amely érintésérzékeny és 1.62 millió pixel felbontással bír. 

  Az egyetlen terület, ahol ez a kamera valóban „bukik”, az az egyetlen SD-kártyanyílás. Jóllehet, látjuk a logikát abban, hogy csak egyetlen slotot használunk, hogy megkülönböztessük az R8-at az R6-tól, mégis sajnálatos, hogy más márkák kisebb és hasonló árú kameráiban már természetes a második slot.

   

  A Canon EOS R8 csatlakozói és tápellátása

  Az EOS R8 az 1040 mAh-ás, 7.2V-os és azt az LP-E17 lítium-ion akkumulátort használja, amely korábban már számos DSLR és M szériás MILC áramellátásáért felelt. Gyári adat szerint egy töltéssel 370 felvétel készíthető vele a hátsó képernyő használatakor, és meglehetősen kevés, 220 fotó a keresőn keresztül.

  Az energiaforrás mellett található az egyetlen UHS-I-es SD kártya foglalata. A váz bal oldalán lévő műanyag ajtók mögött kapott helyet egy USB-C és egy micro HDMI foglalat, egy 3.5 mm-es mikrofon és a távkioldó csatlakozója. Továbbá vezeték nélküli csatlakozási lehetőség is rendelkezésre áll, gondolok itt a beépített WiFi modulra és a Bluetooth 4.2-re.

   

  A Canon EOS R8 képminősége

   Ami a képminőséget illeti, 24 megapixeles képeket rögzíthetsz vele 6000×4000 pixeles JPEG-ként, HEIF-ként vagy 14 bites RAW formátumban, illetve a C-RAW is elérhető, akárcsak az R6 Mark II esetében. A Digic X képfeldolgozó processzor az R6-ban, R5-ben és 1D X Mark III-ban már szintén bizonyított. 

  Az EOS R8 által készített képek kiválóak. Élesek és még a JPEG-ek is sok adatot tartalmaznak, miközben a Canon népszerű színtartományát mutatják. Azok számára, akik egy kicsit többet szeretnének játszani a képeikkel, az ebből a Canon érzékelőből származó RAW-fotók fantasztikus szintű dinamika tartományt és színt biztosítanak az utómunkához, és azt tapasztaltam, hogy sok-sok részlet visszanyerhető, főleg az árnyékokban és a csúcsfényekben.

  Az ISO-érzékenység 100-102 400 tartományban mozog, amely 50-204 800-as tartományra bővíthető. Ez a gyakorlatban azt jelenti - ami a tesztképeken látható is -, hogy a gép nagyon jól viselkedik gyenge fényviszonyok között is 

  A trendnek megfelelően az R8 is kihasználja a Canon felső kategóriás modelljeinek autofókuszos fejlesztéseit, mind állókép-, mind videós alkalmazásokhoz. Például megkapta a Canon lenyűgöző Dual Pixel CMOS AF-jét a kiváló autofókuszért videózás közben. Az R6 Mark II-ben kiadott új autofókusz funkciók pedig az R8-ra is átkerülnek... 

  A Canon Dual Pixel CMOS II autofókusz továbbra is az egyik legjobb rendszer, az R8 pedig fel lett vértezve a legújabb témafelismeréssel és követéssel is, képes pontosan pásztázni az emberek és állatok fejét, arcát és szemét, ideértve a kutyákat, macskákat és a madarakat is.

  A lovakat szintén (sőt, a zebrákat is!), valamint járművek, autók, kerékpárok, repülőgépek, vonatok és helikopterek esetében is meggyőzően működik. Összesen 4897 különböző AF-pont érhető el, ami szintén elképesztő adat, ez 999 különböző AF-zónát takar.

  Canon EOS R8, Canon RF 70-200mm F4 L IS USM, 1/160, f/6.3, 120 mm, ISO 8000

  A Canon EOS R8 tesztje során használt objektívek

  A Canon Magyarországtól a vázzal kitben kapható RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STM-et és egy Canon RF 70-200mm f/4L IS USM-et, valamint egy Canon RF 50mm f/1.8 STM-et kértem el a tesztidőszakra.

   

  R8 vagy R7?

  Meglepett, amikor megláttam az EOS R8 váz közel 750 000 Ft-os árcéduláját, tekintve, hogy az APS-C érzékelővel ellátott EOS R7 665 000 Ft-ba kerül.

  Van néhány lényeges különbség ezek között, amelyek így vagy úgy befolyásolhatják a döntést. Az első és talán a legnyilvánvalóbb az érzékelő mérete. Mint említettem, az R8 egy Full-Frame kamera, míg az R7 egy APS-C érzékelős gép. A full-frame konstrukciók általában jobbak gyenge fényviszonyok melletti fényképezéshez, jobb mélységélességet biztosítanak, és lehetővé teszik a széles látószögű objektívek elérhetőségét. A képek kivágása során is nagyobb mozgásteret biztosítanak az alkotónak.

  A másik oldalon a crop érzékelők azok számára hasznosak, akik elsősorban teleobjektívvel szeretnének fényképezni, mivel azonos gyújtótávolság mellett nagyobb hatótávolságot biztosítanak, mint egy full-frame fényképezőgép. Így például egy 300 mm-es objektív az R7-en 420 mm-nek felel meg. Ezzel sok pénzt takaríthatunk meg a drága teleobjektíveken.

  Az érzékelő méretén túl az R7-es funkcióknak masszívabb időjárásállóságot kell biztosítaniuk, így jobb választás a kaland- vagy sportfotósok számára. Sajnos az R8-nak csak szerény az időjárásállósága. Ha ismered a Canon régebbi DSLR-kínálatát, ez olyan, mintha az eredeti Full-Frame 6D-t az APS-C 7D-vel hasonlítanánk össze. Az utóbbit nagysebességű akciófotózáshoz tervezték, míg az előbbi az általános képminőséget hangsúlyozta jobban, ellenőrzött körülmények között.

   

  A Canon EOS R8 videós tulajdonságai

  A belépő szintű státusz ellenére az R8 képes a 4K 60fps felbontású, 6K-ról túlmintavételezett, vágatlan videóra. Full HD-ban pedig 120 fps a plafon. A felvételi idő a túlmelegedési problémák miatt 30 percre korlátozódik normál szobahőmérsékleten, ha 4K 60fps felbontásban dolgozol. A 4K 30fps-nél ez a határ nem létezik. A Canon Dual Pixel CMOS AF technológiájára támaszkodva a videók automatikus élességállítási rendszere ugyanolyan teljeskörű, mint az állóképek esetében. Használható majd a tárgyfelismerés, a szemészlelés, a tracking és még sok más is.

   

   

  Sajnos azonban az akkumulátor élettartama elmarad a várakozásoktól, az EOS R8-cal videózva frissen feltöltött akkumulátorral összesen 66 percnyi 4K felvételt sikerült készítenem a hátsó képernyő és szervo autofókusz segítségével. A nagyobb rugalmasság érdekében a Canon C-Log3-at, HDR PQ-t és 4:2:2 10 bites rögzítést kínál, így a filmesek lényegesen több adatot használhatnak fel a szerkesztés során a fejlett színbesoroláshoz.

  A Canon EOS R8 pozitívumai

  • A legújabb AF-témakövetés
  • 40fps elektronikus redőny
  • Hihetetlenül könnyű és kompakt kivitel
  • Remek ár-érték arány

  A Canon EOS R8 negatívumai

  • Egy rosszul elhelyezett kártyanyílás
  • Kisebb kapacitású akkumulátor
  • Nincs joystick vagy hátsó tárcsa
  • Nincs vázba épített képstabilizátor (IBIS)

  A Canon EOS R8-ról röviden

  A Canon EOS R8 egy rendkívül könnyű és erős full-frame fényképezőgép, néhány ergonómiai kompromisszummal. Az R8 fejlett technológiával bír, méghozzá elérhető áron. Ugyanazt az érzékelőt és processzort használja, mint az R6 Mark II, a legújabb témafelismeréssel és követéssel, 24.2 megapixeles képekkel, egészen 102 400-ig terjedő ISO-érzékenységgel és 40 képkocka/másodperc sebességgel. A palettában való elhelyezkedésének ellenére videós képessége is kiemelkedő! Talán néhány ergonómiai kompromisszumot meg kell majd kötni, ha az R8-ra teszed a voksod, de úgy gondolom, hogy ez vállalható. Gondolok itt a joystick és tárcsa vagy az IBIS hiányára.

  Írta és a felvételeket készítette: Háfra Zsolt

   

  A termékekért köszönet a Canon Magyarországnak!

  A 220volt.hu-n már eszközbérlésre is van lehetőség, ahol széles termékpalettából válogathatsz. A bérelhető termékek fül alatt a Canon EOS R8 is megtalálható!

   


  Tesztképek

   

  Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
  bezár