• AKCIÓK
 • FOTÓS OKTATÁS
 • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
 • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
 • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
 • HÍREK, TESZTEK
 • BEMUTATÓTERMÜNK
 • GY.I.K.
 • KAPCSOLAT
 • Kategóriák
  törlés
  Tesztjeink
  Akciókamera és drón
  Állvány és gimbal
  Audió
  Bang & Olufsen
  Canon
  Fényképezőgép
  Fujifilm
  GoPro
  Legújabb tesztek
  Nikon
  Objektív
  Objektívszűrő
  Olympus
  OM SYSTEM
  Panasonic
  Segítség vásárláshoz
  Sony
  Tamron
  Távcső
  Szűrés törlése

  OM SYSTEM OM-1 Mark II teszt – Az OM System új Micro 4/3-os csúcsragadozója

  220volt
  220volt
  2024.02.28 11:49
  OM SYSTEM OM-1 Mark II teszt – Az OM System új Micro 4/3-os csúcsragadozója

  Az OM-1 Mark II két évvel az eredeti modell után érkezett, és a specifikációk radikális változása helyett inkább egy sor fejlesztést kínál a meglévő modellhez képest.

  Az OM-1 Mark II az OM System zászlóshajójaként került a piacra. Ezt a Micro 4/3-os fényképezőgépet profi felhasználóknak szánja a gyártó, amely egy 20 megapixeles rétegelt CMOS érzékelő köré épül. Az OM-1 II ugyanazt a TruePic X processzort használja, mint az előd modell, és a fő hardveres képességei lényegében ugyanazok, de az új verzió több RAM-ot tartalmaz, ami a vállalat szerint számos változás alapját képezi. Tehát, bár a maximális sorozatfelvételi sebesség és a videós specifikációk változatlanok maradtak, a funkciók megvalósításának módja és a kamera teljesítménye e főcímadatok keretein belül megváltozott. Tehát papíron jónak tűnt már az első pillantásra is, a mögöttem lévő egy hetes tesztidőszak alatt a gyakorlatban is remekelt az OM System úttörő zászlóshajója.

   

  Az OM SYSTEM OM-1 Mark II felépítése

  A legnyilvánvalóbb változás az OM-1 és a Mark II között, hogy a fényképezőgépen mostantól az OM System márkajelzés látható az elektronikus kereső tetején. Az eredeti OM-1 a fejlesztés eléggé előrehaladott stádiumában volt, amikor az Olympus eladta a fényképezőgép-üzletágát, így még mindig az előző cég márkajelzése díszelgett rajta, amit a Mark II egyenesbe hoz. Ezen túlmenően a fényképezőgép kezelése szinte teljesen megegyezik az elődével. A gumibevonattal ellátott vezérlőtárcsáinak köszönhetően sokkal ergonómikusabb. Ezek jobb tapintást biztosítanak, és kesztyűben is könnyebbé teszik a fényképezőgép kezelését. Érdekesség, hogy ezt a fejlesztést a felhasználók bevonásával vitte véghez a gyártó. 

  A 138,8 x 91,6 x 72,7 mm dimenziókkal bíró magnéziumötvözetből készült OM-1 Mark II akkumulátorral és memóriakártyával együtt 599 grammot nyom, ami megegyezik az előddel.

  Ezen kívül abban is megegyezik a két évvel korábbi modellel, hogy a szédítő mértékű testreszabhatósága továbbra is megmaradt. Például az AEL gomb körüli kétállású karral átállíthatjuk a fókuszbeállítások közötti váltást, ekkor eldönthetjük, hogy ez befolyásolja-e az AF módot, az AF terület módot és a kiválasztott AF területet, így pontosan azt teszi, amit szeretnénk. A törlőgombot második "Menü" gombként is beállíthatod, hogy gyorsabb hozzáférést biztosítson a menükhöz, amikor a fényképezőgépet egy kézzel tartod, anélkül, hogy a váz bal felső részéhez kellene nyúlnod.

  Az OM-1 II tetején ugyanaz az 5,76 millió képpontos (1600 x 1200 px) OLED kereső található, mint az előző modellen. A keresőoptika 0,83x nagyítású képet ad. Ráadásul akár 120 Hz-es frekvencián is futtatható, a frissítési késleltetés 5 ms. Ez egy nagy és érzékeny kereső. Választhatsz 0,83-szoros nagyítás közül, amely kitölti a keretet, vagy 0,74-szerest. Az optika párásodásgátló bevonattal rendelkezik, amely elősegíti a láthatóságot, rossz időben történő fotózás esetén. 

  A váz hátulján egy változtatható szögű, 8 cm átmérőjű, 1.62 millió pixel felbontású érintőpanel található. A képernyő jó betekintési szögekkel rendelkezik, és szabadban is kellően világos, állítható fényerővel. A rajta megjelenő új stílusú menürendszer számomra sokkal átláthatóbb és informatívabb volt, mint amit korábban az OM-5-nél tapasztaltam.

   

  Az OM SYSTEM OM-1 Mark II csatlakozói és tápellátása

  Az OM-1 II ugyanazt a BLX-1 lítium-ion akkumulátort használja, mint az előző modell. Ez egy 2280 mAh-ás, 16,4Wh-s egység, amely 500 felvételre képes feltöltésenként. A hatékonyabb alvó üzemmódban a teljesítmény 1100 felvételre ugrik egy feltöltéssel. Az OM-1 Mark II kompatibilis a már meglévő HLD-10 akkumulátoros markolattal, amely egy második akkumulátort ad a fényképezőgéphez. A fizikális csatlakozók között megtalálható a mikrofon- és fülhallgató aljzat, micro-HDMI, USB-C, illetve kettős SD UHS-II kompatibilis kártyafoglalat. Ezen felül a modern elvárásoknak megfelelően Bluetooth 4.2 és WiFi is megtalálható.

   

  Az OM SYSTEM OM-1 Mark II képminősége

  A képminőség és a részletesség egyaránt kiváló, különösen alacsonyabb ISO-érzékenység mellett. A fénymérés és az automatikus fehéregyensúly nagyon jól működik együtt. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a gép által meghatározott értékek még szélsőséges körülmények között is természetes megjelenésű színeket eredményeznek. Meg vagyok elégedve az eredménnyel, nagyszerű képeket kaptam közvetlenül a fényképezőgépről, és alig volt szükség további szerkesztésre. A színvilág és dinamikatartomány a várakozásoknak megfelelően nagyon tetszetős. Hatalmas előrelépés a továbbfejlesztett, testbe épített képstabilizátor. A felújított rendszer, amely frissített algoritmusokat használ, most már lenyűgöző 8,5EV korrekciót biztosít. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy 50 mm-es ekvivalens objektívvel ez körülbelül hét másodperces expozíció kivitelezését jelenti kézből. Az OM-1 Mark II mesterséges intelligenciát használ a zajcsökkentésre. Az OM-1 II standard tartománya ISO200 és ISO25600 között mozog, ez kiterjeszthető lefele ISO80-ra, a skála felső végénél pedig ISO102400-ra. Ekkor érezhetően csökken a dinamikatartomány. Jó látni egy Micro 4/3 kamerát, amely versenyképes ISO-tartományt kínál, így versenyképesebb az APS-C kamerákkal szemben.

  A Mark II hardveres változásának legnyilvánvalóbb jele a mélyebb puffer. A Mark II 256 nyers képkockát képes felvenni 50 kép/mp sebességgel, vagy 213-at az egyszeri (kezdeti) AF 120 kép/mp módban. Ráadásul az AF-rendszer is javult. A témaérzékelés már eddig is lenyűgöző volt, hiszen az autók, repülőgépek, vonatok, madarak, kutyák és macskák teljeskörűen felismerhetők, de mostantól ez emberfelismeréssel is kiegészült.

   

  OM System OM-1 Mark II, M.Zuiko Digital ED 17mm f/1.2 PRO, 1/8, f/13, 17 mm, ISO 200

  Az OM SYSTEM OM-1 Mark II videós tulajdonságai

  Az OM-1 Mark II sokkal inkább a fotózás szerelmeseinek készült, mintsem a videósoknak. ugyanakkor ezen a területen sem marad szégyenben. Az egy fekete pont például, hogy nincs videó/állókép kapcsoló, ami javítaná a kezelhetőséget. A videojellemzők és -beállítások többnyire változatlanok maradtak az eredeti OM-1 óta, azonban az OM System szerint a videó AF teljesítménye javult, és elérhető a témafelismerő AF. A webkamera támogatásához már nincs szükség alkalmazásra, és a vertikális videók is támogatottak. Ez kedvező a különböző tartalomgyártók számára.

  A 4K és a C4K videó 60 képkocka/mp sebességgel teljesít a csúcson, míg számos alternatíva, például az X-H2s, az A6700 és a G9 II, 4K-t kínál 120 fps-sel. Az OM-1 Mark II Full HD videót kínál 240 képkocka/mp sebességgel, 24 képkocka/mp-es lejátszási lehetőséggel 10-szeres lassított videóhoz. Tekintettel arra, hogy az érzékelő képes 20 MP-es állóképek készítésére 120 képkocka/mp sebességgel, kár, hogy ez nem opció 4K-s videókhoz. A ProRes RAW 4:4:4 12 bites felbontás támogatott. Azonban egy dolog, ami nagy valószínűséggel csalódást okoz a videósoknak, az a mikro HDMI-csatlakozás, amely nem olyan biztonságos, mint egy teljes méretű HDMI foglalat...

   

  Az OM SYSTEM OM-1 Mark II pozitívumai

  • Az élő Grad ND lenyűgöző
  • Javított puffer és továbbfejlesztett IBIS
  • Gyorsabb hozzáférés a témafelismerő beállításokhoz
  • 20MP 120/50fps sorozatfelvétel (AF-S/AF-C)
  • Időjárásálló IP53 besorolás
  • A Hi-Res multi-shot 14 bites RAW
  • Még fejlettebb AF

  Az OM SYSTEM OM-1 Mark II negatívumai

  • A videósok nem biztos, hogy teljesen elégedettek lesznek
  • Néhány kicsi ikon a képernyőn

  Mit tartalmaz a doboz?

  Az OM SYSTEM OM-1 Mark II dobozában magán a vázon kívül található még egy CB-USB13 csatlakozókábel, egy BLX-1 líthium-ion akkumulátor (7,2 V, 2280 mAh), egy OM SYSTEM F-7AC USB-AC adapter, egy Vállszíj, egy CC-1 kábelcsipesz, egy CP-2 kábelvédő és a használati útmutató.

   

   

  Tökéletes választás, ha

  Sokoldalú vázat keresel

  Fontos számodra a méret és a súly

  Strapabíró és időjárásálló gépet keresel

  Kiváló képminőséget és fejlett stabilizációt keresel egy termékben

  Szereted használni a technikai újdonságokat

   

  Az OM SYSTEM OM-1 Mark II -ről röviden

  Az OM System OM-1 Mark II tovább viszi az amúgy is nagyszerű OM-1 DNS-ét. Számos hasznos új funkciót vezetett be. Bár ezek a változtatások nem mindegyike forradalmi, a fényképezőgép az egyik leggyorsabb érzékelővel rendelkezik. További lenyűgöző fényképezési funkciókat is belepakoltak a mérnökök, amelyek valóban hozzájárulnak ahhoz, hogy lenyűgözően kompakt és hatékony kamerarendszer legyen. A Micro 4/3 erősségeit figyelembe véve viszonylag kompakt fényképezőgépház, IP53-as időjárásálló besorolással bír, és számos kompakt objektív mellett most otthon hagyhatod az átmenetes ND szűrőket és tartókat, és egyszerűen használhatod a beépített funkciót. Az eredeti OM-1-gyel azonos érzékelővel és képfeldolgozóval a kamera ugyanolyan jó képminőséget biztosít, mint az eredeti OM-1. Ez rendkívül kellemes színeket, nagy részletgazdagságot és nagyon jó dinamikatartományt biztosít.

  Nyilvánvaló, hogy ez nem egy teljes képkockás váz, de ha arra számítasz, hogy az OM System egy full-frame kamerát ad ki, akkor lehet, hogy örökké várni fogsz. A kisebb érzékelőknek vannak előnyei, például a méret, a sebesség és az ár. Ha 120 képkocka/mp-t szeretnél nyersen egy full-frame kamerával, akkor háromszor annyit kell költened egy Sony A9 III-ra.

   

  Írta és a felvételeket készítette: Háfra Zsolt 

  A termékekért köszönet az Olympus Mintaboltnak!

   

  Publikálva: 2024.02.29


  Tesztképek 

  Két évvel az Olympusról OM Systemre történő névváltás után a gyártó ismét megmutatta, mire képes.

  Az OM System OM-5 az első „Olympus fényképezőgép”, amely nem viseli magán az ikonikus márkanevet, de az ismerős logó az egyetlen dolog, ami hiányzik innen. Hiszen szellemisége és technikai tudása hasonló, sőt, ha lehet, még jobb is egy picit...

  A telekonverter vagy extender (ahogy a Canon nevezi) tulajdonképpen egy olcsóbb alternatívát kínál a meglévő objektív gyújtótávolságának növelésére. A gyakorlatban ez egy plusz elemként jelenik meg az objektív és a fényképezőgép között, a legtöbb pedig egy nagyító lencsetagból vagy -tagokból áll össze.

  Az értékesítő kollegák időről-időre belefutnak az objektíveken található jelölésekkel kapcsolatos kérdésekbe, ami kifejezetten jó, mert aki mer kérdezni, annak birtokába juthatnak olyan információk, amelyeknek köszönhetően magabiztosan tud majd objektívet választani. Ezeknek a jelöléseknek a mibenléte nem csupán a kezdő fotósoknak okoz fejtörést, szóval nem kell szégyenkezned, ha nem tudod mindet.

  Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
  bezár