• FOTÓS BEMUTATÓTERMÜNK
 • AKÁR INGYENES SZÁLLÍTÁS
 • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
 • FOTÓELŐHÍVÁS
 • KUPONOK & AJÁNDÉKOK
 • GY.I.K.
 • KAPCSOLAT
 • Kategóriák
  törlés
  Tesztjeink
  Akciókamera és drón tesztek
  Állvány és gimbal tesztek
  Canon tesztek
  Egyéb tesztek
  Fényképezőgép tesztek
  Legújabb tesztek
  Nikon tesztek
  Objektív tesztek
  Segítség vásárláshoz
  Sony tesztek
  Szűrés törlése

  Mi az a telekonverter, hogyan működik, és mikor lehet szükséged rá?

  220volt
  220volt
  2022.08.11 16:05
  Mi az a telekonverter, hogyan működik, és mikor lehet szükséged rá?

  A telekonverter vagy extender (ahogy a Canon nevezi) tulajdonképpen egy olcsóbb alternatívát kínál a meglévő objektív gyújtótávolságának növelésére. A gyakorlatban ez egy plusz elemként jelenik meg az objektív és a fényképezőgép között, a legtöbb pedig egy nagyító lencsetagból vagy -tagokból áll össze.

  Valamikor olcsó kütyükként árulták őket, amelyek széles körben kompatibilisek voltak a különböző kamerarendszerekkel és objektívekkel, manapság azonban az objektívek és a fényképezőgépek kialakítása összetettebb lett, és kifinomult elektronikus adatátvitellel bír. Mára leginkább a sport- és vadfotózásban lett hatalmas szerepe egy kiváló minőségű, „dedikált” telekonverternek, amely jelentősen megnövelheti a teleobjektív gyújtótávolságát és ezzel megtakarítható egy nagyobb, drágább és nehezebb objektív ára. Azonban okosan kell választani, mivel a legtöbb telekonverter csak bizonyos objektívekkel működik!

  Sőt, az optikai tervezési technológiák közelmúltbeli fejlesztései lehetővé tették egyes gyártók számára, hogy beépített telekonverterekkel rendelkező objektíveket gyártsanak. Ilyen például a Canon EF 200-400 mm f/4L IS USM Extender 1.4x objektíve, amely kapcsolható 1.4-szeres telekonverterrel rendelkezik, így 280-560 mm-re bővíthető a zoomtartomány. Illetve, érdemes megemlíteni a Nikon AF-S 180-400mm f/4E TC1.4 FL ED VR-t, amely szintén egy beépített 1.4-szeres telekonverterrel bír, így 252-560 mm-renövelhető.

  Persze, egy ilyen összetett termék árcéduláján is visszaköszön a minőség… 

  De az egyszerűbb és pénztárcabarátabb megoldások is akadnak szép számmal, legyen szó DSLR vagy MILC rendszerről. Összeszedtem néhány tulajdonságot, amelyeket összevetve az igényeiddel, megtalálhatod a megfelelőt.  

  1) Telekonverterek nagyítása

  A telekonverterek leginkább két nagyítási értékkel vásárolhatók meg. Az 1.4-szeres a legelterjedtebb, mivel ez már egy hasznos gyújtótávnövekedést nyújt, miközben a használhatóság vagy a képminőség nem romlik alatta. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy fix 300 mm-es objektívből 420 mm-es lesz, egy 70-200 mm-esből pedig 98-280 mm-es zoom.

  A kétszerező konverterek szintén nagyon népszerűek, mert megduplázzák a gyújtótávolságot, bár a képminőség tekintetében egy kisebb kompromisszumot kell kötni. Régebben a Nikonnak volt egy köztes, 1.7 szeres telekonvertere, amit már nem is lehet kapni. Ez érthető is, hiszen sok értelme nem volt...

   

   2) A telekonverterek befolyásolják a maximális rekesznyílást

  Mivel az objektív képe nagyításra kerül, így az effektív rekeszérték csökken. Az 1.4-szeres telekonverter egy lépésben csökkenti a maximális rekesznyílást, míg a kétszerező két fokozatú csökkentést eredményez. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha egy fix 300 mm-es f/4-es objektívvel használsz egy 1.4-szerezőt, akkor ugyan 420mm-es gyújtótávot kapsz, viszont a rekeszt nem fogod tudni f/5.6-nál feljebb állítani. Míg ugyanez egy kétszerezővel 600mm-re és f/8-ra változik.

  Tehát a telekonverterek olyan objektívekkel működnek a legjobban, amelyek eredetileg nagy fényerővel bírnak, mivel előfordulhat, hogy a szűkebb rekesz használatát hosszabb záridővel vagy magasabb ISO értékkel kell kompenzálni.

  3) Telekonverterek és az autofókusz kompatibilitása

  A maximális rekeszérték csökkentése hatással lehet a fényképezőgép automatikus élességállítási rendszerére, mivel egyes régebbi rendszerek nem működnek f/8-nál kisebb rekeszértékekkel, így előfordulhat, hogy manuális élességállítást kell használod. Azonban kis eséllyel futsz bele ilyenbe, mivel sok modern AF rendszer - különösen a legújabb tükör nélküli kameráké - már jóval túlmutat ezen. Viszont mindig meg kell győződni arról, hogy az objektív rekesznyílás szabályozása és a képstabilizátor továbbra is a szokásos módon működik (nem lesz probléma az objektív gyártója által készített telekonverterekkel), és az objektív továbbra is a megfelelő EXIF információkat szolgáltatja.

  4) Telekonverter kompatibilitás

  Vásárlás előtt mindenképp le kell ellenőrizni, hogy az adott objektív kompatibilis-e a kiszemelt telekonverterrel. Mivel ezek az eszközök bonyolult finommechanikus rendszerek, ezért viszonylag kevés objektívvel kompatibilisek. Nem kell aggódni, ugyanis a főbb gyártók egyértelműen felsorolják az objektíveket, amelyekkel a telekonvertereik kompatibilisek. 

  5) A telekonverterek befolyásolhatják az optikai minőséget

  A maximális rekesznyílás csökkenése mellett a telekonverterek legnagyobb hátránya a képminőség esetleges romlása. Ennek az az oka, hogy hatékonyan felnagyítja az objektív által rögzített kép központi részét, az esetleges hibákkal vagy aberrációkkal együtt.

  6) Sajátmárkás telekonverterek

  A legtöbb gyártó saját telekonvertereket kínál telefotó vagy szupertelefotó objektívjeinek kis választékához. A telekonverter optikai elrendezése ezekhez az objektívekhez lesz optimalizálva. Az autofókusz, a képstabilizátor és az expozícióvezérlők is a várt módon működnek majd. A Canon, a Nikon, az Olympus, a Panasonic, a Fujifilm és más fényképezőgépgyártók is készítenek telekonvertereket fényképezőgépeikhez és objektíveikhez. Az objektívgyártók, nevezetesen a Sigma és Tamron telekonvertereket gyártanak termékeikhez és számos bajonettel rendelkező vázhoz.

  7) Dedikált telekonverterek

  A dedikált telekonvertereket egyedileg egy adott objektívhez terveztek, és jó megoldást kínálnak azoknak a fotósoknak, akik nem akarnak kompromisszumot kötni a minőségben és még helyet/súlyt is meg szeretnének takarítani. 

  8) Általános, harmadik féltől származó telekonverterek

  A harmadik féltől származó telekonvertereket, például a Kenko által gyártottak úgy lettek tervezve, hogy alacsony költségvetésű lehetőséget kínáljanak. Ezek számos különböző bajonettel kaphatók, éppen ezért a vásárlás előtt alaposan ellenőrizni kell a kompatibilitást a fényképezőgéppel és az objektívvel is!  Pozitívumok

  • Gazdaságos megoldás az objektív gyújtótávolságának megnövelésére
  • Helyet és súlyt takaríthatsz meg vele
  • Pénzt takaríthatsz meg

  Negatívumok

  • Az objektív maximális rekeszértéke csökken
  • Minimálisan lassulhat az AF
  • Az objektívre jellemző aberrációkat felerősíti

  Remélem hasznosnak találtad - ha igen, akkor oszd meg ismerőseiddel, vagy írd meg nekünk a véleményed/kérdésed a kommentmezőbe!

   Írta és a felvételeket készítette: Háfra Zsolt 

   

  A kínálatunkban megtalálható népszerű termékek ebben a kategóriában:

  Az értékesítő kollegák időről-időre belefutnak az objektíveken található jelölésekkel kapcsolatos kérdésekbe, ami kifejezetten jó, mert aki mer kérdezni, annak birtokába juthatnak olyan információk, amelyeknek köszönhetően magabiztosan tud majd objektívet választani. Ezeknek a jelöléseknek a mibenléte nem csupán a kezdő fotósoknak okoz fejtörést, szóval nem kell szégyenkezned, ha nem tudod mindet.

  Viszonylag sokat kellett várni, hogy a Nikon piacra dobja a Z termékcsalád első telezoom objektívét. Viszont ezúttal is igaz, hogy a jó dolgokra megéri várni. Nos, erre megérte, mivel tartalmaz pár technikai újdonságot és különlegességet is... Jelenlegi tesztalanyom nevében található „S” már árulkodik arról, hogy ez egy csúcskategóriás, Z-bajonettes objektív, amely kiváló építési minőséggel és időjárásálló szigeteléssel készült.

  Egy éve a gyártó megszivárogtatta, hogy valami forradalmin dolgozik. Ezután csupán pár hónapot kellett várni arra, hogy lássuk a kézzelfogható terméket, amely az EOS R3 nevet viseli, és a tükör nélküli paletta jelenlegi királya.

  Az objektív elé helyezhető szűrők terén is könnyű eltévedni, akár még egy tapasztaltabb fotós szakembernek is. Ugyanakkor ez sem ördögtől való!

  Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!