• AKCIÓK
 • FOTÓS OKTATÁS
 • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
 • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
 • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
 • HÍREK, TESZTEK
 • BEMUTATÓTERMÜNK
 • GY.I.K.
 • KAPCSOLAT
 • Kategóriák
  törlés
  Tesztjeink
  Akciókamera és drón
  Állvány és gimbal
  Audió
  Bang & Olufsen
  Canon
  Fényképezőgép
  Fotós eszközbérlés
  Fujifilm
  GoPro
  Legújabb tesztek
  Nikon
  Objektív
  Objektívszűrő
  Olympus
  OM SYSTEM
  Panasonic
  Segítség vásárláshoz
  Sigma
  Sony
  Tamron
  Távcső
  Újdonság
  Szűrés törlése

  Mi az a telekonverter, hogyan működik, és mikor lehet szükséged rá?

  220volt
  220volt
  2022.08.11 16:05
  Mi az a telekonverter, hogyan működik, és mikor lehet szükséged rá?

  A telekonverter vagy extender (ahogy a Canon nevezi) tulajdonképpen egy olcsóbb alternatívát kínál a meglévő objektív gyújtótávolságának növelésére. A gyakorlatban ez egy plusz elemként jelenik meg az objektív és a fényképezőgép között, a legtöbb pedig egy nagyító lencsetagból vagy -tagokból áll össze.

  Valamikor olcsó kütyükként árulták őket, amelyek széles körben kompatibilisek voltak a különböző kamerarendszerekkel és objektívekkel, manapság azonban az objektívek és a fényképezőgépek kialakítása összetettebb lett, és kifinomult elektronikus adatátvitellel bír. Mára leginkább a sport- és vadfotózásban lett hatalmas szerepe egy kiváló minőségű, „dedikált” telekonverternek, amely jelentősen megnövelheti a teleobjektív gyújtótávolságát és ezzel megtakarítható egy nagyobb, drágább és nehezebb objektív ára. Azonban okosan kell választani, mivel a legtöbb telekonverter csak bizonyos objektívekkel működik!

  Sőt, az optikai tervezési technológiák közelmúltbeli fejlesztései lehetővé tették egyes gyártók számára, hogy beépített telekonverterekkel rendelkező objektíveket gyártsanak. Ilyen például a Canon EF 200-400 mm f/4L IS USM Extender 1.4x objektíve, amely kapcsolható 1.4-szeres telekonverterrel rendelkezik, így 280-560 mm-re bővíthető a zoomtartomány. Illetve, érdemes megemlíteni a Nikon AF-S 180-400mm f/4E TC1.4 FL ED VR-t, amely szintén egy beépített 1.4-szeres telekonverterrel bír, így 252-560 mm-renövelhető.

  Persze, egy ilyen összetett termék árcéduláján is visszaköszön a minőség… 

  De az egyszerűbb és pénztárcabarátabb megoldások is akadnak szép számmal, legyen szó DSLR vagy MILC rendszerről. Összeszedtem néhány tulajdonságot, amelyeket összevetve az igényeiddel, megtalálhatod a megfelelőt.  

  1) Telekonverterek nagyítása

  A telekonverterek leginkább két nagyítási értékkel vásárolhatók meg. Az 1.4-szeres a legelterjedtebb, mivel ez már egy hasznos gyújtótávnövekedést nyújt, miközben a használhatóság vagy a képminőség nem romlik alatta. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy fix 300 mm-es objektívből 420 mm-es lesz, egy 70-200 mm-esből pedig 98-280 mm-es zoom.

  A kétszerező konverterek szintén nagyon népszerűek, mert megduplázzák a gyújtótávolságot, bár a képminőség tekintetében egy kisebb kompromisszumot kell kötni. Régebben a Nikonnak volt egy köztes, 1.7 szeres telekonvertere, amit már nem is lehet kapni. Ez érthető is, hiszen sok értelme nem volt...

   

   2) A telekonverterek befolyásolják a maximális rekesznyílást

  Mivel az objektív képe nagyításra kerül, így az effektív rekeszérték csökken. Az 1.4-szeres telekonverter egy lépésben csökkenti a maximális rekesznyílást, míg a kétszerező két fokozatú csökkentést eredményez. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha egy fix 300 mm-es f/4-es objektívvel használsz egy 1.4-szerezőt, akkor ugyan 420mm-es gyújtótávot kapsz, viszont a rekeszt nem fogod tudni f/5.6-nál feljebb állítani. Míg ugyanez egy kétszerezővel 600mm-re és f/8-ra változik.

  Tehát a telekonverterek olyan objektívekkel működnek a legjobban, amelyek eredetileg nagy fényerővel bírnak, mivel előfordulhat, hogy a szűkebb rekesz használatát hosszabb záridővel vagy magasabb ISO értékkel kell kompenzálni.

  3) Telekonverterek és az autofókusz kompatibilitása

  A maximális rekeszérték csökkentése hatással lehet a fényképezőgép automatikus élességállítási rendszerére, mivel egyes régebbi rendszerek nem működnek f/8-nál kisebb rekeszértékekkel, így előfordulhat, hogy manuális élességállítást kell használod. Azonban kis eséllyel futsz bele ilyenbe, mivel sok modern AF rendszer - különösen a legújabb tükör nélküli kameráké - már jóval túlmutat ezen. Viszont mindig meg kell győződni arról, hogy az objektív rekesznyílás szabályozása és a képstabilizátor továbbra is a szokásos módon működik (nem lesz probléma az objektív gyártója által készített telekonverterekkel), és az objektív továbbra is a megfelelő EXIF információkat szolgáltatja.

  4) Telekonverter kompatibilitás

  Vásárlás előtt mindenképp le kell ellenőrizni, hogy az adott objektív kompatibilis-e a kiszemelt telekonverterrel. Mivel ezek az eszközök bonyolult finommechanikus rendszerek, ezért viszonylag kevés objektívvel kompatibilisek. Nem kell aggódni, ugyanis a főbb gyártók egyértelműen felsorolják az objektíveket, amelyekkel a telekonvertereik kompatibilisek. 

  5) A telekonverterek befolyásolhatják az optikai minőséget

  A maximális rekesznyílás csökkenése mellett a telekonverterek legnagyobb hátránya a képminőség esetleges romlása. Ennek az az oka, hogy hatékonyan felnagyítja az objektív által rögzített kép központi részét, az esetleges hibákkal vagy aberrációkkal együtt.

  6) Sajátmárkás telekonverterek

  A legtöbb gyártó saját telekonvertereket kínál telefotó vagy szupertelefotó objektívjeinek kis választékához. A telekonverter optikai elrendezése ezekhez az objektívekhez lesz optimalizálva. Az autofókusz, a képstabilizátor és az expozícióvezérlők is a várt módon működnek majd. A Canon, a Nikon, az Olympus, a Panasonic, a Fujifilm és más fényképezőgépgyártók is készítenek telekonvertereket fényképezőgépeikhez és objektíveikhez. Az objektívgyártók, nevezetesen a Sigma és Tamron telekonvertereket gyártanak termékeikhez és számos bajonettel rendelkező vázhoz.

  7) Dedikált telekonverterek

  A dedikált telekonvertereket egyedileg egy adott objektívhez terveztek, és jó megoldást kínálnak azoknak a fotósoknak, akik nem akarnak kompromisszumot kötni a minőségben és még helyet/súlyt is meg szeretnének takarítani. 

  8) Általános, harmadik féltől származó telekonverterek

  A harmadik féltől származó telekonvertereket, például a Kenko által gyártottak úgy lettek tervezve, hogy alacsony költségvetésű lehetőséget kínáljanak. Ezek számos különböző bajonettel kaphatók, éppen ezért a vásárlás előtt alaposan ellenőrizni kell a kompatibilitást a fényképezőgéppel és az objektívvel is!  Pozitívumok

  • Gazdaságos megoldás az objektív gyújtótávolságának megnövelésére
  • Helyet és súlyt takaríthatsz meg vele
  • Pénzt takaríthatsz meg

  Negatívumok

  • Az objektív maximális rekeszértéke csökken
  • Minimálisan lassulhat az AF
  • Az objektívre jellemző aberrációkat felerősíti

  Remélem hasznosnak találtad - ha igen, akkor oszd meg ismerőseiddel, vagy írd meg nekünk a véleményed/kérdésed a kommentmezőbe!

   Írta és a felvételeket készítette: Háfra Zsolt 

   

  A kínálatunkban megtalálható népszerű termékek ebben a kategóriában:

  Az értékesítő kollegák időről-időre belefutnak az objektíveken található jelölésekkel kapcsolatos kérdésekbe, ami kifejezetten jó, mert aki mer kérdezni, annak birtokába juthatnak olyan információk, amelyeknek köszönhetően magabiztosan tud majd objektívet választani. Ezeknek a jelöléseknek a mibenléte nem csupán a kezdő fotósoknak okoz fejtörést, szóval nem kell szégyenkezned, ha nem tudod mindet.

  Viszonylag sokat kellett várni, hogy a Nikon piacra dobja a Z termékcsalád első telezoom objektívét. Viszont ezúttal is igaz, hogy a jó dolgokra megéri várni. Nos, erre megérte, mivel tartalmaz pár technikai újdonságot és különlegességet is... Jelenlegi tesztalanyom nevében található „S” már árulkodik arról, hogy ez egy csúcskategóriás, Z-bajonettes objektív, amely kiváló építési minőséggel és időjárásálló szigeteléssel készült.

  Egy éve a gyártó megszivárogtatta, hogy valami forradalmin dolgozik. Ezután csupán pár hónapot kellett várni arra, hogy lássuk a kézzelfogható terméket, amely az EOS R3 nevet viseli, és a tükör nélküli paletta jelenlegi királya.

  Az objektív elé helyezhető szűrők terén is könnyű eltévedni, akár még egy tapasztaltabb fotós szakembernek is. Ugyanakkor ez sem ördögtől való!

  Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
  bezár