• AKCIÓK
 • FOTÓS OKTATÁS
 • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
 • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
 • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
 • HÍREK, TESZTEK
 • BEMUTATÓTERMÜNK
 • GY.I.K.
 • KAPCSOLAT
 • Kategóriák
  törlés
  Tesztjeink
  Akciókamera és drón
  Állvány és gimbal
  Audió
  Bang & Olufsen
  Canon
  Fotós eszközbérlés
  Fujifilm
  GoPro
  Legújabb tesztek
  Objektív
  Objektívszűrő
  Olympus
  OM SYSTEM
  Panasonic
  Segítség vásárláshoz
  Sigma
  Sony
  Tamron
  Távcső
  Szűrés törlése

  OM System OM-5 teszt – Egy ismerős arc, új névvel

  220volt
  220volt
  2023.03.10 09:09
  OM System OM-5 teszt – Egy ismerős arc, új névvel

  Az OM System OM-5 az első „Olympus fényképezőgép”, amely nem viseli magán az ikonikus márkanevet, de az ismerős logó az egyetlen dolog, ami hiányzik innen. Hiszen szellemisége és technikai tudása hasonló, sőt, ha lehet, még jobb is egy picit...

  Ha te nem Olympus - bocsánat OM System - felhasználó vagy, akkor nem biztos, hogy tisztában vagy a jelölésekkel, ezért most röviden összefoglalom ezeket. Szóval, az OM System OM-5 az Olympus OM-D E-M5 Mark III utóda. Ez azt jelenti, hogy ez a gyártó középkategóriás kamerája, a zászlóshajó OM System OM-1 névre hallgat.


  A fenti leírás alapján nyilvánvalóvá válik, hogy az OM-1 legfejlettebb rendszer. Ezt a gyártó a profi felhasználóknak szánja. Az OM-5 úgy készült, hogy a zászlóshajó legjobb tulajdonságait biztosítsa egy kisebb és könnyebb vázban, amely azok számára készült, akik túrázni és kalandozni vágynak.

   

  Az OM System OM-5 felépítése

  Az OM-5 váza gyakorlatilag megegyezik az Olympus OM-D E-M5 Mark III-mal, így azonnal ismerőssé válik a gyártó kedvelői számára. A sorozat az első modelljének 2012-es bemutatása óta már dupla vezérlőtárcsával rendelkezik, és ez a hagyomány itt is folytatódik. A tetején található még a rögzíthető módválasztó tárcsa. A 2.36 millió pixeles EVF másik oldalán a bekapcsoló kar, meghajtási mód gombja, illetve a beállítások vehetők szemügyre.

  További hasonlóság, hogy ugyanazt a könnyű és kompakt vázat kapta. Egészen pontosan 125.3 x 85.2 x 49.7 mm-es méretekkel bír, amely pusztán 366 grammot nyom. (Akkumulátor és kártya nélkül) A hátulján található LCD képernyő 1.04 millió képponttal rendelkeznek. Körülötte kevés gomb, illetve kezelőszerv bújik meg, ez a termékről készült fotókon is látszik.
  Az OM-5 jobb oldalán három ajtócska mögött fizikai csatlakozók bújnak meg. Felül a mikrofon és a távvezérlő, alul a micro HDMI és a micro USB kapott helyet. A markolat oldalában szimpla UHS-II kompatibilis SD-kártya mutatja magát. Az energiaellátásról az 1210 mAh-ás BLS‑50 Lithium‑Ion akkumulátor gondoskodik, a vezeték nélküli kapcsolódási lehetőségek között a Wi-Fi és a Bluetooth szerepel.

  További érdekesség, hogy az 5-ös sorozat most először büszkélkedhet IP53-as időjárás elleni védelemmel - ami megfelel az OM-1 zászlóshajó por- és cseppállóságának.


  OM System OM-5 képminősége 

  Az OM-5 20.4 MP-es (Micro 4/3) Live MOS szenzorral, nagy TruePic IX képprocesszorral, 5-tengelyes Sync IS rendszerrel és akár 7.5 fé előnyt biztosító vázon belüli képstabilizátorral rendelkezik. A nagyteljesítményű képstabilizátor biztosítja a lassabb zársebességgel történő felvételkészítést, például olyan helyeken, ahol állvány használata nem lehetséges, így tökéletes társ az utazó fotósok számára. 

  OM System OM-5, Olympus M.Zuiko Digital 40-150mm f/2.8 Pro, 1/160, f/2.8, 50 mm, ISO 400

  Az OM-5 121-pontos, fázisérzékelős, arcfelismerős autofókusz rendszerével a kép szinte bármely részére fókuszálhatunk a kép komponálásának szabadságát és a nagypontosságú élességállítást biztosítva. A Starry Sky AF különösen nagy pontosságú automatikus élességállítást kínál az egyszerű asztrofotózáshoz. Az OM SYSTEM OM-5 olyan kényelmesen kezelhető, sokoldalú digitális felvételi funkciókkal rendelkezik, mint például a High-Res Shot, a Live ND, vagy a Live Composite.

  Az ISO érzékenysége 200 és 25.600 között mozog. Ez kiterjeszthető alul 64-re, míg a felső érték nem változik. A teszthét alapján gyenge fényviszonyok között ISO 800 felett már durván leromlik a minőség. Jó, hogy az OM-5 képstabilizátora rendkívül hatékony, így hosszabb expozíciót tesz lehetővé alacsonyabb ISO-értékekkel a tisztább megjelenés érdekében.

  A szabványos JPEG színek az Olympus és az OM System jellemzői, hogy stúdió körülmények között mérsékelt bőrtónusokkal és kellemes árnyalatokkal bírnak, bár egy kicsit vöröses lesz a kép. A kék szín különösen gazdagnak és tisztának tűnik a tájképek esetében. 

   

  Az OM System OM-5 tesztjénél használt objektívek

  Az OM System OM-5 kitben kapható az Olympus M.Zuiko Digital ED 12-45mm f/4 PRO-val és az Olympus M.Zuiko Digital 14-150mm f/4.0-5.6 II -vel is. Szerencsémre az Olympus Mintabolt mindkettőt a rendelkezésemre tudta bocsátani a teszthétre. Ezek mind kellemes meglepetést okoztak, mert annak ellenére, hogy kicsik és könnyűek, meglepően jó képminőséggel bírnak. A 12-45mm egy PRO objektív, ami f/4-es rekesszel bír a teljes tartományban. Ez magában elég jó egy kit objektívhez képest, de kíváncsi voltam még valami nagyágyúra is, így az Olympus M.Zuiko Digital 40-150mm f/2.8 Pro-ra esett a választásom. Utóbbi gyönyörű háttér elmosással és bokeh-val bír.

   

  Az OM System OM-5 videós tulajdonságai

   Ami a videós tulajdonságokat illeti, az OM-5 továbbra is kínál Cine 4K felvételt 24, 25 vagy 30 képkocka/mp sebességgel, 1080p-nél pedig akár 60 képkocka/mp-ig támogatja a hangot vagy a 120 képkocka/mp-ig a néma lassítást. Az 5 tengelyes stabilizáló rendszer hatékony, így sok esetben gimbal nélkül is gyönyörű felvételek készíthetők. Továbbá van lehetőség digitális stabilizálásra is. A felvételen 1.19-szeres kivágás található, de elég széles objektívvel nem fogsz észrevenni sok különbséget.

  A rögzítési idő már nincs korlátozva, a felvételek az OM-Log400-ban rögzíthetők, akár függőleges videóként is, hogy azonnal megoszthasd a közösségi oldaladon. Viszont a videó formátum 8 bites H.264, így sokkal kevesebb tered lesz a színek és az expozíció szerkesztésére, mint egy 10 bites fényképezőgép esetében, mint amilyen például a FUJIFILM X-T4, vagy a Canon EOS R7. Ezenkívül nincs fejhallgató-csatlakozó, így felvétel közben vizuális hangmonitorokra kell támaszkodni a hangszintek ellenőrzéséhez. A 4K 60p hiánya is hátrány.

   

  Az OM-5 webkameraként is működhet szoftver nélkül. Éppen ezért nem feltétlenül ez a legjobb választás egy profi operatőrnek, viszont a vloggerek számára egy tökéletes opció!

   

  Az OM System OM-5 pozitívumai

  • Könnyű és könnyen hordozható
  • 5 tengelyes szenzorstabilizáció
  • IP53 por- és fröccsenésvédelem
  • Bőséges puffer a hosszú sorozatokhoz
  • Kézi 50 MP-es multishot és Live ND
  • Környezetbarát csomagolás
  • Mikrofon csatlakozó

  Az OM System OM-5 negatívumai

  • Az autofókusz rendszer nem olyan okos, mint a versenytársaké
  • 4K 30fps felvétel 8 bites színre lekorlátozva
  • Nincs fejhallgató-csatlakozó
  • Elavult micro USB csatlakozás
  • Csupán egy kártyanyílás

  Az OM System OM-5-ről röviden

   Az OM System OM-5 egy csodálatos középkategóriás MILC, amely sokoldalú funkciókat és remek teljesítményt kínál egy kompakt és megfizethető csomagban. Egyes területeken kritizálták, amiért nem fejlődött többet elődhöz képest. Mint mindegyik tesztalanyomnak, nyilván ennek is vannak erősségei és gyengeségei, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy ebben az árkategóriában benne tökéletes társra lelhet az ember...

  Írta és a felvételeket készítette: Háfra Zsolt 

  A termékekért köszönet az Olympus Mintaboltnak!

   

  A 220volt.hu-n már eszközbérlésre is van lehetőség, ahol széles termékpalettából válogathatsz. A Fotós eszköz bérlés fül alatt az OM System OM-5 váz is megtalálható.


  Tesztképek

  A FUJIFILM X-T5 az X-T sorozat legújabb tagja, amely egy klasszikus, régivágású MILC fényképezőgép. Az X-T4 utódának adattáblájában fellelhető adatok papíron elég meggyőzőek!

  Az értékesítő kollegák időről-időre belefutnak az objektíveken található jelölésekkel kapcsolatos kérdésekbe, ami kifejezetten jó, mert aki mer kérdezni, annak birtokába juthatnak olyan információk, amelyeknek köszönhetően magabiztosan tud majd objektívet választani. Ezeknek a jelöléseknek a mibenléte nem csupán a kezdő fotósoknak okoz fejtörést, szóval nem kell szégyenkezned, ha nem tudod mindet.

  Az objektív elé helyezhető szűrők terén is könnyű eltévedni, akár még egy tapasztaltabb fotós szakembernek is. Ugyanakkor ez sem ördögtől való!

  A Nikon Z fc tipikus esete annak, amikor az old school stílus találkozik az éppen aktuális csúcstechnikával.

  Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
  bezár