• AKCIÓK
 • FOTÓS OKTATÁS
 • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
 • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
 • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
 • HÍREK, TESZTEK
 • BEMUTATÓTERMÜNK
 • GY.I.K.
 • KAPCSOLAT
 • Kategóriák
  törlés
  Tesztjeink
  Akciókamera és drón
  Állvány és gimbal
  Audió
  Bang & Olufsen
  Canon
  Fényképezőgép
  Fotós eszközbérlés
  Fujifilm
  GoPro
  Legújabb tesztek
  Nikon
  Objektív
  Objektívszűrő
  Olympus
  OM SYSTEM
  Panasonic
  Segítség vásárláshoz
  Sigma
  Sony
  Tamron
  Távcső
  Újdonság
  Szűrés törlése

  FUJIFILM X-T5 teszt - A tradíciók és a minőség kedvelőinek

  220volt
  220volt
  2023.02.22 13:56
  FUJIFILM X-T5 teszt - A tradíciók és a minőség kedvelőinek

  A FUJIFILM X-T5 az X-T sorozat legújabb tagja, amely egy klasszikus, régivágású MILC fényképezőgép. Az X-T4 utódának adattáblájában fellelhető adatok papíron elég meggyőzőek!

  Az X-T5 kompakt váza kisebb és könnyebb, mint elődje, a felbontása pedig jelentősen, 26.1 MP-ről 40.2 MP-re nőtt, így most az egyik legnagyobb felbontású APS-C fényképezőgép a piacon. Aztán ott van az ISO125 szabvány érzékenységként (az X-T4 160-as értékéhez képest) a megdöbbentően gyors, 1/180.000 mp-es záridő, valamint az ergonómiailag három irányban dönthető LCD kijelző. A sorozatfelvétel sebessége az elektronikus zár használatával 20 képkocka/mp.

   

  Na, de mit tud a gyakorlatban? Ebben a tesztben minden kiderül.

   

   A FUJIFILM X-T5 felépítése

  Ami a kezelését illeti, az X-T5-tel nagyjából ugyanúgy kell bánni, mint elődjeivel, az ésszerűen elhelyezett tárcsáknak köszönhetően teljes mértékben átveheted a képalkotás feletti irányítást. A gép tetején három tárcsa található a záridő, az ISO és az expozíciókompenzáció beállításához. A zársebesség tárcsán van egy kapcsoló az állóképek és a mozgókép változtatásához, míg a felvételi mód (soros, egyszeri stb.) az ISO tárcsa aljáról váltható. Ezeken kívül a bekapcsoló és exponáló, valamint egy kisméretű gomb kapott helyet. Utóbbira csaknem tíz oldalnyi funkció közül választhatjuk ki a számunkra legideálisabbat.

  A váz elején az AF módválasztója és egy szabadon perszonalizálható gomb található. A hátulja viszonylag egyszerű, nem zsúfolták tele, mégis minden elérhető róla - ráadásul az itt található kezelőszervek többsége is személyre szabható. Az érintésérzékeny 1.84 millió képpontos, 7.6 cm átmérőjű LCD három irányba dönthető.

  Az X-T5 jobb oldalán két ajtócska mögött fizikai csatlakozók bújnak meg.  Felül a mikrofon és a távvezérlő, alul a micro HDMI és az USB Type C kapott helyet. Utóbbi az adatátvitel mellett töltésre is alkalmas. A markolat oldalában kettős UHS-II kompatibilis SD-kártya foglalat foglal helyet. Az energiaellátásról a 2200 mAh-ás NP-W235 névre keresztelt Li-ion akkumulátor gondoskodik. Vezeték nélküli kapcsolódási lehetőségek között a Wi-Fi és a Bluetooth szerepel.

   

  A FUJIFILM X-T5 képminősége

  Az X-T5 hátulról megvilágított - 40.2 MP-es X-Trans CMOS 5 HR típusú- érzékelővel, nagy sebességű X-Processor 5 processzorral és 5 tengelyes, akár 7fé előnyt biztosító vázon belüli képstabilizátorral rendelkezik. Ennek az IBIS-nek köszönhető a pixel shift funkció, amellyel extra nagyfelbontású képek készíthetőek. A Pixel Shift Multi-Shot 160 millió pixeles képeket képes létrehozni - amely ideális archív felvételekhez, vagy akár kereskedelmi termékfotózáshoz. A 40.2 megapixeles felbontásával egyértelmű vezető szerepet tölt be a kategóriájában, megelőzve a Canon EOS R7-et, valamint a full-frame Nikon Z6 II-t.

  FUJIFILM X-T5, XF 16-80mm F4 R OIS WR, 1/8000, f/4, 30 mm, ISO 1000

  A tavalyi évben bemutatott X-TransTM CMOS 5 HR érzékelő az X-T4-nél nagyobb számú fázisérzékelő képpontot tesz lehetővé, így jobb AF-S fókuszt biztosít olyan műfajokhoz, mint a tájfotózás és a portré. Az automatikus élességállítást egy továbbfejlesztett AF-előrejelző algoritmus is erősíti, így az AF-C módban stabilabb élességállítást tesz lehetővé. Már képes lesz állatokat, madarakat, autókat, motorkerékpárokat, repülőgépeket és vonatokat is észlelni. Az X-Processor 5 körülbelül 20%-kal hatékonyabb, mint az X-T4, ennek köszönhetően gazdaságos módban az akkumulátor élettartama 740 képkockára nő.

  ISO érzékenység tekintetében az alap a 125, a tárcsán egészen 12.800-ig tudjuk tekerni. Ez a tartomány kiterjeszthető ISO 64-től ISO 51 200-ig, viszont ezt jobb mellőzni. Az állóképek fotózásához használható egyéb funkciók között (amiből van bőven) ott a HEIF képformátum, amely 10 bites képminőséget biztosít, de 30%-kal kisebb méretű fájlokban, mint a JPEG. Van még Smooth Skin Effect, amely automatikusan kisimítja a bőrtónusokat, valamint a Deep Learning technológián alapuló automatikus fehéregyensúly is.

   Az X-Pro3-hoz és az X-T4-hez hasonlóan az X-T5 is rendelkezik filmszimulációs módokkal, amelyek a fényképezőgépen belüli „kinézet” választékát kínálják. Itt 19 filmszimulációs előre hangolt beállítást kapunk, amelyek (meglehetősen sikeres) fotófilmek emulálására szolgálnak.

   

  A FUJIFILM X-T5 tesztjénél használt objektív

   A FUJIFILM X-T5 kitben kapható az XF 18-55mm f/2.8-4 R-rel és az XF 16-80mm f/4 R OIS WR-rel. A teszthétre utóbbival kértem a FUJIFILM Hungary-től, mivel ez az objektív nagyobb átfogással rendelkezik és fix maximális fényerővel bír az egész tartományban.  Igaz, hogy a Sigma is készített objektívet FUJIFILM X bajonettel és a gyártó saját palettájában található jónéhány kompatibilis objektív, mégis az mozgatott, hogy egy ilyen kategóriájú gép mire képes az amúgy nem gagyi kit objektívvel. Nekem személy szerint nagyon tetszik a kialakítása, hogy egy gyűrűvel vezérelhető az élesség mellett a rekeszérték is... Ez ráadásul nem is fokozatmentes, így érzed/hallod, ha változott az érték. A kialakítása és a használt anyagok szintén magas minőséget képviselnek, akárcsak maga a váz.

   

  A FUJIFILM X-T5 videós tulajdonságai

  A FUJIFILM X-T5 funkciói inkább a fotósoknak kedveskednek, ugyanakkor micro HDMI-porttal, 3.5 mm-es mikrofoncsatlakozóval és kettős UHS-kártyafoglalattal is rendelkezik, ami a videósoknak is hasznos. Sőt, a maximális felbontása okán is figyelemre méltó.  A 6.2K 30 fps-t 10 bitben tudja, ráadásul túlmintavételezést használ a kiváló minőségű videó előállításához, 4K HQ módban is. Az X-T5 támogatja az F-Log2 formátumot, amely szélesebb, mint az F-Log, így a dinamikatartomány 13+ lépésre bővül. Az X-T5 RAW videókimenete 12 bites Apple ProRes RAW formátumban rögzíthető, akár 6.2K képkockamérettel az ATOMOS HDMI-eszközzel kombinálva. A videó menüje is megújult az X-T4-hez képest!

  A FUJIFILM X-T5 pozitívumai

  • 10 bites 4:2:2 videó 6.2K/30P felbontással
  • Könnyű, kompakt kialakítás
  • Olcsóbb, mint a Fujifilm X-H2

  A FUJIFILM X-T5 negatívumai

  • Csak három irányban dönthető LCD
  • Portrémarkolattal nem bővíthető

  A FUJIFILM X-T5-ről röviden

  A FUJIFILM X-T5 az X-T sorozat legújabb tagja, amely kinézetében és vezérlésében is klasszikus. Tesztalanyom felbontás terén alaposan túlszárnyalja az X-T4-et, de még mindig ideális azoknak, akik egy gyönyörű, könnyű, hagyományos kezelőszervekkel rendelkező kamerát szeretnének. 2022 tartalmas év volt a FUJIFILM számára, hiszen nem egy, nem kettő, hanem három APS-C vázat mutattak be, az X-H2-t és X-H2S-t valamint az X-T5-öt. Míg az előbbi két modell dedikáltan a „heavy duty” vagyis nagy terhelhetőségű rendszer képviselői. Azoknak a felhasználóknak szól, akik ergonómia szempontjából DSLR gépeken szocializálódtak. Pl. PSAM tárcsa. Emiatt számukra könyebben adaptálható a gép egy esetleges rendszerváltás esetén és szándékosan nem ragaszkodnak a klasszikus formákhoz, mint pl az X-T5. Ez folytatása a közkedvelt X-T rendszernek élesebben meghatározható pozícionálással, mint korábban.

  Írta és a felvételeket készítette: Háfra Zsolt

   A termékekért köszönet a FUJIFILM Hungary-nek!


  Tesztképek

  Korábban már elmélkedtem arról, hogy mitől lesz „PRO” egy váz, illetve mitől egy objektív. Most pedig arról fogok írni, hogy milyen termékeket válogass be mindenképp a fotós felszerelésedbe, ha profinak szeretnél tűnni, vagy azzá szeretnél válni...

  Előbb vagy utóbb minden fotós felszerelést elér a használatból eredő por, vagy megjelennek rajtuk a különböző ujjlenyomatok, és/vagy zsírfoltok. Ezeket érdemes komolyan venni, mert képesek befolyásolni a képalkotást és akár rontani is a minőségen. Azonban nem kell megijedni a kisebb szennyeződésektől, a 220volt kínálatában találsz költséghatékony megoldásokat erre a problémára! 

  Néhány évvel ezelőtt a vásárlók többsége óckodott ettől, vagy nem volt vele tisztában, miért is fontos időnként updatelni a vázunkat.

  Fix vagy zoom? Ez a kérdés elég sokszor elhangzik a fotósok körében, de a 220volt értékesítő kollégái is gyakran találkoznak vele.

   

  Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
  bezár