• AKCIÓK
 • FOTÓS OKTATÁS
 • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
 • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
 • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
 • HÍREK, TESZTEK
 • BEMUTATÓTERMÜNK
 • GY.I.K.
 • KAPCSOLAT
 • Kategóriák
  törlés
  Tesztjeink
  Akciókamera és drón
  Állvány és gimbal
  Audió
  Bang & Olufsen
  Canon
  Fényképezőgép
  Fotós eszközbérlés
  Fujifilm
  GoPro
  Legújabb tesztek
  Nikon
  Objektív
  Objektívszűrő
  Olympus
  OM SYSTEM
  Panasonic
  Segítség vásárláshoz
  Sigma
  Sony
  Tamron
  Távcső
  Újdonság
  Szűrés törlése

  A stílusikon - Nikon Z fc teszt

  220volt
  220volt
  2021.08.30 10:00
  A stílusikon - Nikon Z fc teszt

  A Nikon Z fc tipikus esete annak, amikor az old school stílus találkozik az éppen aktuális csúcstechnikával.

  A Fujifilm, az Olympus és a Leica évek óta gyárt retró kinézetű fényképezőgépeket, és van egy réteg, aki érzelmi megfontolás miatt, na meg a régi idők emlékére direkt ezeket keresi. A Nikonnál úgy gondolták, hogy ideje ismét előrukkolni egy ilyen stílusú modellel, amely hasonló szerepet tölt be a palettában, mint a 2013-ban piacra dobott Nikon Df, ami nemrégiben került a kifutott gépek listájára. Ez érthető is, hiszen itt az aktuális trendnek megfelelő utód, amely MILC-ként kelt életre. Igaz, hogy a Df Full-Frame szenzoros volt, az fc pedig APS-C, mégis jóval sokoldalúbb lett, annak érdekében, hogy versenyképes legyen a riválisokkal szemben.

  A legfontosabb dolog, ami újdonság a Z fc-ben , az a retró stílus és vezérlőrendszer, amely dedikált vezérlőtárcsákon alapul. A vázat úgy tervezték, hogy megidézze a Nikon FM és FE sorozatú tükörreflexes fényképezőgépeit, de emlékeztet a Fujifilm egyes modelljeire is, amelyek az SLR-éra azonos korszakában készültek. A divatos külső alatt pedig nagyrészben a gyártó első Z-bajonettes APS-C vázának, a Z50-nek a technikája lapul. De ne rohanjunk ennyire előre, haladjunk szépen sorjában, vegyük szemügyre először a külsőt.

  A Nikon Z fc felépítése

  A Z fc az 1980-as évek ikonikus fényképezőjének, a Nikon FM2-nek a kimondottan szép megjelenését vette át. Első ránézésre ahhoz hasonlóan robosztus és masszív hatást kelt, így kicsit csalódás ért, mikor kézbe vettem, hiszen kártyával és akkumulátorral is csupán 445 grammot nyom.

  Szemből nézve a vázat elsőként az tűnt fel, hogy nincs markolat, ami látványnak is furcsa, hát még használat közben. Nincs mit szépíteni, nekem hiányzott, ugyanis ez a fekete bőrre hajazó textúra sokkal jobban csúszik, mint amennyire az elsőre látszik. Természetesen a gyártónak erre is van megoldása, ugyanis a Nikon GR-1 típusnévre hallgató kiegészítő markolattal ergonomikusabb fogást tesz lehetővé.

  A kicsit old school betűtípussal feltüntetett típus megjelölés személy szerint nekem nagyon tetszik, akárcsak a programozható jobb oldali gomb és elülső tárcsa.

  A Nikon Z fc tetején lévő vakupapucs tényleg fémből van, viszont az alatta lévő fekete elem már műanyag. Nekem kicsit zsúfoltnak tűnt elsőre, a két nagyméretű tárcsa miatt, de aki szereti a régi idők dizájnját, annak ez kis túlzással fel sem fog tűnni. Miután elkezdtem használni, már én is más szemmel néztem rá. A bal oldali ISO állításra szolgáló, középen lock-olt tárcsa tekerése megfelelően nehézkes, a hangja pedig az első filmes gépemre emlékeztet. Alatta kapott helyet a módválasztó gyűrű (Auto, P, S, A, M).

  A jobb oldalon egy hasonlóan méretes tárcsán a záridőt állíthatjuk, míg a tövében megbújó gyűrűvel a fotó és videó mód között váltogathatunk. Mellette egy kissé szokatlan LCD kijelző ablakocska látható, amelynek feladata csupán a rekeszérték mutatása. Ez egy gyors referenciapontot nyújt, és jól kompenzálja a Z-bajonettes objektívekből hiányzó dedikált rekeszérték-gyűrűt.

  Az expozíciókompenzációs tárcsa a szélétől elég messze van ahhoz, hogy véletlenül ne tudjon elfordulni. A videó indítására szolgáló piros gomb is kézre eső helyen van, akárcsak a be és kikapcsolásra szolgáló tekerő és az exponálógomb.

  A Z fc hátuljához érve olyat látunk, amit eddig egyetlen Z sorozatú vázon sem, egy kihajtható és elforgatható érintésérzékeny kijelzőt. Ez nem csak a vlogolásnál hasznos, hanem például kirándulás alkalmával is, amikor érdekes szögből szeretnénk megörökíteni, mondjuk egy utcai jelenetet. A 3 colos, 1.040.000 képpontos kijelző körül található gombok egyértelműek, felületük kellemes tapintású. A menürendszerről nem beszélnék sokat, hiszen felépítése megegyezik a Z50-ével. A kör alakú elektronikus kereső, pedig a Nikon FM2 optikai keresőjére hajaz.

  A Nikon Z fc csatlakozói és tápellátása

  A 134x93x43 mm-es paraméterekkel bíró magnézium-ötvözet váz bal oldalán (kézben fogva) gumi fedél alatt bújik meg egy mikro-HDMI (élőkép átvitelére), egy USB-C (töltésre és adatátvitelre is alkalmas) és egy mikrofoncsatlakozó. Ennek ellenére a váz NEM vízálló, sőt, cseppállónak sem nevezném, mivel a jobb alul található ajtó, amely az EN-EL25 lítium-ion akkumulátort és az UHS-I kompatibilis kártyafoglalatot rejti - egyáltalán nem kapott szigetelést.

  A Nikon Z fc kapcsolódási lehetőségei

  Az újdonsághoz kiegészítőként megvásárolható az új ML-L7 vezeték nélküli távvezérlő, illetve vezérlési opcióként szerepel a Nikon SnapBridge alkalmazása is, amelyből a legtöbb paramétert tudjuk állítani. Ezeken túlmenően láthatjuk az élőképet, használhatjuk távkioldóként és még frissíthetjük vele a fényképezőgép firmware-jét is. Ezen felül webkameraként is használható, ugyanis az ingyenes Nikon Webcam Utility segítségével élő közvetítés is indítható.

   

  Képernyőfotók a Nikon SnapBridge alkalmazásból

  A Nikon Z fc szenzora és képminősége

  A Z fc teljesítménye nem okozott túl nagy meglepetést, mivel a képminősége megegyezik az alapjául szolgáló Z50-nel. Ez azt is jelenti, hogy ugyanazt a 20.9 megapixeles APS-C CMOS érzékelőt, aluláteresztő szűrőt és EXPEED 6 képfeldolgozó processzort kapta. Habár ez körülbelül 3 megapixellel kevesebb a legtöbb riválisánál, szerintem ember nincs, aki látja ezt a különbséget. A Nikon retró dizájnú gépe megkapta a Z50 kiváló 209 pontos hibrid AF rendszerét is, amely emberi és állati szemérzékelést is tud AF-L fókuszmezőben, fotók és videók esetében egyaránt.

  Általában fényképezés során rendkívül gyorsnak és megbízhatónak találtam az AF-t, legyen szó gyenge fényviszonyokról vagy gyorsan mozgó témákról. Továbbá mindkét váz ugyanúgy 11 képkocka/mp maximális sorozatfelvételre képes. Dinamikatartománya nagyjából megegyezik a kategóriatársakéval, sőt, kicsit talán még jobb is, különösen, ha a Nikon aktív D-Lighting engedélyezett. A Z fc alapértelmezett mátrixmérési módja remek munkát tesz lehetővé a képek pontos exponálásához, bonyolult megvilágítás esetén is.

  Ugyan az ISO tárcsa 51200-ig van skálázva és ez még tovább is kiterjeszthető, én azt tapasztaltam, hogy 3200 fölé nem érdemes merészkedni, mert ott már jól látható a zaj, ha 100 %-os nézetben szemléljük a fotót.

   

  Azt még érdemes megemlíteni, hogy a Nikon Z fc 20 Kreatív Picture Controls beállítást tartalmaz fényképekhez és videókhoz, amelyek mind valós időben láthatók, a felvétel készítése közben. Egyszerűen beállíthatjuk úgy az intenzítást, hogy az megfeleljen az elképzelésnek.

  Nikon Z fc tesztje során használt objektívek

  A Nikon Magyarországtól tesztre kapott Z fc mellé a Z DX 16-50 mm f/3.5-6.3 VR kit objektívhez egy komolyabb rajzolattal és felépítéssel bíró Z 24-70 mm f/4 S-t is kértem, mert kíváncsi voltam, hogy mit tud egy olyan lencsével, ami közel annyiba kerül, mint a kezdőszett. Ahogy azt várni lehetett, a két objektív közötti képminőség szemmel látható. A stúdiós portréhoz és tárgyfotóhoz pedig egy Z 24-200 mm f/4-6.3 VR-t használtam.

  A Nikon Z fc kompatibilis az összes eddigi Z-bajonettes objektívvel, illetve FTZ adapter közbeiktatásával az F-bajonettes Nikkor lencsék is szóba jöhetnek.

  A Nikon Z fc videós tulajdonságai

  A exponáló gomb mellett található kis piros kapcsolóval indítható a felvétel, abban az esetben, ha a záridőtárcsa alatt megbújó kis kar a megfelelő módban áll. Ekkor az előzőleg, fotózás során használt beállításokkal veszi kezdetét a felvétel. Természetesen ezektől el tudunk térni. Fontos információ azonban, hogy az ISO érzékenységet a P, S, A módokban a rendszer határozza meg, itt megadhatunk neki egy maximális értéket. Pl. ISO 3200, ekkor értelemszerűen nem használja ki az ISO 25600-as skála egészét. Manuál módban viszont tudjuk kézzel szabályozni, akárcsak a zársebességet, a rekeszt vagy az expozíció kompenzációt. Utóbbi csak a felső tárcsával lehetséges, míg előbbi értékek az érintőképernyőn is változtathatók. Felvétel közben is át tudjuk helyezni az autófókusz mezőt, és működik a szem és állat felismerő AF is.

  A maximális felbontás tekintetében 4K-ban 24, 25 és 30 fps elérhető minimális kivágással. Full HD-ban 24, 25, 30, 50, 60, 100 és 120 fps választható. Mindkét esetben 30 perc az egyszerre rögzíthető maximális időtartam. Az elfogadható hang rögzítésének érdekében a beépített mikrofon szélzajcsökkentést is kapott.

  Látszatra nem tűnik túlságosan részletgazdagnak a felvétel, viszont a színek kellemesek és zavaró tényezők, mint például a jello effektus, csak minimálisan van jelen. A elektronikus képstabilizátora hatásos, bár nem helyettesít egy gimbalt. Viszont stabilizátoros objektívvel kézből is szép snittek készíthetők.

  Az alábbi videó a 12 órás hungaroringi endurance versenyen kézből készült a Z 24-70mm f/4-es objektívvel:

     A Nikon Z fc pozitívumai

  • Retró stílus
  • Ár-érték arányban jó 
  • Masszív, jól megtervezett vezérlőtárcsák
  • Vlogging-funkciók
  • Társaihoz képest könnyű
  • 4K és Full HD videók minimális vágással
  • Megbízható autófókusz

  A Nikon Z fc negatívumai

  • "Csak" 20,9 Mpixel
  • Kérdéses ergonómia
  • Nincs testen belüli képstabilizátor
  • Korlátozott objektív paletta

  A Nikon Z fc-ről röviden

  A Nikon Z fc egy olyan APS-C, vagyis DX formátumú MILC, amely rendhagyó módon ötvözi a cég filmes korszakában készült fényképezőgépek dizájnját a modern technológiával. Utóbbi szinte teljesen megegyezik a Z50-nel. Tehát mind a fotók, mind a videók minősége kiváló, így nem kell adózni a stílus oltárán, a teljesítményből. Az ergonómiára ugyan lehet némi panasz, de ez szerintem inkább megszokás kérdése. A személyreszabhatóságra nem lehet panasz, hiszen számos tárcsa és gomb található a vázon. Összességében nagyon vártam, hogy eljusson hozzám tesztre a Z fc, és egyáltalán nem csalódtam. A tesztidők alatt minden nap találtam okot arra, hogy kézbe vegyem. Amikor pedig nem használtam, akkor beraktam a vitrinembe, hogy szem előtt legyen, nézegethessem és gyűjthessem az inspirációt a következő kalandhoz.

  Tesztképek

   

   

  Letöltöm a nyers fotókat!

   

  Írta és a felvételeket készítette: Háfra Zsolt

  Operatőr: Zsiska Ferenc

  A termékekért köszönet a Nikon Magyarországnak!

  Ha hasznosnak találtad a cikket, akkor oszd meg ismerőseiddel, vagy írd le tapasztalataidat, kérdéseidet a kommentmezőbe.

  Tesztelt termék és ajánlott kiegészítők:

   

  Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
  bezár