• AKCIÓK
 • FOTÓS OKTATÁS
 • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
 • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
 • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
 • HÍREK, TESZTEK
 • BEMUTATÓTERMÜNK
 • GY.I.K.
 • KAPCSOLAT
 • Kategóriák
  törlés
  Tesztjeink
  Akciókamera és drón
  Állvány és gimbal
  Audió
  Bang & Olufsen
  Canon
  Fényképezőgép
  Fotós eszközbérlés
  Fujifilm
  GoPro
  Legújabb tesztek
  Nikon
  Objektív
  Objektívszűrő
  Olympus
  OM SYSTEM
  Panasonic
  Segítség vásárláshoz
  Sigma
  Sony
  Tamron
  Távcső
  Újdonság
  Szűrés törlése

  Panasonic Lumix G DC-G9 II teszt – A Micro 4/3-os csúcsragadozó

  220volt
  220volt
  2023.10.03 13:45
  Panasonic Lumix G DC-G9 II teszt – A Micro 4/3-os csúcsragadozó

  2023 szeptemberében a Panasonic bemutatta a Lumix G9 II-t, a Micro 4/3-os kategória legújabb zászlóshajóját, amely megmutatja, miért érdemes még mindig foglalkozni ezzel a formátummal.

  Mivel a Panasonic a közelmúltban a Full-Frame fényképezőgépeire összpontosított, a nagyon jól fogadott Panasonic Lumix S5 II-vel, sokan azt találgatták, hogy a Panasonic talán nem fejleszti tovább a Micro 4/3 (MFT) termékcsaládot. A Panasonic és az Olympus voltak az MFT-érzékelő és -foglalat úttörői, és azt olyan megoldásként erőltették, amellyel kiváló minőségű képeket lehet készíteni kisebb fényképezőgépekkel, mint például a Panasonic GM1 technikai csodája. Ahogyan a G9 II piacra dobása is mutatja a gyártó biztosan nem hagyja cserben a Micro 4/3-os társadalmat. Most pedig nézzük meg közelebbről is a Panasonic újdonságát, amely hosszú idő óta az első Panasonic teszt a 220volt tesztrovatában, éppen ezért is nagyon vártam már, hogy a kezeim közé kaphassam. 

   

  A Panasonic Lumix G DC-G9 II felépítése

  A váz általános kialakítása az előző modellhez képest némileg változott, a fényképezőgép teteje a G9 lekerekítettebb kialakításával szemben laposabb lett. A G9 mark II ugyanúgy néz ki, mint a Lumix S5 II. Emiatt tesztalanyom a kisebb érzékelő ellenére nem egy kis váz, ugyanis 658 grammot nyom, és 134.3 x 102.3 x 90.1 mm-es dimenziókkal bír. 

  Az összeszerelés általános minősége nagyszerű; a fényképezőgép tagadhatatlanul masszívnak és jól összerakottnak tűnik, amit az időjárásálló tömítés is alátámaszt. A G9 II-nél minden olyan gombot, tárcsát és kereket elhelyezett, amelyre a legtöbb fotósnak szüksége lehet. Három vezérlőtárcsa, egy továbbfejlesztett nyolcirányú joystick, valamint az ISO, az expozíció, az autofókusz és a fehéregyensúly gyors módosítására szolgáló gombok találhatók. Ez a fényképezőgép egy igazi régimódi fotós fényképezőgép, tapintható kezelőszervekkel.

  Van azonban néhány figyelemre méltó változás az előző modellhez képest - a legnagyobb különbség a felső képernyő eltávolítása, amelyet egy különálló üzemmódtárcsa vált fel. A kereső felbontása ugyanaz maradt, mint az öt évvel ezelőtti G9 esetében, 3,69 millió képpont, míg az LCD érintőképernyő felbontása majdnem megduplázódott, 1,84 millió  képpontra.

   

  A Panasonic Lumix G DC-G9 II csatlakozói és tápellátása

  Unokatestvéréhez, a Lumix S5 II-hez hasonlóan a G9 II is rendelkezik azokkal a portokkal, amelyeket egy 2023-as zászlóshajótól elvárnánk. Kapunk egy teljes méretű HDMI-t, gyors USB-C PD töltést (10 Gbps átviteli sebességgel és a kép- és videofelvételek külső SSD-re történő rögzítésének képességével), valamint mikrofon- és fejhallgató-csatlakozókat. A szemközti oldalon két darab UHS-II sebességű SD-kártya foglalat és a vezetékes távkioldó csatlakozója található.

  Az energiaellátásról a 16Wh-s DMW-BLK22 akkumulátor található, mint amit más nagy Lumix modellben láttunk. Itt ez CIPA szerint körülbelül 390 felvétel készíthető egy feltöltéssel.

   

  A Panasonic Lumix G DC-G9 II képminősége

  A G9 mark II nagyon szép képeket készít, jó részletességgel. Az újonnan tervezett 25,2 Mp-es Live MOS érzékelőnek és a feldolgozó egységnek köszönhetően van némi játéktér a képkivágásnál, bár úgy találtam, hogy a ekkor  a finomabb részletek hajlamosak elveszni. Ez azonban csak akkor válik problémává, ha nagyméretű képeket nyomtatunk. A fényképezőgépből kikerülő JPEG-képek színe és dinamikatartománya kiváló, és az automatikus fehéregyensúly a változó fényviszonyok ellenére is pontos és következetes volt.  A nagy felbontású pixeleltolódási mód alkalmazásával a G9 II mostantól 100MP-es képeket képes készíteni több felvételből, ráadásul kézből.

  Sajnos, ahogy az várható volt gyenge fényviszonyok között nem érzi túl jól magát a váz. Az ISO tartomány 100 – 25600 között mozog, azonban már ISO 6400-nél viszonylag sok részletet veszít a felvétel.

  A Lumix G9 II kiemelkedő tulajdonsága mégis a továbbfejlesztett autofókusz rendszerében rejlik. A továbbfejlesztett autofókusz nemcsak a gyorsabb és pontosabb fókuszálást segíti elő a kibővített 779 fázisérzékelős autofókuszrendszerrel, hanem fejlettebb témafelismerő és követési algoritmusokat is bevezet. Ezek a fejlesztések lehetővé teszik az olyan témák hatékony követését, mint az emberek és állatok, beleértve a szemüket is, valamint a járművek, például autók és motorkerékpárok. Bár nem éri el néhány más márka kiterjedt témafelismerési képességeit, de minden bizonnyal lefedi azokat az alapvető területeket, amelyekre a fotósok többségének szüksége van.

  A G9 II folyamatos autofókusszal 60 kép/mp sebességgel büszkélkedhet, amely az elektronikus zár használata esetén autofókusz nélkül 75 kép/mp-re növelhető. A mechanikus zárral azonban a G9 II szerényebb 14 kép/mp (AF-S) vagy 10 kép/mp (AF-C) sebességet ér el.

  Emellett a fényképezőgép rendelkezik egy móddal, amely 1,5, 1 vagy 0,5 másodpercre állítható be a zár teljes lenyomása előttre. Ez a funkció különösen értékesnek bizonyul a sport- és természetfotósok számára, akik ennek az MFT fényképezőgépnek az elsődleges célközönsége.

  Panasonic Lumix G DC-G9 II, LUMIX G VARIO 100-300mm f/4-5.6 II, 1/320, f/4, 100 mm, ISO 100

  Továbbá a Panasonic jelentősen továbbfejlesztette a képstabilizáló rendszerét is, amely mostantól akár 8 fokozatú testbe épített stabilizációt kínál (a Panasonic márkanév alatt BIS néven ismert). Ez azonban 60 mm-nél hosszabb objektívek használatakor lecsökken 7,5 stopra. A fényképezőgép fejlett aktív IS-t is tartalmaz, amely további stabilizációt biztosít erőteljesebb mozgások, például séta vagy pásztázás közben.

   

  A Panasonic Lumix G DC-G9 II tesztje során használt objektívek

  Eredetileg szerettem volna a 12-60mm f/2.8-4-es kit objektívet elhozni, végül  nem úgy alakult, de felajánlották a Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 Asph.-et, ami ugyan nem fedi le ugyanazt a tartományt, viszont mind videózáshoz, mind fotózáshoz egy remek képminőséggel bíró lencse, amivel élvezet volt dolgozni. A Lumix G X Vario 35-100mm f/2.8 II Power O.I.S. egy remek zoom objektív, ami körülbelül mindenre használható, a Panasonic Lumix G Vario 100-300mm f/4.0-5.6 II Power O.I.S. pedig a versenypályán jeleskedett a tesztidőszak alatt. Végül a legutóbbi kéi világa tetszett a legkevésbé... 

   

  A Panasonic Lumix G DC-G9 II fő riválisai

  A nagyteljesítményű fényképezőgépek kategóriájában nagy a konkurencia. Míg az új jövevény nyilvánvalóan lekörözi elődjét, addig a Micro 4/3 világában az állóképek terén riválisa, az OM System OM-1 könnyebb, jobb akkumulátor-üzemidővel és sokkal élesebb EVF-fel rendelkezik. Nem is beszélve a fantasztikus APS-C fényképezőgépek sokaságáról, amelyek közül a Fujifilm X-T5-öt - A linkre kattintva olvashatod a tesztjét -, Fujifilm X-H2-t és a Sony a6700-at a legjobbak közé sorolnám... Ugyanakkor házon belül is akad kihívója, gondolok itt a Lumix GH5 II-re, a Lumix GH6-ra vagy a Lumix S5 II-re.

   

  A Panasonic Lumix G DC-G9 II videós tulajdonságai

  A Panasonic Lumix G9 II hasonlóan az állóképekhez, videós téren is remekül teljesít. A Panasonic Lumix S5 IIX jelenleg ez egyik legjobb tükör nélküli fényképezőgép videózásra, és a G9 II nagyon sokat örökölt abból, ami ezt a fényképezőgépet naggyá teszi. Már a fényképezőgép tesztelésének első napján azonnal lenyűgözött nemcsak a videó minősége, hanem a Panasonic hatalmas fejlesztései is a képstabilizálás és a fókuszálás terén. Elsősorban a GH6-ban debütált fázis-különbség érzékelő autofókusz. Ennek számos előnye van a kontraszt alapú AF-fel szemben, például sokkal gyorsabb, mivel egyből a megfelelő irányban kezdi keresni a fókuszt, nem pedig a távolsági skála egyik végétől pásztáz a másikig. Továbbá gyengébb fényviszonyok között is megbízhatóbban működik, igaz, ekkor a sebesség némileg csökkenhet. 

  A tesztidőszak alatt legtöbbször a szabványos 4K 24fps-t használtam, amely azonnal ámulatba ejtett, bár a fényképezőgép ennél sokkal többre képes. Az a kamerából kikerülő videó éles, nagyszerű színekkel és nagyon jó dinamikatartománnyal...

  A G9II maximális felbontása 5,7K 60fps, de 4K/C4K 120fps-t is képes rögzíteni 10 bit 4:2:2-ben vagy 4:2:0-ban. Többféle kódolási formátum áll rendelkezésre a H.264-től és a H.265-től a ProRes-ig, utóbbi a külső SSD-ket kihasználva támogatja a nagyon magas bitrátákat. Ha 1080 50fps felbontású felvételeket készítesz, akkor a ProRes-t akár belsőleg is rögzítheted SD-re. A fényképezőgép videófrekvenciája  PAL esetében 50 Hz, az NTSC esetében 60 Hz, a mozi használatához pedig 24 Hz. A Lumix G9 II beépített V-Log/V-Gamut funkcióval rendelkezik, amely 13+ fokozatú széles dinamikatartományt biztosít, a Dynamic Range Boost mód pedig 14+ fokozatra bővíti ezt. 

   

  A GH6-tal ellentétben a G9 mark II-ben nincsenek olyan hűtőventilátorok, amelyek lehetővé teszik a folyamatos felvételt, ennek ellenére egyáltalán nem melegedett és az alapértelmezett beállításokkal több mint másfél órányi nyersanyagot tudtam rögzíteni

  Ezeken kívül van egy csomó új színprofil is, mind a fényképezéshez, mind a videózáshoz. Kapunk egy új Leica Monochrome profilt, egy előre telepített V-Logot, valamint valós idejű LUT-okat, ahová feltölthetjük saját színprofiljainkat. A legtöbb ember a valós idejű LUT-okat a videofelvételekhez társítja, de ez a funkció a fényképezéshez is használható. Például közvetlenül a G9 II-be tölthet be egy egyéni Adobe Lightroom színprofilt.

   

  A Panasonic Lumix G DC-G9 II pozitívumai

  • A Panasonic eddigi legjobb autofókusz rendszere
  • Létrehozható egyedi LUT-ok
  • Elsőrangú ergonómia
  • 8 fokozatú testbe épített képstabilizátor
  • Növelt fókusztartomány az MTF érzékelővel

  A Panasonic Lumix G DC-G9 II negatívumai

  • Nincs jelentős méret, súlycsökkenés
  • Az érzékelő felbontása kisebb
  • A kereső felbontása változatlan a G9-hez képest

  Panasonic Lumix G DC-G9 II – ről röviden

  Nem meglepő, hogy a G9 II milyen sokat fejlődött a G9-hez képest. Végül is több mint öt év van a két fényképezőgép között. Jelenlegi tesztalanyom pedig még alkalmasabb vadvilág- és sportesemények megörökítéséhez... Nagyobb felbontású fotók, több videofelvételi mód, - köztük ProRes RAW külső SSD-re- gyorsabb processzor és a fázis-különbség érzékelő autofókusz  csak, hogy néhány fejlődést említsek a korábbi modellhez képest. A G9 mark II egy rendkívül versenyképes hibrid fényképezőgép, amely fotózáshoz és videózáshoz is jól összeállított specifikációkkal rendelkezik. A kisebb Micro 4/3-os érzékelő nem hátráltatja a videózást sem, amely egyszerűen hihetetlen a hatékony testbe épített képstabilizátornak és az óriási mértékben továbbfejlesztett AF-nek köszönhetően. Ami az állóképeket illeti, ha nagyobb hatótávolságra van szüksége sportfotózáshoz vagy vadvilághoz, akkor a 2x-es crop faktornak köszönhetően ez egy meggyőző választás. A G9 II kiváló képeket készít.

   

  Írta és a felvételeket készítette: Háfra Zsolt 

  A termékekért köszönet a Panasonic Magyarországnak!

   


  Tesztképek

  Ahogy a legtöbb gyártó, úgy a Panasonic is biztosít a felhasználóinak olyan ingyenes szoftvereket, amelyekkel egyszerűsíthetők vagy éppen gyorsíthatók a munkafolyamatok.

  A legjobb Micro 4/3-os (MFT) kamerák kicsik, praktikusak és általában megfizethetőbbek, mint egy azonos kategóriájú APS-C vagy Full-Frame váz.

  Ebben a cikksorozatban gyártónként gyűjtöttem össze a jelenlegi legjobb Micro 4/3-os (Micro Four Thirds) objektíveket, beleértve a fixet, a variót, az ultraszéles látószöget és a szuper telefotót is a 220volt kínálatából.

  Korábban írtam már egy hasonló témájú cikket az objektívekről, így elérkezettnek láttam az időt, hogy a profi vázak ismérveit is sorra vegyük. 

  Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
  bezár