• AKCIÓK
 • FOTÓS OKTATÁS
 • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
 • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
 • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
 • HÍREK, TESZTEK
 • BEMUTATÓTERMÜNK
 • GY.I.K.
 • KAPCSOLAT
 • Kategóriák
  törlés
  Tesztjeink
  Akciókamera és drón
  Állvány és gimbal
  Audió
  Bang & Olufsen
  Canon
  Fotós eszközbérlés
  Fujifilm
  GoPro
  Legújabb tesztek
  Objektív
  Objektívszűrő
  Olympus
  OM SYSTEM
  Panasonic
  Segítség vásárláshoz
  Sigma
  Sony
  Tamron
  Távcső
  Újdonság
  Szűrés törlése

  Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemp. (Nikon Z) teszt – Kompakt és stabil profizmus

  220volt
  220volt
  2023.07.18 13:27
  Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemp. (Nikon Z) teszt – Kompakt és stabil profizmus

  A Sigma 2023 februárjában jelentette be, hogy hamarosan elindul a Nikon Z bajonettel készülő objektívjeik forgalmazása. Három termék már meg is található a 220volt webáruházában és a polcainkon is!

  Első körben három darab f/1.4 maximális rekeszértékkel bíró fix gyújtótávolságú objektív érhető el, amelyek az APS-C (DX) szenzoros Nikon Z gépekhez készültek. Ezek pedig a Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemporary (Nikon Z), a Sigma 30mm f/1.4 DC DN Contemporary (Nikon Z) és a Sigma 56mm f/1.4 DC DN Contemporary (Nikon Z). Az említett objektívek mindegyike már ötféle rendszerhez (Sony-E, Canon EF-M, Fujifilm X, Micro 4/3 és Leica L) elérhető. 

  A Sigma 16 mm-es, 30 mm-es és 56 mm-es f/1.4 DC DN Contemporary objektíveket olyan DX-es vázakhoz tervezték, mint a Nikon Z fc, Nikon Z50 és Nikon Z30, ahol ezek az értékek 24 mm-es, 45 mm-es és 84 mm-es gyújtótávolságot jelentenek. Ennek a tesztnek a főszereplője a Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemporary (Nikon Z) lesz. Nézzük is meg, hogyan teljesít terepen!

   

  A Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemp. (Nikon Z) felépítése

  A nagy rekeszértékkel rendelkező, széles látószögű objektívek köztudottan nagyok és nehezek lehetnek, ami ellentmond a karcsú, tükör nélküli fényképezőgépeknek. Jelenlegi tesztalanyom bizonyítja, hogy a kisebb valóban lehet jobb... Mégis a meglévő öt MILC rendszerre készült termék közül a legnagyobb és egyben a legnehezebb is, a maga 72.2mm-es átmérőjével, 94.3mm-es hosszával és 420 grammos súlyával. A kialakítása illeszkedik a kisméretű DX-es Nikon vázak dizájnjához, a tubuson egyetlen gomb vagy kapcsoló sem kapott helyet, csupán egy széles AF gyűrű. A fókuszrendszert úgy optimalizálták, hogy a folyamatos fókusz is elérhetővé vált.  A legújabb és jelenlegi Sigma objektívekre jellemző, hogy a TSC (termikusan stabil kompozit) anyag alkotja a tubust és számos belső alkatrészt. Ez elősegíti a robusztus és masszív felépítést, amely a nagyon csekély hőtágulásnak köszönhetően megőrzi integritását a hőmérséklet ingadozások során is. Az objektívhez kiváló minőségű szirom alakú napellenző (LH716-01) is tartozik, amely csúszásgátló bevonattal rendelkezik. Az objektívek bajonett csatlakozója felőli részen gumiperemet alakítottak ki a bejutó por és nedvesség ellen.

  Az objektív belsejében összesen 9 rekeszlamella és 16 lencsetag található, utóbbi 13 csoportba rendezve. Két aszférikus, három alacsony szórású (FLD) és egy SLD (Special Low Dispersion) tagot is tartalmaz, amelyek segítenek megvalósítani a kompakt kialakítás mellett a kimagasló képminőséget is. Ezeket gyakran használja a Sigma az objektívekben az élesség és a kontraszt növelésére, valamint a kromatikus aberráció csökkentésére.

   

  A Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemp. (Nikon Z) képminősége

  Természetesen nincs értelme egy f/1.4-es objektívnek, ha a képminőség nem állja meg a helyét  az említett rekesznél. Mint kiderült, az élesség és a kontraszt nagyon jól megmarad a legszélesebb rekesznyíláson. További bónusz, hogy a széles rekesznyílás és a rövid, 25 cm-es minimális fókusztávolság meglehetősen szűk mélységélességet, jó bokeh-t és érdekes perspektivikus hatásokat tesz lehetővé.  

  Nikon Z50, Sigma 16mm f/1.4 DC DN C (Nikon Z), 1/640, f/4, 16 mm, ISO 200


  Még akkor is, ha nincs korrigálva a fényképezőgépben, a vignettálás meglehetősen minimális egy ilyen nagy látószögű objektívnél, ha f/2-re rekeszelsz eléggé észrevehetetlen lesz. A szellemkép és a becsillanás is jól szabályozható, és ugyanez vonatkozik a hordótorzításra is. Az automatikus élességállítás gyors és rendkívül pontos állóképeknél, miközben lehetővé teszi a zökkenőmentes autofókusz átmeneteket a mozgókép rögzítése közben. A sorozat többi Sigma objektívéhez hasonlóan nincs optikai képstabilizátor.

   

  A Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemp. (Nikon Z) alternatívái

  A Nikon Z bajonetthez (DX) tervezett Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemporary-nak nem nagyon van 1/1-es alternatívája, viszont a 220volt.hu kínálatában megtalálható néhány hasonló gyújtótávval rendelkező termék. A Nikon palettájában talán a Z DX 24mm f/1.7 áll legközelebb tesztalanyomhoz, amely szintén DX szenzormérethez készült. A Nikon Z 24mm f/1.8 S pedig már FX-es, viszont maximális rekeszértékben hasonló. Külső gyártó által készített objektívek sorát pedig a Viltrox AF 13mm f/1.4 (Nikon Z) és a Viltrox AF 24mm f/1.8 (Nikon Z) erősíti. Szóval nem túl nagy a merítés jelenleg a Z család körül ebben a gyújtótávban.

   

  A Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemp. (Nikon Z) videós tulajdonságai

  A tükör nélküli fényképezőgépekhez leginkább igazodó DN-kialítás és a gyújtótáv miatt ez az objektív videózáshoz is remek, mivel a benne található lineáris léptetőmotor kimagaslóan gyors fotózásnál, miközben további bónuszt kínál videók készítésénél. Sima és fokozatmentes átmeneteket tesz lehetővé, gyakorlatilag hangtalan működés mellett. A képminőségre pedig egyszerűen nem lehet panasz, a mozgóképek esetében sem. Így a fotósok mellett az operatőrök és vloggerek kedvence is lehet, mivel lenyűgöző képi világgal rendelkezik. Vloggerek számára az f/1.4-es rekesz szintén egy hatalmas aduász, mivel gyengébb fényviszonyok között is remek felvételek készíthetők.

  A Sigma 16mm f/1.4 DC DN (Nikon Z) pozitívumai

  • Könnyű és kompakt
  • Kiváló optikai minőség
  • Gyors és halk AF
  • Elfogadható ár egy f/1.4-es objektívhez képest

   

  A Sigma 16mm f/1.4 DC DN (Nikon Z) negatívumai

  • Nincs benne képstabilizátor
  • Kromatikus aberráció észrevehető
  • Drágább, mint a 30 mm-es és az 56 mm-es testvérei

  A Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemp. (Nikon Z)-ről röviden

  Ahogy korábban a 30mm-es objektív tesztjében is írtam, ennél az objektívnél is tapasztaltam egy érdekességet. Ugyanis egy Nikon Z50-re felcsattintva a blende elkezdett mozogni, viszont a fényképezőgép semmire sem reagált. Ezt a látványos és elsőre igencsak ijesztő problémát egy szoftver frissítés megoldotta. Egy újabb Z30-as vázzal azonnal hibátlanul működött. Imádtam ezt a 24mm effektív gyújtótávval bíró objektívet, amely ideális utcai fotózáshoz, tájképekhez, építészeti belső terekhez és még sok máshoz. Hasonlóan a múltkori tesztalanyomhoz ez is kompakt kialakítású, remek képminőségű, fix gyújtótávú objektív.  Automatikus élességállítás gyors és pontos, ugyanakkor egyenletes és gyakorlatilag hangtalan. A képminőség összességében kiváló.

   

  Írta és a felvételeket készítette: Háfra Zsolt

   

  A 220volt.hu-n már eszközbérlésre is van lehetőség, ahol széles termékpalettából válogathatsz. A Bérelhető termékek fül alatt a Nikon Z50 váz is megtalálható.

   


  Tesztképek

  Rendelhető
  Béke tér: Rendelésre
  Kiszállítás: Rendelésre
  386 890 Ft
  (-10%)
  346 890 Ft
  Rendelhető
  Béke tér: Rendelésre
  Kiszállítás: Rendelésre
  296 890 Ft
  (-13%)
  256 890 Ft
  Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
  bezár